Utazási tanácsok cukorbetegeknek

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

A cukorbetegség korábban sokszor adott okot arra, hogy a cukorbetegek ne utazzanak el nyaralni, de legalábbis igencsak leszűkítette a lehetséges úti célok listáját. Sokan közülük csak olyan hotelekben vagy panziókban szálltak meg, ahol lehetősük volt betartani szigorú diétájukat, ilyen vendéglátóhelyeket pedig igen nehéz volt találni.

Manapság már nem kell, hogy a cukorbetegek az ételkínálat alapján válasszanak úti célt. Az intenzív konvencionális inzulinterépia (ICT) időközben széles körben elterjedt. A kezelés lényege, hogy a cukorbetegek naponta egyszer inzulininjekciót adnak be maguknak az alap inzulinigény fedezésére, a nap folyamán pedig ennek hatását igény szerint kiegészítve többször is inzulint adagolnak maguknak. Az aktuális vércukorszintet minden étkezés után meg kell mérniük. Az optimális inzulinadag kiszámolható a vércukorértékből, az elfogyasztott étel mennyiségéből és a tervezett testi aktivitás mértékéből. A legtöbb cukorbetegnek nem okoz problémát sem a vércukormérő használata, sem az igénynek megfelelő inzulinmennyiség adagolása, a nem mindennapi helyzetekben is.

A II-es típusú cukorbetegek, akik vércukorszintjét tablettával szabályozzák, szintén több szabadságot kapnak az olyan gyógyszerek segítségével, melyek étkezés után gyorsan kifejtik hatásukat. A kiegészítő inzulinterápia ma már a II-es típusú diabéteszben szenvedő pácienseknél is problémamentesen kivitelezhető.

Szigorú étkezési szabályok betartására a konvencionális inzulinterápiával (CT) kezelt betegeknek van szükségük, akik naponta két alkalommal szigorúan meghatározott mennyiségű inzulint kapnak.

Inzulinkezelési sémák

Általában napi kétszeri előkevert-premix-inzulin adagolását jelenti. Idősebb, stabil életvitelű cukorbetegeknél, ahol a betegek életmódja, étrendje rögzített, a konvencionális kezelés könnyen kivitelezhető és az esetek többségében az elért eredmény is megfelelő. Az inzulinkezelés lehetséges módjai, sémái

Általános tippek az utazáshoz

A diabétesz kezelésére szolgáló eszközök

Mindig legyen Önnél vércukormérő, pótelemek, injekciós tűk, fecskendők, tesztcsíkok a vércukorszint méréséhez, aceton-tesztcsík, vércukornapló, nemzetközi cukorbeteg igazolvány, elegendő mennyiségű inzulin, illetve vércukorszint-csökkentő tabletta, inzulintoll, toll kanül, szőlőcukor, illetve glükagon injekció. Idegen nyelvű országban egy szótárnak is hasznát veheti, ha esetleg orvosi segítséget kellene igénybe venni.

Oltások

A tetanusz, diftéria és gyermekbénulás elleni oltások ma már kötelezőek. Azonban, ha trópusi vagy szubtrópusi országokba utazik, de akkor is, ha a Földközi-tenger vidékére megy nyaralni, ajánlott beadatni mind a cukorbetegek, mind a betegségben nem szenvedők számára a hepatitisz A és B elleni védőoltást. Vegye figyelembe az egyes trópusi országok sárgaláz-, tífusz-, veszettség- illetve malária megelőzésére vonatkozó előírásait. Az utazási irodák csak ritkán adnak ezzel kapcsolatban kellő felvilágosítást. Legjobb, ha háziorvosától kér tanácsot, esetleg érdeklődhet az egészségügyi hivatalban vagy megkérdezhet egy trópusi betegségekre szakosodott specialistát is.

Egészségbiztosítás

Az inzulin szerepe szervezetünkben és a diabétesz

A diabetes mellitus krónikus betegség, melyet az inzulin elégtelen mennyisége, vagy funkciójának csökkenése okoz. Az inzulin szerepe szervezetünkben és a diabétesz

Külföldre való utazás előtt kössön egészségbiztosítást, a biztosítóval tudassa, hogy cukorbetegségben szenved.

Egyéb gyógyszerek

Amennyiben a diabétesz mellett más betegsége is van, és azok kezelésére is rendszeresen szed gyógyszer(eke)t, mielőtt elutazna, kérje meg orvosát, hogy írja össze, milyen hatóanyagok találhatók az Ön által szedett gyógyszerekben. A listát tegye a cukorbeteg igazolvány mellé. Ha külföldön orvosi segítségre szorul, ez nagy segítséget nyújthat az ottani orvosok számára.

Külföldi konyha

A cukorbetegeknek tanácsos már az utazás kezdete előtt informálódni, hogy az úti célul választott országban milyen ételekkel találkozhat. Így ha ismeri az ételek összetevőit, le tudja vezetni, mennyi lehet hozzávetőleg a szénhidrát tartalmuk.

Italok

Körülbelül másfél-két liter alkoholmentes folyadék fogyasztása ajánlott naponta, a melegebb klímájú országokban ennél több is lehet, kivéve, ha a cukorbetegség mellett vese- vagy szívbetegségben is szenved. A túl sok folyadék abban az esetben árthat is. Alkoholt csak mértékkel fogyaszthat, éhgyomorra semmiképp. A cukrozott italokat kerülje.

Hőmérséklet/klíma

Érdeklődjön az ország klímájáról, aktuális hőmérsékleti viszonyairól. Olyan ruhákat vigyen magával, amelyek megfelelnek az időjárásnak. Kényelmes és természetes anyagból készült öltözéket viseljen.

Vigyázzon lábaira!

A diabéteszes láb ápolása
Sajnos a statisztikák szerint a diabeteses láb 2-es típusú cukorbetegek esetében – nem diabeteses kortársaikhoz képest – 30-40-szer gyakoribb alsó végtag amputációhoz vezet. Megfelelő odafigyeléssel és szoros vércukorkontrollal, illetve a szövődmények korai észlelésével ez megelőzhető lenne az esetek jelentős részében.
A diabéteszes láb ápolása

A cukorbetegeknek különös figyelmet kell fordítani lábaikra. Pamut zoknit viseljen, ami jobban felfogja az izzadtságot, mint a műszálas anyagok. Hordjon kényelmes, fűző nélküli cipőt, hogy minél kevesebb nyomás nehezedjen a lábfejére. Esténként ellenőrizze, nincsenek-e sérülések a lábán, vagy nem nyomta-e el nagyon a cipő, nem dagadtak-e meg lábai.

A láb érzészavaraival járó perifériás polineuropátiában szenvedő cukorbetegek csak nagyon óvatosan és körültekintően tehetnek sétát a tengerparton. Gyakran nem érzik, milyen forró a homok, sem a kisebb köveket és üvegdarabokat nem észlelik, melyek sérüléseket okozhatnak. Az égési és más jellegű sérüléseknek hosszú távú következményei lehetnek. A cukorbetegség következtében kialakult idegkárosodás esetén semmiképp sem szabad mezítláb sétálni a homokban vagy a strandon.

Aktivitás

Ha Ön cukorbeteg, akkor inzulin- illetve tablettaadagját az aktivitásához kell igazítania. Előfordulhat, hogy nyaralás alatt aktívabb és többet mozog, mint otthon. Az izommunka csökkenti az inzulinszükségletet. Éppen ezért gyakrabban ellenőrizze vércukorszintjét.

Megbízható vércukormérés

A tesztcsík csak bizonyos hőmérsékleten ad megbízható eredményt. Sok modern készülék rendelkezik hőmérséklet érzékelővel, ami 15 és 35oC között pontos mérési eredményeket tesz lehetővé.

Hogyan válasszunk vércukormérő készüléket?

Melyik a jobb, a tesztpapírra cseppentett vér analízisével vagy a mikrokapilláris módszerrel működő vércukormérő készülék? A vércukormérő készülék választását több szempont befolyásolhatja. Hogyan válasszunk vércukormérő készüléket?

A vércukorszintmérő készüléket, beleértve a tesztcsíkokat is, csomagolja be törölközőbe vagy egy pólóba, vagy nagy hőség esetén tegye valamilyen hőszigetelő dobozba.

Ha magas a légnedvesség-tartalom, különösen fontos egy tesztcsík kivétele után azonnal lezárni a többi tesztcsík tárolására szolgáló dobozt. Nulla fok alatti hőmérséklet esetén legjobb, ha a mellényzsebben vagy a kabát belső zsebében tartja a tesztcsíkokat, így testének melege nem engedi, hogy a hideg ártson nekik.

A vércukorszint mérésére keressen szélárnyékos helyet, a készüléket a vércsepp felvitele után tartsa úgy, hogy kabátjától ne érje a szél.

Nagy magasságokban a levegő oxigéntartalma alacsonyabb. 4000 méteres magasságig a vércukormérő korrekt értéket ad. A repülőgéppel való utazás sem jelenthet problémát. A nyomáskiegyenlítődés révén a vércukorszintmérő pontos eredményt ad.

Az inzulint lehetőleg 2-8oC-on tárolja (hűtőszekrényben). Az inzulint felbontás után maximum három hétig használhatja 25oC alatti hőmérsékleten.

Az inzulin nem fagyhat meg (a repülő rakterében, ahol a bőröndöket tárolják, ez könnyen megtörténhet). Az inzulint tartsa hőszigetelő dobozban a ruhák közt egy hűtőtáskában, de ne kerüljön közvetlen kapcsolatba a hűtőakkuval.

Diabéteszes neuropátia: Fontos tanácsok a betegeknek!
Amennyiben nyaralás során bármilyen sérülés éri lábát, legyen az idegentest (pl. apró kavics, tüske) okozta szöveti sérülés, égés, forrázás vagy egyéb károsodás, minden esetben forduljon szakemberhez, külföldön sürgősségi ambulanciát javasolt ilyen esetben felkeresni, itthon vagy sürgősségi ambulanciát vagy baleseti sebészetet keressen fel a sérülés típusától függően, hogy ezzel a későbbi szövődmények időben megelőzhetővé váljanak.
A cukorbetegség megfelelő életmódbeli és táplálkozási szokások mellett, betartva a kezelőorvos előírásait, megfelelően kezelhető betegség, a problémák korai felismerése a diagnózisok időben történő felállítása nagyban elősegíti a gyógyulást, lerövidíti a gyógyulási időt, ezért saját egészsége érdekében figyeljen oda a táplálkozására, mozogjon rendszeresen, és figyelje szervezete jelzéseit.

Repülőutak

A szigorú biztonsági előírások miatt cukorbetegek csak orvosi tanúsítvánnyal utazhatnak repülőn, ami igazolja, hogy az utas vihet magával inzulininjekciót, inzulintollat, gyógyszereket, glükagon-szettet, belövő készüléket. Ezt a tanúsítványt a kezelőorvos állítja ki, ingyen.

Repülőutakra kézipoggyászként vigye magával a vércukormérő készüléket, a vércukor-tesztcsíkokat és az inzulint, hogy mindig kéznél legyenek, és azért is, mert előfordulhat, hogy a bőrönd elkeveredik valahová a reptéren vagy a repülőn.

Diétás szabályok cukorbetegség esetén

A cukorbetegek diétájának összeállítását alapvetően a cukorbetegség fajtája (1-es vagy 2-es típus), valamint az egyéni adottságok (testsúly, életkor, társbetegségek) befolyásolják. Diétás szabályok cukorbetegség esetén

Inzulin-, illetve gyógyszeradagját a nagyobb időeltolásokhoz igazítsa. Ezzel kapcsolatban is kérdezze meg kezelőorvosát, miután pontosan informálódott a repülőút hosszával és az időeltolódás mértékével kapcsolatban.

Repülőút, tabletta, kiegészítő inzulinterápia

A vércukorszint-csökkentő tablettát szedő cukorbetegeknek feltétlenül meg kell kérdezniük orvosuktól, hogy az utazástól függően megváltoztassák-e a tabletta bevételének időpontját. Az inzulinadagot továbbra is az étkezésekhez kell igazítaniuk.

Repülőutak és konvencionális inzulinterápia

Ha nyugati irányba utazunk, meghosszabbodik a nappal. Konvencionális inzulinterápia mellett az alapszabály, hogy a cukorbetegek repülés előtt adják be maguknak a szokásos kevert inzulinadagot, és egyenek, ahogy máskor is teszik. A nappal meghosszabbodása miatt azonban szükség lehet nagyobb inzulinadagra, amit ideális esetben gyorsan ható inzulinnal kell pótolni, ezt is beszélje meg orvosával. A célhelyen adja be a szokásos dózist és egyen a megszokott módon.

Keletre való utazáskor rövidül a nappal. Reggel repülés előtt a szokásos inzulinadagjának csak a felét adja be. Este, már a nyaralóhelyen injekciózza be a szokásos adag kevert inzulint. Utazás előtt azonban ezt beszélje meg orvosával.

Repülőutak és intenzív konvencionális inzulinterápia

Mivel a nyugatra való utazás meghosszabbítja a napot, reggel, repülés előtt adja be magának a szokásos adag alapinzulint. A nappal meghosszabbodása miatt pót inzulinadagra van szükség, amit egy-két normál vagy gyorsan ható analóg inzulin injekcióval tud fedezni.

Ha keletre utazunk, rövidül a nappal, ezért este a szokásos mennyiségű alap inzulininjekciót adja be. A normál vagy analóg inzulinadagját a repülés alatti étkezésekhez a szokásos módon számolja ki. Az időeltolódás miatt előfordulhat, hogy a következő reggel az alapdózisból kevesebb is elég.

Utazás előtt beszéljen orvosával, hogy milyen hatásai lehetnek az időeltolódásnak, úti célja távolságától függően, és ennek megfelelően hogy módosítsanak az inzulinterápián.

(WEBBeteg – B. M.; Forrás: NetDoktor.de , Lektorálta Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.