• A mentális és szervi betegségek összefüggnek a lakóhellyel

    Szerző: MTI

    A zöld területek közelében élők körében jelentősen kevesebb a mentális betegségek előfordulása. A 24 nagy testi betegség közül 15-nek az éves előfordulási aránya sokkal kisebb azok között, akik zöldövezet közelében élnek.

    Az amszterdami VU University Medical Centre kutatói Hollandia-szerte 195 háziorvos 350 ezer páciensének orvosi kartonját nézték át - ismerteti a BBC hírportálja (news.bbc.com) a Journal of Epidemology and Community Health című folyóiratban megjelent tanulmány megállapításait.

    Hirdetés

    A kutatás során csak olyanok adatait vizsgálták, akik 12 hónapnál régebben jelentkeztek be a háziorvosuknál, mert legalább ennyi idő szükséges ahhoz, hogy a környezet bármilyen hatása észlelhető legyen az embereken.

    Depresszióra és szorongásra a legjobb

    A zöld terület jótékony hatása a legtöbb betegség esetében csak akkor volt érzékelhető, ha a zöld terület a lakóhelytől egy kilométernyi távolságon belül volt. Ez alól kivételnek számítottak a szorongásos betegségekkel, az emésztőrendszer fertőző betegségeiben szenvedők és az orvosilag nem magyarázható testi tünetekkel élők esete, mert az ilyen betegeknél a javulás akkor is érzékelhető volt, ha lakóhelyük a zöld területtől három kilométeren belül volt.

    A zöld felületek a legnagyobb hatással a szorongással élőkre és a depresszióban szenvedőkre vannak. A beépítettebb területen élők körében a depresszió gyakorisága 32 ezrelék, a zöldövezetekben viszont ez az arány csak 24 ezrelék.

    Nem mindenre és nem mindenkire hat

    A kutatók rámutattak, hogy a zöld területek és az egészség közötti kapcsolat a 12 éven aluliaknál még erősebb. A zöldövezetben élők között 21 százalékkal kisebb a valószínűsége annak, hogy depressziótól szenvedjenek.

    Egyelőre nem tudják a magyarázatát annak, hogy a magas vérnyomásra nincs hatással az, ha valaki zöldövezetben él, és azt sem tudják megmagyarázni, mitől van, hogy a zöld terület és az egészség közötti hatás sokkal erősebb a 46-56 évesek esetében, mint az ennél idősebb korosztályban.

    A kutatók azt gondolják, a zöld területek segítenek a stressz oldásában, és több lehetőséget kínálnak a társadalmi kapcsolatokra. Szerintük a szabadban végzett testgyakorlatok és a jobb minőségű levegő szintén hozzájárul a jobb egészségi állapothoz.

    (MTI)

    Módosítva: 2009.10.18 13:35, Megjelenés: 2009.10.18 13:35
   • Cikkajánló

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Szponzorált tartalom

    Vegyük komolyan! A leendő anyukának a saját egészségére is fokozottan figyelnie kell! (x)

    Korai menopauza

    Korai menopauza

    Cs. K., fordító

    Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

    Az anya- és az apakomplexusok hatásai a felnőtté váló utódokra

    Sokan élnek egész életükben azzal a feldolgozatlan lelki teherrel, hogy fiatalkorukban, majd a későbbiekben is képtelenek voltak önálló, egészséges önbizalommal, önbecsüléssel teli életet élni. Ennek egyik legfőbb oka, hogy szüleiktől nem megfelelő mintát kaptak a kiegyensúlyozott élethez. Nem feltétlenül elhanyagolásban volt részük a megoldatlan traumáikkal élőknek, hanem gyakorta túlféltésben, túlkényeztetésben, következetlen nevelésben, vagy épp hűvös, távolságtartó szülő-gyermek kapcsolatban cseperedtek.

    Az anyasebnek, az apasebnek gyógyulnia kell a stabil léthez

    Bizonyára sokan érezték már azt, hogy fiatalkorukban, majd a későbbiekben is képtelenek önálló életet élni, bennragadtak a szülők igényének kiszolgálásában, s bűntudatot éreznének, ha leválnának róluk. Sokan érzik azt, hogy egy anyát nem lehet magára hagyni, főként nem akkor, ha bajban van, ha beteg, ha kiszolgáltatott, magányos, lelkileg megerősítésre szorul. Nem szükséges ehhez fehér hajú, idős édesanyára gondolni.

    A pánikrohamok kezelési lehetőségei

    A pánikbetegség hátrányosan befolyásolhatja a beteg életének csaknem minden területét, ezért kezelésre szorul. A visszatérő rohamoktól való félelem elkerülő magatartáshoz, akár fóbiák kialakulásához vezethet.

    Amikor a betegség okoz lelki problémákat

    A depressziót és a szorongást pszichés megbetegedésként tartják számon, ám bizonyos esetekben szervi, idegrendszeri zavarok, betegségek is okozhatják.

    Visszatérő depresszió - Mit tehetünk ellene?

    A hétköznapi nyelvhasználatban, ha depresszióról beszélünk, akkor azon a levertséget, a rossz hangulatot értjük, azonban fontos tudni, hogy orvosi értelemben ennél jóval többről van szó.

    Alprazolam tartalmú szerek: szabad-e gyógynövény alapú étrend-kiegészítőt szedni alkalmazásuk mellett?

    A köztudatban altatóként, valamint nyugtatóként ismert, alprazolam hatóanyagú szerek valójában különböző típusú szorongások, például pánikbetegséghez vagy depresszióhoz társuló szorongásos tünetek kezelésére is gyakran alkalmazott készítmények.

    A hajtépés pszichológiája

    A trichotillomania nem más, mint egy olyan kényszerbetegség, mely során a beteg leküzdhetetlen vágyat érez a hajtépésre. Ez a viselkedés látható, foltokban történő kopaszodáshoz vezet, leggyakrabban a homlok felett, halántéktájon, a szemöldök és a szempilla területén, ám a test bármely részén elfordulhat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.