• Táplálkozástudományi mesterszak indul Debrecenben

    Szerző: MTI

    A világon mindenhol ismert és elterjedt táplálkozástudomány felsőfokú oktatását itthon a rossz fogyasztói kultúra és a romló népegészségügyi adatok is indokolják. A Debreceni Egyetemen felismerték a képzés hiánypótló szerepét, így hároméves előkészítés után Magyarországon elsőként náluk indul táplálkozástudományi mesterszak, a 2009/2010-es tanévben.

    A képzésről Benkő Ilona, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DE OEC) Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézetének docense beszélt az MTI-Pressnek.

    Hirdetés

    A táplálkozástudomány a biológiai és orvostudományok egyik legintenzívebben fejlődő területe. Ma a mennyiségi élelmiszertermelésről a minőségi irányába tolódik a hangsúly. Sok helyen - ahol megvan a gazdasági háttér - a minőségi élelmiszerek előállítása társadalmi elvárás, így a gazdaság is támogatja azt. A jelentős gasztronómiai kultúrával rendelkező országokban pedig az egészséges táplálkozást népszerűsíteni sem kell, mindenki igényli a jó minőségű élelmiszereket.  

    Hiánypótló

    Az új mesterszak hiánypótló szerepet tölt be, hiszen amíg az Amerikai Egyesült Államokban vagy az Európai Unió számos tagállamában nagy hagyománya van a képzésnek, addig itthon úttörőnek számít ez a kezdeményezés.

    A lakosság fogyasztói kultúrája, fogyasztási tudatossága nagyon alacsony szinten van. A magyarok táplálkozási szokásai nem felelnek meg a mai kor követelményeinek: az emberek általában nem figyelnek oda, hogy amit esznek, az milyen összetevőkből áll, nem ügyelnek arra, hogy az étrendjük változatos és vitamindús legyen. Ehhez jön még a mozgásszegény és stresszes életmód, s ez mind hozzájárul a népegészségügyi helyzet romlásához. 

    Cél a fogyasztói kultúra javítása

    A végzetteket számos terület várja: orvosként, kutatóként, tanácsadóként helyezkedhetnek el az egészségügyben, a gyógyszeriparban, az államigazgatásban vagy vállalatoknál; elláthatnak fogyasztóvédelmi feladatokat, minőségellenőrzést, szaktanácsadást vagy további tanulmányokat folytathatnak az egyetem nyolc doktori iskolájában, bővítve a kutatói és oktatói bázist.

    A végzettek szakértelme hosszútávon gazdasági fellendüléshez is hozzájárulhat, hiszen Magyarország jelentős mezőgazdasági hagyományokkal rendelkezik, megfelelő szakemberek munkájával a hazai termékeket minőségileg világszínvonalúvá lehet tenni.

    Magyarországnak minden adottsága megvan új, piacképes termékek és minőségi hungarikumok előállítására. Az ilyen munkaigényes iparágak fejlődéséből az ország csak profitálhat, de csak akkor, ha a magyar gazdaság nem késik le az egyre bővülő és javuló élelmiszerpiacról.

    A lakossági fogyasztás tudatosabbá tételéhez és a népegészségügyi helyzet javulásához prevenciókra, felvilágosító munkára, tanácsadásra és megfelelő színvonaló gyógykezelésekre van szükség. Fontos a fogyasztói kultúra javítását, hiszen a tápláló, egészséges élelmiszerek előállítása akkor lehet hasznos, ha azokat az emberek keresik és preferálják.

    Nem csak orvosoknak

    Bár a szakot a DE OEC Általános Orvosi Kara indítja és felügyeli, az egyetem Agrár- és Műszaki Tudományi Centrumával (DE AMTC) közös programként indul, így természetesen nem csak orvos- és egészségtudományi alapszakon végzettek jelentkezhetnek.

    Számítanak biomérnöki, agrármérnöki, természettudományi és tanári képzési területekről érkezőkre is. Sokszínű, piacorientált képzésként kell elképzelni, amely három fő területet ölel fel: természettudományokat, egészségügyet és élelmiszertudományt. Mindenki megtalálhatja a szakon a saját területének megfelelő munkakört, hiszen lesz aki kutatóként fog elhelyezkedni, másoknak viszont a lakosság felvilágosítása lesz a feladatuk. 
     
     Benkő Ilona, a DEOEC docense a mesterkurzusról a következőket mondta: "Körülbelül 20-30 hallgatót várunk. Őket 2 akadémikus, 21 MTA doktori és 112 egyetemi doktori fokozattal rendelkező oktató fogja tanítani. Tapasztalt szakemberek lévén számos tudományágban jártasak, így bármiféle külön képesítés nélkül is alkalmasak a színvonalas képzés biztosítására, vendégoktatóként pedig az Országos Élelmiszertudományi Intézet szakemberei is bekapcsolódnak".

    (MTI)

    Módosítva: 2009.02.13 11:52, Megjelenés: 2009.02.13 11:52
   • Cikkajánló

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Szponzorált tartalom

    Vegyük komolyan! A leendő anyukának a saját egészségére is fokozottan figyelnie kell! (x)

    Korai menopauza

    Korai menopauza

    Cs. K., fordító

    Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

    Koronavírus - BioNTech-vezér: az oltások már jövő nyárra sokkal jobb helyzetet teremthetnek

    A BioNTech gyógyszeripari vállalat vezetője szerint az új vakcinák már nyárra sokkal jobb járványhelyzetet teremthetnek, jövő télre pedig teljesen visszatérhet az élet a normális kerékvágásba, de ennek az a feltétele, hogy minél többen megkapják a koronavírus elleni oltást.

    Szlávik: jelenleg hatféle oltóanyaggal kísérleteznek a világban

    Jelenleg körülbelül hatféle olyan oltóanyagot tesztelnek a világban, amelyek különböző támadáspontokon hatnak a koronavírusra - mondta a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa szombaton, az M1 aktuális csatornának nyilatkozva.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.