Ftalát téma

Az emberi egészségre is ártalmas vegyületet találtak a Tiszában

MTI

Az emberi egészségre is ártalmas vegyületet, ftalátot talált egy független laboratórium a Tiszában, ahonnan a PET Kupa környezetvédő akció során vettek mintát a szakemberek.

A fogyasztóvédelem által vizsgált gyerekjátékok több mint fele veszélyes volt

MTI

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság által vizsgált 81 féle gyerekjáték közül 48 termék fulladás, szemsérülés vagy tartós egészségkárosodás veszélyét hordozta; a kockázatos játékok listája megtalálható a hatóság honlapján.

Miért veszélyesek a ftalátok?

WEBBeteg - B. M., szakfordító, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó

A ftalátok többnyire táplálkozás útján jutnak a szervezetünkbe, így a DEHP is, amely számos műanyagban és azokból készült termékben megtalálható.

A szintetikus vegyi anyagok egészségkárosító veszélyeire figyelmeztet a WHO

MTI

A szintetikus vegyi anyagok egészségkárosító hatásának veszélyeire figyelmeztet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) közös tanulmánya, amely az eddigi legátfogóbb az emberi hormonrendszerre nézve káros anyagokról, az úgynevezett EDC-kről.

A környezeti mérgek autizmust okoznak?

WEBBeteg - Cs. K. fordító

Környezetünk lehet, hogy jobban betegít minket, mint gondolnánk.

Mérgező használati tárgyak - A ftalátok veszélyei

MTI

Gyakori eset: a diák kibámul az osztályterem ablakán, miközben szórakozottan rágcsálja a ceruzavégen található radírt. Annak persze nincs tudatában, hogy "kikapcsolódása" eredményeként Európában mérgezőnek minősített vegyi anyagok oldódnak fel a nyálában.

Májkárosodást okozhat a koraszülötteknél az intravénás táplálás

MTI

A műanyagok lágyítására használt ftalátok - vegyi anyagok - növelik a koraszülött babáknál a májkárosodás kockázatát - állítják német kutatók a Pediatrics című szaklap hétfőn megjelent számában.