• Az időskori elbutulás tünete lehet az irónia meg nem értése

    Szerző: Független Hírügynökség

    A gúny megértésén keresztül vizsgálják a demenciás pácienseket az ausztrál tudósok - az irónia eszközével. Az Új-dél-wales-i Egyetem kutatói kísérletileg igazolták, hogy az időskori elbutulás bizonyos eseteiben a beteg nem érti az iróniát.

    Az elbutulás második leggyakoribb formájáról, az úgy nevezett frontotemporális demenciáról (FTD) van szó, amikor az első és oldalsó agylebeny elfajulása okozza a szellemi képességek csökkenését. Az ilyen betegek képtelenek megérteni gondozóik hangulatát, mások közléseinek mögöttes értelmét. Ezért gyakori, hogy az érintett betegek rendkívül hiszékenyek, és értelmetlen dolgokra is könnyen rábeszélhetők, például nagy összegeket lehet kicsalni tőlük.

    Hirdetés

    Az ausztrál kutatók 26 FTD-s és 19 alzheimer-kóros beteggel folytattak kísérletet. Színészekkek különböző jeleneteket játszottak el nekik. Pontosabban, a színészek ugyanazokat a mondatokat mondták, de eltérő hanghordozással, többek között ironikusan is. KIderült: az FTD-s betegek nem fogják fel az iróniát, míg az alzheimeresek igen.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az FTD sokban hasonlít az alzheimer-kórhoz, de eltérő agyi területet támad meg. Az FTD-t a kezdeti stádiumban igen nehéz kimutatni, és megkülönböztetni a depressziótól, később pedig a skizofréniától vagy a személyiségzavartól. A gúnyteszt azonban helyettesíthet néhány drágább és nehezebben hozzáférhető vizsgálati módszert.

    Az ausztrál kutatók szerint a gúnyteszt adaptálható az olyan országokra, amelyekben hagyományosan nem nagyon értik az iróniát vagy a szarkazmust.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.12.12 08:45
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Alzheimer-kór: Mit tehet a betegért?

    Az Alzheimer-kór legismertebb tünete a memória fokozatos romlása, ezért a betegséget sokszor azonosítják a feledékenységgel. Fontos azonban tudni, hogy a betegség nem áll meg az emlékezőképesség elvesztésénél, hanem az élet minden területére hatással van.

    A szellemi leépülés lelassítható!

    Amikor egy szerettünk vagy talán a legfontosabb ember az életünkben a szellemi hanyatlás első jeleit mutatja, tisztában lehetünk vele, hogy a lejtőn sajnos már nemigen van megállás. Vagy mégis? Egyes kutató-orvosok szerint remény még ilyenkor is van: a folyamaton jelentős mértékben lassíthatunk és a beteg állapotában is javulást érhetünk el. Az időskori demenciával kapcsolatos kérdéskört szakértőnkkel, dr. Bezzegh Attila laboratóriumi szakorvossal jártuk körül.

    Alkohol, dohányzás, koleszterin és az Alzheimer-kór

    Az Alzheimer-kór jellemzően időskorban kialakuló betegség. Változik a magatartás, beszűkül a gondolkodás - hétköznapi nyelven gyakran időskori elbutulásként szokták emlegetni.

    A demencia kivizsgálása, diagnózisa

    Ha valaki visszatérő feledékenységet tapasztal, szellemi leépülés, orvosi nevén demencia gyanúja merül fel. A szellemi leépülés, köztük az Alzheimer-kór, a közhiedelemmel ellentétben nem természetes része az öregedésnek. Oki kivizsgálása nagyon fontos, mert a memóriazavar mögött eltérő betegségek állhatnak, amelyek kezelése is jelentősen különbözik egymástól.

    A vaszkuláris demencia

    Vaszkuláris (ér eredetű) demenciáról beszélünk minden olyan esetben, amikor a tünetek az agyi vérellátás bármilyen okból (érelzáródás, súlyos érszűkület) bekövetkező zavara miatt alakulnak ki.

    A demencia stádiumai

    A demencia kórlefolyása függ annak típusától, ezért a megfelelő terápia szempontjából fontos beazonosítani a demencia típusát. A stádium felismerése is jelentős az adott kezelési stratégia felállításában, és a hozzátartozók életének újraszervezése szempontjából.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.