• Agyi infarktus utáni ápolás - Az orvos válaszol

    Szerző: WEBBeteg

    "Édesanyám agyi infarktust kapott, a bal agy fél kétharmada elhalt, jobb oldala lebénult. Két hónap után ott tartunk, hogy egy kicsit mozog a keze. Beszélni nem tud, csak baba nyelven, nem emlékszik dolgokra. Ön szerint van remény a felépülésre? - A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Agyi infarktus, bénulás

    Tisztelt Doktor Nő/Úr! Az édesanyám júliusban agyi infarktust kapott. A CT azt mutatta ki, hogy a bal agy fél 2/3-a elhalt. Jobb oldala lebénult. Egy és fél óra múlva már megkezdték a kezelését. Most 2 hónap után ott tartunk, hogy egy kicsit mozog a keze, a lábba jobban. Beszélni nem tud, csak "baba nyelven". Stabilan tud már ülni (segítséggel ül fel). Továbbra is pelenkázzák. Nem emlékszik dolgokra. Nem tudja elmutogatni a testrészeit, a lábára mutatja az orrát. Olvasni nem tud, írni sem. Ön szerint van remény a felépülésre? Én nagyon bizakodom, mert szörnyű dolog mosolyogni, amikor nála vagyok, közben sírni lenne kedvem. Még csak a hatvanas éveiben jár. Még kórházban van, rehabilitáción, így zárójelentésből nem tudok ide másolni diagnózist. Válaszát előre is köszönöm.
    Hirdetés

    Kedves Kérdező!

    Az agyi infarktus következtében kialakult agykárosodás mértéke attól függ, hogy mennyi a károsodott területben ténylegesen elhalt idegsejtek aránya. Kezdetben nagyobb terület tűnhet károsodottnak, de a károsodott terület széli részén lévő sejtek működése még helyrehozható.

    A kezelések ezeknek a sejteknek a "felélesztésére" irányulnak. A rehabilitáció létfontosságú az agyi infarktuson átesett beteg számára.

    Arról nyilatkozni, hogy mi várható a rehabilitációtól igen nehéz. A finom mozgásoknak a visszatérte tarthat a legtovább, vagy esetleg be sem következik pl. kézmozgások, beszéd. A beszédmegértés javulása is kérdéses, ha az nem indul be fokozatosan az első hetekben.

    A rehabilitációs osztályokon történő kezelés időtartama véges, de otthon a család folytathatja azt, a beteg együttműködésével.

    Az intézeti kezelést követően gyógytornára házi betegápolás keretében igényt lehet tartani (korlátozott ideig), de ez elég arra, hogy a család tagjai megtanulják a "mesterfogásokat" és azokat a későbbiekben alkalmazzák.

    Nem szabad a reményt soha feladni, mert van, hogy nagyobb mértékű, de valószínűleg nem teljes javulás, még a későbbiekben is bekövetkezhet.

    (WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika neurológus)

    Módosítva: 2011.06.05 16:37, Megjelenés: 2011.06.05 16:37
   • Cikkajánló

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Hüvelyfolyás terhesen?

    Szponzorált tartalom

    Vegyük komolyan! A leendő anyukának a saját egészségére is fokozottan figyelnie kell! (x)

    Korai menopauza

    Korai menopauza

    Cs. K., fordító

    Mik a tünetei? Hogyan diagnosztizálják? Mire számíthat? Hogyan kezelhető?

    Az ellátásom a jogom - amit a hospice ellátásról tudni kell

    Idén október 12. a palliatív és hospice ellátás világnapja. Az idei világnap mottója: Az ellátásom a jogom. Ebből az alkalomból összegyűjtöttük, amit tudni kell az ellátással kapcsolatban.

    Több mint háromezerrel bővült az ápolási díjra jogosultak köre

    Több mint háromezerrel, 50 700-ról 54 ezerre bővült azoknak a köre, akik jogosultak az ápolási díj valamelyik formájára - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA