• Ételallergia csecsemő- és gyermekkorban

        Szerző: Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

        A táplálékallergia csecsemő- és gyermekkorban ma már nem számít ritka betegségnek, ennek oka egyrészt az allergiás betegségek gyakoriságának általános emelkedése, másrészt a csecsemőkre és gyermekekre jellemző életkori sajátosságok.

        Éretlen immunrendszer...

        A táplálékallergia gyermekkori megjelenése a csecsemők és gyermekek gyomor-bélrendszerének sajátosságaival (áteresztőképesség, renyhébb bélmozgások), az immunrendszer éretlenségével (a bélfalban termelődő védő hatású immunglobulin, az IgA mennyisége csecsemőknél kevesebb) áll összefüggésben, melyeket még inkább felerősíthet az anyatejes táplálás elhagyása, illetve tejfehérje alapú tápszerrel történő helyettesítése. A gyomor-bélcsatorna nyálkahártyája óriási felszívó felületet jelent, csecsemőkorban a nem tökéletesen lebontott fehérjék könnyebben átjutnak a bélfalon, és találkozva bizonyos immunsejtekkel az egész szervezetet érintő immunválasz kialakulását indítják el. Az állati eredetű fehérjék jobban allergizálnak, mint a növényi fehérjék.

        Ugyanúgy, ahogy egyéb allergiás betegségeknél, a táplálékallergia esetében is igaz, hogy az allergia hajlam fokozódik, ha mindkét szülő azonos allergiás betegségben szenved.

        Hirdetés

        A csecsemők, gyermekek esetében a tej, tojás, búzaliszt és a szója fehérjéi a leggyakoribb allergizáló tápanyagok, de előfordul a citrusfélék (banán, kivi) iránti túlérzékenység is. Nagyobb gyermekek esetében gyümölcsök, zöldségek allergizáló hatásával kell inkább számolni (pl. zeller, paradicsom, földimogyoró). 

        Keresztallergiák  

        Fontos, hogy tudjunk a keresztallergiákról. Ilyenkor különböző eredetű allergének hasonló allergiás reakciót váltanak ki. Például különböző tejtermelő állatok (tehén, juh, kecske) tejfehérjéi között jöhet létre keresztreakció. Ezért nem javasolt pl. hogy a tehéntej fehérjére érzékeny gyermeknek kecske- vagy juhtejet adjunk. Erős a keresztreakció a szárnyasok tojás fehérjéi között, így előfordulhat, hogy pl. a tyúktojás fehérjére érzékeny gyermek a csirkehúsra, illetve a madártollra is túlérzékenységi reakcióval válaszol.

        A légúti és a táplálékallergének közötti keresztreakció is ismert, pl. a parlagfű-dinnye, tökfélék vagy pl. a nyír-alma, őszibarack, körte vonatkozásában. A burgonya, mogyoró, élesztő, búza és paradicsom fűpollenre érzékenyeknél adhat keresztreakciót.  A tenger gyümölcsei egymással is keresztreakciót idézhetnek elő, de pl. poratka és rákok közötti keresztreakció is ismert.

        Részletesen a tünetekről

        A táplálékallergia tünetei sokfélék lehetnek, érinthetik az emésztőrendszert, a légutakat és a bőrt, lehetnek azonnaliak, vagyis az étel elfogyasztását követően akár néhány perccel már jelentkezhetnek, de az is lehetséges, hogy csak órák múlva észlelhetők. Az emésztőszervi tünetek a leggyakoribbak (hányinger, hányás, vízszerű hasmenés, véres széklet, görcsös hasi fájdalom, tartós étvágytalanság, vashiányos vérszegénység, haspuffadás). Az orális allergia szindróma (OSA) esetében pl. elegendő, ha az allergizáló étel az ajkakhoz ér, máris kialakul az allergiás reakció, ajkak körüli vörösség, apró bőrkiütés, duzzanat, viszketés formájában.

        Előfordul, hogy az allergiás reakciót okozó étel fogyasztása bőrtünetet okoz, ezek a csalánkiütés, arc, szemhéj körüli duzzanat, ekcéma lehetnek leggyakrabban. Ritkábban légzőrendszeri és egyéb tünetek is jelentkezhetnek táplálékallergia következtében, pl. rekedtség, nehézlégzés, fulladás, esetenként egyes táplálékok migrént is okozhatnak.

        Legfontosabb a kivizsgálás

        Az ételallergia gyanúja mindig megköveteli az allergológiai kivizsgálást, majd az oki diagnózis birtokában a megfelelő kezelést és a gondozást. A kivizsgálás részei a különböző allergia vizsgálatok: a Prick-teszt, vérből végzett össz és sepcifikus IgE tesztek, valamint az újdonságnak számító, még pontosabb diagnózist nyújtó úgynevezett molekuláris allergia diagnosztika (MAD).

        A gondozás fontos eleme a szükséges diéta beállítása, illetve az étel naplók vezetése és rendszeres értékelése. A szakorvosi vizitek mellett fontos a társszakmákkal (pl.: bőrgyógyász, gasztroenterológus, fül-orr-gégész) történő konzultáció, valamint a dietetikai tanácsadás is.

        A dietetikus az allergológiai diagnózis alapján olyan, személyre szabott étrend összeállításában tud a szülőknek segíteni, amely az allergizáló anyagok kihagyásával, azok helyettesítésével biztosítja a megfelelő, növekedéshez szükséges tápanyag bevitelt a gyermekek számára.   

        Nagyon fontos momentum az ételallergia kialakulásának megelőzése, ami főként a magas kockázatú családok gyermekeire való fokozott odafigyelést jelenti. Az ilyen csecsemőknél az anyatejes táplálás forszírozása javasolt, elengedhetetlenül fontos a korai antibiotikus kezelés kiküszöbölése, valamint a passzív dohányzás mellőzése is.

        Fontos, hogy a táplálékallergiák elkülönítésre kerüljenek egyéb, hasonló tüneteket és panaszokat okozó betegségektől, így pl. a táplálék intoleranciáktól, a gluténérzékenységtől. Az elkülönítésben is kulcsszerepe van az allergológiai kivizsgálásnak. A táplálék allergiák a többi allergiás betegséghez hasonlóan krónikus betegségnek tekinthetők, így a betegek allergológiai gondozása, folyamatos tanácsadással, betegtámogatással is kiegészül.

        Svábhegyi GyermekgyógyintézetDr. Bánfi Andrea PhD. főorvos 
        A Svábhegyi Gyermekgyógyintézet szakmai vezetője, gyermekgyógyász, gyermektüdőgyógyász

        Legutóbb frissült: 2016.09.28 14:55
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Alzheimer-kór kezelése

        Alzheimer-kór kezelése

        Dr. Zsuga Judit

        A nyugodt és stabil otthoni környezet csökkenti a viselkedési zavarokat.

        Ízületi fájdalmak

        Ízületi fájdalmak

        B. M., szakfordító

        A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

        Ételallergia vagy ételintolerancia?

        Mivel az ételallergia és az ételintolerancia részben hasonló tüneteket okoz (émelygés, hányás, görcsös hasi fájdalom, hasmenés), gyakran összekeverik a kettőt.

        Paradicsomszezon: nem mindenki eheti, vagy csak mértékkel?

        Jó minőségűek és biztonságos élelmiszernek tekinthetőek a Nébih által vizsgált paradicsomok. Jó hír, hogy többségük hazai termék! Jó tudni, hogy a túlzásba vitt paradicsomfogyasztás is okozhat puffadásos panaszokat, lágyabb székletet, esetleg hasmenést - figyelmeztet a dietetikus.

        Furcsa tünetek földimogyoró fogyasztása után? Keresztallergia, vagy ételallergia?

        Ha a földimogyoró fogyasztása után szájviszketés, torokkaparás jelentkezik, lehet keresztallergia következménye, de jelentheti azt is, hogy az érintett a földimogyoróra allergiás. A pontos kiváltó okot azért lényeges kideríteni, mert míg az elsőnél csak enyhébb tünetek jelentkezhetnek, a második esetben akár életveszélyes anafilaxia is kialakulhat, melynek megelőzéséhez szigorú diétára van szükség.

        Az ételallergia és tünetei

        Bár sok ember rosszul bír bizonyos ételeket, a valódi ételallergia (amely az immunrendszer túlérzékenységét jelenti bizonyos anyagokra) nem olyan gyakori, mint ahogy azt gondolnánk.

        Allergiás a poratkára? Ne válasszon rákféléket az étlapról!

        Gondolta volna, hogy poratka allergiával egy ráksaláta is veszélyes lehet? Prof. Nékám Kristóf, a Budai Allergiaközpont allergológusa a poratka allergia és az ételallergiás tünetek közti kapcsolatra figyelmeztet.

        Csokoládé - Lehetünk rá allergiásak?

        Édességek elfogyasztása után előfordulhat, hogy néhányan hasfájásra, puffadásra panaszkodnak, ám ennek nem feltétlenül csak a túlevés lehet az oka.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
        Olajozott fültisztítás
        A túlzott fülzsír termelődése fülzsírdugó kialakulásához vezethet. (x)
        A ginzeng és ginkgó hatása
        Javítja a memóriát és az agyi vérkeringést. Gyógyszer nem csak időseknek. (x)
      • Orvos válaszol
      • Infografika és videó
      • Hirdetés
      • Szavazás

        Korábbi szavazások