Depresszió

Depresszió

Visszatérő depresszió - Mit tehetünk ellene?

WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter - 2022-03-08 13:04
Depresszió
A hétköznapi nyelvhasználatban, ha depresszióról beszélünk, akkor azon a levertséget, a rossz hangulatot értjük, azonban fontos tudni, hogy orvosi értelemben ennél jóval többről van szó.

Bipoláris zavar: az érzelmi hullámvasút

WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter - 2022-03-03 14:33
Bipoláris zavar
A bipoláris zavart a köznyelv mániás depressziónak nevezi, és rengeteg tévhit, félreértés kapcsolódik hozzá. Egyesek bűnözőkkel azonosítják a betegséget, mások az őrület szinonimájának tartják, ám ezek általános tévhitek.

A hasi elhízás és a depresszió

WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos - 2022-03-01 03:03
Köztudott, hogy a cardiovasculáris betegségek és a cukorbetegség rizikótényezőjeként szerepelhet a hasi elhízás. Egy holland tanulmány szerint a viszcerális (zsigeri) zsírtöbblet és a depresszió kialakulása között is összefüggés van.

Lehet, hogy másként lesznek betegek a pacsirta és a bagoly típusú emberek?

WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró - 2022-02-26 17:36
Korán kel vagy későn fekszik? A kérdés egyáltalán nem csak azért érdekes, mert a válaszokból következtethetünk arra, hogy valaki keveset, vagy sokat alszik - az alvás idejének még a depresszióra való hajlamosság szempontjából is lehet jelentősége.

A gyógyíthatatlan betegség során fellépő öngyilkosságról

WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta - 2022-02-23 13:03
A gyógyíthatatlan betegség diagnózisa, bejelentése az élet legnagyobb krízishelyzetei közé tartozik. Amikor a beteg tudomására jut, hogy fokozódó tünetei hátterében az életét közvetlenül veszélyeztető kór áll, a szembenézés nagyon nehéz, sokszor nem is sikerül. Sokan lebénulnak a hír hallatán, hirtelen üressé válnak. Mások megkérdőjelezik a diagnózist, megint mások hevesen elutasítják a lehetőséget.

Öngyilkosság - Hogyan ismerjük fel az előjeleket?

WEBBeteg - Marsi Zoltán, oktatás- és egészségfejlesztési szakértő - 2022-02-09 14:33
Öngyilkosság
Hazánkban sajnálatos módon kiugróan magas az öngyilkosságok száma. Ismerjük fel az árulkodó jeleket és szükség esetén segítsünk bajba jutott ismerőseinken!

A testmozgás nem csak a fogyást segíti elő!

Orvostkeresek Egészségmagazin - Dr. Babai László, prevenciós szakértő - 2022-02-06 19:03
A rendszeres testmozgás, különösen pedig a nagy kitartást igénylő sportok pedig nem csak a fogyást segítik elő, de a hangulatra és az önértékelésre is pozitívan hatnak – így pedig a depressziós tüneteket is csökkentik.

A depresszióról részletesen

WEBBeteg összeállítás - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta - 2022-02-06 07:33
Depresszió
A depresszió mára gyakori betegséggé vált, amely világszerte legalább 300 millió embert érint. Kezeletlen esetben a depresszió egy lefelé menő spirált eredményezhet, amely végén a rokkantság, az önellátási képtelenség, sőt akár az öngyilkosság is állhat.

Az életmód szerepe az antidepresszív kezelés során

WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta - 2022-02-02 16:03
Az antidepresszív terápia beállítása különböző, depresszióval járó állapotok, betegségek és szorongásos zavarok, vagy pszichoszomatikus megbetegedések esetén is indokolt lehet.

Pszichés betegségek, melyek alvászavarral járhatnak

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-02-02 14:33
Alvászavar
Alvászavart bizonyos életmódbeli tényezők is okozhatnak, így például pszichoszociális problémák (munkahelyi, magánéleti stressz), váltott műszakos munka, nem megfelelő alváskörnyezet, rossz szokások (pl. kiadós étkezés elalvás előtt, rendszertelen alvás) stb. Mindemellett számos betegség, így különféle testi és pszichés kórképek velejárója is lehet alvászavar.

Hogyan működik a fényterápia?

WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító - 2022-02-01 17:03
Pontosan hogyan működik a fényterápia? Milyen betegségeknél alkalmazható? Mit érdemes tudnunk erről a terápiás módszerről?

Mitől érezhetjük üresnek az életünket, önmagunkat?

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró - 2022-01-26 13:03
A szakemberek kutatásai szerint alig létezik olyan ember civilizáltnak tekintett világunkban, aki nem érezte volna valaha üresnek az életét, a lelkét, önmagát. Ennek megéléséhez nem szükséges semmilyen pszichés vagy mentális betegségben szenvedni.

A mérgező családokban élő gyermekek örök sérüléseket cipelnek

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró - 2022-01-19 05:03
Gyermek
A felnőttek többnyire azt a mintát követik, amit gyermekként szüleiktől láttak, amivel erősítették önbecsülésüket, testi, lelki fejlődésüket, vagy épp amivel romba döntötték önértékelésüket, a reményt arra, hogy önállóan is értékesnek érezhessék magukat. A szülők folyamatosan azon igyekeznek, hogy a nekik megfelelő, kedvező helyüket megtalálják az élet számos területén.

A depresszió növeli a cukorbetegség kockázatát

Papp Ildikó, szakpszichológus; Cserges Enikő szakpszichológus - 2022-01-12 05:03
Már 300 évvel ezelőtt leírta egy angol orvos a depresszió és a diabétesz összefüggését: Thomas Willis szerint a diabétesz hosszan tartó szomorúság és keserűség eredménye. Azóta már kimutatták, hogy az emocionális stressz valóban növeli a vércukorszintet és a vizeletben is cukorürítést idézhet elő.

A megélt magány, ami a háttérben húzódik, s a kiút

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró - 2022-01-03 13:03
Gyakran halljuk, az ember társas lény, nem magányra, egyedüllétre született. Természetes igénye, hogy másokkal is együtt lehessen, s ha teheti, ne egymaga, a világtól elszigetelve éljen. Sajnos ez az óhaj gyakorta sérül, és szinte észrevétlenül csöppenhetünk a magány fogságába.

Hogyan ünnepelje a karácsonyt depresszióval és család nélkül?

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2021-12-25 04:36
Az év azon időszakát éljük ismét, ami adventi naptárakról, cukorkákról, ünnepi rendezvényekről, forró csokoládé és mézeskalács illatról, valamint sajnos bizonyos esetekben a fájó üresség érzetéről szól, ha az ünnep eme pillanatait a család nélkül kell átélnie. Ennek ellenére higgye el, megtanulható, hogyan élvezhető a karácsony egyedül is!

Együttélni a lisztérzékenységgel

WEBBeteg - Dervalics Dóra, pszichológus - 2021-12-21 14:33
Lisztérzékenység
A lisztérzékenység (cöliákia) a leggyakrabban előforduló felszívódási zavar. Kezelése szigorú és élethosszig tartó diéta, mely anyagilag és érzelmileg is jelentősen megterheli a beteget és családját.

Lehet, hogy a párom depressziós?

WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter - 2021-12-20 05:03
A párom elvesztette a munkáját, állandóan kimerült, rosszkedvű, sehová nem akar menni (orvoshoz pláne nem), senkivel nem akar beszélni, és a szex sem érdekli. Ez már depresszió? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

A krízist megélő emberek segélykiáltását komolyan kell vennünk!

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró - 2021-12-19 15:05
Sokan tapasztalták már, hogy családtagjuk, barátjuk, munkatársuk élete olyan krízishelyzetbe jutott, amiből egyedül nem láttak kiutat, és a korábbi, stabilnak tűnő személyiségéhez képest megváltozott a viselkedése.

Az öngyilkossági rizikót növelő és csökkentő tényezők

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta - 2021-12-14 13:03
Öngyilkosság
Az alábbi cikkben röviden összefoglaljuk, hogy melyek a befejezett öngyilkosság valószínűségét növelő, és melyek az ezt csökkentő, vagyis preventív tényezők. Amennyiben önmaga vagy szerette, ismerőse, rokona öngyilkossági késztetést, szándékot érez, hívja a lelki elsősegély szolgálatok valamelyikét.

Depressziós kispapák

DRportal - 2021-12-12 13:36
A Pediatrics szakmai folyóiratban 2016-ban megjelent tanulmány szerint a fiatal, átlagosan 25 éves kispapák közt 68 százalékkal több depressziós tünet jelentkezik az apává válás első 5 évében. Ez az adat a párkapcsolatban és gyermekükkel együtt élő apákra vonatkozik. Mi okozza a kispapa-depressziót?

Bélflóra, autizmus és hangulatzavarok - Mi lehet az összefüggés?

WEBBeteg - Cs. K., fordító - 2021-12-06 22:03
Bélflóra
A gyomor-bél traktus a szervezet részeként kapcsolatban van a központi idegrendszerrel, és a bélflóra változásai olyan neurológiai rendellenességekkel is kapcsolatba hozhatók, mint a stressz, autizmus, depresszió, Parkinson-kór vagy Alzheimer-kór.

Hallásromláshoz társuló depresszió: mindkettőt kezelni kell!

WEBBeteg - Tóth András, újságíró - 2021-11-30 17:03
Amennyiben a halláscsökkenés a kor előrehaladtával fokozatosan alakul ki, akkor nem tulajdonítunk akkora jelentőséget neki, sokszor nem is tűnik fel a probléma, de amikor a családtagjaink jelzik, hogy egyre hangosabban beszélünk, félreértünk szavakat, és ezért kellemetlenül érezzük magunkat, akkor döbbenünk rá a valóságra.