Allergia - Betegségek megértése: tünet cikkek

Allergia - Betegségek megértése: tünet cikkek

Ételallergia vagy ételintolerancia?

WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
2021-12-14 05:03

Mivel az ételallergia és az ételintolerancia részben hasonló tüneteket okoz (émelygés, hányás, görcsös hasi fájdalom, hasmenés), gyakran összekeverik a kettőt.

Az allergia 6 elképesztő, ám gyakori típusa

WEBBeteg, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos
2022-06-19 04:36

Képzelje el, ahogy ül a kedvenc kocsmájában, rendel egy korsó finom sört, belekortyol a hideg és habzó italba, majd elvörösödik és elkezd folyni az orra. A szíve a torkában dobog, majd hirtelen ki kell szaladnia a mosdóba. Legvadabb rémálma válik valóra: Ön allergiás a sörre!

Tehet-e a krónikus stressz az allergia kialakulásáról?

Dr. Pászka Dóra, Dr. Spányik András - Panoráma Poliklinika
2022-06-17 15:09

Hogyan erősödnek fel a szomatikus (testi) tünetek a pszichét ért stresszfaktorok megjelenésével? Hogyan függ össze a krónikus gyulladás és a gyermekkori tartós stressz? Kérdések, amelyekre egyre fontosabb megfelelő válaszokat kapnunk.

Milyen tüneteket okoz az eperallergia?

Orvostkeresek Egészségmagazin - Dr. Garaczi Edina, bőrgyógyász-allergológus
2022-06-08 20:33

Eper: kimagasló C-vitamin-, magas vas-, kalcium-, magnéziumtartalom és alacsony kalóriatartalom. Színe, illata és zamata miatt a kora nyári időszak egyik legkedveltebb gyümölcse. Fogyasztása azonban kellemetlen, esetenként veszélyes tüneteket is okozhat.

A kullancscsípés húsallergiát okozhat?

Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus
2022-06-08 03:03

Az Egyesült Államokban egyre terjed a Lone Star névre keresztelt kullancsfaj, melynek csípése után jobb kerülni a vörös húsok fogyasztását. Az élősködő által okozott allergiás esetek már több európai országban is megjelentek.

Pollenallergia: szem- és bőrtüneteket is okozhat

Dermatica - Dr. Garaczi Edina, bőrgyógyász, allergológus
2022-05-23 18:33

A szénanátha mellett az allergia más tünetek formájában is megmutatkozhat. Pollenszezonban súlyosbodhat az ekcéma, kötőhártya-gyulladás, szemhéj- és arcduzzanat is jelentkezhet.

Csokoládé - Lehetünk rá allergiásak?

Budai Allergiaközpont - Dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus
2022-04-29 18:33

Édességek elfogyasztása után előfordulhat, hogy néhányan hasfájásra, puffadásra panaszkodnak, ám ennek nem feltétlenül csak a túlevés lehet az oka.

A legelterjedtebb allergiatípusok

WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász szakorvos
2022-04-18 09:33

A három leggyakoribb allergiás betegség az asztma, a rhinitis és a különböző ételallergiák. Európában nyolcvanmillió embert tartanak nyilván különböző allergiás betegségekkel. Előfordulások, arányok.

A folytonos stressz felerősíti az allergiás tüneteket

Budai Allergiaközpont
2022-04-16 13:04

Öröklött hajlam esetén a stressz szerepet játszhat az allergia megjelenésében, meglévő betegség esetén pedig fokozza a panaszokat. A tudatos életvezetés és a stresszcsökkentő technikák segíthetnek.

A túlzott sterilitás allergiához vezethet

WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
2022-03-17 15:06

Napjainkra általánosan elterjedt az az elmélet, hogy a túlzott sterilitás, az allergizáló faktoroktól való nagymértékű óvakodás nem segíti elő az allergia kialakulásának csökkenését, sőt, az allergiára való hajlamot fokozza.

Hidegallergia: diagnózis, kiváltó okok, kezelés

WEBBeteg - Cs. K., fordító, Lektorálta: Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
2022-02-13 17:03

Az úgynevezett hidegallergia (hideg urticaria) orvosi értelemben valójában nem allergia, hanem a csalánkiütés egy speciális formája.