• Nátriumion

    Szerző: WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, általános orvos

    A szérumból meghatározott nátriumion-koncentráció fontos információt szolgáltat a szervezet folyadék-, és sóháztartásáról.

     Normálérték
    Vizsgálati anyag: vérszérum
    Normálérték: 137-150 mmol/l

    A nátriumion a sejten kívüli (extracelluláris) folyadéktér legnagyobb mennyiségben jelen levő pozitív töltésű ionja. A nátriumot táplálkozás és folyadékfogyasztás során vesszük magunkhoz, a szervezetből nátriumürítés a vesében, a beleken keresztül, illetve izzadással történik. A nátriumionok koncentrációját nagyon sok tényező befolyásolhatja, így a leletet csak több más klinikai és laboratóriumi paraméterrel együttesen lehet csak helyesen értékelni. Az eredményt befolyásolhatják továbbá egyes gyógyszerek, így ezek szedéséről az orvost feltétlenül tájékoztatni kell.

    Milyen tünetekkel járhat, ha értéke a normálisnál alacsonyabb?

    Viselkedészavarok, lehangoltság, zavartság, fejfájás. Kritikusan alacsony (120 mmol/l) alatti nátriumszint esetén agyoedema jelei mutatkozhatnak: fejfájás, hányinger, hányás, tudatzavar, görcsök.

    Hirdetés

    Mi okozhatja az alacsonyabb szintjét?

    • Ha a test teljes víztartalma alacsony: hányás vagy hasmenés miatti kiszáradás, cukorbetegeknél a magas vércukorszint miatti ún. hiperozmoláris nem-ketotikus kóma.
    • Ha a test teljes víztartalma normális: pajzsmirigy alulműködés, Addison-kór.
    • Ha a test teljes víztartalma magas: szívelégtelenség, veseelégtelenség

    Milyen tünetekkel járhat, ha értéke a normálisnál magasabb?

    Szomjúság, alacsony vérnyomás, zavartság, aluszékonyság, görcsök.

    Mi okozhatja a magasabb szintjét?

    • A test teljes víztartalma az esetek túlnyomó többségében alacsony. Ekkor az okok lehetnek: fokozott verejtékezés (megerőltető fizikai munka, főként melegben), hőguta, súlyos égési sérülés.
    • Ha a test teljes víztartalma normális: diabetes insipidus (az antidiuretikus hormon hiánya vagy hatástalansága) okozhatja.
    • Ha a szervezet víztartalma magas, leggyakrabban az ún. Cushing-szindróma okozza.

    (WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, általános orvos)

    Legutóbb frissült: 2008.02.06 14:04
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A magas kalciumszint jelei és kiváltó okai

    Magas kalciumszintről, vagyis hiperkalcémiáról akkor beszélünk, amikor a vér kalciumszintje a normál tartomány felső értéke felett mérhető. Ennek hátterében számos ok állhat, legtöbb esetben a hormonális szabályzó mechanizmus valamilyen zavara.

    Laborérték-értelmező - Mit mutat az MCH és MCV a vérképben?

    Az MCH (mean cellular hemoglobin, azaz vörösvértest átlag hemoglobinkoncentráció) és az MCV (mean cellular volume, azaz vörösvértest-volumen) olyan laboratóriumi paraméterek, amelyek a vörösvértestek jellemzésére szolgálnak, információt adnak azok méretéről, hemoglobintartalmáról.

    GFR (glomeruláris filtrációs ráta) - Mit jelez a laborleletben?

    A GFR a vesék működését jellemző paraméter, amely megadja a vesén átszűrődő folyadék mennyiségét, térfogatát. Értékét a vérből vett minta alapján kalkulálják, a vizeletkoncentráció és -áramlás, illetve a vérplazma-koncentráció megadása alapján.

    Elhízás - Eltérések a laboreredményben

    Túlsúllyal küzdök évek óta. Legutóbbi laboreredményeim szerint a GGT 71 U/L, a koleszterin 6,2 mmol/L, a triglicerid 3.77 mmol/L, a húgysav 554 mmol/L, az MPV 8,4 fL, a LY 3,92 Giga/L. Ez mit jelent? – Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Fehérvérsejt (FVS) - Mit jelezhet a magasabb vagy alacsonyabb szintje?

    A fehérvérsejtek normálisan a csontvelőben képződő sejtek, melyek az immunrendszer sejtjeiként a védekezésben játszanak szerepet. Gyulladásos, fertőzéses betegségek, valamint vérképzőszervi betegség gyanúja esetén végzik számának meghatározását.

    Nátrium: Mit érdemes tudnunk róla?

    A nátrium a szervezetben számtalan folyamatban vesz részt: folyadékháztartás szabályozása, izomműködés, idegrendszerben az ingerület átviteli folyamatok, sav-bázis egyensúly fenntartása, szénhidrát-és fehérje anyagcsere, ozmotikus nyomás fenntartása.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
    A ginzeng és ginkgó hatása
    Javítja a memóriát és az agyi vérkeringést. Gyógyszer nem csak időseknek. (x)
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások