Pajzsmirigyrák - A korai stádiumban felfedezett daganat gyógyítható

MTI
megjelent:

A Semmelweis Egyetem belgyógyászati klinikájának tanársegédjének elmondása szerint a korai stádiumban felfedezett pajzsmirigyrák gyógyítható, kialakulásának okait egyelőre vizsgálják.

Reismann Péter az M1 aktuális csatorna péntek délelőtti műsorában azt mondta, az elmúlt 20 évben megháromszorozódott a pajzsmirigyrák gyakorisága, Magyarországon a daganatos megbetegedések 3-4 százalékát teszi ki, ugyanakkor az Egyesült Államokban a harmadik leggyakoribb rákos megbetegedés.

Rámutatott, annak ellenére nem változott a halálozási ráta, hogy a betegség sokkal gyakoribb lett. Ez annak köszönhető, hogy korai stádiumban felfedezve teljes gyógyulás várható, és előrehaladott betegségnél is jó eszközök vannak az élethossz megnövelésére.

Reismann Péter beszélt arról is, hogy számos kutatás zajlik a kiváltó okok felfedezésére, sok vizsgálat koncentrál az úgynevezett endokrin diszruptorokra, amelyek a szervezetbe kerülve módosítják a sejteket.

A pajzsmirigydaganatok kezelési lehetőségei

A pajzsmirigydaganat esetében - más ráktípustól eltérően - a kemoterápia és a sugárterápia nem tartozik a gyakran alkalmazott kezelési eljárások közé. A pajzsmirigyrák terápiája elsősorban műtéti eltávolítást jelent, amit további kezelések (radioaktív jódterápia, hormonterápia) egészíthetnek ki.
A pajzsmirigydaganatok kezelési lehetőségei

Tovább A pajzsmirigydaganat 5 rizikófaktora

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.