Szolárium téma

Tévhitek és tények a napozással kapcsolatban

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2022-08-29 17:03
Napozás
A napvédő készítményekkel és a napozással kapcsolatban számos tévhit kering a köztudatban a rendszeres felvilágosító kampányok ellenére, amik a napsugárzás káros hatásaira és bőrünk megfelelő védelmének fontosságára hívják fel a figyelmet. Az egyik legveszélyesebb tévhit például az, hogy létezik egészséges barnaság. Ennek és még öt további tévhitnek a cáfolatát olvashatják cikkünkben.

Mennyire veszélyes a szolárium?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító - 2021-09-22 13:03
Bőrrák
Minden egyes szoláriumozással nő a bőrrák kialakulásának kockázata. Minél gyakrabban látogatja valaki a szoláriumot, annál több kárt okoz magának és annál nagyobb a bőrrák rizikója.

Szoláriumfüggőség

Több mint TestŐr - 2019-05-23 09:46
Tavasszal sokan egy két nap alatt szeretnék megszerezni a nyári barna színüket. A szolárium szalonokban ilyenkor megugrik a szoláriumozók száma, pedig a szolárium használatánál is érdemes az optimális mérték megtartása. Hiszen a bőr a túlzott UV terhelés miatt megéghet és így további bőrproblémák alakulhatnak ki. Természetesen érdemes a napozáshoz vagy szoláriumozáshoz ajánlott kozmetikumokat használni. Sokan amiatt nem használnak ilyen termékeket, mert úgy érzik , hogy izzaszt, vagy befülled alatta a bőrük. A hab állagú kozmetikumok alatt - mivel nagyon vékony filmréteget képez - könnyebben lélegzik a bőr, így a komfortérzet magasabb, mint a krém állagú kozmetikumok használata után.

A napártalom összeadódik és örök nyomot hagy

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet - 2018-05-22 20:09
Az Egészségügyi Világszervezet Rákkutatásért felelős Nemzetközi Ügynöksége évi 3,5 millió fölé becsüli a rosszindulatú daganatos esetek számát Európában. A leggyakoribb ezek között a bőrrák, aminek előfordulása gyorsabban nő, mint bármely egyéb tumortípusé. Az adat lesújtó, de azért érdemes hangsúlyozni, hogy az időben felismert bőrrákos esetek 90 százalékban gyógyíthatóak.

Szolárium - Szabad-e nálunk, ami a szakértők szerint káros

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet - 2017-09-23 14:21
A bőrrák kialakulásának kockázatát a szolárium használata olyan mértékben fokozza, hogy amerikai szakorvosok azt javasolják, sújtsák különadóval ezt a szépészeti szolgáltatást, a fiatalok számára pedig, egy Európai Uniós állásfoglalást követve, tiltsák meg.

Szoláriumhasználat szabályai!

Több mint TestŐr - 2017-05-15 12:56
A szoláriumhasználatnak is vannak íratlan szabályai, amiket egészségünk érdekében jó, ha betartunk. Az egyik ilyen, hogy két alkalom között legalább két napot hagyjuk pihenni a bőrt, a másik nagyon fontos, hogy aki rendszeresen jár szoláriumba, annak évente egyszer ajánlott egy bőrgyógyászati szűrés.

Tanorexia - A szoláriumfüggőség

KamaszPanasz - 2016-09-25 06:11
Az angol tanning szóból származó új betegség, a tanorexia igen komoly kockázatokkal járó "hóbort". Az égbe magasló bőrrák statisztikák és UV hatások által el nem rettentett "szolifüggők" az év 365 napján a napbarnított bőrt próbálják fenntartani.
A száraz levegő és a kevés napfény miatt a betegek gyakran fokozódó panaszokról számolnak be az őszi-téli időszakban. A vörös, pikkelyes foltok kezeléséhez dr. Vincze Ildikó, bőrgyógyász-kozmetológus ad tanácsokat.

Anyajegy, vagy bőrrák?

Orvostkeresek Egészségmagazin - 2014-10-26 02:15
A nyári napfény, az UV-sugárzás még azokat is érte, akik rendszeresen használtak napvédő készítményeket és igyekeztek árnyékban maradni.

Golflabda méretű daganata lett a szoláriumtól

Rákgyógyítás - 2013-06-18 21:41
A férfi két évig figyelmen kívül hagyta a bőrrák jeleit és nem hagyott fel barnulási szenvedélyével. A 49 éves Freddie Bishop évekig szoláriumfüggő volt, és nem törődött az arcán lévő folttal.

Tanácsok a biztonságos barnuláshoz

Oxygen Medical - 2012-06-06 18:37
A bőrgyógyászok továbbra is óva intenek a szoláriumok használatától. Legyen az turbo-, bio-, bronzárium névre keresztelt készülék, a tény az, hogy az itt szerzett barnaságért a későbbiekben nagy árat fizethetünk.

Az anyák növelhetik a lányok melanoma-kockázatát?

Orvostkeresek Egészségmagazin - 2011-06-02 09:27
Nézd meg az anyját, ... és rájöhetsz, mekkora a lányánál kialakuló melanoma kockázata. Ugyanis az anyák - sok más mellett - a szoláriumozásban is példaként szolgálnak a lányaiknak.
Függőséget, sőt alkoholizmus esetében tapasztalhatókhoz hasonló tüneteket okozhat a rendszeres szolárium-használat - állítja egy amerikai tanulmány. A szoláriumok látogatása ugyanis nemcsak barnaságot vált ki, hanem a kedélyállapotot is javítja, ugyanakkor az UV-sugarak növelik a bőrrák kialakulásának kockázatát.
A szoláriumozás a szakorvosok szerint olyan mértékben fokozza a bőrrák kockázatát, hogy az Egyesült Államokban ezt a szépészeti szolgáltatást különadóval akarják sújtani.
Az UV-sugarak hatására a bőrben képződő D vitamin elsődleges szerepe, hogy ellássa a szervezetet kalciummal - hangsúlyozta Balla Bernadett biológus. Ha a szervezetben megfelelő a D vitamin szint, akkor a kalcium felszívódása 30-40 százalék.
Néhány országban működnek már a multimilliárdos szoláriumipart korlátozó szabályok, akár úgy, hogy egyszerűen megtiltják a tinédzsereknek a mesterséges barnulást, vagy úgy, hogy kizárólag szülői, illetve orvosi jóváhagyással engedélyezik azt.
"Az emberi szervezet kiegyensúlyozott D vitaminszintjének folyamatos fenntartása érdekében a szoláriumokat különösen télen kell használni."
A rákkockázat legmagasabb kategóriájába sorolták a nemzetközi szakértők a szoláriumot és az ultraviola sugárzás minden egyéb fajtáját. Hatását úgy jellemezték, hogy legalább olyan halálos, mint az arzén vagy a mustárgáz.

Betiltják a szoláriumot a 18 éven aluliaknak?

Független Hírügynökség - 2009-06-19 20:14
Németországban tilos lesz 18 éven aluliaknak a szolárium. Ezt nagy többséggel szavazta meg pénteken a német parlament alsóháza. A tilalomnak az az indoka, hogy a rendszeres szoláriumozás fokozza a bőrrák kockázatát, különösen a fiataloknál.