Táplálkozástudományi mesterszak indul Debrecenben

MTI
megjelent:

A világon mindenhol ismert és elterjedt táplálkozástudomány felsőfokú oktatását itthon a rossz fogyasztói kultúra és a romló népegészségügyi adatok is indokolják. A Debreceni Egyetemen felismerték a képzés hiánypótló szerepét, így hároméves előkészítés után Magyarországon elsőként náluk indul táplálkozástudományi mesterszak, a 2009/2010-es tanévben.

A képzésről Benkő Ilona, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DE OEC) Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézetének docense beszélt az MTI-Pressnek.

A táplálkozástudomány a biológiai és orvostudományok egyik legintenzívebben fejlődő területe. Ma a mennyiségi élelmiszertermelésről a minőségi irányába tolódik a hangsúly. Sok helyen - ahol megvan a gazdasági háttér - a minőségi élelmiszerek előállítása társadalmi elvárás, így a gazdaság is támogatja azt. A jelentős gasztronómiai kultúrával rendelkező országokban pedig az egészséges táplálkozást népszerűsíteni sem kell, mindenki igényli a jó minőségű élelmiszereket.

Hiánypótló

Az új mesterszak hiánypótló szerepet tölt be, hiszen amíg az Amerikai Egyesült Államokban vagy az Európai Unió számos tagállamában nagy hagyománya van a képzésnek, addig itthon úttörőnek számít ez a kezdeményezés.

A lakosság fogyasztói kultúrája, fogyasztási tudatossága nagyon alacsony szinten van. A magyarok táplálkozási szokásai nem felelnek meg a mai kor követelményeinek: az emberek általában nem figyelnek oda, hogy amit esznek, az milyen összetevőkből áll, nem ügyelnek arra, hogy az étrendjük változatos és vitamindús legyen. Ehhez jön még a mozgásszegény és stresszes életmód, s ez mind hozzájárul a népegészségügyi helyzet romlásához.

Cél a fogyasztói kultúra javítása

A végzetteket számos terület várja: orvosként, kutatóként, tanácsadóként helyezkedhetnek el az egészségügyben, a gyógyszeriparban, az államigazgatásban vagy vállalatoknál; elláthatnak fogyasztóvédelmi feladatokat, minőségellenőrzést, szaktanácsadást vagy további tanulmányokat folytathatnak az egyetem nyolc doktori iskolájában, bővítve a kutatói és oktatói bázist.

A végzettek szakértelme hosszútávon gazdasági fellendüléshez is hozzájárulhat, hiszen Magyarország jelentős mezőgazdasági hagyományokkal rendelkezik, megfelelő szakemberek munkájával a hazai termékeket minőségileg világszínvonalúvá lehet tenni.

Magyarországnak minden adottsága megvan új, piacképes termékek és minőségi hungarikumok előállítására. Az ilyen munkaigényes iparágak fejlődéséből az ország csak profitálhat, de csak akkor, ha a magyar gazdaság nem késik le az egyre bővülő és javuló élelmiszerpiacról.

A lakossági fogyasztás tudatosabbá tételéhez és a népegészségügyi helyzet javulásához prevenciókra, felvilágosító munkára, tanácsadásra és megfelelő színvonaló gyógykezelésekre van szükség. Fontos a fogyasztói kultúra javítását, hiszen a tápláló, egészséges élelmiszerek előállítása akkor lehet hasznos, ha azokat az emberek keresik és preferálják.

Nem csak orvosoknak

Bár a szakot a DE OEC Általános Orvosi Kara indítja és felügyeli, az egyetem Agrár- és Műszaki Tudományi Centrumával (DE AMTC) közös programként indul, így természetesen nem csak orvos- és egészségtudományi alapszakon végzettek jelentkezhetnek.

Számítanak biomérnöki, agrármérnöki, természettudományi és tanári képzési területekről érkezőkre is. Sokszínű, piacorientált képzésként kell elképzelni, amely három fő területet ölel fel: természettudományokat, egészségügyet és élelmiszertudományt. Mindenki megtalálhatja a szakon a saját területének megfelelő munkakört, hiszen lesz aki kutatóként fog elhelyezkedni, másoknak viszont a lakosság felvilágosítása lesz a feladatuk.

Benkő Ilona, a DEOEC docense a mesterkurzusról a következőket mondta: "Körülbelül 20-30 hallgatót várunk. Őket 2 akadémikus, 21 MTA doktori és 112 egyetemi doktori fokozattal rendelkező oktató fogja tanítani. Tapasztalt szakemberek lévén számos tudományágban jártasak, így bármiféle külön képesítés nélkül is alkalmasak a színvonalas képzés biztosítására, vendégoktatóként pedig az Országos Élelmiszertudományi Intézet szakemberei is bekapcsolódnak".

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.