Adattárak - Betegségek megértése: tünet cikkek

Adattárak - Betegségek megértése: tünet cikkek

Fehérvérsejtszám (FVS) - Mit jelezhet a magasabb vagy alacsonyabb szintje?

WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
2022-06-10 07:33

A fehérvérsejtek az immunrendszerünk részét képező sejtek, melyeknek számos típusa ismert. Egészséges esetben az úgynevezett csontvelői őssejtekből fejlődnek, majd a vérben és nyirokszervekben, szövetekben látják el sokrétű feladataikat.

We - A vörösvértest-süllyedés

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
2022-06-22 04:03

A vérsüllyedés a vörösvértestek egy óra alatt történő leülepedésének (szedimentációjának) vizsgálata. Nem egyetlen betegség vagy rendellenesség kimutatására szolgáló vizsgálat, de legáltalánosabban a szervezetben fennálló gyulladásos folyamat kimutatására használják.

Fehérvérsejtszám (FVS) - Mit jelezhet a magasabb vagy alacsonyabb szintje?

WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
2022-06-10 07:33

A fehérvérsejtek az immunrendszerünk részét képező sejtek, melyeknek számos típusa ismert. Egészséges esetben az úgynevezett csontvelői őssejtekből fejlődnek, majd a vérben és nyirokszervekben, szövetekben látják el sokrétű feladataikat.

Laboreredmények: a D-dimer teszt

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
2022-05-03 20:33

A D-dimer teszt a legelterjedtebb és legmegbízhatóbb laboratóriumi módszer a vénás trombózis és embólia igazolására. Azt mutatja ki, hogy az érpályán belül keringő vérben beindult az alvadási folyamat.

Eredmények a rutin vérképben - Alkalikus foszfatáz (AP, ALP)

WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász, Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
2022-04-20 14:33

Az alkalikus foszfatáz egy enzim, amely a szervezetben előforduló fehérjék lebontásában vesz részt. A vérvételen alapuló laboratóriumi vizsgálatot általában máj- és csontbetegségek vizsgálatának céljából végzik célzottan, de sokszor része az általános rutin vizsgálatnak is.

Mi az oxigénszaturáció, és miről adhat információt?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
2022-04-07 16:05

Az oxigéntelítettség vagy oxigénszaturáció azt az oxigénmennyiséget jelzi, amely a vörösvértestekkel együtt halad át a testen. A normál oxigéntelítettség általában 95% és 100% között van a legtöbb egészséges felnőttnél. Az ez alatti szintek aggasztóak, és azonnali orvosi ellátást igényelnek, mivel ez azt jelenti, hogy szervei, szövetei és sejtjei nem kapják meg a szükséges oxigént.

Laborérték-értelmező - Mit mutat az MCH és MCV a vérképben?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
2022-04-02 07:33

Az MCH (mean cellular hemoglobin, azaz vörösvértest átlag hemoglobinkoncentráció) és az MCV (mean cellular volume, azaz vörösvértest-volumen) olyan laboratóriumi paraméterek, amelyek a vörösvértestek jellemzésére szolgálnak, információt adnak azok méretéről, hemoglobintartalmáról.

Húgysav - Mit jelent, ha magasabb vagy alacsonyabb a szintje?

WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
2022-03-02 07:33

Egészséges emberek esetében a vérben keringő húgysav kétharmad része a vesén keresztül ürül, a fennmaradó húgysav pedig az izzadság, illetve a bélrendszer segítségével távozik a szervezetből. Mikor mérhetnek emelkedett értéket, és mit okozhat mindez a szervezetben?

Helicobacter pylori kimutatására alkalmas tesztek

WEBBeteg - Dr. Plósz János, belgyógyász, gasztroenterológus
2022-02-15 03:03

Mikor érdemes Helicobacter pylori fertőzés kimutatására irányuló vizsgálatokat végezni? Milyen módszerek állnak rendelkezésre a Helicobacter pylori fertőzés kimutatására? Mire számíthat a beteg, szükséges-e előkészület, hogyan történnek ezek a vizsgálatok? Melyek a hazai gyakorlatban elsődlegesen alkalmazott módszerek? Milyen további tesztek léteznek még?

Triglicerid (neutrális zsírok) - Normálérték és eltérések

WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
2022-02-10 11:03

A trigliceridek (neutrális zsírok) a táplálkozás során felvett zsírok legfőbb alkotóelemei, illetve a szervezet zsírraktárai is főként ezekből épülnek fel. Legfőbb szerepük, hogy szervezetünket energiával lássák el. A trigliceridek közé soroljuk a disznózsírt, a vajat, az olajat stb., melyekre más és más zsírsavösszetétel jellemző.