• Hatékonyabb ellátás a daganatos betegeknek

    Szerző: Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum

    Új, korszerű lineáris gyorsító beszerzése válik lehetővé a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Onkológiai Intézetében egy nyertes pályázat révén. Az új berendezés a betegellátás biztonsága szempontjából is alapvető fontosságú, és eddig nem kezelt betegségcsoportok gyógyításában is szerepet játszik majd.

    A lineáris gyorsítók fotonokat és elektronokat tudnak előállítani, többféle energián, lehetőséget biztosítva a különböző mélységekben elhelyezkedő tumorok korszerű sugárkezelésére. A modern készülékekkel az ép szövetek védelme sokkal biztonságosabb, így a tumorra leadható dózis növelhető, a kezelés hatékonysága fokozódik a mellékhatások, szövődmények csökkenésével.

    Sugárterápia


    A sugárterápiának nagy szerepe van a daganatos betegek kezelésében. A daganatos betegek több mint fele részesül sugárkezelésben. A sugárkezelés során megavolt energiájú, ionizáló sugárzást használnak. A sugárzás következtében az érintett szövetekben károsodik az örökítő anyag (DNS), így csökken a daganatos sejtek szaporodása. Mit kell tudni a sugárterápiáról?>>
     

    Ezek a készülékek képvezérelt technikával biztosítják a pontos kezelési beállítást, és a dinamikus besugárzással a gyors kivitelezhetőséget is. A sztereotaxiás kezelések (egy alkalommal a szokásosnál nagyobb dózis leadása) rövidebb betegellátási időt eredményeznek. Az új lineáris gyorsító révén javulnak a gyógyulási esélyek, magasabb életminőség lesz elérhető, és nő az egészségben eltöltött évek száma – tette hozzá Dr. Pintye Éva fizikus, a projekt szakmai vezetője.

    Míg uniós szinten a daganatos eredetű elhalálozások csökkenő tendenciát mutatnak, ezzel szemben hazánkban és a régióban is növekvő a számuk. A WHO és a KSH adatai szerint Európában Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedések száma és az ebből eredő halálozás. Magyarországon 2010-ben 77.989 új rosszindulatú daganatos megbetegedés fordult elő, és 32.321-en veszítették életüket.

    Hirdetés

    A szív- és érrendszeri megbetegedések után a daganatos megbetegedések a második leggyakrabban előforduló halálokok közé tartoznak Magyarországon. Az aktív korú női lakosság daganatos eredetű elhalálozásában az emlő-, a tüdő- és a vastagbéldaganat, férfiak esetében a tüdő-, vastagbél-, prosztatarák számít vezető haláloknak.

    Fontos a szervezett betegutak biztosítása

    Az onkológiai betegek halálozási arányának jelentős csökkentéséhez szükséges a prevenciótól a hospice-ig tartó teljes ellátási struktúra, illetve az EU-konform szintű szakmai ellátás teljes körű kialakítása. Biztosítani kell a szervezett betegutakat, továbbá esélyegyenlőséget kell teremteni a régió minden lakosa számára az ellátáshoz való hozzáféréshez.

    A DE OEC-ben a kivizsgálás – képalkotó módszerek, patológia, laboratóriumi diagnosztika – és a másik két terápiás modalitás (onkológiai sebészet és kemoterápia) a regionális centrum színvonalának megfelelően rendelkezésre áll.

    A komplex, multidiszciplináris EU-konform onkológiai ellátás megvalósításához, valamint a Nemzeti Rákkontroll program célkitűzésének (évente 1000-rel több megmentett élet az onkológiai betegek köréből) eléréseséhez azonban létfontosságú az onkológiai betegek mintegy 60 százalékánál alkalmazandó kezelési modalitás, a sugárterápia infrastruktúrájának fejlesztése is.

    Ennek érdekében tűzte ki célul a DE OEC az Onkológiai Intézet Sugárterápia Nem Önálló Tanszék infrastrukturális fejlesztését, melyhez a jelen projekt is hozzájárul – tájékoztatott Dr. Horváth Zsolt egyetemi docens, a DE OEC Onkológiai Intézetének igazgatója.

    (Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum)
     

    Módosítva: 2013.12.20 02:51, Megjelenés: 2013.12.20 02:51
   • Cikkajánló

    Új típusú koronavírus

    Új típusú koronavírus

    MTI/Konzuli Szolgálat

    Nemzetközi szinten is magas az új típusú koronavírus veszélyessége.

    Gyógymasszázs

    Gyógymasszázs

    Dr. Bender Tamás

    Gyógymasszőr vagy gyógytornász végzi. Leginkább kiegészítő kezelésnek rendelik.

    Mennyi idő alatt alakulhatnak ki az egyes daganatféleségek?

    Frissen felismert daganat, de kiújulás, áttétképződés esetén is gyakran merül fel a kérdés, hogy vajon mennyi ideje lehet jelen a szervezetben a daganat? Vajon felismerhető lehetett volna-e korábban? Ha pedig szűrésen voltunk, mikor érdemes ismét ellenőriztetni magunkat?

    Különböző daganattípusok kimutatására is alkalmas az új típusú vérteszt

    A rák nem egyetlen betegség, hanem egy gyűjtőfogalom, amely száznál is többféle megbetegedést foglal magába. A Dana-Farber Rákkutató Intézet az Európai Orvosi Onkológiai Társaság (ESMO) 2019. évi kongresszusán egy olyan új típusú vértesztet mutatott be, amely nagy biztonsággal alkalmas többfajta rák kimutatására is.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.