• Dr. Plósz János

        belgyógyász, gasztroenterológus Szeretnék kérdezni tőle

        3705

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        belgyógyász, gasztroenterológus

        Bemutatkozás:


        Nevem Dr. Plósz János, 1975. 03. 21-én születtem Sárospatakon.



        Gimnáziumi tanulmányaimat a Sárospataki Református Kollégiumban végeztem.



        1993-ban felvételt nyertem a Debreceni Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi karára. Egyetemi éveim alatt jeles és kitűnő féléveket zártam.



        1999. 09. 22-én általános orvosdoktori diplomát szereztem summa cum laude minősítéssel. Gimnáziumi éveim alatt latin és német nyelvet tanultam, 1999-ben B-típusú angol középfokú nyelvvizsgát tettem.



        Egyetemi tanulmányaim során érdeklődésemet és vonzalmamat elsősorban a belgyógyászat és egyes szakterültei keltették fel, ezért belgyógyász rezidensi állást pályáztam és kaptam meg a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézetben 1999. novemberében.



        2005. májusában belgyógyászatból szakvizsgát tettem, ezt követően gastroenterológiai szakirányra jelentkeztem.



        2005. januárjától kórházunk vezető auditorává neveztek ki, ezt megelőzően belső auditori képzésben vettem részt.



        2007. novemberében gastroenterológiai szakvizsgát tettem.



        Jelenleg immár több mint 5 éve dolgozom a debreceni Kenézy Kórház Gastroenterológiai Laborjában és Osztályán.




        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Plósz János legutóbbi válaszai
        A javulást én inkább az életmódi változtatásoknak tulajdonítanám, nem a svéd cseppnek. Ettől függetlenül, úgy gondolom, semmi problémát nem okoz a folyamatos használat.
        Kezdődő köldöksérv okozhat ilyen panaszt,érdemes háziorvosnál vagy sebészeti szakrendelésen megnézetni.
        A gyógyszerek hatástalansága a szervi eredet ellen szól, a pszichológus felkeresése jó megoldásnak tűnik. E mellett érdemes gyakran, rendszeresen, nyugodtan étkezni, egyszerre keveset enni, és mozogni rendszeresen, intenzíven.
        Az objektív puffadásnak két fő oka van. Az egyik a fokozott levegőnyelés (evés, ivás, beszéd közben). Erre gyógyszeres megoldás nincs, a tudatos odafigyelés, a lassú evés, ivás, beszéd, illetve az "üres nyelések" kerülése segít a problémán. A másik esetben a vastagbélbe jutó még emészthető tápanyagot a bélbaktériumok fermentálják, gázképződés mellett. Ez esetben az étkezést követően 1-3 órával jelentkezik a puffadás. Megoldása pre- és probiotikum tartós használata (esetleg bélben ható antibiotikum kúraszerű alkalmazása) lehet, a gyakori, kis étkezések és a rendszeres testmozgás mellett. A törlésnél véres papír irritáció okozta hámsérülés jele lehet. Ha a vérzés ismétlődne, mindenképp érdemes háziorvosához fordulni.
        Először is, esetleg vashiánya van, vashiányos vérszegénysége nincs (így nem igazán magyarázható a fáradékonyság sem). A széklet vér pozitivitás túlzottan érzékeny vizsgálat, akár egy erősebb fogmosás is pozitívvá teheti (de egy aspirin, keményebb széklet vagy akár néhány gyomor-felmaródás is). Szóval én nem látom értelmét a colonoscopia ismétlésének és a vashiány erőltetésének (ferritin értéket néztek-e? mert ha ez jó, akkor a vasraktárakkal nincs gond). Az izomfájdalmak és a gyengeség miatt inkább ideggyógyászati vizsgálatot esetleg valamilyen immunológiai eltérést keresnék.
        A visszeresség és az aranyeresség összefügghet, mindkettő alapja a veleszületett kötőszöveti gyengeség. Az, hogy tényleg aranyerek okozzák-e a panaszt, csak vizsgálat után lehet megmondani, de a vastagbél-vizsgálat elvégezhető nyugodtan a Syncumar-terápia mellett is (előtte a Moxalole-ból 20 csomaggal kell elfogyasztani előkészítésképpen). A diodmin terápia (Detralex, Venotec) jó hatású lehet a visszerességben és az aranyerességben is.
        Megpróbálni érdemes, hátha segít a minél hosszabb panaszmentes periódus elérésében.
        Mindenképp érdemes felkeresni az onkológust, akár csak járóbeteg-ellátás keretein belül, ők rendelhetnek igazán hatásos hányáscsillapító szereket (ondansetron, granisetron, dolasteron).
        A tej- és tojásfehérjét ez alapján érdemes pár hónapig kiiktatni az étrendből, majd csak óvatos mennyiségben fogyasztani.
        Bizonyos Candica fajták a normál bélflóra részét képezik, így nincs értelme teljesen kiirtani. A hasmenés miatt mindenképp érdemes akár kombináltan pre- és probiotikumot használni, akár 1 hónapig. A candida-diétának én sem látom értelmét (sőt, leírása alapján már szinte tartja is), ráadásul további diétás megszorítások fokozott testtömeg- és izomvesztéshez vezethetnek.
        Az ételallegia vizsgálatok nem igazán jók, attól függetlenül, hogy a teszt negatív lett, még előfordulhat tejfehérje allergiája is (a lactose-intolerancia meg ugye bizonyított). Érdemes lehet még egy H2 kilégzési tesztet végeztetni, lactulossal (kontaminált vékonybél-szindróma irányába). Addig is a panaszt okozó ételek teljes kerülését, probiotikum tartós használatát javasolnám (pl. Bonolact Regeneral).
        A határérték fölötti lelet már kórosnak számít. Ez alapján a tojás kihagyását javasolnám a diétából (legalábbis néhány hónapra).
        A panaszt okozhatja fokozott levegőnyelés (főleg ha nehezített orrlégzés miatt éjszaka kiszárad a száj- és garatnyálkahártya, majd a fokozott nyáltermelés miatt sok levegőt nyel le, ez teltségérzést, puffadást, émelygést okoz). Ezt megelőzendő, érdemes a hálószoba levegőjét párásítani valamint az orrlégzést rendezni. A fokozott korgás-morgás (élénk bélmotilitás) irritabilis bél szindrómára utalhat, ennek javulása a Dicetel panaszvezérelt használatától illetve probiotikum kúraszerű alkalmazásától várható.
        A Cipralex-et nem tartanám a oki tényezőnek a gyomorhurut előidézésében (természetesen jó lenne elhagyni, ha nem szükséges már a használata). A krónikus gyomorgyulladást fenntarthatja diétahiba, fokozott stressz, fájdalomcsillapítók, de akár epés reflux is (a keserű szájíz illetve a savcsökkentőre rezisztens panasz alapján ez utóbbi merül fel bennem). Ha savas panasza nincs, illetve a meglévő panaszt a savcsökkentők nem befolyásolják, akkor akár ezek elhagyását is érdemes lehet megfontolni. Sajnos az epés reflux kezelésére az életmódi tanácsokon (gyakori, rendszeres, nyugodt kis étkezések, szénsavas italok kerülése, ágyban fejvég megemelése) kívül prokinetikumot állnak rendelkezésre (Cerucal, Domperidon), de ezek tartós használata nem javasolható.
        Leírása alapján a fájdalmat nem a máj eltérése okozza (a májban nincsenek fájdalomérző idegvégződések, csak a máj tokja feszülhet és okozhat panaszt). A mozgásra, terhelésre jelentkező fájdalom valószínűleg mozgásszervi eredetű, a bordaközi izmok vagy a rekeszizom húzódása, sérülése okozhatja. Javaslom, kerülje néhány hétig a nagyobb terhelést.