Miért nem hat az antidepresszáns? - Kutatás

MTI
megjelent:

A New York-i Columbia Egyetem kutatói úgynevezett génkiütött (genetikailag módosított) egereket alkalmaztak, amelyek örökletes anyagában bizonyos gént vagy géneket kikapcsoltak.

Az antidepresszánsok a betegek csaknem felénél hatástalanok, ennek okát derítették ki egérkísérletek során. A legtöbb antidepresszáns, beleértve a legelterjedtebb Prozac és Zoloft nevű készítményeket, a szerotonin ingerültátvivő anyag termelését növelik az agyban.

Tabletták fogságában - A gyógyszerfüggésről
Minden harmadik magyar szed nyugtatót egy felmérés szerint. Azt viszont fel sem lehet mérni, hogy közülük hányan válnak függővé.
A gyógyszerfüggőségről

A középagy (mesencephalon) úgynevezett raphe-magvaiban termelődő szerotoninnak szerepe van a motivációval kapcsolatos folyamatokban, a hangulati állapotokban, az alvásban, az emlékezetben, a szenzoros folyamatokban, valamint az ingerületátvivő anyag hatással van az agyfejlődésre is.

A New York-i Columbia Egyetem kutatói úgynevezett génkiütött (genetikailag módosított) egereket alkalmaztak, amelyek örökletes anyagában bizonyos gént vagy géneket kikapcsoltak.

Ezáltal szabályozni tudták a szerotoninra fogékony "jelvevők" (szerotoninerg receptorok) mennyiségét a középagyban a raphe-magok körül.

Az egerekkel magatartási teszteket végeztettek, azt vizsgálva, hogy mennyire merészen viselkednek, meg akarják-e kaparintani az élelmet a kivilágított területen. Az antidepresszánsok hatására általában megjön az egerek "bátorsága", viszont a túl sok szerotoninerg receptorral rendelkező rágcsálók kevésbé reagáltak a Prozacra. Amikor azonban csökkentették a jelvevők mennyiségét, az egerek újból reagáltak a készítményre.

"Ezek a receptorok csökkentik a szerotonint termelő sejtek aktivitását.

Ha túl sok van belőlük, túl sok fék épül be a rendszerbe, de pusztán azzal, hogy csökkentettük a jelvevők mennyiségét, az antidepresszánsokra korábban nem reagáló egerek fogékonnyá váltak a gyógyszerre" - magyarázta Rene Hen, a Columbia Egyetem kutatója, akinek tanulmánya a Neuron című szaklapban látott napvilágot.

Mint rámutatott, ez a felfedezés egyrészt az orvosokat segítheti abban, hogy felismerjék, melyik páciens reagál majd az antidepresszánsokra.

Másrészt olyan új gyógyszerek kifejlesztését teszi lehetővé, amelyekkel a hagyományos antidepresszánsokra nem reagáló betegeket kezelhetik.

(MTI)

Cikkajánló

Gyógyszertárolás
Gyógyszertárolás

Az otthoni gyógyszertárolás szabályai.

Fájdalom
Fájdalom

Veseprobléma vagy túlerőltetés?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.