AnyScan: a nukleáris medicina mérföldköve

WEBBeteg
megjelent: 2009.07.03.

Európa egyik legkorszerűbb Nukleáris Medicina Központja épült fel a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumában.

A hagyományos SPECT, PET és CT vizsgálatokon túl egy magyar fejlesztésű, de világviszonylatban is egyedülálló AnyScan képalkotó berendezés - ötvözve a hármas funkciót - segíti a betegségek gyors felismerését, és a hatékony kezelési módszerek kiválasztását.

A multimodalitású készülék új fejezetet nyithat a daganatos betegségek valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések diagnosztikájában is.

A Debreceni Egyetemen 2009. július 2-án megnyílt, egyben Magyarország legnagyobb Nukleáris Medicina Központjának újdonsága, hogy integráltan találhatók meg benne a hagyományos eljárások és a legújabb vizsgálati módszerek. Az új épületben így helyet kapott a világviszonylatban is egyedülálló multimodalitású berendezés, a SPECT, PET és CT vizsgálatokat vegyítő hi-tech AnyScan készülék.

Integrált kezelés, pontosabb diagnózis

A betegségek korai felismerését ez a hármas modalitású diagnosztikai rendszer támogatja, amelynek egyedisége a pontosabb, funkcionális és morfológiai képalkotás sajátos ötvözetében rejlik.

Míg korábban a különálló SPECT, PET és CT műszerekkel felállított diagnózis a betegek áthelyezését igényelte, az új detektor egyszerre és leegyszerűsítve, ugyanakkor nagyobb pontossággal állapítja meg a betegségek fázisait, elősegítve ezzel többek között a daganatos, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések pontosabb felismerését.

Az egyes képalkotó eljárások ugyanakkor külön-külön is alkalmazhatóak, így javul a gép kapacitásának kihasználtsága, és csökken a vizsgálatok előjegyzési ideje.

Segít a kardiovaszkuláris megbetegedések szűrésében

„A mai napon átadott multidimodalitású, hibrid berendezéssel a hazánkban népbetegségnek számító kardiovaszkuláris megbetegedéseket is könnyebben kiszűrhetjük. A CT segítségével jól látható az erek anatómiája, a SPECT készülék a szívizom vérellátását térképezi fel, míg a PET vizsgálattal a szívizom életképessége is meghatározható. Így rövid idő alatt teljes képet tudunk adni a szív anatómiai és funkcionális állapotáról” - ismertette az Anyscan előnyeit Dr. Paragh György egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának elnöke.

Magas színvonalú ellátás

„Az AnyScan képalkotó berendezés mellett még PET-CT készülék, planáris gamma kamerák, SPECT, valamint SPECT-CT műszerek biztosítják a Nukleáris Medicina Központ magas színvonalú betegellátását, melyhez nagyban hozzájárulnak a leletezésnél használt saját fejlesztésű értékelő szoftverek is ” - tájékoztatott Bagaméry István, a beruházó Mediso Kft. ügyvezetője.

A centrumban hamarosan kialakításra kerülő nyolcágyas fekvőbeteg részlegen lehetőség nyílik továbbá a rosszindulatú betegségek izotópterápiájára, valamint a nehezen kezelhető, gyulladásos ízületi betegségek kezelésére is. Az épületben kialakított képzési központban pedig a legkorszerűbb számítástechnikai rendszerek segítségével történik majd a gyakorlati alapú medikus, valamint a hazai és nemzetközi szakemberképzés.

„A jelentős magyar találmány lényegesen javítja a betegellátás színvonalát” - hangsúlyozta a megnyitón Székely Tamás egészségügyi miniszter. A több, mint 2000 m2 alapterületet érintő beruházást a nukleáris medicina diagnosztikai rendszereinek gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Mediso Kft. hajtotta végre és a központot a PET-CT Orvosi és Diagnosztikai Kft. bevonásával üzemelteti.

Csak Maastrichban, Koppenhágában és Debrecenben

Az új épület és műszer átadása újabb állomása a Debreceni Egyetemmel kötött közreműködői szerződés teljesítésének. A szerződés keretében került az egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumába az új, világviszonylatban is a legkorszerűbb PET-CT berendezés, mely Európában is csak Maastrichban és Koppenhágában áll a betegek rendelkezésére.

A műszerpark új AP-kamerával, 2 fejes SPECT-tel, SPECT-CT-vel bővült, valamint megújult a 4 fejes SPECT készülék is. Továbbá hardver- és szoftvercsere valósult meg mind az értékelő állomásokon, mind az irodai egységekben.

(WEBBeteg)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Étrend-kiegészítők Étrend-kiegészítők

Hogyan tájékozódjunk az étrend-kiegészítők útvesztőjében? (x)

Krónikus betegek Krónikus betegek

A téli szezon a légúti fertőzések nagyobb kockázatával jár. (x)

Mit mutat a szív-izotópvizsgálat (SPECT)?

A szív-izotópvizsgálat a szívizom perfúziójának (vérátáramlásának) szcintigráfiás vizsgálata, ami a klinikai nukleáris medicina egyik...

Diagnosztikai módszerek: PET

A PET a pozitronemissziós tomográfia rövidítése, ez az egyik legmodernebb vizsgálóeljárás. Lényege, hogy bizonyos anyagokat radioaktív izotóppal...

Kommunikáció a rendelőben: a jó kapcsolat titka

Az orvos-beteg találkozás a leggyakoribb és talán a legfontosabb helyzet az orvosi hivatás gyakorlatában. Egy orvos szakmai életpályáján 160 - 300...

Milyen kontrasztanyagokat használnak szívvizsgálaton? - Az orvos válaszol

"Szeretném tudni, milyen kontrasztanyagot használnak szívkatéterezéshez, SPECT és CT vizsgálathoz?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának...

Diagnosztikai módszerek - SPECT

A SPECT vizsgálat a nukleáris medicina körébe tartozik, mely terület olyan diagnosztikai módszerekkel foglalkozik, ahol a radioaktív izotópokat...

Ritka kórokok, rejtélyes tünetek - A magyar Doktor House

Az országban ezideig egyetlen Ritka Betegségek Tanszék a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumán belül, a Belgyógyászati Intézet...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.