Agyi infarktus utáni ápolás - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

"Édesanyám agyi infarktust kapott, a bal agy fél kétharmada elhalt, jobb oldala lebénult. Két hónap után ott tartunk, hogy egy kicsit mozog a keze. Beszélni nem tud, csak baba nyelven, nem emlékszik dolgokra. Ön szerint van remény a felépülésre? - A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Agyi infarktus, bénulás

Tisztelt Doktor Nő/Úr! Az édesanyám júliusban agyi infarktust kapott. A CT azt mutatta ki, hogy a bal agy fél 2/3-a elhalt. Jobb oldala lebénult. Egy és fél óra múlva már megkezdték a kezelését. Most 2 hónap után ott tartunk, hogy egy kicsit mozog a keze, a lábba jobban. Beszélni nem tud, csak "baba nyelven". Stabilan tud már ülni (segítséggel ül fel). Továbbra is pelenkázzák. Nem emlékszik dolgokra. Nem tudja elmutogatni a testrészeit, a lábára mutatja az orrát. Olvasni nem tud, írni sem. Ön szerint van remény a felépülésre? Én nagyon bizakodom, mert szörnyű dolog mosolyogni, amikor nála vagyok, közben sírni lenne kedvem. Még csak a hatvanas éveiben jár. Még kórházban van, rehabilitáción, így zárójelentésből nem tudok ide másolni diagnózist. Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Kérdező!

Az agyi infarktus következtében kialakult agykárosodás mértéke attól függ, hogy mennyi a károsodott területben ténylegesen elhalt idegsejtek aránya. Kezdetben nagyobb terület tűnhet károsodottnak, de a károsodott terület széli részén lévő sejtek működése még helyrehozható.

A kezelések ezeknek a sejteknek a "felélesztésére" irányulnak. A rehabilitáció létfontosságú az agyi infarktuson átesett beteg számára.

Arról nyilatkozni, hogy mi várható a rehabilitációtól igen nehéz. A finom mozgásoknak a visszatérte tarthat a legtovább, vagy esetleg be sem következik pl. kézmozgások, beszéd. A beszédmegértés javulása is kérdéses, ha az nem indul be fokozatosan az első hetekben.

A rehabilitációs osztályokon történő kezelés időtartama véges, de otthon a család folytathatja azt, a beteg együttműködésével.

Az intézeti kezelést követően gyógytornára házi betegápolás keretében igényt lehet tartani (korlátozott ideig), de ez elég arra, hogy a család tagjai megtanulják a "mesterfogásokat" és azokat a későbbiekben alkalmazzák.

Nem szabad a reményt soha feladni, mert van, hogy nagyobb mértékű, de valószínűleg nem teljes javulás, még a későbbiekben is bekövetkezhet.

(WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika neurológus)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.