A mentális és szervi betegségek összefüggnek a lakóhellyel

MTI
megjelent:

A zöld területek közelében élők körében jelentősen kevesebb a mentális betegségek előfordulása. A 24 nagy testi betegség közül 15-nek az éves előfordulási aránya sokkal kisebb azok között, akik zöldövezet közelében élnek.

Az amszterdami VU University Medical Centre kutatói Hollandia-szerte 195 háziorvos 350 ezer páciensének orvosi kartonját nézték át - ismerteti a BBC hírportálja (news.bbc.com) a Journal of Epidemology and Community Health című folyóiratban megjelent tanulmány megállapításait.

A kutatás során csak olyanok adatait vizsgálták, akik 12 hónapnál régebben jelentkeztek be a háziorvosuknál, mert legalább ennyi idő szükséges ahhoz, hogy a környezet bármilyen hatása észlelhető legyen az embereken.

Depresszióra és szorongásra a legjobb

A zöld terület jótékony hatása a legtöbb betegség esetében csak akkor volt érzékelhető, ha a zöld terület a lakóhelytől egy kilométernyi távolságon belül volt. Ez alól kivételnek számítottak a szorongásos betegségekkel, az emésztőrendszer fertőző betegségeiben szenvedők és az orvosilag nem magyarázható testi tünetekkel élők esete, mert az ilyen betegeknél a javulás akkor is érzékelhető volt, ha lakóhelyük a zöld területtől három kilométeren belül volt.

A zöld felületek a legnagyobb hatással a szorongással élőkre és a depresszióban szenvedőkre vannak. A beépítettebb területen élők körében a depresszió gyakorisága 32 ezrelék, a zöldövezetekben viszont ez az arány csak 24 ezrelék.

Nem mindenre és nem mindenkire hat

A kutatók rámutattak, hogy a zöld területek és az egészség közötti kapcsolat a 12 éven aluliaknál még erősebb. A zöldövezetben élők között 21 százalékkal kisebb a valószínűsége annak, hogy depressziótól szenvedjenek.

Egyelőre nem tudják a magyarázatát annak, hogy a magas vérnyomásra nincs hatással az, ha valaki zöldövezetben él, és azt sem tudják megmagyarázni, mitől van, hogy a zöld terület és az egészség közötti hatás sokkal erősebb a 46-56 évesek esetében, mint az ennél idősebb korosztályban.

A kutatók azt gondolják, a zöld területek segítenek a stressz oldásában, és több lehetőséget kínálnak a társadalmi kapcsolatokra. Szerintük a szabadban végzett testgyakorlatok és a jobb minőségű levegő szintén hozzájárul a jobb egészségi állapothoz.

(MTI)

Cikkajánló

Normális szorongás vagy már betegség?

Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
Szorongás
Teljesen normális dolog időnként aggódni és szorongani. A generalizált szorongásos betegségben (GAD) azonban a beteg túlzott, irreális szorongással reagál a mindennapi élethelyzetekre, ennek a hátterében pedig nincs azonosítható, konkrét ok.
Lézerkezelés
Lézerkezelés

Mire alkalmazzák a bőrgyógyászatban?

Gyógyszerkiváltás
Gyógyszerkiváltás

Menjen biztosra Ön is a Benuvénnyel! (x)

WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.