• Súlyos betegek, idősek megfelelő táplálásának eszközei - az alultápláltság elkerülése

    Szerző: BOE - Takács Vera, orvostanhallgató, Lektorálta: Dr. Szabó-Cserbár Rozália, aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvos

    A betegségek megelőzéséhez, illetve a gyógyuláshoz elengedhetetlen a megfelelő tápanyagbevitel. Súlyos betegség esetén vagy időskorban az optimális mennyiségű és minőségű táplálékot különböző eszközökkel, illetve speciális tápszerekkel lehet biztosítani.

    A táplálkozást befolyásoló problémák

    Idősek

    Időskorban a szükségleteknek megfelelő táplálkozást gyakran akadályozza a rágóizmok csökkenő ereje, a felgyorsult fogvesztés, illetve a nyelési nehezítettség, ami a nyelőcső izomzatának gyengülésére vezethető vissza. A kor előrehaladtával csökken az emésztés és a felszívódás hatásfoka is, így romlik a tápanyagok hasznosulása. A szervezet energiaigénye csökken, a vitamin- és ásványianyag-szükséglet azonban változatlan. A fentiek miatt időskorban még nagyobb figyelmet kell fordítani az elfogyasztott ételmennyiség követésére. Ilyenkor érdemes többszöri kisebb étkezést beiktatni, ezáltal kevésbé terhelődik az emésztőrendszer. Ügyelni kell a megfelelő folyadékbevitelre, az ételkészítési eljárások közül pedig a normál étrendről célszerű váltani a pépes vagy folyékony változatokra.

    Bővebben Időskori táplálkozás

    Betegek

    A gyomor- és bélrendszer működésének zavarait okozó betegségeket változatos panaszok és tünetek kísérhetik, amelyek étvágytalansághoz, így a megfelelő mennyiségű táplálékfelvétel csökkenéséhez vezetnek. Ezek lehetnek például émelygés, hányinger, hányás, hasmenés, székrekedés, hasi fájdalom, teltségérzet, puffadás.Daganatos betegek esetében különösen jellemző a terápia következtében kialakult étvágytalanság.

    Bizonyos betegség típusoknál a különböző szervrendszerek károsodott működése miatt korlátozottá, vagy lehetetlenné válik az étkezés, ilyenkor javallt a mesterséges táplálás. Ilyenek például a rövid bél szindróma, gyulladásos bélbetegségek, veseelégtelenség, hasnyálmirigy gyulladás, illetve a tartósan intenzív osztályon ápolt betegek esete.

    Hirdetés

    Az alultápláltság

    Az emberi szervezetnek életfolyamatainak fenntartásához energiára van szüksége. Az elfogyasztott tápláléknak mennyiségi és minőségi szempontból egyaránt fedeznie kell a szervezet működéséhez szükséges energiamennyiséget. Ha a tápanyagok pótlása tartósan nem fedezi a szükségletet, a szervezet feléli energiatartalékait és alultápláltság alakul ki.

    Mesterséges táplálás - táplálásterápia

    Alultápláltság, illetve alultápláltság kockázata esetén a táplálkozás támogatására van szükség. A táplálást támogató módszerek, eszközök és a tápszerek használata egyaránt mesterséges beavatkozás, mely különböző egészségügyi ellátási szinteken valósulhat meg: otthoni szakápolás és hospice, járóbeteg-ellátás, fekvőbeteg-ellátás.

    Táplálásterápia során speciális tápszerek segítségével biztosítható, hogy mennyiségileg és minőségileg megfelelő táplálékot juttassunk a szervezetbe.
    Elsődleges cél, hogy a táplálkozás szájon át történjen, természetes módon. Ha ez valamilyen oknál fogva nem lehetséges (pl. kómában lévő beteg), vagy nem kielégítő mennyiségű, illetve minőségű (pl. nyelési nehezítettség, együttműködés hiánya), a táplálékbevitelt ki lehet egészíteni, vagy teljes egészében pótolni lehet megfelelő tápszerekkel.

    Bővebben Táplálásterápia csecsemő- és kisgyerekkorban

    Mesterséges táplálás történhet enterális vagy parenterális úton. Az enterális táplálás elsődleges a parenterális (intravénás) tápanyagbevitellel szemben, mert sokkal inkább hasonlít az egészséges egyének táplálkozásához. Ezzel a módszerrel a tápanyag bevitele a gyomor-bélrendszerbe történik, a tápcsatorna különböző szakaszainak igénybevételével. A bél használatával elkerülhető a bélsejtek károsodása és kiváltható a táplálékra adott élettani hormonválasz is. A parenterális táplálás során az intravénás kanüllel kapcsolatos mechanikai szövődményeken kívül gyakori a folyadék- és elektrolitzavar, illetve egyéb hiányállapotok kialakulása.

    Enterális táplálás

    Enterális táplálás akkor alkalmazható, ha a gyomor-bélrendszer működőképes. A táplálási módszer kiválasztásakor figyelembe kell venni a táplálkozási képtelenség időtartamának várható hosszát. Rövidtávon az orron keresztül a gyomorba (nasogastricus) vagy a vékonybél különböző szakaszaiba (nasoduodenalis, nasojejunalis) levezetett szondákon keresztül történik a táplálás. Amennyiben a mesterséges táplálás hosszabb távra tervezett,sztómaeszközök behelyezése válik szükségessé. Az enterostomákat (percutanendoscoposgastrostoma – PEG, percutanendocoposjejunostoma – PEJ) főleg krónikus betegek táplálására, több hónapon, esetleg éven át lehet alkalmazni.

    Gasztrális (gyomron keresztüli) táplálás javasolt, ha a gyomorürülés biztosított, és nincs aspirációs veszély (táplálék légutakba jutása). Jejunális(vékonybélen keresztüli) táplálás javasolt, ha nagyobb az aspiráció veszélye, lassult a gyomorürülés vagy hasnyálmirigy gyulladás áll fenn.

    Ez a cikk is érdekelheti Önt! Éheznek a rákbetegek a kezelések miatt

    A pontos adagolást a tápláló pumpák segítségével lehet elérni. A gépek kisméretűek, kezelésük, tisztántartásuk egyszerű, működtethetők hálózatról illetve telepről, így hordozhatók is. A beteg és/vagy családtagjainak megfelelő oktatásával ma már a mesterséges táplálás otthoni környezetben is kivitelezhető lehet.

    Parenterális táplálás

    Parenterális táplálás akkor jön szóba, ha a beteg enterális úton nem vagy nem kielégítően táplálható. Parenterális táplálást igénylő állapotok lehetnek például égés, nagy sebészeti beavatkozás, akut és krónikus fertőzés, csontvelő-transzplantáció, gyulladásos bélbetegség, rövid bél szindróma, előrehaladott daganatos megbetegedés, immunhiányos állapot. Parenterális táplálás történhet perifériás vagy központi vénán keresztül. Az alkalmazott véna típusa függ a táplálás időtartamától, illetve a táplálóoldat összetételétől. Centrális véna alkalmas hosszabb távú használatra, illetve töményebb táplálóoldat bevitelére.

    Az ilyen táplálási módszert igénylő beteg minden esetben magas kockázati körbe tartozik, ezért rendkívül fontos, hogy a szükségleteinek megfelelő energiabevitelben részesüljön. A parenterális tápoldatot a kiválasztott módon, a megfelelő felszerelések használatával kell beadni, ami többnyire kórházi körülményeket igényel, de megfelelő feltételek között otthon is megoldható.

    A teljes parenterális táplálás alkalmazására többnyire rövid ideig van szükség, melyet részleges parenterális táplálás és/vagy enterális szondatáplálás követhet a szájon át való önálló, kellő mennyiségű-minőségű táplálkozás megkezdéséig.

    Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete

     

    Írta: Takács Vera, orvostanhallgató
    Lektorálta: Dr. Szabó-Cserbár Rozália, aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvos

    Források

    •  Nutricia – amnutrition.hu
    •  BennettAndreoli: Cecil - A belgyógyászat lényege. Medicina, 1999
    •  Oláh András: A táplálástudomány tankönyve. Medicina, 2012
    •  Az Egészségügyi Minisztérium szakmai irányelve - Táplálásról az intenzív terápiában

    Módosítva: 2018.08.21 18:43, Megjelenés: 2018.07.23 13:54
   • Cikkajánló

    Menopauza és elhízás

    Menopauza és elhízás

    Balogh Mária, újságíró

    Sok nő panaszkodik klimax idején súlygyarapodásra. Van kiút az elhízás fogságából.

    Pókhas gyermekeknél

    Pókhas gyermekeknél

    Dr. Polgár Marianne

    Feltűnően elődomborodó has, vékony végtagok. Súlyos betegség okozhatja.

    Az ellátásom a jogom - amit a hospice ellátásról tudni kell

    Idén október 12. a palliatív és hospice ellátás világnapja. Az idei világnap mottója: Az ellátásom a jogom. Ebből az alkalomból összegyűjtöttük, amit tudni kell az ellátással kapcsolatban.

    Több mint háromezerrel bővült az ápolási díjra jogosultak köre

    Több mint háromezerrel, 50 700-ról 54 ezerre bővült azoknak a köre, akik jogosultak az ápolási díj valamelyik formájára - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

    Gyógytápszerekkel az alultápláltság ellen

    A tápanyaghiány miatt alultápláltság alakulhat ki a betegnél, ezért fontos a táplálásterápia bevezetése, ami állhat módosított étrendből, valamint speciális gyógytápszerek alkalmazásából. Összeállításunkból megtudhatja a legfontosabb tudnivalókat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA