• Mellrák - Egyszerűen csökkenthető lenne a rizikó

    Szerző:
    WEBBeteg

    A változás kora utáni időszakban végzett fizikai tevékenység, jelentősen csökkenti az emlőrák kifejlődésének kockázatát. Csaknem százezer nő vizsgálata alapján készült tanulmány eredményeit, az American Journal of Public Health közölte.

     Mit kell tudni az emlő önvizsgálatáról?


    Az emlő havonkénti önvizsgálatát 20 év felett minden nőnek ajánlott elvégezni, mégpedig a menstruáció utáni héten. Bővebben az emlő önvizsgálatáról>>

    Évek óta számos vizsgálat igazolta, hogy a koszorúér-betegség megelőzésére alapvetően szükséges a rendszeres testmozgás, fizikai munka vagy sport. Újabb adatok azt jelzik, hogy a rosszindulatú daganatok kifejlődése ellen is, fontos védő hatást jelent a mozgás.

    Tricia M. Peters, az Amerikai Rákkutató Intézet kutatója és munkatársai, a statisztikai adatok földolgozása után rámutattak, hogy az amerikai nők leggyakoribb rosszindulatú betegsége az emlőrák. Több mint 110 000, változás kor utáni időszakban lévő nőt kérdeztek arról, hogy mennyi időt töltöttek fizikai aktivitással 15-18, 19-29, 35-39 korukban, illetve az utolsó tíz évben.

    Hirdetések

    Csaknem hét esztendei megfigyelési idő után azt találták, hogy 16 százalékkal ritkábban kaptak emlőrákot azok a nők, akik az utolsó tíz esztendőben, heti 7 óránál többet töltöttek mérsékelt-erős fizikai tevékenységgel, mint azok, akik keveset mozogtak. A fiatalkori mozgás az emlőrák kockázatát nem befolyásolta. Az Egyesült Királyságban Rachel Thomson, az angol Rákkutató Alapítvány egyik vezetője kiszámolta, hogy a szigetországban évente mintegy 5500 asszony nem lenne emlőrákos, ha minden nő naponta legalább 45 percet lendületesen mozogna. Ehhez nem kell a fitnesz-szalonba beiratkozni. Elég a szokásosnál kissé gyorsabb gyaloglás.

     A mellrák


    Az angol szakértők szerint, a bélrendszer rosszindulatú daganatos betegségei is jelentősen csökkenthetők mozgással. Ezzel Angliában évente 4600 ilyen esetet lehetne megelőzni. A rákkutatók ezért indították el az együtt gyaloglás programot. A legújabb vizsgálatuk, csaknem százezer 50-71 éves nő adatainak földolgozásával történt.

    Ez a tanulmány is egyértelműen azt bizonyította, hogy sokkal kisebb eséllyel kapnak emlőrákot azok, akik napjukat nemcsak ülőmunkával töltötték, hanem bármilyen módon, kedvük szerint gyalogoltak, kocogtak vagy bicikliztek naponta, legalább 45 percet.

    A kutatók hangsúlyozzák, hogy ez a védő hatás a legszokványosabb háztartási munkákra, emelgetésre, rakodásra is vonatkozik, szemben azzal, ha valaki általában csak üldögél, vagy a tévét nézi.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Életmód és mellrák - Mit felejtsen el?

    A mellrák kialakulásának kockázata csökken azoknál a nőknél, akik nem isznak alkoholt, szabadidejükben sportolnak és odafigyelnek testsúlyukra. Az egészséges életmód pozitív hatásai számokban amerikai kutatók vizsgálatai nyomán fejezhetők ki.

    Az elhízás növeli a daganatok veszélyét

    A fejlett országokban a legaggasztóbb népegészségügyi problémák közé tartozik a daganatos megbetegedések és az elhízás kérdése. Egy kutatás szerint a daganatos megbetegedések közel fele összefüggésbe hozható az elhízással.

    Hajlamos Ön az alvási apnoe kialakulására?

    Az alvási apnoe egyaránt kialakulhat fiatal- vagy időskorban, illetve férfiaknál és nőknél, sőt még a gyerekeknél is. Ismertek azonban bizonyos tényezők, melyek fokozzák a betegség kialakulásának kockázatát.

    Csontritkulásos betegek gyógytornája

    A csontritkulás kezelésének egyik alappillére a testmozgás. A megfelelő típusú torna ugyanis elősegíti a csontok, a vázizmok erősödését. A mozgás során javul a szervezet vérellátása is, így a csontok optimális felépítéséhez szükséges ásványi anyagok is könnyebben beépülnek. A következő gyakorlatokat azoknak ajánljuk, akiknek csontritkulás betegségük már előrehaladott állapotban van.

    Szűcs Adriána: Sosem fogom feladni és győzni fogok

    Szűcs Adriána fotómodellként dolgozott és dolgozik ma is. 2017 novemberében egy apró csomót fedezett fel a mellében, amiről végül kimutatták, hogy rosszindulatú elváltozás. A 26 éves lányt sokkolta a hír, de az első tagadás után - mert természetesen nem akarta elhinni, hogy ez vele történik - elhatározta, hogy végigcsinálja a kezeléseket és mindent megtesz a gyógyulásáért. Elkezdett blogot írni, amivel másoknak is erőt adott. Jelenleg a kezelések közepénél jár, de a csomók már nem kitapinthatók. Hihetetlen ereje és elszántsága példaértékű és bár azt mondja, sokszor nagyon nehéz a harca, de sosem fogja feladni és győzni fog.

    Okozhat-e mellrákot a melltartó viselése?

    A médiában időről időre szárnyra kap a hír, miszerint a melltartónak szerepe van a mellrák kialakulásában. Sokan nem tudják eldönteni, mi is az igazság, és internetes fórumokon beszélik meg kétségeiket. A legújabb feltevés szerint az éjszaka viselt melltartó a felelős. De vajon ez valóban így van?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.