• Éltető napfény

    Szerző: Debreceni Egyetem

    Szerepe van a D-vitamin képződésben, javítja a hangulatot, csökkenti az étvágyat, de betegséget is okozhat, ha nem vagyunk mértékletesek.

    Bizonyított, hogy genetikai és környezeti tényezőknek – köztük az UV-sugárzásnak – is szerepe van a bőrdaganatok kialakulásában, ezért a bőrünket védeni kell a napsugárzástól. Azonban az is köztudott, hogy a napfény hatására keletkező D-vitaminra is szüksége van egyebek mellett a csontoknak, továbbá a napfény véd a fertőzésektől, autoimmun betegségektől, valamint a  belső szerveink esetében szerepet játszik a daganatok megelőzésében. Ha az arc és a karok szabadon vannak, már heti néhány, napon töltött negyed-fél óra alatt elegendő mennyiségű D-vitamin termelődik szervezetünkben a nyári hónapokban. A szolárium által közvetített UV-A sugárzásnak azonban nincs D-vitamin képző szerepe – kezdi Emri Gabriella, a Debreceni Egyetem Bőrgyógyászati Klinikájának adjunktusa.
     
    Hirdetés
    Hogy védjük meg gyermekeinket a nap káros sugaraitól?

    A csecsemőket semmilyen körülmények között nem szabad napoztatni, és a gyerekek is csak a megfelelő óvintézkedések mellett tartózkodhatnak a napon. Lássuk, mik is ezek! Hogy védjük meg gyermekeinket a nap káros sugaraitól?>>

    Az egyénre szabott fényvédelemnek fontos szerep jut. A fehér bőrű, szeplős, vörös hajú, kék szemű vagy sok anyajeggyel rendelkező emberek érzékenyebbek az UV-sugárzás daganatkeltő hatásával szemben. A bőrgyógyász azt tanácsolja, hogy a leégést mindenképp el kell kerülni, mert a gyermek- és fiatalkori napégésnek van legnagyobb szerepe a melanóma kialakulásában.

    Fényvédő krémekből nagy a választék, de megfelelően csak az UV-A és az UV-B sugarakat is kiszűrő széles spektrumú készítmény óvja a bőrt.  (Előbbivel szembeni védelem erősségére a csillag, utóbbira az SPF/UPF szám utal). A közvetlen UV-B sugárzás ugyanis árt a DNS-nek, az UV-A pedig azáltal, hogy károsítja a DNS-javító fehérjéket, csökkenti az UV-B sugárzással szembeni védelmet. Az érzékeny bőrűek minimum 30-as faktorú fényvédőt használjanak, és a bőrt fokozatosan szoktassák hozzá a napfényhez. 
     
    Egyre több arckrém is tartalmaz fényvédőt, ami nyáron hasznos lehet, ám ez mégsem jelent mindenkinek jó megoldást.  A krémben lévő egyéb illatosító és tartósító anyagok ugyanis fényérzékennyé tehetik a bőrt, mint ahogyan többek között bizonyos vérnyomás- és gyulladáscsökkentő, vízhajtó gyógyszerek is. Ezért érdemes elolvasni a gyógyszerek használati utasítását, és kerülni a napsugárzást. A napfürdőzés 11-15 óra között az egyébként egészséges, gyógyszert nem szedő embereknek sem tanácsos. Emri Gabriella szerint a fényvédelmet az öltözékünkkel tudjuk legjobban elérni. Kalappal, napszemüveggel, színes pólókkal takarhatjuk el a napnak leginkább kitett bőrfelületeket, sőt már kaphatók UV-védelemmel ellátott ruhák is.
     
    Az utóbbi években már nem emelkedik látványosan a napsugárzás káros hatásával összefüggésbe hozható melanómás esetek száma, ám még mindig sok a későn felismert betegség. Az érintettek átlagéletkora 56-57 év, de egyre több a fiatal, 40 év alatti melanómás. Nőknél a lábon, férfiaknál inkább a törzsön jelenik meg az elváltozás. Ezért fontos, hogy figyeljük saját bőrünket, és az anyajegyeket. Ha ezek több színt tartalmaznak, szélük és alakjuk szabálytalan, illetve változik, akkor érdemes megmutatni a háziorvosnak, aki szükség esetén sürgősségi beutalót ad a bőrgyógyászatra.

    A kullancsvcsípések veszélye is fenyeget

    A jó idő beálltával egyre több a szabad téri program, így a kullancscsípéstől is védeni kell a bőrt.
     
    - Ha dús aljnövényzetű, bokros vidéken kirándulunk, viseljünk hosszú nadrágot és hosszú ujjú felsőt, a ruhát pedig fújjuk be kullancsriasztó spray-vel. Amikor hazaérkezünk, rögtön zuhanyozzunk le, és tetőtől talpig vizsgáljuk át testünket, a hajlatokat és hajas fejbőrt is. Ha kullancsot találunk, fontos, hogy minél előbb távolítsuk el a patikákban kapható csipesszel, anélkül, hogy a potrohát összenyomnánk. Ne kenjünk rá krémet, olajat, mert ilyenkor a vérszívó visszaöklendezi a bőrbe a kórokozókat. Ha esetleg a kullancs egy kis része beleszakad a bőrbe, ne essünk kétségbe, a bőr ezt hamar kidobja – figyelmeztet a szakember.
     

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Kullancscsípés után egy hónapon belül jelentkezhetnek bőrtünetek. Ha a csípés körül növekvő, piros gyűrű jelenik meg, akkor felmerülhet a Lyme-kór gyanúja. A baktériumok leküzdéséhez gyógyszeres kezelésre van szükség, ezért orvoshoz kell fordulni.
     
    A kullancs vírusos agyvelőgyulladást is okozhat. Ennek tünetei a láz, fejfájás, a nyak és tarkó kötöttsége. Az ez ellen ható védőoltás három részből áll, így tanácsos már télen beadatni a megfelelő védettség kialakulásához.
     
    Legutóbb frissült: 2014.06.12 20:11
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Melanoma - A korai felismerés teljes gyógyulást jelenthet

    Nem lehet elégszer hangsúlyozni: ha figyelünk szervezetünkre, a bőrünkön lévő friss pigmentált elváltozásainkra, és évente legalább egyszer részt veszünk bőrgyógyászati szűrővizsgálaton, a bőrrák gyógyítható!

    A melanoma korai stádiumát kimutató vértesztet fejlesztettek ki

    Az Edith Cowan Egyetem tudósai elmondták: az új teszt segíthet az orvosoknak a bőrrák korai felismerésében, még abban a fázisban, amikor nem terjedt szét a páciens testében.

    Hogyan válasszunk napvédő készítményt?

    A megfelelő napvédő szerek helyes alkalmazásával elkerülhető a napégés és az UV sugárzás káros következményei. De melyik termék a megfelelő?

    A 3 leggyakoribb bőrrák

    Az UV sugárzás a pozitívumai mellett sajnos a bőrdaganatok kialakulását is befolyásolja. A három leggyakoribb bőrrákfajtáról és a korai felismerés jelentőségéről dr. Boros-Gyevi Márta, bőrgyógyász, kozmetológus beszélt.

    Súlycsökkentő műtét után kisebb a melanóma kockázata

    A testsúlycsökkentő műtét a gyors és tartós fogyás és egy sor más egészségügyi előny mellett a tudósok szerint 61 százalékkal mérsékli a bőrrák egy gyakori, agresszív formája, a melanóma kockázatát is.

    Rákelőző állapot a bőrön: a Paget-kór

    A bőr Paget-kórja az obligát rákelőző állapot közé tartozik, amely azt jelenti, hogy olyan rosszindulatú állapotról van szó, amely spontán visszafejlődési hajlamot nem mutat, azaz kezelés nélkül belőle minden esetben rákos megbetegedés alakul ki.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.