• Dr. Plósz János

        belgyógyász, gasztroenterológus Szeretnék kérdezni tőle

        3549

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        belgyógyász, gasztroenterológus

        Bemutatkozás:


        Nevem Dr. Plósz János, 1975. 03. 21-én születtem Sárospatakon.



        Gimnáziumi tanulmányaimat a Sárospataki Református Kollégiumban végeztem.



        1993-ban felvételt nyertem a Debreceni Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi karára. Egyetemi éveim alatt jeles és kitűnő féléveket zártam.



        1999. 09. 22-én általános orvosdoktori diplomát szereztem summa cum laude minősítéssel. Gimnáziumi éveim alatt latin és német nyelvet tanultam, 1999-ben B-típusú angol középfokú nyelvvizsgát tettem.



        Egyetemi tanulmányaim során érdeklődésemet és vonzalmamat elsősorban a belgyógyászat és egyes szakterültei keltették fel, ezért belgyógyász rezidensi állást pályáztam és kaptam meg a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézetben 1999. novemberében.



        2005. májusában belgyógyászatból szakvizsgát tettem, ezt követően gastroenterológiai szakirányra jelentkeztem.



        2005. januárjától kórházunk vezető auditorává neveztek ki, ezt megelőzően belső auditori képzésben vettem részt.



        2007. novemberében gastroenterológiai szakvizsgát tettem.



        Jelenleg immár több mint 5 éve dolgozom a debreceni Kenézy Kórház Gastroenterológiai Laborjában és Osztályán.




        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Plósz János legutóbbi válaszai
        Ha az össz IgA érték alacsony, akkor az jelenthet szelektív IgA hiányt, de ha a tTG IgA kevesebb, mint 0.1, akkor az csak a lisztérzékenység hiányát jelenti.
        A panasz irritabilis bél szindrómának megfelelhet. Irritábilis bél szindrómában a bél kóros motilitása, a bélflóra megváltozása illetve a bél beidegzésének kóros volta okozza a panaszokat. Javulás főként az életmódi változtatásoktól várható: gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések tartása, pre- és probiotikum legalább 1 hónapos, akár kombinált használata, rendszeres testmozgás, a stresz megfelelő feldolgozása. A túlzott mennyiségű finomított cukor fogyasztása tényleg provokálhatja a panaszokat, ellenben a rostmennyiség fokozatosan emelt mennyiségben segíthet a rendeződésben.
        A vesecystának nincs kapcsolata a lisztérzékenységgel, de a leletek alapján Ön nem is coeliákiás. Ilyen jellegű panaszokat okozhat irritabilis bél szindróma. Irritábilis bél szindrómában a bél kóros motilitása, a bélflóra megváltozása illetve a bél beidegzésének kóros volta okozza a panaszokat. Javulás főként az életmódi változtatásoktól várható: gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések tartása, pre- és probiotikum legalább 1 hónapos, akár kombinált használata, rendszeres testmozgás, a stresz megfelelő feldolgozása. Az epekövesség illetve nem megfelelő mennyiségű emésztőenzim-termelés (hasnyálmirigy-elégtelenség) is okozhat hasonló tüneteket.
        Az első lelet nem egyértelmű, ez alapján teljes bizonyossággal nem állítható fel a lisztérzékenység diagnózisa (ráadásul épp csak kissé emelkedett a pozitív érték is). Gluténmentes diéta mellett az antitestek igazolt betegek esetében is eltűnnek, így a második lelet negativitása teljesen egyértelmű. Véleményem szerint pár hetes gluténfogyasztást követően ismételt vérvizsgálat, ennek kétessége esetén vékonybél-biopszia adhat konkrét diagnózist.
        A panaszt okozhatja a fertőzés lezajlása. Érdemes lenne megpróbálni pár napig Gaviscon oldatot vagy rágótablettát használni. Ha 1 héten belül nem szűnik, akkor viszont mindenképp forduljon háziorvosához.
        A bélgyulladás hasmenéssel járna, így az kevésbé valószínű. Az objektív puffadásnak két fő oka van. Az egyik a fokozott levegőnyelés (evés, ivás, beszéd közben). Erre gyógyszeres megoldás nincs, a tudatos odafigyelés, a lassú evés, ivás, beszéd, illetve az "üres nyelések" kerülése segít a problémán. A másik esetben a vastagbélbe jutó még emészthető tápanyagot a bélbaktériumok fermentálják, gázképződés mellett. Ez esetben az étkezést követően 1-3 órával jelentkezik a puffadás. Megoldása pre- és probiotikum tartós használata (esetleg bélben ható antibiotikum kúraszerű alkalmazása) lehet, a gyakori, kis étkezések és a rendszeres testmozgás mellett.
        Igen, a panaszok alapján tényleg a reflux a legvalószínűbb diagnózis. A gyógyszeres terápia mellett érdemes a következő életmódi változtatásokat is megtenni: gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések tartása, szénsavas italok kerülése, étkezést követően 1-2 óráig a függőleges testhelyzet megtartása valamint ágyban a fejvég megemelése. A gyógyszer mellé esetileg Gaviscon oldat vagy rágótabl. használata kipróbálható.
        Lehet Crohn betegség, de arra a CT által leírt eltérés nem lenne típusos. Ha a pajzsmirigy túlműködik, vagy túl sok a pótlás, az okozhat hasmenést. Hasmenést okozhat ételallergia, laktóz-intolerancia is, de ezek általában a nyálkahártyán nem okoznak eltérést.
        Elég a pantoprazol szedése (2x20mg vagy 1x40mg), sem a ranitidin sem a sucralfat nem szükséges mellé (ez utóbbi a panasz első 3-4 napjában még hasznos, de aztán már nem szükséges). Frontin szedhető a savcsökkentők mellett. Valószínűleg nyelőcső vagy gyomor felmaródások okozhatták a panaszt és a széklet megváltozását is ( a klasszikus fekete kenőcsös szurokszéklet emésztett vért jelent a székletben, de gyakran látjuk véres húskészítmények, jelentős mennyiségű vörösbor, belsőségek fogyasztását követően is).
        Véleményem szerint az eltérésnek nincs kapcsolata a PBC-vel. Az elszíneződés oka lehet a szájflóra megváltozása, dohányzás vagy étrendi változás okozta elszíneződés.
        Életkora és a panaszok fennállásának ideje alapján elsősorban nem a rosszindulatú betegségek merülnek fel. Leírásából nem derül ki, hogy az a panasz, amire az többszöri antibiotikumot kapta, megszűnt-e vagy azt már erre a hasi fájdalomra kapta? A kombinált antibiotikum kezelés okozhat jelentős bélflóra eltérést, irritabilis bél szindrómát, ez elég nehezen és lassan befolyásolható (de a probiotikumok tartós használata ez esetben segíthet). Tükrözést lehet szoptatás mellett is végezni, bár az, hogy a széklete rendben, nem a bél eredetet támogatja.
        A panasz gyomor-bélhurut lezajlására utalhat.Javaslom, tartson kímélő diétát, igyon sok folyadékot, használjon pár hétig probiotikumot.
        A műtét a diverticulosist biztosan megoldja (és a második gyulladásos epizódot követően szakmailag is javasolt), a puffadáson is segíthet. A műtéten kívül probiotikum tartós használata (akár többfélét is érdemes megpróbálni), rendszeres testmozgás, valamint bő folyadék-és rostfogyasztás javíthat az állapoton.
        A kávé nem valószínű, hogy befolyásolja a GGT-értéket. Azonban a GGT a legérzékenyebb máj-epeuti enzimérték. Azonnal megemelkedik a gyógyszer-oldószer-toxin hatására, vírusfertőzésben, de akár zsírmáj esetén is. Ha a GOT, GPT érték rendben van, aggodalomra nincs oka.
        Véleményem szerint nincs összefüggés a korábbi és a jelen panasz között. A 10 napos panasz fertőzéses jellegű gyomor-bélhurut lehet, a diéta és a probiotikum segít a mielőbbi javulásban. A híg székürítés inkább felgyorsult vastagbél passzázs jele lehet, vagy a vízvisszaszívódás hiányára utalhat. Ha nem javul, széklettenyésztést is érdemes lenne végeztetni. Crohn betegség inkább hasi fájdalmat és fogyást okoz, a colitis ulcerosa inkább jár gyakori hasmenéssel, de ez általában véres-nyákos.