Új eszköz az alvási apnoe kiküszöbölésére

Medipress
megjelent:

Az Amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet felmérése alapján minden tizedik, 65 évesnél idősebb embert érinti az éjszakai elzáró apnoe, vagyis az alvás közbeni átmeneti légzéskimaradás.

Az apnoe akkor lép fel, mikor a nyelv, és a torok más szövetei elzárják a felső légutakat, ilyenkor akár egy percen keresztül is kimaradhat a légzés alvás közben. Ez az esemény akár többször is előfordulhat az éjszaka folyamán, és a súlyos apnoe hozzájárulhat a kardiovaszkuláris betegségek, a diabétesz és a stroke kockázatának megnövekedéséhez.

A Kaliforniai Egyetem kutatói nemzetközi összefogásban egy olyan új eszköz tesztelésén dolgoznak, amivel kezelni lehet az éjszakai légzéskimaradást. Az úgynevezett felső légúti stimulációs terápiát jelenleg biztonsági és hatékonysági szempontokból vizsgálják a kutatók.

Az újonnan kidolgozott felső légúti stimulációs terápia lényege, hogy megakadályozza a légutak elzáródását alvás közben. Az eszközt a kulcscsont mellett ültetik be a bőr alá, ahol egy stimulációs vezetékkel kötik össze, melyet a légcső közelébe pozícionálnak. A vezeték minden egyes légzési ciklus alkalmával időzített, enyhe impulzusokat küld a hipoglosszális idegbe.

A hipoglosszális ideg stimulálásával izomfeszültség okozható a nyelv alsó részében, amivel meg lehet akadályozni, hogy a nyelv elzárja a légcsövet, magyarázta az eszköz működési elvét David Stewart, a Kaliforniai Egyetem professzora. A nyelv rendszeres stimulálásával normál légzést és pihentető, nyugodta alvást érhetünk el az apnoés pácienseknél - tette hozza a professzor.

Alvási apnoe
Az obstruktív és centrális apnoe-ben szenvedő betegeknél reggeli fejfájás, változékony hangulat, illetve depresszió jelentkezhet, továbbá nehezebben tudnak megjegyezni új dolgokat. A betegek gyakran kelhetnek fel éjszaka pisilni és akár impotencia is kialakulhat. A gastroesophagealis reflux betegség (GERD) szintén gyakoribb lehet alvási apnoe-s betegeknél. A kezeletlen alvási apnoe-s gyerekeknél hiperaktívitás alakulhat ki, és gyakran a figyelem is károsodhat.
Alvási apnoe - Miért fontos a szűrés?

(Medipress)

Cikkajánló

Az alvászavar és típusai

Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Alvás
Az alvás alapvető létszükséglet a szervezet - így az idegrendszer - számára a regenerálódáshoz, szerepe mind mennyiségi, mind minőségi szempontból meghatározó. Elengedhetetlen a megfelelő szellemi és fizikai tevékenység végzéséhez.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.