• A szoptatás megelőzi a súlyproblémákat

    Szerző: WEBBeteg - Cs. K. fordító

    Azok az anyák, akik tovább szoptatnak, segítenek gyermeküknek a későbbi súlyproblémák megelőzésében - erősítette meg egy új kutatás, amelyről a Medbroadcast internetes portál számol be.

    A kutatás eredménye 17 olyan megfigyelésen alapszik, melyet 39 éven át végeztek azzal a feltételezéssel, hogy összefüggés van túlsúlyosság kockázata és a szoptatás időtartalma között."

    Minden szoptatással eltöltött hónap 4 százalékkal csökkenti a túlsúly kialakulásának kockázatát"- állítja dr.Thomas Harder, a kutatásban résztvevő orvosok egyike.

    Hirdetés

    A megfigyelések során az 1966-2005-ig terjedő időszakban elvégzett olyan kutatásokat elemezték, melyek a szoptatott és a tápszerrel etetett gyerekek túlsúlyossági arányát vizsgálták. A kutatók úgy találták, hogy 9 hónap szoptatás után a túlsúly kialakulásának kockázata stagnál. Noha az összefüggés pontos okai még nem tisztázottak, egyik lehetséges magyarázat az lehet, hogy a szoptatott gyermekek jobban ismerik a telítettségérzetet, ellentétben a tápszeres babákkal, ahol a szülő határozza meg az étel mennyiségét, így nem tanulnak meg megálljt parancsolni maguknak, és később is szükségük van a külső kontrollra.

    Ezenkívül köztudott, hogy már a kritikus korai csecsemőkorban is kevesebbet híznak a szoptatott babák, mivel az anyatej nem tartalmaz fölösleges kalóriát, míg ez a tápszerről nem mondható el.

    Tudományos vizsgálatok által bizonyított, hogy az anyatej minden olyan fontos tápanyagot és vitamint tartalmaz, amire egy csecsemőnek szüksége van élete első hat hónapjában ( noha az orvosok a kizárólag anyatejjel táplált gyermekek esetében javasolni szokták a D-vitamin kiegészítést).

    Kapcsolódó cikkek


    - Túl kövérek az ausztrál gyerekek
    - Elhízik a gyerek, ha nem alszik eleget
    - Az anyák felelőssége

    Az anyatej összetétele kiválóan alkalmazkodik a baba érzékeny emésztőrendszeréhez, a tápszerrel ellentétben nem terheli meg azt. Különböző antitesteket tartalmaz, amelyek segítenek a baktériumok és vírusok elleni küzdelemben. A legújabb kutatások eredményei alapján a szakértők azt tanácsolják, hogy a gyermek legalább fél éves koráig kizárólag anyatejet kapjon, és a szoptatás a hozzátáplálás mellett lehetőleg a baba két éves koráig tartson.

    (WEBBeteg - Cs.K. , lektorálta: Dr. Jóna Angelika, gyermekorvos)

    Módosítva: 2014.11.08 18:13, Megjelenés: 2014.11.08 18:13
   • Cikkajánló

    Autizmus lányoknál

    Autizmus lányoknál

    Cs. K., fordító

    Lányoknál gyakran nehezen ismerik fel. Mit tegyen, ha úgy véli, hogy gyermeke autista?

    Szúnyogcsípés

    Szúnyogcsípés

    B. M., szakfordító

    A szúnyogcsípés veszélyei és megelőzése. Hogyan kerülheti el a szúnyogcsípést?

    Az elhízás betegség, az elhízottakat nem szabad stigmatizálni

    Az elhízottak stigmatizálása ellen emelte fel szavát a Magyar Elhízástudományi Társaság, amely arra is fel akarja hívni a közvélemény és az egészségügyben dolgozók figyelmét, hogy az elhízás betegség, amely diszkrimináció mentes terápiát igényel.

    Összefogtak az Elhízás Világnapja alkalmából

    2025-re a világ összes országát érintheti az elhízás betegség, ezért a világ elhízástudományi szervezetei 2020. március 4-én, az Elhízás Világnapján összefogtak, hogy közös megoldásokat, kezelési stratégiát alakítsanak ki, és jó gyakorlatokat osszanak meg egymás között a világméretű elhízás megfékezésére. Az azonnali cselekvésben a kormányzati szereplők aktív részvételét is várják.

    A szoptatás segíthet az alak visszanyerésében

    Sok nő esik abba a hibába, hogy már terhessége alatt is kettő helyett eszik. Természetesen erre a szoptatás időszakában sincs szükség, még ha a fogyókúra szintén ellenjavallt is mind a terhesség, mind a szoptatás alatt.

    A mellgyulladás és tejláz kialakulása, tünetei

    A szoptatás az édesanya és gyermeke között nagyon bensőséges és különleges kapcsolat. A gyermek táplálásának ez a legbiztonságosabb és legegyszerűbb formája. Többnyire problémamentesen zajlik, ám vannak olyan gondok, amik megnehezíthetik a kismama napjait, főként az első időkben.

    Tejtermelést fokozó praktikák

    Az anyák több mint 95 százaléka képes arra, hogy szoptassa gyermekét. De sokszor sajnos hiányzik a kellő ismeret, önbizalom és motiváció a kismamák részéről. Az egészségügyi szakemberek sem nyújtanak minden esetben és minden szülészeti osztályon elegendő segítséget ahhoz, hogy az anyuka elsajátítsa a lehetséges szoptatási pózokat és a megfelelő fejési technikát.

    Mit egyen és mit kerüljön a szoptatós anyuka?

    A szoptatás alatt az anyatejben az anyuka által elfogyasztott élelmiszerek, tápanyagok fehérjéi kis mennyiségben kiválasztódnak, így mire eljön a hozzátáplálás, addigra a szoptatott baba szervezete is sok mindennel találkozik már.

    Miért sírnak a kisbabák?

    Valószínűleg a legtöbb anyuka szembe találta már magát a kérdéssel: miért sír a babája, ha már minden tőle telhetőt megtett azért, hogy megnyugtassa? Egy biztos: bár az adott szituációban talán nem úgy tűnik, a sírós heteknek is vége lesz egyszer.

    Szoptatás - Honnan tudhatja, hogy elég teje van?

    Amennyiben Ön szoptat, bizonyára már Önben is felmerült a kérdés, vajon elegendő-e a tej mennyisége a kicsinek. Tegye fel magának az alábbi kérdéseket, és tudja meg, mikor kell segítséget kérnie.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Allergiás?
    A panaszok ellen védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere.
    Tehet a hüvelygomba ellen
    A bórsav jótékony hatása hüvelygomba kezelésére már régóta ismert.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások