• Idősellátás - Mikor válik szükségessé a táplálásterápia?

    WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
    Szerző: WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

    A kiegyensúlyozott táplálkozás létfontosságú idősebb korban is, ugyanakkor ebben az életszakaszban a szervezet működését egyre több betegség gyengítheti. Az életminőség és élethossz javítása, valamint a testi és szellemi jólét érdekében kiemelten fontos időskorban az alultápláltság szűrése, és felismerés esetén azonnal el kell kezdeni a helyes táplálásterápiát.

     A téma cikkei

    6/1 A mesterséges táplálás típusai
    6/2 Mit kell tudni a táplálásterápiákról?
    6/3 Gyógytápszerekkel az alultápláltság ellen
    6/4 Idősellátás - Mikor válik szükségessé a táplálásterápia?
    6/5 Táplálásterápia a daganatos megbetegedések esetén
    6/6 Táplálásterápia csecsemő- és kisgyermekkorban

    Az időskori változás problémái

    Általánosan elmondható, hogy a kor előrehaladtával csökken az emésztőrendszer hatékonysága, a táplálékok emésztése és felszívódása lassul, ezáltal csökken a tápanyagok hasznosulása is. Más szervek, mint például a máj és a vesék működőse is romolhat, valamint a táplálékfelvételi lehetőségek is megváltozhatnak, például a rágási problémák, a hiányos fogazat, a nyelési nehezítettség vagy a csökkent nyáltermelődés miatt. Emelkedik az alapbetegségek száma is, a leggyakoribbak a szív- és érrendszeri, valamint idegrendszeri megbetegedések, a cukorbetegség és a mozgásszervi romlás.

    Hirdetés

    A táplálkozás során az idősek nehezebben fogadják el az új ízeket, ételeket, esetleg a reform konyhát, ragaszkodnak a hagyományos koszthoz, vannak, akik csak és kizárólag a kedvenc ételeiket hajlandóak elfogyasztani. Emiatt még nehezebbé válhat az alultápláltság (malnutríció) és az állapotromlás csökkentése.

    Jellemző tünet a székrekedés, amelyen rendszerint hashajtó szedésével segítenek magukon, ezáltal tovább növekszik a szervezet tápanyaghiánya. Orvosi javaslatra szükséges lehet elkezdeni a táplálásterápiát, amellyel biztosítható az idősek számára a megfelelő tápanyag-, ásványianyag-, vitamin- és folyadékellátottság. A rehabilitációt és a kórházi tartózkodási időt javítja a megfelelő tápanyag-biztosítás, ezért már a beteg intézménybe történő felvételénél, valamint háziorvosi vizsgálaton figyelni és szűrni kell az alultápláltságot.

    Az együttműködő, táplálékfogyasztásra képes idős beteg számára egyszerű megoldást jelent az orálisan fogyasztható, ízesített, folyékony tápszer adása kiegészítésként, amely kis mennyiségben (pl. 200 ml) magas kalória-, fehérje- és mikrotápanyag-tartalommal bír. Szakorvos vagy háziorvos írhatja fel a táplálásterápia során adható, gyógyászati célra szánt tápszereket.

    A tápszerek összetétele és hatása

    A megnövelt fehérjetartalom jótékonyan hat a gyengülő izomzatra, valamint a csontsűrűségre, ezáltal például a törések utáni gyógyulási folyamatokat lehet gyorsítani. Az emelt ásványi anyag- és vitamintartalom pedig feltölti a szervezet raktárait, fenntartja a szellemi frissességet, csökkenti az időskori depressziót, növeli az étvágyat. A tápszerek rostokat is tartalmaznak, amelyek fontosak a renyhült bélmozgások normalizálásához.

    Gyakori probléma a tejcukor-érzékenység, ezért ezeknek a személyeknek laktózmentes tápszer ajánlott. Egyénre szabottan (BMI, alultápláltság mértéke, étvágy, fizikai állapot), a fennálló összes betegséget együttesen figyelembe véve állapítható meg, hogy pontosan milyen összetételű tápszer adható az idős beteg számára.

    Az idősek táplálásterápiáját tekintve vannak olyanok, akik a szilárd ételeket képesek önállóan megenni, vannak, akik számára segítség kell az étkezések során, és könnyebben csúsznak a pépesített falatok, a főzelékfélék és a turmixok, és van, aki csak a teljesen folyékony állagú ételeket képes elfogyasztani (szondatáplálás).

    Mikor kell szondát alkalmazni?

    Nyelési nehezítettség (diszfágia) esetén a szervezet energia- és tápanyag-biztosítása érdekében szükségessé válhat az enterális táplálás szonda segítségével, melyet az orron (nazogasztrikus) vagy hasfalon keresztül vezetnek az emésztőrendszer bizonyos szakaszaiba (gyomorba: PEG, bélbe: PEJ). Ha hosszú távon van szükség az enterális táplálásra (minimum 4 hét), vagy magas a félrenyelési kockázat (például Parkinson-kór, agyi érkatasztrófák esetén), akkor célszerűbb a hasfalon át bevezetett szonda, hiszen így kisebb a kezelési problémák kialakulási valószínűsége, jobb tápláltsági állapot érhető el, és nem utolsó sorban kellemesebb lehet a beteg számára. A szellemi hanyatlás következtében sok idős nem képes elviselni az orron keresztül vezetett szondát, és kitépik azt önmagukból, így további károsodások jelentkezhetnek.

    Nem alkalmazható enterális táplálás a tápcsatorna bármely szervének működésképtelensége, illetve nagyműtétek előkészítő és utókezelési műveletei esetén, ilyenkor a parenterális táplálás (amikor a tápanyagokat infúzió formájában közvetlenül a véráramba juttatják) válik szükségessé.

    A felépülést is támogatja a táplálásterápia

    Többnyire az idős, mozgásában korlátozott személyeknél jelentkező betegség a felfekvési fekély (decubitus). A gyakori helyzetváltoztató fekvés és a gondos ápolás mellett a magas fehérjetartalmú tápszerek gyorsítják a sebgyógyulást, csökkentik a felfekvésből származó esetleges kockázatokat. Az A-, C- és E-vitaminok, a cink, a karotinoidok és az arginin (aminosav) olyan mikrotápanyagok, amelyek szintén elősegítik a sebgyógyulást, ezért a folyékony tápszerekben ezek fontos összetevők. A folsav és a B12-vitamin segítenek megtartani a szellemi frissességet, a kalcium és D-vitamin pedig a csontok egészségéért felelősek.

    Az idős betegek, a hozzátartozójuk, az orvos és a kezelő személyzet együttes döntése, hogy milyen táplálási módot választanak, mérlegelve az előnyöket, és az esetleges kockázatokat is a beteg számára. Súlyos betegség végső stádiumában már nem ajánlott az enterális táplálás.

    Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakemberForrás: WEBBeteg
    Szakértőnk: Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember

    Módosítva: 2019.06.03 20:33, Megjelenés: 2017.12.13 17:25
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Bőrfelszíni sérülések

    Bőrfelszíni sérülések

    WEBBeteg - Szponzorált tartalom

    Hogyan láthatjuk el egyszerűen és fájdalommentesen szakszerűen a sérüléseket? (x)

    CT-kolonoszkópia

    CT-kolonoszkópia

    Dr. Lesznyák Judit

    A vastagbél- és végbéltumorok felismerésére alkalmas. Hogyan történik a vizsgálat?

    Az ápolási díj változtatására régen vártak az érintettek

    Hazánkban jelenleg több mint ötvenezer ember ápolja otthonában a tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos családtagját, gyermekét, rokonát, szüleit. Az anyagi megbecsülés, a díjazás e végtelenül nehéz feladatért, a napi 24 órás gondozásért, ápolásért szánalmasan alacsony volt eddig.

    A hidegrázás

    Hidegrázásnak nevezzük a külső hőmérséklettől gyakran független hidegérzetet, ami az izmok gyors, repetitív összehúzódásával és elernyedésével párosul.

    Mit kell tudni a táplálásterápiákról?

    Amíg a táplálkozás egy egészséges embernél általában tudatos, belső indíttatás által vezérelt (például éhség), élvezettel teli cselekedet, addig a táplálás legtöbb esetben egy passzív, kívülről irányított folyamat valamilyen betegségben szenvedő ember számára.

    Táplálásterápia csecsemő- és kisgyermekkorban

    Egy újszülött számára az anyatej a legjobb táplálékforrás, amely a csecsemő életének első 6 hónapjában teljes mértékben fedezi a szükségleteit és összetétele folyamatosan igazodik fejlődésbeli változásaihoz. Mit tehet az édesanya, ha nincs lehetősége természetes úton táplálnia gyermekét?

    Táplálásterápia daganatos megbetegedések esetén

    Daganatos megbetegedés esetén sokszor az első, legszembetűnőbb jel a testtömeg csökkenése, amelynek oka a szervezet tápanyagszükségletének és tápanyag-felhasználásának megváltozása. Az alultápláltság a betegek felénél már a diagnózis felállításakor fennáll, a betegség előrehaladásával pedig az arány szinte törvényszerűen emelkedik.

    Gyógytápszerekkel az alultápláltság ellen

    A tápanyaghiány miatt alultápláltság alakulhat ki a betegnél, ezért fontos a táplálásterápia bevezetése, ami állhat módosított étrendből, valamint speciális gyógytápszerek alkalmazásából. Összeállításunkból megtudhatja a legfontosabb tudnivalókat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA