• Nátriumion

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, általános orvos

    A szérumból meghatározott nátriumion-koncentráció fontos információt szolgáltat a szervezet folyadék-, és sóháztartásáról.

     Normálérték
    Vizsgálati anyag: vérszérum
    Normálérték: 137-150 mmol/l

    A nátriumion a sejten kívüli (extracelluláris) folyadéktér legnagyobb mennyiségben jelen levő pozitív töltésű ionja. A nátriumot táplálkozás és folyadékfogyasztás során vesszük magunkhoz, a szervezetből nátriumürítés a vesében, a beleken keresztül, illetve izzadással történik. A nátriumionok koncentrációját nagyon sok tényező befolyásolhatja, így a leletet csak több más klinikai és laboratóriumi paraméterrel együttesen lehet csak helyesen értékelni. Az eredményt befolyásolhatják továbbá egyes gyógyszerek, így ezek szedéséről az orvost feltétlenül tájékoztatni kell.

    Milyen tünetekkel járhat, ha értéke a normálisnál alacsonyabb?

    Viselkedészavarok, lehangoltság, zavartság, fejfájás. Kritikusan alacsony (120 mmol/l) alatti nátriumszint esetén agyoedema jelei mutatkozhatnak: fejfájás, hányinger, hányás, tudatzavar, görcsök.

    Hirdetés

    Mi okozhatja az alacsonyabb szintjét?

    • Ha a test teljes víztartalma alacsony: hányás vagy hasmenés miatti kiszáradás, cukorbetegeknél a magas vércukorszint miatti ún. hiperozmoláris nem-ketotikus kóma.
    • Ha a test teljes víztartalma normális: pajzsmirigy alulműködés, Addison-kór.
    • Ha a test teljes víztartalma magas: szívelégtelenség, veseelégtelenség

    Milyen tünetekkel járhat, ha értéke a normálisnál magasabb?

    Szomjúság, alacsony vérnyomás, zavartság, aluszékonyság, görcsök.

    Mi okozhatja a magasabb szintjét?

    • A test teljes víztartalma az esetek túlnyomó többségében alacsony. Ekkor az okok lehetnek: fokozott verejtékezés (megerőltető fizikai munka, főként melegben), hőguta, súlyos égési sérülés.
    • Ha a test teljes víztartalma normális: diabetes insipidus (az antidiuretikus hormon hiánya vagy hatástalansága) okozhatja.
    • Ha a szervezet víztartalma magas, leggyakrabban az ún. Cushing-szindróma okozza.

    (WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, általános orvos)

    Módosítva: 2008.02.06 14:04, Megjelenés: 2008.02.06 14:04
   • Cikkajánló

    Üzemorvosi vizsgálat

    Üzemorvosi vizsgálat

    Balogh Mária, újságíró

    Miért szükséges a foglalkozás-egészségügyi vizsgálat, és mit érdemes még tudni róla?

    Szúnyogcsípés

    Szúnyogcsípés

    Cs. K., fordító

    A szúnyogok és a szúnyogcsípés bosszantó, és ráadásul több betegséget is terjesztenek.

    Hgb - Mi okozhatja a normál tartománytól való eltérését?

    A Hgb (haemoglobin) a vörösvértestek alkotóeleme, egy olyan vastartalmú fehérjemolekula, mely az oxigén megkötéséért és annak szállításáért felelős a keringő vérben. A vörösvértestek az oxigént a tüdőben veszik fel és a szövetekhez szállítják, helyette a sejtektől a szén-dioxidot a tüdőbe transzportálják.

    Koleszterin: összkoleszterin, HDL, LDL

    A koleszterin minden emberi és állati sejtben megtalálható vegyület. Kisebb részét táplálékkal vesszük magunkhoz, a másik, nagyobb hányada a májban képződik (szintetizálódik). Részt vesz a sejtmembránok felépítésében, az epesavak egyik alkotója, számtalan hormon előállításának kiindulási anyaga, szerepe nélkülözhetetlen az emberi szervezetben.

    Nátrium: Mit érdemes tudnunk róla?

    A nátrium a szervezetben számtalan folyamatban vesz részt: folyadékháztartás szabályozása, izomműködés, idegrendszerben az ingerület átviteli folyamatok, sav-bázis egyensúly fenntartása, szénhidrát-és fehérje anyagcsere, ozmotikus nyomás fenntartása.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.