• Az allergiás nátha kivizsgálása

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos

    Az allergia megfelelő kezelési módját az allergia fajtájának és súlyosságának ismeretében lehet kiválasztani, ezért számos kérdésre és vizsgálatra számíthat, ha panaszaival orvoshoz fordul.

     A téma cikkei - Allergia, szénanátha


    9/1 A szénanátha, napjaink népbetegsége
    9/2 A szénanátha tünetei
    9/3 Nem szezonális (perzisztáló) allergiás nátha
    9/4 Allergiás nátha: Önnél enyhe vagy súlyos?
    9/5 Az allergiás nátha kivizsgálása
    9/6 Mi okozza az allergiás náthát?
    9/7 Az allergiás nátha tüneteinek kezelése
    9/8 Az allergiás nátha immunterápiás kezelése
    9/9 Az allergiás nátha kezelésének lépései

    A náthás tünetek kivizsgálásában is a kórelőzmény gondos felvétele, illetve a tünetek pontos elemzése az első és legfontosabb lépés.

    Az orvosnak ismernie kell a tünetek megjelenésének gyakoriságát, az esetleges szezonalitás tényét, a korábbi életkorban előforduló allergiás betegségeket (ételallergia, atópiás bőrgyulladás, hörgőasztma).

    A kórelőzmény felvétele után az általános fül-orr-gégészeti fizikális vizsgálatot minden beteg esetében elvégzik.

    A vizsgálat során az orvos először a beteg arcán látható jellemző tüneteket keres, például a gátolt orrlégzésre jellemző kerekded arcformát, félig nyitott ajkakat, duzzadt szemhéjakat, belövellt kötőhártyát, a szem alatt kékes árkokat.

    Ezután az elülső és hátsó orrtükrözést végeznek, melynek során - a nyálkahártya gyulladásának megállapításán túl - a vizsgálatot végző orvos megfigyeli, hogy a páciensnek nincs-e esetleg egyéb betegsége (például orrsövényferdülés, orrpolip, arcüreg-gyulladás).

    Hirdetés

    Szükség esetén az orr és melléküregeinek endoszkópos vizsgálatát is elvégzik. Fültükrözés során a külső hallójárat és a dobhártya, a torok vizsgálatakor pedig a garatnyálkahártya érintettségét értékeli az orvos.

    Hogyan zajlik az allergia bőrpróba?

      Mi az a "prick-teszt"?


    A "prick-teszt" egyszerű, megbízható, gyors, olcsó, lényegében fájdalmatlan vizsgálat, és minimális a mellékhatások lehetősége. Ezért a legáltalánosabban ezt a tesztet alkalmazzák az IgE által közvetített betegségek, így az allergiás eredetű nátha megállapítására is. Fontos tudni, hogy a bőrpróbák eredményeit az allergia elleni gyógyszerek befolyásolhatják. Emiatt a bőrpróbák elvégzése előtt - az orvos utasításainak megfelelően - 3-7 nappal átmenetileg abba kell hagyni bizonyos gyógyszerek szedését.

    A bőrpróbák a bőrbe juttatott allergén által kiváltott azonnali típusú túlérzékenységi reakción alapulnak. Az IgE által közvetített allergiás betegségek diagnosztizálásában két bőrpróbamódszert alkalmaznak: az egyik az ún. "prick-teszt", a másik az ún. "intracutan teszt".

    A "prick-teszt" során az alkar hajlító oldalán, a bőr felszínére juttatott allergének oldatán keresztül pontszerű hámsérülést ejtenek a bőr felszínén.

    Az "intracutan teszt" során az allergén vizes oldatát juttatják injekció formájában a hám rétegei közé.

    A reakciókat az allergének felvitelét követő 30-60 perc után olvassák le. Az eredményeket minden esetben csak a részletes kórelőzmény adatainak ismeretében értékeli a kezelőorvos.

    Kiegészítő vizsgálatok

    Amennyiben az előző vizsgálatok során nem lehetett kizárni a betegséget, illetve nem sikerült egyértelműen bizonyítani a betegség fennállását, az orvos további vizsgálatok elvégzését javasolhatja.

    Minden az allergiáról
    Allergia-aloldalunkon mindent információt megtalál a gyógyszerallergián át a latexallergiáig. Pollennaptár, asztma-teszt, tápanyagtartalom, élelmiszer-adalékanyagok.

    Allergológiai vizsgálatok. Ezen vizsgálatok során vérvétellel vizsgálhatják a vérszérumban megtalálható IgE ellenanyagok mennyiségét, illetve összetételét. Lehetőség van továbbá az orrnyálkahártyára mesterséges úton juttatott, ismert antigénekkel, vagy nem-specifikus irritáló anyagokkal provokálni az allergiás eredetű náthára jellemző tüneteket.

    Képalkotó eljárások. Felvételeket készíthetnek az orrmelléküregekről röntgen készülékkel, komputertomográffal (CT), illetve történhet mágneses rezonanciavizsgálat (MR)

    Az orrlégzés funkcionális vizsgálatai. A vizsgálatok során speciális készülékekkel mérhetik az orrlégzés során tapasztalható levegőáramlás maximális értékeit. Ez a módszer egyszerű, fájdalmatlan, a betegek otthon is el tudják végezni.

      Allergia vagy nátha? - Figyelemfelkeltő tünetek


    Mikor gyanakodjunk egyszerű nátha helyett allergiára? - a kérdés néha nem is olyan egyértelmű. Cikkünkből megtudhatja, hogyan dönthető el, hogy egy meghűlést kell kikezelnünk, vagy allergológus szakemberrel érdemes kivizsgáltatni magunkat.
    Allergia vagy nátha? - Figyelemfelkeltő tünetek >>
    • Rinomanometria. Ide tartozó vizsgálat az ún. rinomanometria, melynek során a dinamikusan változó orrbementi és orrgarati nyomáskülönbségből, valamint az ennek hatására beáramló levegő áramlási sebességéből következtetnek az orrnyálkahártya állapotára. Objektív, megbízható eljárás, azonban - eszközigénye miatt - csak betegellátó intézetben végezhető.
    • Akusztikus rinometria. Viszonylag újabb módszer az ún. akusztikus rinometria, melynek során az orrba vezetett ultrahang visszaverődésének segítségével vizsgálható az orrüreg keresztmetszete és térfogata.
    • Szacharin-teszt. Nem tartozik szorosan a légzés vizsgálatához, de mindenképp megemlítendő az ún. szacharin-teszt, mellyel az orrnyálkahártyát fedő hámsejtek csillószőreinek működését vizsgálják. Ezeknek a csillóknak a megfelelő működése kell ahhoz, hogy az orrnyálkahártyán megtapadt idegen anyagok (legyen szó akár kórokozókról, akár pollenekről) megfelelő ütemben távozzanak a garat felé. A szacharin-teszt során az alsó orrkagyló nyálkahártyájára szacharin tablettát helyeznek, majd mérik azt az időt, amíg az édes íz megjelenik a garatban (az orrnyálkahártyán nincsenek ízérző receptorok). Normál esetben ez kevesebb, mint 30 perc.

    (Dr. Horváth Balázs)

    9/4 Allergiás nátha: Önnél enyhe vagy súlyos? | 9/5 | 9/6 Mi okozza az allergiás náthát?

     

    Módosítva: 2012.12.07 02:51, Megjelenés: 2012.12.07 02:51
   • Cikkajánló

    Orosz vakcina

    Orosz vakcina

    MTI, CNN

    Oroszország elsőként jegyzett be oltóanyagot COVID-19 ellen. Mit lehet tudni az oltásról?

    Rákgyógyítás

    Rákgyógyítás

    Támogatott tartalom

    Hogyan működik a mesterséges intelligencia a rákgyógyításban? (x)

    Értsük meg a szem allergiáját

    Amikor azt mondjuk, hogy allergiások vagyunk, akkor az emberek egyből arra gondolnak, hogy biztosan tüsszögünk. Holott nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet. A szemünk is lehet piros, duzzadt, és viszkethet is.

    Mi az allergiás rhinitis, a szénanátha?

    Az allergiás rhinitis vagy más néven szénanátha az orrnyálkahártya duzzanatát jelenti, a duzzanat pedig nem más, mint a levegőben megtalálható allergénekre adott válaszreakció. Allergén lehet bármi, ami allergiás reakciót vált ki. Az allergiás rhinitis akkor alakul ki, amikor a szervezet immunrendszere érzékennyé válik, és a környezetben jelen lévő dolgokra - amelyek nem okoznak problémát a többi embernek - túlzott reakcióval válaszol.

    Szénanátha: gyógyszer, spray, szemcsepp?

    Az allergiás eredetű nátha a magyar lakosság mintegy egytizedét érinti. A betegség a tünetek alapján könnyen diagnosztizálható, és hatékonyan kezelhető. Ha Ön tartós tünetekkel küzd, ne folytasson folyamatos öngyógyszerelést, inkább kérje ki szakorvos tanácsát!

    Allergiás nátha - Önnél enyhe vagy már súlyos?

    A kezelőorvos számára lényeges a páciens allergiás náthája tüneteinek, és azok súlyosságának a megítélése a kezelés tervezésének és kivitelezésének szempontjából. Ezért fontos a beteg kórtörténetének megismerése.

    Az allergiás nátha kezelésének lépései

    Az egyes terápiás lehetőségek figyelembe vételével alakították ki az allergiás eredetű nátha (szénanátha és nem szezonális allergiás nátha) kezelésének lépcsőzetes elvét.

    A szénanátha, napjaink népbetegsége

    Az allergiás eredetű nátha a magyar lakosság mintegy egytizedét érinti. A betegség ugyan nem gyógyítható, de a tünetek alapján könnyen diagnosztizálható és hatékonyan kezelhető.

    Nem szezonális (perzisztáló) allergiás nátha

    Számos beteg azért nem gondol arra, hogy nem szezonális allergiája is van, mert az egyébként enyhe és ritkán jelentkező panaszok csak pollenszezonban súlyosbodnak.

    Mi okozza az allergiás náthát?

    Mint valamennyi allergiás eredetű megbetegedésben, az allergiás nátha (akár szénanátha, akár nem szezonális allergiás nátha) esetében is a szervezet immunrendszerének hibás működése okozza a betegséget. Hogyan?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Hüvelygomba és fogamzásgátló
    Sok nő küzd visszatérő hüvelyfertőzéssel, melyek között gyakori a gombás eredetű.
    Online konzultáció
    Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
    Allergiás?
    Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások