Nátriumion

Szerző: WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, általános orvos

A szérumból meghatározott nátriumion-koncentráció fontos információt szolgáltat a szervezet folyadék-, és sóháztartásáról.

Normálérték Vizsgálati anyag: vérszérum
Normálérték: 137-150 mmol/l

A nátriumion a sejten kívüli (extracelluláris) folyadéktér legnagyobb mennyiségben jelen levő pozitív töltésű ionja. A nátriumot táplálkozás és folyadékfogyasztás során vesszük magunkhoz, a szervezetből nátriumürítés a vesében, a beleken keresztül, illetve izzadással történik. A nátriumionok koncentrációját nagyon sok tényező befolyásolhatja, így a leletet csak több más klinikai és laboratóriumi paraméterrel együttesen lehet csak helyesen értékelni. Az eredményt befolyásolhatják továbbá egyes gyógyszerek, így ezek szedéséről az orvost feltétlenül tájékoztatni kell.

Milyen tünetekkel járhat, ha értéke a normálisnál alacsonyabb?

Viselkedészavarok, lehangoltság, zavartság, fejfájás. Kritikusan alacsony (120 mmol/l) alatti nátriumszint esetén agyoedema jelei mutatkozhatnak: fejfájás, hányinger, hányás, tudatzavar, görcsök.

Mi okozhatja az alacsonyabb szintjét?

  • Ha a test teljes víztartalma alacsony: hányás vagy hasmenés miatti kiszáradás, cukorbetegeknél a magas vércukorszint miatti ún. hiperozmoláris nem-ketotikus kóma.
  • Ha a test teljes víztartalma normális: pajzsmirigy alulműködés, Addison-kór.
  • Ha a test teljes víztartalma magas: szívelégtelenség, veseelégtelenség

Milyen tünetekkel járhat, ha értéke a normálisnál magasabb?

Szomjúság, alacsony vérnyomás, zavartság, aluszékonyság, görcsök.

Mi okozhatja a magasabb szintjét?

  • A test teljes víztartalma az esetek túlnyomó többségében alacsony. Ekkor az okok lehetnek: fokozott verejtékezés (megerőltető fizikai munka, főként melegben), hőguta, súlyos égési sérülés.
  • Ha a test teljes víztartalma normális: diabetes insipidus (az antidiuretikus hormon hiánya vagy hatástalansága) okozhatja.
  • Ha a szervezet víztartalma magas, leggyakrabban az ún. Cushing-szindróma okozza.

(WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, általános orvos)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hátfájás Hátfájás

Melyik úszásnem a jó választás hátfájás esetén?

Mi a demencia? Mi a demencia?

Valójában gyűjtőfogalom, hátterében különböző betegségek állhatnak.

Nátrium: Mit érdemes tudnunk róla?

A nátrium a szervezetben számtalan folyamatban vesz részt: folyadékháztartás szabályozása, izomműködés, idegrendszerben az ingerületátviteli...

Mi az oxigénszaturáció, és miről...

Az oxigéntelítettség vagy oxigénszaturáció azt az oxigénmennyiséget jelzi, amely a vörösvértestekkel együtt halad át a testen. A normál...

Diéta Crohn-betegségben szenvedőknek

A tápanyagok elégtelen felszívódása miatt a gyulladásos bélbetegségben szenvedők (például Crohn-betegség, colitis ulcerosa) gyakran alultápláltak...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.