• Szívzörejek gyermekkorban

    A szívbetegségeknek még a gyanúja is komoly izgalmat vált ki a szülőkben, természetesen joggal. A szívzörej is ilyen gyanújel. Ez a vér áramlása vagy a szívburkok mozgása által keltett hangjelenség, amelyet a szív feletti hallgatózással vizsgálnak.

    A szívzörej erősségét 1/6-tól 6/6-ig jelölik, ahol az 1/6 a leggyengébben hallható hangot jelenti. Ha betegség gyanúja merül fel, részletes kardiológiai vizsgálatot, EKG-t ill. szívultrahang-ot végezhet a gyermekkardiológus.

    Már az újszülött osztályon, az első vizsgálatok alkalmával hallhatnak a kisbabánál szívzörejt. Ez az első egy-két napon normális is lehet, hiszen a magzati életben szükséges erek nem mindig záródnak be hamar. Ha azonban 1-2 nap múltán is hallunk zörejt, vagy a zörej jellege szívbetegségre gyanús, feltétlenül gyermekkardiológusnak kell megmutatni a gyermeket, hiszen ilyenkor felmerül a szívhiba gyanúja.

    Sokszor ártalmatlan a szívzörej

    A gyermekek viszonylag nagy százalékánál találhatunk ártalmatlan szívzörejt. Ez kb. a gyermekek 60 százaléka. Ezekről nyilvánvalóan csak a vizsgálat után lehet megmondani, hogy nincs mögöttük betegség.

    Hirdetések

      A kezdő szülők 10 leggyakoribb hibája


    Minden szülő követ el hibákat. Bizonyára mindenkinek egy egész listája van arról, amit szerinte a szülei rosszul csináltak. Senki sem tökéletes, különösen nem az újdonsült szülők! A kezdő szülők 10 leggyakoribb hibája>>

    Jellemző rájuk hogy a gyermek teljesen tünetmentes, szépen fejlődik, nem fáradékony. A szívciklus első felében hallhatóak, és halkak. Felüléskor halkulnak vagy akár el is tűnhetnek.

    Ilyen esetekben a kardiológus a vizsgálat után megnyugtatja a szülőket, és időnként ellenőrző vizsgálatra rendeli a gyermeket. Ezek a szívzörejek kicsit hangosabbak akkor, ha a gyermek náthás vagy ha vérszegény. Sokszor a korábban nem hallott zörej ilyenkor válik hallhatóvá.

    A gyermek növekedésével eltűnhetnek ezek a zörejek, de ez nem mindenkinél következik be. Aggodalomra azonban ekkor sincs ok, a gyermek normális életet élhet, sportolhat.

    Ritkábban szívbetegséget jelez - Mik a tünetek?

    Szerencsére ritkábban de szívbetegséget is jelez a szív felett hallható oda nem illő hang. Tapasztalt, sokat vizsgáló kardiológusok füle olyan érzékeny, hogy már a hallgatózással is többnyire pontos diagnózist tudnak mondani.

      Kinőhető a szívzörej?


    "Tizennyolc éves vagyok, a napokban elmentem orvoshoz fáradékonyságom miatt. Elküldött vérvételre, és észrevette azt is, hogy szívzörejem van..."
     Az orvos válasza>>

    Ekkor sem maradhatnak el természetesen a műszeres vizsgálatok. A kóros szívzörejek többségükben hangosabbak, hosszabbak, felüléskor nem tűnnek el, még hangosodhatnak is, a szívciklus első, vagy második felében hallhatóak de akár a teljes szívciklust is kitölthetik.

    A szívbeteg kisbaba nehezen szopik, nem fejlődik, szopáskor elfárad, szaporán és nehezen lélegzik, bőrszíne szürkéskékes, sápadt.

    Ha ilyet észlelünk a gyermeken és még nem volt kardiológusnál, azonnal vigyük orvoshoz. A kis csecsemők nagyon hamar rossz állapotba kerülhetnek.

    Műtéti megoldással a legtöbb szívhiba ma már orvosolható

      Veleszületett szívhibák


    A szívfejlődési rendellenességek  nagy része az élet első négy hónapjában kiderül, kevés az a szívhiba, ami később okoz problémákat. Veleszületett szívhibák>>

    Remélhetőleg azonban a szívhiba gyanúját már a szülészeti intézményben, vagy korai hazaadásnál az otthoni első gyermekorvosi vizsgálatok során felvetik, megtörténik a vizsgálat, és a gyermek nem kerül ilyen helyzetbe.  

    Ma már a legtöbb veleszületett szívhibát műtéttel lehet orvosolni. A műtét időpontját a gyermekkardiológus javasolja. Vannak olyan veleszületett szívfejlődési rendellenességek is, amelyek maguktól, műtét nélkül gyógyulnak.

    Nagyobb gyermeknél is jelentkezhetnek a tünetek

    Ha csecsemőkorban nem derül ki, hogy a gyermek szívfejlődési rendellenességgel született akkor a tünetek nagyobb gyermekeknél is jelentkezhetnek.

    Fejlődési lemaradás, alacsony növés, soványság, fáradékonyság, alacsony terhelhetőség, kékes-szürkés bőrszín lehetnek a figyelemfelhívó jelek.

    Előfordul az is, hogy más betegségek szövődményeként alakul ki szívzörej, a szív megbetegedését jelezve.

    Ezért a korábban nem hallott újonnan megjelent zörejt mindig nagyon komolyan kell venni, és mihamarabb gyermekkardiológus szakorvosi vizsgálatra kell menni.

    (WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika gyermekgyógyász)

    Legutóbb frissült:
    Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
    • WEBBeteg.hu
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Kiemelt hírek

    A jó hallás öröme az egész családnak ajándék

    Hallássérültként is élvezheti az ünnep meghitt hangjait! (x)

    Dietetikusok itthon és a nagyvilágban

    Ki a dietetikus és milyen területeken dolgozik Európában?

    Folytatódik a védőnői méhnyakszűrési program

    A program folytatódik, beépül a védőnők mindennapi tevékenységébe.

    Több trombózis is volt a családban?

    Melyek a leggyakoribb genetikai eltérések, melyek trombózishoz vezethetnek? Hogyan szűrhetőek?

   •  

    Hozzászólások (0)