• Szoptatási nehézségek: az anyatej hiányától a mellgyulladásig

    Dr. Lesznyák Judit
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász

    Tudvalevő, hogy a babák számára legideálisabb táplálék életük első szakaszában az anyatej. Mi minden akadályozhatja meg az anyatejes táplálás természetes folyamatát?

     A téma cikkei

    4/1 Az anyatejes táplálás jelentősége
    4/2 Mellre helyezés - Mikor és hogyan?
    4/3 A babák súlygyarapodása – Mikor aggódjunk és mikor ne?
    4/4 Szoptatási nehézségek: az anyatej hiányától a mellgyulladásig

    Laktációs problémák

    Sajnos a legnagyobb akarat és legjobb szándék ellenére is előfordulhat, hogy hiba csúszik a tejtermelődés (laktáció) folyamatába, és a legnagyobb erőfeszítések, legpozitívabb hozzáállások mellett sem sikerül a csecsemő anyatejes táplálása.

    Sokan vallják, hogy „minden anya tud szoptatni, ez fejben dől el”, és nem is átallják nézeteiket időnként hangosan kinyilvánítani. Tudnunk kell, hogy egy szoptatásért valóban (!) küzdő édesanyát ezek a szavak csak még nagyobb szorongásba és szinte garantált sikertelenségbe csúsztatnak.

    Viszonylag gyakran előfordul, hogy az újdonsült édesanyák túlzottan aggódnak: rengeteget idegeskednek mindenen, főként azon, hogy lesz-e tejük, mikor lesz, elég lesz-e. Ez egy folyamatosan emelkedett stressz-hormon szintet idéz elő szervezetükben, mely a tejtermelődés, tejleadás ellen hathat. Nekik egy jó szoptatási tanácsadó, a támogató környezet, a család nagyon sokat és eredményesen segíthet.

    Hirdetés

    Mellgyulladás

    Problémát jelenthet még a mell különféle eredetű gyulladása. Ennek leggyakoribb oka egy vagy több tejcsatorna elzáródása, aminek következtében a mögöttes területen pangó tej helyi gyulladást, nagyfokú fájdalmat, ritkább esetben komolyabb tüneteket (pl. tályogot) okozhat. Ilyenkor a szoptatás folytatása, a mell teljes kiürítésére való törekvés, hideg vizes borogatás, esetleg gyulladáscsökkentők átmeneti szedése segíthet. Elhúzódó, komolyabb tünetekkel járó formájának megoldásában a védőnők, szoptatási tanácsadók segíthetnek.

    Bővebben Tejláz, mellgyulladás (mastitis)

    Ha hiba a babánál keresendő

    Az is megeshet, hogy bár az anyai oldalról minden tökéletes, az újszülött vagy csecsemő mégsem szopik, vagy nem úgy, ahogyan kellene. Ennek is számos oka lehet, csak hogy a leggyakoribbakat említsük:

    Sebek, vérzés
    Néha az anya mellbimbója sebes lesz, vérzik. Ennek az oka minden esetben a helytelen szopási technika, a baba nem fordul eléggé az anya felé vagy nem kapja be a bimbóudvar eléggé nagy részét. Ilyenkor a megoldás a helyes technika elsajátításán kívül a mell szellőztetése (ne viseljen a kismama melltartót), érdemes hagyni, hogy néhány csepp anyatej rászáradjon a mellbimbóra.
    • Lenőtt nyelv (rövid nyelvfék): gyakori jelenség, amely fizikailag nehezíti vagy akadályozza a szopást. Megoldása nyelvfék orvosi átvágása, amely egy néhány másodperces rutin beavatkozás, amely során a nyelv alatti hártyát egy steril ollóval átvágja az orvos. Többnyire vérzés nélkül (legfeljebb pár csepp vér kicsöppenésével) lezajlik a folyamat, ami után rögtön szopizhat a baba.
    • Cumizavar: átmenetileg cumisüvegből vagy tápszerrel táplált babáknál alakulhat ki. Oka, hogy a cumit másképpen kell szájukban fogni és nyomni, hogy ételhez jussanak, mint az anyamellet. Ez már önmagában zavart okozhat, ám ezt tovább mélyíti az a tény, hogy a cumisüvegből sokkal kisebb fizikai munkával jutnak élelemhez, mint az anyamellből, így sokan már csak emiatt is elutasíthatóvá válnak a szopással szemben. Ilyen helyzetekben szintén érdemes szoptatási tanácsadó segítségét kérni, aki az édesanya kitartó támogatásával, a helyes technika betanításával segíthet a baba ösztönzésében.
    • Veleszületett rendellenességek: egyes betegségek szopási gyengeséggel (és rendszerint egyéb klinikai tünetekkel) járnak. Ezeket rendszerint már a megszületés helyén felismerik, kezelésük szakorvosi feladat.
    • Szopási sztrájk: előfordul, hogy egy addig jól szopó csecsemő hirtelen egyik, vagy mindkét mellet elutasítja. Ha semmilyen egyéb magyarázatot nem találunk rá, felmerül a szopási sztrájk gyanúja, melynek kiváltó oka, ha a kicsi a szopás közben valamilyen kellemetlen élményt él át (pl. a feje mellett csattan egy polcról leeső könyv, a nagytesó hirtelen ráugrik, stb.), és ő ösztönösen a szopással társítja a negatív eseményt, emiatt pedig nem mer újra anyamellből inni. Ez akár napokig elhúzódhat, alapos fejtörést okozva ezzel az anyukáknak. Kitartó próbálkozással, a nyugodt, zavartalan szopási feltételek megteremtésével előbb-utóbb oldódhat a szorongás.

    Ellenkező esetben kérjük gyermekorvos, védőnő vagy szoptatási tanácsadó segítségét.

    Betegségek, gyógyszerek és a szoptatás

    Prolaktinhiány

    A prolaktin az agyalapi mirigyben termelődő, anyatejtermelésért felelős hormon. Szerepe az anyatej termelésének beindítása és fenntartása, így ha kevés termelődik, komoly gondok adódhatnak.

    Bővebben Prolaktinhiány - Amikor a kismama nem tud szoptatni

    Vannak speciális élethelyzetek, amikor a szoptatás lehetőségét és módját egyénileg kell elbírálni. Ezek közé tartoznak például olyan anyai betegségek, amelyek gyógyszerszedést indukálnak, illetve az anya fizikai állapotára is kihatnak. Ilyenkor a kezelőorvos, gyermekgyógyász, védőnő, illetve szoptatási tanácsadó együttes állásfoglalása alapján dől el, hogyan folytatódjon a csecsemő táplálása.

    Ezzel szemben a babák egészségi állapota csak igen ritkán jelent kontraindikációt az anyatejes táplálás szempontjából: mi sem támasztja ezt jobban alá annál, hogy még a szopásban igen gyenge, vagy akár teljesen képtelen kicsik táplálást is anyatejjel próbálják megoldani a koraszülött vagy újszülött osztályokon, speciális segédeszközök (pl. gyomorszonda) segítségével. Ehhez az édesanyák lefejt tejét használják.

    A gyógyszerszedés melletti szoptatás lehetősége kényes témakör, hiszen célzottan szoptatós kismamákkal egyetlen gyógyszercég sem végzett még humán kísérleteket arra vonatkozólag, vajon ártalmas-e adott szer a csecsemőknek. A legtöbb, erről származó információnk csupán állatkísérletekből származik, esetleg egy-egy szer (pl. antibiotikumok) széles körben való elterjedtsége alapján, indirekt úton.

    Általánosságban azonban elmondható, hogy a gyógyszerek nagyobb része az anyatejjel képes átjutni a csecsemő szervezetébe, és ott hatást kifejteni. Ehhez azonban mindig az adott gyógyszert, annak farmakológiai tulajdonságait ismerve kell a döntést meghozni, miszerint ártalmas lehet-e a kicsikre nézve. Ebben a gyermekorvosok, szoptatási tanácsadók sokat segíthetnek.

    Lapos vagy befelé forduló mellbimbó

    Ebben az esetben fontos, hogy nem feltétlenül a bimbóvédő használata a megoldás. Már a kezdetektől gyakran mellre kell helyezni az újszülöttet, odafigyelve a helyes szopási technikára.

    Ha a baba elkezd szopni, akkor a mellbimbó kifelé fordul, illetve, ha mégsem, akkor szopás előtt érdemes "rásegíteni" mellszívóval. Hosszasabb szoptatást követően a mellbimbó magától is kiemelkedővé válik.

    Dr. Lesznyák Judit, gyermekorvos


    Forrás: WEBBeteg összeállítás
    Orvos szerzőnk: Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász

    Módosítva: 2017.03.07 14:55, Megjelenés: 2017.03.07 14:55
   • Cikkajánló

    Migrén

    Migrén

    Dr. Zsuga Judit

    A migrén kezelési stratégiája a fejfájás gyakoriságától is függ.

    Elalvást segítő tippek

    Elalvást segítő tippek

    Szponzorált tartalom

    4+1 jó tanács, hogyan aludjunk jól és pihentetően home office idején. (x)

    Az agyrázkódás súlyos következményekkel járhat a gyermekeknél

    Ha egy gyermek agyrázkódást szenved, többnyire egy igen rövid, mindössze pár másodpercig tartó eszméletvesztésre is sor kerül. Ilyenkor a gyermek zavart és nem tudja megmondani, hogy ki ő és hol van, sőt általában nem emlékszik a balesetére sem.

    Már havi 8 000 forintból is gondoskodhatunk gyermekünkről

    Szülőként mindannyian szeretnénk megóvni gyermekeinket az élet nehézségeitől. Azonban léteznek olyan élethelyzetek - gondoljunk csak a jelenlegi járványra -, amelyet lehetetlen előre megjósolni. (x)

    A szoptatás segíthet az alak visszanyerésében

    Sok nő esik abba a hibába, hogy már terhessége alatt is kettő helyett eszik. Természetesen erre a szoptatás időszakában sincs szükség, még ha a fogyókúra szintén ellenjavallt is mind a terhesség, mind a szoptatás alatt.

    A mellgyulladás és tejláz kialakulása, tünetei

    A szoptatás az édesanya és gyermeke között nagyon bensőséges és különleges kapcsolat. A gyermek táplálásának ez a legbiztonságosabb és legegyszerűbb formája. Többnyire problémamentesen zajlik, ám vannak olyan gondok, amik megnehezíthetik a kismama napjait, főként az első időkben.

    Tejtermelést fokozó praktikák

    Az anyák több mint 95 százaléka képes arra, hogy szoptassa gyermekét. De sokszor sajnos hiányzik a kellő ismeret, önbizalom és motiváció a kismamák részéről. Az egészségügyi szakemberek sem nyújtanak minden esetben és minden szülészeti osztályon elegendő segítséget ahhoz, hogy az anyuka elsajátítsa a lehetséges szoptatási pózokat és a megfelelő fejési technikát.

    Szoptatás - Honnan tudhatja, hogy elég teje van?

    Amennyiben Ön szoptat, bizonyára már Önben is felmerült a kérdés, vajon elegendő-e a tej mennyisége a kicsinek. Tegye fel magának az alábbi kérdéseket, és tudja meg, mikor kell segítséget kérnie.

    Mellre helyezés - Mikor és hogyan?

    Hogy kinek melyik szoptatási pozíció a legkényelmesebb, azt mindig az anyuka és a kisbaba döntik el. Van, aki fekve, van, aki inkább ülve, míg mások egy hintaszékben himbálózva érzik legjobban magukat. Hogyan találjuk meg a megfelelő módszert?

    Régi korok szoptatási szokásai

    A csecsemő legideálisabb tápláléka az anyatej, a legjobb táplálási mód a szoptatás. Ezt ma már remélhetőleg minden szülő tudja, és alkalmazza is.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA