• Veszélyesek a babaápolószerek?

    Szerző: FH

    A babasamponoktól, testápolóktól, hintőporoktól magasabb a kisgyerekek vizeletében a veszélyes phtalátok szintje, állapították meg amerikai kutatók. A phtalátokat összefüggésbe hozzák az allergiával és különféle ivarszervi elváltozásokkal.

    A gennyes agyhártyagyulladás védőoltással megelőzhető!

    A gennyes agyhártyagyulladás leginkább a csecsemőket és a kamaszokat veszélyezteti. A súlyos, akár halálos kimenetelű betegség védőoltással megelőzhető, ne kockáztasson, előzze meg! Miért érdemes beoltatni magunkat gennyes agyhártyagyulladás ellen?

    A kutatást a Washingtoni Egyetem és a seattle-i gyermekkórház orvosai végezték, eredményét nemrég hozták nyilvánosságra.

    A kutatók 163 kisgyerek vizeletében vizsgálták kilenc különböző phtalát szintjét. A legkisebb gyerek kéthónapos, a legnagyobb 28 hónapos volt. A szülőkkel kérdőívet töltettek ki arról, milyen babkozmetikumokat használnak. A tudósok azt találták, hogy mindegyik kisgyerek vizelete tartalmazott legalább egy phtalátot, és a vegyi anyag szintje összefüggésben volt a szokásos babakozmetikumok használatával.

    A kutatók aggasztónak minősítik a phtalátok jelenlétét a kisgyerekek szervezetében, mert a tudomány állása szerint ezek a vegyi anyagok összefüggésben lehetnek az allergiával, az ekcémával, állatkísérletek szerint pedig ivarszervi elváltozásokat is okoznak.

    Hirdetés

    A phtalátok szintetikus vegyszerek, amelyeket elsősorban műanyagok lágyítására használnak, de sok kozmetikumban vagy rovarirtószerben is előfordulnak oldószerként vagy stabilizálószerként. Feltételezik, hogy a phtalátokkal való csecsemőkori érintkezés elváltozásokat okoz a hormonháztartásban.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az Európai Unió már betiltotta hat phtalátnak az alkalmazását az olyan PVC-játékszerekben, amelyeket a kisgyerekek a szájukba vehetnek.

    A Pediatrics című gyermekgyógyszati folyóiratban közzétett tanulmány szerzői szerint további vizsgálatok kellenek annak eldöntéséhez, hogy a phtalátokkal való csecsemőkori érintkezés okozhat-e ivarszervi elváltozásokat.

     

    Legutóbb frissült: 2013.11.10 05:21
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Depressziós a párom

    Depressziós a párom

    Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Hogyan lehet rábírni valakit, hogy akarata ellenére elfogadja a segítséget?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A leggyakoribb kérdések a parlagfű-allergiával kapcsolatban

    A parlagfű virágzása átlagosan július végétől kezdődik meg, ekkortól egészen október közepéig okozhat allergiás tüneteket. Míg ez az időszak sokak számára a nyaralást, iskolakezdést, nyárutót jelenti, addig az országban minden ötödik ember egy probléma megoldására koncentrál: az allergiás tünetek csillapítására.

    Túlélési tanácsok parlagfűszezonra

    Javában tart a pollenszezon, erősödik a leggyakoribb és legtöbb panaszt okozó allergén növény, a parlagfű pollenszórása.

    Allergia: miért van egyre több beteg?

    "Allergiás vagyok erre vagy arra" - mondjuk gyakran, miközben nem biztos, hogy azt jelenti, amit ki szeretnénk vele fejezni. Teremtsünk egy kis rendet!

    A szénanátha okozta panaszok megjelenésének megelőzése

    A szénanátha, azaz a pollenallergia részben megelőzhető. A következőkben adunk néhány tanácsot, melyek segítségével elkerülheti a kellemetlen tüneteket.

    Keresztreakciók - Mit ne együnk?

    A keresztreakció egy allergén-specifikus jelenség, mely légúti allergia esetén különböző, főleg növényi eredetű ételek fogyasztásakor jelentkezhet. A keresztreakció törzsfejlődéstanilag távoli növényfajok esetében is előfordulhat.

    Indul a parlagfűszezon - Idén korábban virágzik a parlagfű

    A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a földtulajdonosok figyelmét, hogy közeleg a parlagfű elleni védekezések határnapja, június 30-át követően pedig országszerte elkezdődik a parlagfüves területek felderítése is. Akik eddig nem tették meg, azoknak most kell elvégezniük a használatukban levő ingatlan parlagfű-mentesítését.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.