A pajzsmirigydaganatok kezelési lehetőségei

Dr. Molnár Katalin
szerző: Dr. Molnár Katalin, onkoradiológus - WEBBeteg
frissítve:

A pajzsmirigydaganat esetében - más ráktípustól eltérően - a kemoterápia és a sugárterápia nem tartozik a gyakran alkalmazott kezelési eljárások közé. A pajzsmirigyrák terápiája elsősorban műtéti eltávolítást jelent, amit további kezelések (radioaktív jódterápia, hormonterápia) egészíthetnek ki.

A téma cikkei - Pajzsmirigyrák

7/1 Áttekintés: A pajzsmirigyrák tünetei és kezelése
7/2 A pajzsmirigyrák rizikófaktorai
7/3 Vizsgálatok pajzsmirigyrák gyanúja esetén
7/4 A pajzsmirigydaganatok terápiája
7/5 A pajzsmirigyműtét menete
7/6 Pajzsmirigyműtét után
7/7 A pajzsmirigyhormon pótlása

A pajzsmirigydaganat műtéti eltávolítása

A pajzsmirigydaganatok esetében elsődleges a sebészeti beavatkozás, a daganatos szövetek eltávolítása. A pajzsmirigy műtét a papilláris és follikuláris daganatok esetében féloldali totális lebeny eltávolítással vagy szükség esetén ennél kiterjesztettebb műtéttel történik.

A személyre szabott legmegfelelőbb terápia kiválasztása különböző orvosi tudományterületek szakembereinek közös döntése. Sebészek, onkológusok, onkoradiológusok, endokrinológusok vesznek részt a betegség kezelésében.

Bővebben A pajzsmirigyműtétről részletesen

Radioaktív jódterápia

A papilláris és follikuláris pajzsmirigy-carcinoma kezelésének második legfontosabb tényezője az izotóp kezelés (radiojód kezelés), amelynek célja a műtét után visszamaradt pajzsmirigyszövet kiirtása és/vagy az áttétek kezelése. Az esetek egy részében orvosa a műtétet követően (6 hét) javasolhatja a kezelést, más esetekben kiújuló betegség vagy az esetleges áttétek miatt merülhet fel a szükségessége egy kontroll vizsgálat eredményeként.

A radioaktív jódterápia osztályos bent fekvést igényel és szoros ellenőrzés mellett történik. A jódizotópos kezelés alapja, hogy a radioaktív jódot a pajzsmirigyszövet felveszi és ezáltal a pajzsmirigyszövet a célzott (kizárólag a környezetében ható) sugárzás hatására nagyrészt tönkremegy. A kezelés speciális centrumokban történik az ún. nuclearis medicina fekvőbeteg osztályokon. Az eljárás során a beteg a radiojódot előkészített formában pontosan kiszámított dózisban vizes oldatban kell meginnia. A terápia alkalmazása 3-6 havonta ismétlődhet.

A radiojód terápia előtt megfelelő előkészítés szükséges. A kezelés hatását ronthatja a jódot tartalmazó étrend (a káposzta, brokkoli, karfiol, kelbimbó, fehérrépa, torma), a jódot tartalmazó gyógyszerek, illetve a jódozott só, ezért kerülni kell ezek fogyasztását.

A radiojód kezelés után késői mellékhatások is kialakulhatnak, ezért a beteg folyamatos orvosi felügyelet alatt kell, hogy álljon, fontos a rendszeres kontroll.

Veszélyes az izotópkezelés? Az orvos válaszol

Milyen veszélyt jelenthetett a radioaktív jódkezelés a gyermekemre? Van-e szükség olyan "elővigyázatosságra", mint lefürdés, ruhacsere, esetleg máshol alvás? Dr. Nagykálnai Tamás, onkológus válasza

A terápia szövődményei és mellékhatásai

  • A korai mellékhatások közül megemlítendő a vérképromlás (vérszegénység), mely a kórházi ellátás során monitorozva van.
  • Ha van a betegnek pajzsmirigye, úgy a pajzsmirigygyulladás, ödéma is előfordulhat, mely gyógyszeres kezeléssel uralható.
  • A pajzsmirigy autoimmun gyulladása valamint tüdőgyulladás is lehet korai szövődmény, de egyéb szervekben is létrejöhet gyulladás (pl.: pajzsmirigygyulladás, húgyhólyaggyulladás) vagy a máj sugárkárosodása.
  • Késői szövődményként megemlítendő a vérképzőszervek betegségei, ivarszervek funkcióváltozása, hypotyreózis kialakulása, melyet hormonpótlással korrigálunk.
  • Késői mellékhatásként fogható fel a nyálmirigy funkció változásai és a gyomor nyálkahártya változásai, valamint a hypotyreózis okozta szövődmények.

A beteg előkészítése minden centrumban megfelelő edukálással történik, mely folytatódik a terápia utáni aktív együttműködéssel.

Mikor kap a beteg sugárkezelést vagy kemoterápiát?

A radioaktív jód kezelés csak a jódot halmozó áttétek esetében hatékony. Akiknek a daganatszövete nem halmozza a jódot (általában a medulláris és anaplasztikus carcinoma valamint az előrehaladott papilláris és follikuláris carcinoma esetében fordulhat elő) ott jöhet szóba kezelési lehetőségként a külső sugárkezelés. Előrehaladott állapotban a nagytömegű áttétek (metasztázisok) illetve csontáttétek kezelésére szintén javasolhatja kezelőorvosa a sugárkezelést.

Kemoterápia mellett anaplasztikus carcinoma esetében dönthet orvosa.

Kilátások, gyógyulási esélyek

A pajzsmirigyrákok többsége az ún. jól differenciált típusba tartozik, amely korai felismerés esetén jól kezelhető, a betegség prognózisa jó. Az eredményes kezelés leginkább sebészeti, szükség esetén jódizotópos kezeléssel és tartós pajzsmirigy hormon terápiával kiegészítve.
A medulláris karcinómák gyakorisága 5-10 százalék közötti, ezeknél kevésbé kedvezőek az életkilátások, aminek egyik oka, hogy sokszor csak előrehaladott állapotban ismerik fel.
A leginkább agresszív, de szerencsére a legritkább típusú pajzsmirigydaganat az anaplasztikus. Gyors lefolyású daganat, a gyógyulási kilátások rosszak.

Dr. Molnár Katalin, onkoradiológusDr. Csuth Ágnes, családorvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőink: Dr. Molnár Katalin, onkoradiológus; Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

DRportal - Scheftsikné Tomanóczy Andrea
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Boros Miklós, sebész
Budai Endokrinközpont - Prof. Dr. Balázs Csaba, endokrinológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.