Túl sok extra ütés

Kedves Doktornő! Az utóbbi másfél hétben napi szinten halmozódnak nálam az extra ütések. Vagyis plusz dobbanást nem érzek, hanem egy pillanatra olyan, mintha megállna, kihagyna a szívem, de olyan pillanatok alatt játszódik le, hogy pontosan nem is tudom leírni, hogy mit is érzek. Mintha kis elektromosság, nyíllalás érne akkor, mint mikor valaki zokog és párat hüppög, kisurgázik a torkom irányába, a mellkas felső részére. Sajnos jobban nem tudom megfogalmazni. Általában terhelésre jelentkezik, de van olyan is, mikor csak ülök, és akkor jön elő, nem csak egy, hanem kapcsoltan. Szeretném kérdezni, hogy ezt a halmozódást kiválthatja stressz, megbillent lelkiállapot, vagy a szívnek egy rendellenessége? Korábban csak nagyon ritkán jelentkeztek ezek a tünetek, most meg napi szinten kb. 10x érzem. Sajnos szívritmuszavarom volt korábban, amit elektrofiziológiás úton kezeltek is, félek, hogy nehogy ezek a panaszok újra azt jelezzék, hogy előjön a ritmuszavar. Mit tud Doktornő javasolni, mi a meglátása a panaszaimról! El fognak múlni, ha le tudom küzdeni a stresszt magamban? Mit lehetne tenni, hogy ne legyen ilyen sok belőle? A sportolás segíthet, van okom aggódni, veszélyesek az ilyen extrák?! Egyáltalán extra ütések ezek? Szíves válaszát előre is köszönöm, további jó munkát kívánok!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bene Orsolya válasza a szívritmuszavar témában

Kedves kérdező! A leírása alapján valószínűleg tényleg csak extraszisztolékről van szó, de erről megbizonyosodni Holter EKG segítségével lehetne (nem írja, mi miatt történt abláció, lehet, hogy korábban ezek az extra ütések indították be a ritmuszavart, de ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy az aritmia vissza fog térni). Általában ezek az ütések ártalmatlanok, máskor szerbi bajt is jelezhetnek. Ha napi kb. 10-et észlel belőlük, akkor valószínűleg nem kell miattuk aggódni. Stresszoldás, Magne B6, sport jót szokott tenni, azonban azt írja, hogy inkább terhelésre jelentkeznek, emiatt lehet, h. érdemes lenne kontrollra menni, és egy terheléses EKG-t nézni. A második kérdésére is válaszolva: mitralis prolapsus mellett is jelentkezhet gyakrabban ez a ritmuszavar, vagy a "betegek" jobban megérzik, tehát lehet összefüggés a bedobbanások és a billentyűhiba között, de ez is jóindulatú eltérés, nem valószínű, hogy febr. óta sokat romlott volna. Összességében valószínűleg nincs ok aggodalomra, de érdemes már csak a korábbi abláció, és az inkább terhelésre jelentkező ES-ek miatt is kontrollra menni.

Kérdés: 2010. augusztus 24., 11:28; Megválaszolva: 2010. augusztus 30., 09:23
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Mellkasrontgen
Volt pánikos
Extra dobbanások
éjszakai ritmuszavar
Otthoni Holter EKG kiértékelés