Pszichológia téma

„A beteg fájdalmát és szenvedésének mértékét soha nem kérdőjelezi meg a szakember, hiszen a beteg valós szenvedést él át.” A fájdalom nagyon komplex, összetett érzés, sokkal összetettebb, mint ahogy arról általában gondolkodunk, és ez különösen igaz a krónikus fájdalomra.

Börtönpszichológia - Mi vár az elítéltre?

WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter - 2021-09-14 22:07
Hajdanán a bebörtönzés egyetlen célja az erkölcstelen viselkedés büntetése volt. Az évszázadok során ez a szemlélet jelentősen megváltozott, és mára már nem a testi és lelki kínzás a börtönök fő feladata, hanem a megtévedt emberek környezetből való kiemelése, az elrettentés és végül a társadalomba való visszailleszkedés segítése.

Mi lenne a focival drukkerek nélkül? A szurkolás lélektana

WEBBeteg - Molnár Judit, újságíró-szerkesztő - 2021-06-21 16:03
Szurkolás
Képzeljük el a foci Eb-t üres lelátókkal: vajon milyen érzés lenne a focistáknak a rajongók morajlása nélkül végigjátszani egy mérkőzést? A COVID-19-járvány miatt sajnos sok meccsen fogadta szomorú, üres stadion a focistákat. Mostanra azonban a védőoltások felvételével lehetővé vált a meccsek látogatása.

A daganatos betegségek és a pszichológia

Rákgyógyítás - 2020-01-25 03:06
A daganatos betegség nemcsak fizikailag, de lelkileg is megterhelő a betegnek. Ezért a megfelelő, személyre szabott kezelésen kívül fontos a betegség feldolgozása, ami történhet egyénileg, de kis csoportokban is - olvasható a rakgyogyitas.hu weboldalon.

Hogyan dolgozzam fel az eredménytelen rákterápiát?

WEBBeteg - Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus - 2018-07-20 09:41
Pszichológia
Sohasem könnyű feldolgoznunk, ha egy orvos által kiírt rákterápia, amelybe minden gyógyulásba vetett reményünket fektettük, nem a vártnak megfelelő eredménnyel zárul. Mi azonban mégis megpróbálunk támpontokat adni eme súlyos probléma kezeléséhez.

Féltékenység - A legmérgezőbb lelki szenvedély nyomában

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró - 2018-03-23 09:41
A szakemberek szerint a leggyötrőbb és legmérgezőbb lelki szenvedély a féltékenység, amit Othello-szindrómának is neveznek. A zöldszemű szörnyként is nevezett népbetegségnek egyelőre egyetlen orvos sem tudja receptre felírni a gyógyító ellenszerét. A megoldás első lépésben önmagunk elfogadásában és az önismeretben rejlik.

Önmagunk elfogadása a cukorbetegségben

WEBBeteg - Pyreschitz Anna, pszichológus - 2017-12-17 15:30
A diabétesz különböző típusai esetén eltérőek a tünetek, a kiváltó okok és más a kezelési mód is, ám a beteg részéről ugyanolyan komoly odafigyelést, alkalmazkodást igényel, és lelkileg is hasonló feladatokat állít elénk.

A lélek fájdalomcsillapítása

Rákgyógyítás - 2016-01-30 12:50
Nemcsak testi, hanem lelki fájdalom is létezik, ami legalább olyan gyötrő tud lenni, mint a szervi tünetek, ráadásul nem elég egy pirula ahhoz, hogy a panaszok enyhüljenek.

A sikeres sportoló izmai az önbizalomtól duzzadnak

WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró - 2014-09-26 22:13
Miért van az, hogy közel azonos felkészültségű sportolók közül az egyik mindig nyer, a másik meg alulmarad? Pech, vagy a szerencse kérdése lenne? Sportpszichológusok szerint a megfelelő önbizalomszint elengedhetetlen a sikerességhez – akinek a „béka feneke alatt van”, az mondjon is le a győzelemről, de ugyanilyen fontos az is, hogy aki sikeres akar lenni, annak álmodozásai, gondolatai is a sportról szóljanak.

Lejárt az aurahegesztők és pszichosebészek ideje

WEBBeteg - Szigeti Ildikó, újságíró - 2013-10-10 11:17
A Magyar Pszichológus Kamara gátat fog vetni a képzetlen álpszichológusok térnyerésének, egyben átláthatóvá teszi a képzett pszichológusok szakmai tevékenységét – állítja dr. Császár-Nagy Noémi, a Magyar Pszichológusok Érdekvédelmi Egyesületének elnöke.

Bóta Tímea

WEBBeteg - 2013-03-12 09:16
Bóta Tímea pszichológus, relaxációs terapeuta, a WEBBeteg.hu szakértőjének (Orvos válaszol) bemutatkozása.

A csapatsportok pszichológiája

WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró - 2012-08-10 12:11
A csapathoz tartozás érzésének vágya egyidős az emberiséggel. A csapat megvéd, erősít és önbizalmat ad. Egészen addig, amíg az egyén nem érzi azt, hogy kirekesztették, a fejére nőttek, vagy más csapattag sokkal jobb nála. A csapatsportok pszichológiája, s a csapatok kohéziójának feltárása a tudomány egy sokat kutatott területe. Mitől lesz jó egy csapat, s lehet-e egyáltalán jó egy csapat kohézió nélkül?

Ki gyúrja majd az olimpikonjaink lelkét Londonban?

WEBBeteg - Szigeti Ildikó, újságíró - 2012-06-08 13:15
Mindössze két pszichológus utazik, a több mint 120 fős olimpiai csapattal a londoni ötkarikás játékokra - tudta meg a WEBBeteg. A sportolók lelki felkészültsége alapján azonban a szakemberek nem aggódnak.
"Fejben dől el a verseny" - mondja a sportpszichológus, és hogy nyomatékot adjon a megállapításnak, azonnal hozzáteszi, hogy rövidesen ezzel a címmel jelenik meg az a szakmai könyv is, amely részleteiben alátámasztja, megmagyarázza az állítást.

Bal kezünk motiváltabb, mint a jobb?

Medipress - 2010-07-06 13:05
A motiváció nem mindig tudatos. Agyunk dönti el, hogy mikor mennyire akar valamit. Egy új tanulmány arra világít rá, hogy az ösztönzés az agynak egyszerre csak az agy egyik feléből érkezik.
Minél erősebben érzi bárki is az emberi kötődést, a hálát, a kíváncsiságot, a barátságot és a lelkesedést, annál inkább elégedett az élettel. A pszichológusok szerint a boldogság egyik legfőbb eszköze a humor.
Amerikai kutatók tanulmánya alátámasztja azt a közkeletű megfigyelést, hogy a visszautasítás "fáj": az emberi szervezet egyik leghatásosabb saját fájdalomcsillapítója a keserű társadalmi tapasztalatok során is szerepet kap - olvasható az EurekAlert című amerikai tudományos portálon.
Vannak olyan tesztek, amelyeknél adott a helyes válasz, csak összegezni kell a pontszámot. Vannak másféle felmérések, amelyeknek kérdéseire sokféle választ lehet adni, és éppen ezt értékeli az elemző.
Ha az embernek egy témával kapcsolatosan nincs saját véleménye, akkor általában a többségéhez csatlakozik. Ez a "csordaösztön-tendencia" már óvodás korban elkezdődik - mutatta ki egy amerikai vizsgálat.

Félelem

Orvos valaszol - Ujpál Zsófia - 2010-12-24 22:45
Kedves Doktor Úr/Doktor Nő! Abban a reményben fordulok Önhöz, hogy segít megoldást találni a problémámra, amely már egy hónapja majdhogynem napi szinten fejtörést okoz. A kisfiam szeptemberben volt két éves. Aranyos, jó felfogású kisfiú. Márciust

Pszichés ok?

Orvos valaszol - Dr. Plósz János - 2010-02-25 11:46
Ha bármi igazságtalan dolog történik velem és gyermekeimmel, természetes dolog az, hogy addig megyek az igazamért, szószerin harcolok, meg mozgatok minden lehetőséget az igazam érdekében? Túl temperamentumos lennék? Már magamat sem értem, hisz emia

Tisztelt Pszihologusnő!

Orvos valaszol - WEBBeteg Szakértő - 2010-02-25 11:44
12 eves kisfiammal kapcsolatban szertnek feltenni egy par kerdest! Szamtalan panasz erkezik az iskolabol, a tanaroktol hogy allandoan kerdezetlenul beleszol a tanar beszedebe,, elso felev vegen figyelmeztetest is kapott hogy ha nem valtozik meg levo