Ezért is előnyös a szoptatás - Kutatás

Szerző: MTI

A féléves vagy annál hosszabb ideig tartó szoptatás, még a gazdasági, társadalmi és pszichológiai tényezők figyelembevételével is, hosszú távon is jobb mentális egészséget eredményezett.

Hat hónapnál hosszabb ideig tartó szoptatás jótékony hatással van a gyermek későbbi mentális egészségére - állítják ausztrál kutatók, akik tanulmányukat a The Journal of Pediatrics című szaklapban publikálták.

A csecsemőtáplálásról

A csecsemő számára az egyetlen teljes értékű táplálék az anyatej. A növekedéshez és fejlődéshez elengedhetetlen tápanyagok mellett rengeteg immunoglobulint (az immunrendszer működésében szerepet játszó fehérjét) valamint élő sejteket is tartalmaz.
A csecsemőtáplálásról >>

A perthi Telethon Institute for Child Health Research kutatói 2366 gyermek sorsát követték nyomon, akik a Nyugat-Ausztrália szövetségi államban látták meg a napvilágot. A kicsik 11 százaléka sohasem kapott anyatejet, 38 százalékukat félévnél rövidebb ideig szoptatták.

Csupán a gyerekek 51 százaléka jutott anyatejhez hat hónapon vagy annál hosszabb időn át. Azok az anyák, akik félévnél rövidebb ideig szoptatták újszülöttjüket, fiatalabbak, kevésbé képzettek és rosszabb anyagi helyzetben voltak, mint azok az asszonyok, akik hat hónapnál tovább táplálták anyatejjel gyermeküket. Az első csoportban több volt a dohányos, és közülük többen szenvedtek szülés utáni depresszióban.

Jó hatással volt a szoptatás a gyerekek mentális képességeire

A gyermekek fizikai és mentális fejlődését először kétéves korukban értékelték, majd öt-, nyolc-, tíz- és tizennégy éves korukban megismételték a vizsgálatot.

Minden egyes értékelésnél kedvezőtlenebb magatartást tapasztaltak azoknál a gyermekeknél, akiket rövidebb ideig szoptattak, ami egyaránt kifejeződhetett agresszióban vagy depresszióban. A kutatók meglátása szerint a szoptatás minden egyes további hónapja javított a gyermekek magatartásán.

A féléves vagy annál hosszabb ideig tartó szoptatás, még a gazdasági, társadalmi és pszichológiai tényezők figyelembevételével is, hosszú távon is jobb mentális egészséget eredményezett.

"A hosszabb ideig tartó szoptatás szignifikánsan kimutatható jótékony hatással bírt az egyén mentális egészségére mind a gyermekkorban, mind később, a kamaszkorban" - hangsúlyozta a kutatásokat irányító Wendy Oddy.

Magyarázata szerint a szoptatás egyrészt segít a kicsiknek leküzdeni a stresszt, másrészt esetükben szorosabb anya-gyermek kapcsolat alakul ki, ami kihat az érintettek egész további életére.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Körömgomba Körömgomba

Hogyan ismerhető fel és hogyan kezelhető a körömgomba?

A mellgyulladás és tejláz...

A szoptatás az édesanya és gyermeke között nagyon bensőséges és különleges kapcsolat. A gyermek táplálásának ez a legbiztonságosabb és...

Szoptatási nehézségek: az anyatej...

Tudvalevő, hogy a babák számára legideálisabb táplálék életük első szakaszában az anyatej. Mi minden akadályozhatja meg az anyatejes táplálás...

Mellre helyezés - Mikor és hogyan?

Hogy kinek melyik szoptatási pozíció a legkényelmesebb, azt mindig az anyuka és a kisbaba döntik el. Van, aki fekve, van, aki inkább ülve, míg mások...

Miért sírnak a kisbabák?

Valószínűleg a legtöbb anyuka szembe találta már magát a kérdéssel: miért sír a gyerek, ha már minden tőle telhetőt megtett azért, hogy...

A legjobb fájdalomcsillapítás a...

Az újszülöttek vérvizsgálata során használt tű szúrása fájdalmat okoz a kisbabáknak. Ez a fájdalom jól csökkenthető azonban a szoptatással -...

Mit egyen és mit kerüljön a...

A szoptatás alatt az anyatejben az anyuka által elfogyasztott élelmiszerek, tápanyagok fehérjéi kis mennyiségben kiválasztódnak, így mire eljön a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.