Célzott terápiával a tüdőrák ellen - február 4. a Rák Világnapja

Szerző: Well PR

A rák az egyik vezető halálok az egész világon. Jelenleg 8,2 millió ember hal meg évente daganatos betegségek következtében, és ez a szám évről évre folyamatosan növekszik.

A tüdőrák tünetei - Milyen panaszok utalhatnak a betegségre?

A tüdőrák tüneteinek jelentkezése előtt is nagy százalékban felismerhető a megbetegedés, amennyiben rendszeresen részt veszünk a megfelelő szűrővizsgálatokon. A kezelés így korán elkezdődhet, és a gyógyulás esélye jelentősen megnőhet. A tüdőrák tünetei - Milyen panaszok utalhatnak a betegségre?

A Rák Világnapján, melyet minden évben február 4-én tartanak, a világ népessége egyként fog össze a rák elleni küzdelemben. Célja, a figyelem felhívása a daganatos megbetegedések növekvő számára, a megelőzésre és segítség nyújtása ott, ahol igenis elkerülhető a halálozás.

Manapság alig van olyan család, mely rokoni vagy ismerősi körén keresztül ne szembesült volna rosszindulatú daganatos betegséggel. Míg 2012-ben 14,1 millió volt az új megbetegedések száma, addig 2025-re ez a szám elérheti a 19,3 milliót. Magyarországon évente közel 50 000 új rákos megbetegedést diagnosztizálnak, miközben csaknem 32 000 beteg hal meg évente valamely daganat következtében.

A leggyakoribb rákfajták a világon a tüdőrák, a vastag- és végbélrák, az emlőtumorok, valamint a prosztata daganatok, mely ráktípusok csaknem egyharmada megelőzhető lenne azzal, hogy elhagyjuk a dohányzást, csökkentjük az alkoholfogyasztást, egészségesen étkezünk és növeljük fizikai aktivitásunkat. Az egyén felelőssége kiemelkedően nagy a daganatok megelőzésében abban a tekintetben, hogy a kockázati tényezőket elkerüljék.

A tüdőrák mind hazánkban, mind világszerte a leggyakoribb és a legnagyobb arányban halállal végződő daganattípus. Magyarországon évente 10 000 feletti az új tüdőrákos megbetegedések száma, és 8 000 beteg hal meg a betegség következtében. Az új tüdődaganatos megbetegedés 85 százalékát a nem-kissejtes tüdőrák (NSCLC) teszi ki, melynek leggyakoribb típusa a mirigyhámból kiinduló adenocarcinoma.

A korai stádiumban diagnosztizált esetek többsége ma már gyógyítható, ezért kiemelten fontos, hogy mindenki megkapja a betegség elleni küzdelemben a lehető leghatékonyabb segítséget.

A korai diagnózis felállításához elengedhetetlen, hogy a lakosság rendszeresen járjon szűrésekre, valamint minél hamarabb, már az első tünetek észlelésekor forduljanak orvoshoz. A manapság annyiszor hangoztatott egészségtudatosság a rák megelőzésében és a hatékony kezelésben különösen fontos.

A rák gyógyításában - az idejében történő felismerés mellett - nagyon fontos szerepe van a kezelés logikáját átalakító új filozófiának, a legújabb gyógyszerfejlesztések eredményeként elérhető célzott terápiáknak, melyek hatékonyabbá teszik a gyógyulást. Az új szájon át szedhető gyógyszerekkel a korábbi terápiákhoz képest már elérhetőnek látszik a terápiás cél, azaz a betegség krónikussá szelídítése, mellyel a várható túlélés jelentősen meghosszabbodhat.

(Well PR)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Magyarországon minden nyolcadik...

Magyarországon egy a nyolchoz az esélye, hogy egy nőt az élete során mellrákkal diagnosztizáljanak. Nagyon fontos a megelőzés, a kétévenkénti...

Tanácskoztak az urológus szakorvosok...

Az urológiai daganatos betegségek diagnosztikájáról, kezeléséről és a legkorszerűbb műtéti eljárásokról tanácskoztak a szakemberek Debrecenben...

Miben segíthet egy betegklub a...

A Budapesten és néhány vidéki nagyvárosban működő Harcosok Klubja a tüdőrákbetegek és hozzátartozóik rendszeres összejövetele, minden...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.