Ne hagyja otthon cukorbetegségét!

Szerző: diabetes.hu - Kicsák Marian, dietetikus
Megjelent: 2014.08.01

Ahhoz, hogy átadhassuk magunkat a nyaralás örömének, néhány dolgot érdemes átgondolni. Az utazásnak nemcsak örömtelinek kell lennie, hanem biztonságosnak is ahhoz, hogy igazi élménnyé váljon.

Ne hagyja otthon cukorbetegségét!

A cukorbeteg minden esetben gondoljon a számára szükséges gyógyszerekre, inzulinra, a vércukor önellenőrzés eszközeire, a hipoglikémia ellátásához szükséges „csomagra”, a megfelelő étel elérhetőségére!

Cukorbetegek kockázatai kánikulában

A kánikula mindenkinek a szervezetét megterheli, de vannak, akik számára lényegesen nagyobb ez a kockázat. Ilyenek a cukorbetegek, akiknek a nagy meleg okozta gondokra fontos időben fölkészülni. Cukorbetegek kockázatai kánikulában.

Szabadság alatt is az ismert szabályok vonatkoznak a gyógyszerszedésre, inzulinadásra, vércukor-önellenőrzésre. Nem szerencsés jelentősen változtatni az étkezésen, és a mozgásról sem szabad megfeledkezni. Ha betartja a kezelőorvossal közösen kialakított szabályokat, a stabil vércukorszintjének köszönhetően remekül fogja magát érezni.

Elsőre bonyolultnak tűnhetnek az utazással összefüggő pluszfeladatok, de ezek miatt senkinek nem kell lemondania a nyári élményekről. Hosszabb utazás előtt feltétlenül érdemes konzultálnia kezelőorvosával! Írasson fel elegendő gyógyszert, inzulint, vércukormérő készülékhez tesztcsíkot!

Induláskor a nélkülözhetetlen gyógyszereket, inzulint, „hipós” csomagot, vércukormérőt, tesztcsíkokat többször is ellenőrizni kell! Növeli a biztonságérzetet, ha van tartalék vércukormérő készülék. Azok a betegek, akik inzulinpumpát használnak, minden esetben vigyenek inzulinadagoló tollat (pen) is magukkal.

Utazás előtt fontos, hogy baleset- és betegbiztosítást kössön! A szerződéskötéskor jelezze, hogy cukorbeteg, és kérdezzen rá, mire terjed ki a biztosítási fedezet. Az esetleges vészhelyzetekre felkészülve érdemes a betegséget azonosító, többnyelvű „cukorbeteg vagyok” kártyát beszerezni, illetve megtanulni az adott ország nyelvén egy-két alapvető segítségkérő mondatot.

Ha gondosan számba veszi a teendőket és tudja a megoldásokat, gondtalanul pihenhet és ismerhet meg új helyeket itthon és a nagyvilágban.

Nyári veszélyek

A diabétesz az egyik legelterjedtebb anyagcsere-rendelleneség, ami napjainkra megfelelő ellátással megelőzhető vagy idejében felismerve jól gyógyítható állapot. E kór a nyári melegben komoly veszélyeket jelenthet a beteg embernek. Cukorbetegség - Nyári veszélyek.

Kisebb kirándulás

Mielőtt elindul, gondolja végig, mi mindenre lesz szüksége a nap során! Az étrendet kiemelve: gondoljon mindenképpen egészséges falatokra! Tegyen a „tarisznyába” becsomagolt szendvicseket, dobozkában felszeletelt zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű kekszet, innivalót!
Utazás vagy városnézés közben csábítók lehetnek a nem túl egészséges nyalánkságok. Ha folyamatosan ki van téve a csábításnak (chips, üdítő, gyorséttermi menü), jól beválhat cserébe egy kis hazai.

Egész napos kirándulásnál egy hűtőtáska is jól jöhet, amit szükség szerint az autóban lehet hagyni. Töltse fel a jégakkuval ellátott hűtőtáskát ásványvízzel, néhány szendviccsel, amelybe sonkát, esetleg sajtot tett, gyümölccsel, joghurttal! A hűtőtáska nemcsak a bolti vásárlásoktól (ami sok időt elvehet), de a felbukkanó gyorséttermektől is megvédheti. Ráadásul rengeteg pénzt és időt takaríthat meg, ha gondoskodott útravalóról.

Étteremben

Ha mégis étteremben kíván enni, legyen körültekintő! Előbb nézze meg a választékot kint, a bejáratnál. Előzetesen, az interneten is utánanézhet, hol érdemes majd enni.
Kezdetnek rendeljen valamilyen zöldsalátát! Egy adag saláta meglehetősen laktató. Ha főétel előtt alig 50–70 kcal energiatartalmú salátát eszik, kevés főétel is elégnek bizonyulhat. Erőlevessel, húslevessel is kezdhet, az éhség tompítására ez is bevált módszer. A főételnél merjen kisebb változtatásokat kérni: például, ha az adott ételt nem az étlapon szereplő körettel fogyasztaná. Ha nem kért előételként salátát, a főételnél mindenképpen legyen saláta vagy párolt, esetleg grillezett zöldség! Az ebéd utáni városnézés, séta kitűnő program lehet a vércukor megfelelő szinten tartására.

Vigyázzon a lábára!

A nyár, a papucs és a szandál szezon a szép lábak időszaka. Ilyenkor igyekszünk fokozottan odafigyelni lábunkra. Csinos lábbeli, pedikűr, körömlakk, körömdíszek… Rengeteg figyelmet fordítunk a külsőségekre.

Autóút

Az alacsony vércukorszint (hipoglikémia) ellátására való, gyorsan felszívódó szénhidrát (szőlőcukor vagy cukrozott gyümölcslé, cukrozott üdítő) mindig legyen kéznél, hogy szükség esetén azonnal cselekedni tudjon! Ha ön vezet, fokozottan ügyeljen a leeső vércukorszintjére, nehogy balesetet okozzon! A vércukor-önellenőrzés már elindulás előtt elengedhetetlen! Hosszabb utazásoknál időről időre adja át másnak is a volánt!

Külföldi nyaralás és étkezés

Nyaraláskor is figyelni kell az egészséges étkezésre! Fontos már az utazás kezdete előtt informálódni, hogy az úti célul választott országban milyen ételeket esznek, illetve az ön szállodájában milyen konyhára számíthat. Étkezzen okosan! Fontos, hogy a vakáció alatt is próbáljon meg olyan körültekintően étkezni, mint otthon!

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy folyamatosan zöldsalátát kell ennie, míg mindenki más a helyi konyha ínyencségeit próbálgatja. Az utazás ideális alkalom arra, hogy kipróbáljon különböző ételeket. Ha egy ismeretlen étel szénhidráttartalmát hozzávetőlegesen sem tudja megbecsülni, csak néhány falatot egyen belőle. A legtöbb étel esetén azonban eldönthető, hogy mennyi szénhidrát is van, illetve lehet benne. Utazás előtt hasznos az adott ország konyhájáról információkat szerezni a neten vagy az utazási irodában. „Egzotikus” utazásoknál különösen legyen óvatos!

Figyeljen arra, mit választ és mit eszik meg. A szállodák konyhái biztonságosnak mondhatók, az utcai étkezést azonban kerülni ajánlott!

Kicsák Marian, dietetikus

Kicsák Marian 1990-ben szerzett kitüntetéses diplomát dietetika szakon. Több betegeknek szóló könyv, cikk írója. Nyíregyházán a Jósa András Oktatókórházban dolgozik. Feladata a táplálkozástudomány, a dietoterápia és a diabetológia elméleti és gyakorlati ismereteinek alkalmazása az egyéni betegellátásban, cukorbetegek oktatása, dietetikai gondozása, egészségügyi szakemberek dietetikai továbbképzése.

Olasz konyha

Alig van olyan európai ország, ahol az olasz konyha ételeivel ne találkoznánk. A hagyományos olasz konyha egészséges ételeket kínál. A pizzák és tésztaételek szénhidráttartalma ugyan nem kevés, de a sokféle zöldsaláta, grillezett zöldségféle és tengeri finomság jó döntést jelentenek.

Minden cukorbeteg jól tudja, hogy az olasz tészta nem is annyira veszedelmes a vércukorszintre, mint elsőre gondolnánk. Az igazi olasz tészta durumbúzából készül és „aldantére”, félkeményre főzik. A másik meglepetés, ha Olaszországban járunk, hogy legtöbbször előételként, kis adagban (3-4 evőkanálnyi) eszik, és főként zöldséges szószban tálalják.

Egy paradicsomos vagy brokkolis spagetti nem rossz választás. (Főként, hogy a kisadag körülbelül 30 g szénhidrátot tartalmaz.) Ezután egy olasz ember már biztosan halat vagy más húst (például csirkét) kér zöldséggel, főételként. Az olasz konyha másik kedvence a pizza. A vékony tésztájú pizza kis adagban beilleszthető a cukorbeteg étrendjébe is. Akkor igazán jó választás, ha mellé zöldsalátát is kér!

Bárhol is étkezik, ha nem a mindennapos, megszokott ételeit eszi, az étkezés utáni vércukorkontroll elengedhetetlen!

Diabetes, az Alapítvány a Cukorbetegekért lapja

Dr. Baranyi Éva, Dr. Winkler Gábor: Cukorbetegség

Már 25. éve jelenik meg évi hat alkalommal a magazin, amely a cukorbetegeknek nyújt segítséget rengeteg fontos és hasznos információval a betegség kezeléséről és megelőzéséről, életmódi tanácsokkal, oktató írásokkal, receptekkel, rejtvénnyel.

Egy diabéteszesekből és egészségügyiekből álló csapat alapította, akik szívügyüknek tartották a cukorbetegséget és az érintettek kellő tájékoztatását. A szerkesztőség neves orvosok mellett több diabéteszest is foglalkoztat.

Ma szerte az országból háziorvosok, diabetológus szakorvosok írnak továbbképző jellegű cikkeket a kiadványba, hivatásos újságírók tudósítanak a különböző rendezvényekről. Segít eligazodni a betegeket érintő jogszabályok, mint pl. adókedvezmény, utazási kedvezmény vagy egyes felírhatósági szabályok között is.

(diabetes.hu)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Depresszió Depresszió

Az örömérzet hiánya kihat az élet minden területére.

Egészség Egészség

Szerves és szervetlen sók az étrend-kiegészítőkben, gyógyszerekben.

Helytelen táplálkozás: egyre több a...

A 2-es típusú cukorbetegség oka leggyakrabban a nem megfelelő életmód követése. Sajnos ez alól a gyerekek sem kivételek, akik közül egyre több az...

A metabolikus szindróma kialakulása

Rendszeres, szükségleten felüli táplálkozás esetén annyi glükóz keletkezik a szervezetben, amennyire a sejteknek már nincs szüksége. A glükózzal...

Gyakori hibák, melyeket a legtöbben...

A 2-es típusú cukorbetegség előszobájaként emlegetett állapot, az inzulinrezisztencia (IR) kezelésének alapja a megfelelő étrend követése a...

A cukorbetegség vesekárosító...

A cukorbetegség (diabétesz mellitusz) következtében létrejövő, több szervrendszert érintő károsodások éveken, akár évtizedeken keresztül...

HgbA1c - Mit jelent az értéke a...

Az A1c-teszt egy olyan vérteszt, amely információt biztosít a vizsgált személy átlagos vércukorszintjéről a mérést megelőző 3 hónap átlagát...

Bázis inzulin és bólus inzulin - Mi...

Mielőtt megkezdenénk inzulinterápiánkat, érdemes tisztában lennünk azzal, hogy a szerveztünk által igényelt inzulinmennyiség mely két fő...

Éttermi táplálkozás...

A boltok polcain egyre több termékkel találkozhatunk ami gluténmentes, cukormentes, illetve laktózmentes jelöléssel van ellátva.

Utazási tanácsok cukorbetegeknek

A cukorbetegség korábban sokszor adott okot arra, hogy a cukorbetegek ne utazzanak el nyaralni, de legalábbis igencsak leszűkítette a lehetséges úti...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.