Tíz egészségügyi probléma, ami a rossz szájhigiénia következménye lehet

szerző: Füzesi Zsuzsa, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos frissítve:

A szájhigiénia sokkal többet jelent a száj, a fogak és a fogíny egészségénél. A szájüreg rossz egészségi állapotának negatív következményei lehetnek a teljes szervezetre nézve. A fájó fogak, a vérző fogíny és a rossz lehelet mind olyan jelek, amik a száj rossz egészségi állapotára utalnak.

A szájüregi bakteriális gyulladásos folyamat gócot jelent és kiváltó oka lehet a szervezet egyéb helyén fellépő gyulladásnak.

Fontos a megfelelő szájhigiénia gyakorlása és az, hogy rendszeresen felkeressük fogorvosunkat annak érdekében, hogy elkerüljük a szervezet általános egészségét fenyegető súlyos kockázatokat.

Íme néhány gyakori és súlyos egészségügyi probléma, ami a rossz szájhigiénia következménye lehet:

Szív- és érrendszeri betegségek

Ha rossz a szánk egészségi állapota, az növeli a szívbetegségek kockázatát. Ha a fogíny a periodontális (fog körüli) betegségeket okozó baktériumok következtében gyulladásban van, ugyanazok a baktériumok gyakorlatilag a vérkeringésbe is bejuthatnak, és hatásukra plakkok képződhetnek az artériákban, megkeményítve azokat. Az artériák ilyen fajta megkeményedését arterioszklerózisnak (érelmeszesedés) nevezik. Az érelmeszesedés véráramlási problémákhoz és a koszorúerek elzáródásához vezet, és növeli a szívroham valószínűségét. Az artériákra és egyéb erekre gyakorolt káros hatás magas vérnyomáshoz vezethet és növeli a stroke kockázatát. A szívbelhártya fertőzéses eredetű gyulladása (endocarditis) is kialakulhat, ami gyakran halálos kimenetelű.

Szerencsére a fogágybetegségek rendszeres fogmosással és megfelelő szájhigiénia fenntartásával megelőzhetők.

Ez is érdekelheti A fogkő miatt is kaphat infarktust | Hogyan veszélyeztetik a szívet a szájüregi baktériumok?

Demencia

A száj rossz egészségi állapota hatással lehet az agyra. A fertőzés következtében begyulladt fogínyből felszabaduló anyagok károsíthatják az agysejteket, ami memóriaromláshoz vezethet. A fogíny gyulladásának (gingivitis) következménye demencia (Alzheimer-kór) is lehet.

Légúti fertőzések

A szájüreg rossz egészségi állapotának áldozatává válhat a légzőrendszer is. A szájban előforduló és a fertőzött fogakból és a duzzadt ínyből származó baktériumok a tüdőbe juthatnak. Ha egyszer bejutnak a tüdőbe, légúti fertőzésekhez, tüdőgyulladáshoz, akut bronchitiszhez vagy akár krónikus obstruktív légúti betegséghez (COPD) is vezethetnek.

Cukorbetegség

A cukorbetegek nemcsak, hogy fogékonyabbak a fertőzésekre, például az ínygyulladásra, ami periodontális betegségek kialakulásához vezet, hanem a fogágy- és fog körüli betegségek nehezebben kontrollálhatóvá tehetik a diabéteszt. A tünetek súlyosbodhatnak, ha a vércukorszint teljesen felborul a fogágybetegség következtében. Különösen fontos, hogy a cukorbetegek figyelmet fordítsanak a megfelelő szájápolásra annak érdekében, hogy megakadályozzák a betegségükkel összefüggő szövődmények kialakulását. Mivel a fogágybetegségek a normálisnál magasabb vércukorszintekhez vezethetnek, a száj rossz egészségi állapotával rendelkező személyeknél magasabb a cukorbetegség kialakulásának kockázata.

Terhességi szövődmények

A várandós nők számára elengedhetetlen a megfelelő szájápolási gyakorlat fenntartása. A terhesség során a szervezetben zajló hormonális változások hatására a nőknél sokkal könnyebben alakulhatnak ki szájüregi fertőzések. Az anya szervezetében előforduló bármilyen fertőzés növeli a terhességi szövődmények előfordulásának kockázatát. Az anya olyan szájegészségügyi problémáiról, mint például a periodontitisz (foggyökérhártya körüli gyulladás) és a gingivitisz (fogíny gyulladása), ismeretes, hogy koraszüléshez, illetve az újszülött esetében alacsony születési súlyhoz vezethetnek. A fogágybetegségek következtében mind az anya, mind a magzat súlyos egészségügyi problémák kockázatának van kitéve.

Ezt olvasta már? Várandósság és fogápolás

Meddőség (infertilitás)

Kapcsolat van a száj rossz egészségi állapota és a női infertilitás között. A fogágybetegségek különböző egészségügyi problémákhoz vezethetnek, amelyek megnehezíthetik a nők számára egy egészséges terhesség létrejöttét és fenntartását. Valójában hosszabb időbe telhet egy olyan nő számára a teherbe esés, aki a száj rossz egészségi állapotával rendelkezik, mint azoknak a nőknek, akiknek jó egészségi állapotban van a szájüregük és fogaik.

Bővebben Szájhigiénia és termékenység - Hogyan függ össze?

Merevedési zavar (erektilis diszfunkció)

A rossz szájhigiénia következményeként a férfiaknál megnövekszik a kockázata a merevedési zavar megjelenésének. A krónikus periodontális betegségekről ismeretes, hogy összefüggésben állnak az erektilis diszfunkcióval. Az olyan fertőzés során, amelynek következtében az íny visszahúzódik a fogakról, és ennek hatására baktériumokat tartalmazó kis tasakok alakulnak ki az ínyben, lehetővé válik, hogy a fertőzés továbbterjedjen a fogakat körülvevő csontba. A beteg fogínyben található baktériumok bekerülhetnek a vérkeringésbe és az erek gyulladását okozhatják, amelynek következtében erekciós zavar jöhet létre.

Daganat

Nyilvánvaló, hogy azok a szokások, amelyek rossz szájhigiénés állapotot tarthatnak fenn, mint például a cigarettázás vagy dohánytermékek használata, szájüregi daganatok kialakulásához vezethetnek, de más daganattípusok is összefüggésben állhatnak a fogágybetegségekkel. A vesedaganat, a hasnyálmirigy-daganat, a leukémia és a májdaganat kialakulásának kockázata sokkal magasabb azoknál a személyeknél, akik rossz szájhigiénés állapottal rendelkeznek.

Vesebetegség

A krónikus vesebetegség egy súlyos egészségügyi probléma, ami hatással van a szívre, csontokra és a vérnyomásra. A szervezetben zajló fertőzések, mint például a periodontális betegségek, vesebetegséghez vezethetnek. Azok az emberek, akik fogágybetegségekben szenvednek, rendszerint gyengébb immunrendszerrel rendelkeznek és náluk nagyobb a valószínűsége fertőzések kialakulásának. Sokan, akik nagyon rossz szájüregi egészségi állapottal rendelkeznek, vesebetegségben is szenvednek. A vesebetegség halálos kimenetelű is lehet, ha veseelégtelenség vagy szív- és érrendszeri betegség kialakulásához vezet.

Ez is érdekelheti A krónikus vesebetegek gondozása

Rheumatoid arthritis

Egy, a rheumatoid arthritisszel foglalkozó társaság, az ’NRAS’ szerint a fogágybetegségekkel küzdő embereknél négyszer nagyobb valószínűséggel alakul ki rheumatoid arthritis. Mindkét betegség esetében gyulladás alakul ki. A fogíny gyulladását okozó, szájban megtalálható baktériumok gyulladásokat okozhatnak szerte a szervezetben. Emiatt sokkal magasabb a rheumatoid arthritis – ami egy fájdalmas és maradandó károsodást okozó ízületi gyulladásos betegség – kialakulásának kockázata.

Megelőzés

A legjobb módja annak, hogy megelőzzük a rossz szájhigiénés állapot következtében kialakuló súlyos egészségügyi problémákat, az az, hogy megfelelő szájápolási rutint alakítunk ki és rendszeresen felkeressük a fogorvosunkat.

A megfelelő szájápolás a következőket foglalja magában:

  • mossuk meg a fogainkat alkalmanként két percen keresztül, legalább napi két alkalommal;
  • naponta tisztítsuk meg a fogközöket fogselyemmel vagy fogköztisztító kefével;
  • ne cigarettázzunk, és kerüljük a rágódohányt;
  • használjunk fluoridtartalmú fogkrémet és alkoholmentes szájöblítő termékeket;
  • korlátozzuk a cukros élelmiszerek és cukros italok fogyasztását;
  • táplálkozzunk kiegyensúlyozottan az optimális tápanyagbevitel érdekében;
  • használjunk olyan étrend-kiegészítőket, amelyek javítják a szájhigiéniát.

Az egészséges fogak tiszták és mentesek a fogszuvasodás és a betegségek okozta fájdalomtól. Az egészséges íny rózsaszín, és nem vérzik a fogmosás vagy fogselyemmel történő tisztítás során.

A száj egészségi állapota az általános egészségi állapot indikátora is egyben. Ha ügyelünk az olyan szájüregi problémák megelőzésére, mint a fogínygyulladás vagy a periodontális betegségek, azzal nagymértékben hozzájárulhatunk számos, a szervezet egészében jelentkező súlyos egészségügyi probléma kockázatának csökkentéséhez.

Kapcsolódó Hogyan őrizzük meg fogaink épségét? | Mi a teendő fogínyvérzés esetén?

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító
Forrás: 10 Health Issues Caused by Bad Oral Health (Absolute Dental)
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Krónikus veseelégtelenség
Krónikus veseelégtelenség

Milyen tünetei vannak?

Migrén
Migrén

Milyen tényezők provokálhatják?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.