Parkinson-kór Világnap: a beteg ember egy közülünk

szerző: Szondi Réka, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A beteg ember egy közülünk, akihez ugyanúgy kell viszonyulni, mint minden más emberhez – mondta Dr. Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke a Parkinson-kór Világnap alkalmából rendezett csütörtöki sajtótájékoztatón.

A Parkinson-kór kezelési lehetőségei

A Parkinson-kórban szenvedő betegek a kezelés kezdetén általában drámai javulást mutatnak. Később a gyógyszerek hatása csökken, amely csak egy ideig ellensúlyozható az adagok emelésével és új gyógyszerek bevezetésével - számos más módszert is segítségül kell hívni. A Parkinson-kór kezelési lehetőségei

A 21. század az öregek évszázada

Míg a 19. század a mechanika, a 20. század pedig a fizika és gyerekek évszázada volt, addig a 21. a biológia az öregek évszázada lesz. Fontos kérdés, hogy a betegek társadalomba való beilleszkedése hogyan valósul meg – emelte ki a professzor.

Japánban jelenleg 82, az Egyesült Államokban 77 év, míg Magyarországon 73 év az átlagéletkor, és ez folyamatosan növekszik. Éppen ezért újabb betegségtípusok jelennek majd meg – főként a mozgásszervi és a kognitív emlékezéssel kapcsolatos zavarok lesznek a leggyakoribbak. A tudomány feladata, hogy erre megoldást találjon. A szakmai feladatokon túl pedig társadalmi megértésre is szükség van. A társadalomban megjelenő szeretetnek, megértésnek igen nagyon nagy szerepe van.

Parkinson-kór és életmód

Számos életviteli változás segíthet a Parkinson-kórral való együttélésben. Orvosával együttműködésben olyan kezelési sémát alakíthat ki, amely a lehető legnagyobb fokú tünetmentességet eredményezi a legkevesebb mellékhatás mellett. Parkinson-kór és életmód

Személyes meggyőződésem, hogy a betegséget rendszeres testmozgással lehet megelőzni: a mozgás ugyanis fokozza az agyi véráramlást, ezzel több oxigénhez és tápanyaghoz juttatva az agyat, amelynek hiánya az idegsejtek gyengülését, pusztulását okozza.

A jövőképpel kapcsolatban a legfontosabb tényezőkként említette a professzor a tudományt, amely rohamléptekkel halad (legyen szó akár az oki tényezők felderítéséről, akár a gyógyszeres kezelésről), a rendszeres mozgást, a környezeti ártalmak elhárítását és a társadalmi elfogadás szükségességét.

A szervi tüneteken túl a Parkinson-kór az emberek közötti kapcsolatokra is hat: az érzelmi elsivárosodás ellen is tenni kell. Az orvos feladata pedig, hogy a betege felé szeretetet adjon, és megpróbálja olyanná tenni, mint az egészséges ember – hivatkozott Lukács evangéliuma szavaira a professzor.

A rendszeres mozgás a megelőzés kulcsa

A Parkinson-kór során az élettempónak minden egyes eleme – változó mértékben, de – lassul. – emelte ki Dr. Dibó György, a Magyar Tudományos Parkinson Társaság elnöke. Arról, hogy elkerülhető lenne a Parkinson-kór, nem tudunk biztosat mondani: bár naponta jelenik meg olyan kutatás, amely szerint a kávé, bor, sör, stb. fogyasztása segít megelőzni a betegséget, ám ezeknél jóval fontosabb a rendszeres mozgás – hangsúlyozta az elnök.

A Parkinson-kór diagnosztizálását az aszimmetrikus mozgatórendszeri panaszok klinikai vizsgálatával végzik. A betegség pillértünete, hogy nem tudok elindulni, megmozdulni, a végtagok ügyetlenné válnak. A fájdalom, a fáradékonyság, az ügyetlenség mögött az izommerevség áll, és egyeseknél a remegés megjelenik – fejtette ki Dr. Dibó György. Egyfajta lelki merevség is érzékelhető: az újdonságkereső aktivitás csökken. A gyógyszerek szedésével ez is javítható.

Ha kialakult a Parkinson-kór, akkor a legfőbb célunk a legjobb életminőség kialakítása, fenntartása. Számos lehetőség adódik ma már erre: a különböző gyógyszerek már 50-60 éve rendelkezésünkre állnak, és vannak újabbak is, emellett injekciók, illetve sebészeti technikák is segíthetnek. Emellett a rendszeres mozgás a cél.

Lényeges, hogy a beteg, a hozzátartozó, és a kezelőorvos közösen döntsenek, együtt dolgozzanak. Mivel minden beteg egyedi betegségkombinációt hordoz, egyéni terápiát igényel.

Harcolni kell az elszigetelődés ellen

A Parkinson-kór 2014-ben már nem a reménytelenség betegsége – hangsúlyozta Dr. Takáts Annamária, a Delta Magyar Parkinson Egyesület orvostanácsadója. Bár a Parkinson-kór az egész világon társadalmi elszigetelődést, stigmatizációt von magával, a célunk, hogy harcoljunk ez ellen a stigma ellen.

(WEBBeteg - Szondi Réka, újságíró)

Cikkajánló

Mi a Parkinson-kór?

Dr. Zsuga Judit, neurológus, Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
Parkinson-kór
A Parkinson-kór közel 200 évvel ezelőtti első leírása óta a kutatók mára felderítették a hátterében álló rendellenességek legtöbbjét. A betegség genetikai és környezeti tényezők kombinációjának eredménye. Három jellemző tünetét már Parkinson is leírta: a mozgások lelassulása (bradykinesia), az izmok feszessége (rigor) és a remegés (tremor).
Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg összeállítás - Dr. Zsuga Judit, Dr. Kerekes Éva
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Dr. Kerekes Éva, neurológus, gyermekneurológus
WEBBeteg - Bodó Mariann, fordító
WEBBeteg - Cs. K., fordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.