Szívzörej?

Tisztelt Doktor Úr/Hölgy! Minden évben min. 2x a munkahelyem miatt részt veszek rutin orvosi vizsgálatokon. Makk egészséges vagyok, de a legutóbbi vizsgálatnál az orvos azt mondta, hogy szívzörejem van amit ki kell vizsgáltatnom. Azt is mondta, hogy szívcsúcsnál és nyakig vezetődik. Mondtam neki, hogy az lehetetlen, eddig sehol nem mondtak ilyesmit, évente többször megvizsgálnak, mindig egészséges vagyok. Amúgy sportolok és a stresszt leszámítva egészségesen élek, nem dohányzom stb. Erre neki az volt a válasza, hogy akkor ők nem hallották a szívzörejt. Erre teljesen bepánikoltam, alig aludtam utána, mert olyanokat mondott hogy súlyos is lehet, stb. Rá 4 napra elmentem kardiológiára, ahol meghallgatott 2 orvos is, és azt mondták nem hallanak szívzörejt. Megvizsgáltak szívultrahanggal és EKGvel is, minden negatív lett, jó eredményekkel. Itthon még a háziorvosom is meghallgatott, ő sem hallott zörejt. 4-5 éve voltam szintén egy rutin szívultrahangon, ott is minden jó volt. Egyéb adatok (gondolom teljesen lényegtelenek, de nem értek hozzá sajnos): Aznap amikor mondta az orvos, hogy zörejem van, nagyon stresszes napom volt, sok kávét is ittam, nagyon levertnek és gyengének éreztem magam, keveset is aludtam. A kardiológiát megelőző napon ittam citromfű és kínai galagonya teát, mert azt olvastam, hogy megnyugtatja a szívidegeket. (gondolom ez sem lényeges) Tévedett az orvos, és csak beképzelte a szívzörejt? Azt állította, hogy "szépen hallható" és nyakig vezetődik. Viszont akkor ennek nyoma veszett? Semmi panaszom nincs, csak néztem neten és nem túl jókat írnak a nyakig vezetődő szisztolés zörejről. Olyan van, hogy csak akkor volt zörejem amikor a szóban forgó orvos vizsgált, előtte meg utána meg nincs? Esetlen kérdés, de eléggé nyomaszt ez a dolog. Vérnyomásom 140/60 volt a rutin vizsgálatnál, de ha magamnak mérem 125/70. Lehet, hogy a hipochondria beszél belőlem, de nagyon nyomaszt ez a dolog, van, hogy szinte egész nap erre gondolok. Lehet hogy az egész egy orvosi tévedés?

Dr. Molnár Dóra válasza szívzörej témában

Kedves Kérdező, ha izgult, és több kávét is ivott a vizsgálat napján, emiatt a felgyorsulhatott a pulzusa, keringése, ezáltal az áramlás a billentyűkön át - ez esetleg hallható is volt úgynevezett akcidentális zörej formájában. Úgy gondolom, ha több orvos is egybehangzóan azt mondja, hogy nincs zörej, és jó szív ultrahang lelete is, nincs ok az aggodalomra. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2014. május 01., 23:31 ;Megválaszolva: 2014. május 02., 21:36
Kérdések és válaszok: Szorongás, pánikbetegség
Gyógyszerszedés
Nyugtató mellett alkoholmentes sör?
Pánikbetegség gyógyszer
Somnol covid után álmatlanság
Rexetin szerotonin szindróma