• Dr. Plósz János

    belgyógyász, gasztroenterológus Szeretnék kérdezni tőle

    3625

    kérdésre
    válaszolt

    Szakterülete:

    belgyógyász, gasztroenterológus

    Bemutatkozás:


    Nevem Dr. Plósz János, 1975. 03. 21-én születtem Sárospatakon.    Gimnáziumi tanulmányaimat a Sárospataki Református Kollégiumban végeztem.    1993-ban felvételt nyertem a Debreceni Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi karára. Egyetemi éveim alatt jeles és kitűnő féléveket zártam.    1999. 09. 22-én általános orvosdoktori diplomát szereztem summa cum laude minősítéssel. Gimnáziumi éveim alatt latin és német nyelvet tanultam, 1999-ben B-típusú angol középfokú nyelvvizsgát tettem.    Egyetemi tanulmányaim során érdeklődésemet és vonzalmamat elsősorban a belgyógyászat és egyes szakterültei keltették fel, ezért belgyógyász rezidensi állást pályáztam és kaptam meg a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézetben 1999. novemberében.    2005. májusában belgyógyászatból szakvizsgát tettem, ezt követően gastroenterológiai szakirányra jelentkeztem.    2005. januárjától kórházunk vezető auditorává neveztek ki, ezt megelőzően belső auditori képzésben vettem részt.    2007. novemberében gastroenterológiai szakvizsgát tettem.    Jelenleg immár több mint 5 éve dolgozom a debreceni Kenézy Kórház Gastroenterológiai Laborjában és Osztályán.    Fő tevékenységi köröm a felső és alsó gyomor-bél traktus endoscopos vizsgálata, gyulladásos bélbetegségben, hasnyálmirigy-gyulladásban szenvedők kezelése, gondozása.

    Szeretnék kérdezni tőle
   • Hirdetések
   • Dr. Plósz János legutóbbi válaszai
    A 15 mm-es méret már szerencsére elég nagy ahhoz, hogy ne indulhasson el a kő a közös epevezetékbe, elzáródást, hasnyálmirigy-gyulladást okozva. Szóval epekímélő (zsírszegény) diéta mellett jó esélye van megúszni a műtétet és a jelentősebb epés panaszokat a babavárás alatt.
    Különösebb diétás megszorításnak nincs értelme. Elsősorban a gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések tartása javasolt, valamint vastagbélvizsgálat után (a hashajtás miatt) probiotikum használata pár hétig.
    A tünetek alapján nem az IBS, hanem az IBD, krónikus gyulladásos bélbetegség (Crohn betegség vagy colitis ulcerosa) merül fel bennem elsőként. A rosszindulatú folyamat vastagbéltükrözés során teljesen kizárható, ez a vizsgálat alkalmal a gyulladásos bélbetegség diagnosztizálására is.
    Önállóan a nyák nem jelent problámát, fokozott sejtújraképződés jele lehet. Érdemes rendezni a székletet valamint probiotikumot használni. Ha egyéb tünet (vérzés, hasmenés, fogyás) társulna hozzá, akkor szükséges tovább vizsgálódni.
    Leírása alapján nem biztos, hogy a gyomorban van a panasz oka. A gluténmentes diéta tartása mindenképp elsődleges. Ha testhelyzet-változtatásra szűnik a fájdalom, felmerül bennem, hogy nem-e a vastagbél megtöretése a probléma forrása? Erre igazán gyógyszeres terápia nincs, a hasfali tónus javítása, gerinctorna, a hasfali izomzat erősítése, a bélmotilitás javítása (bő folyadék- és rostfogyasztás, probiotikumok) segíthet ez esetben.
    A torokfájdalom nehezebb vizsgálat után gyakran előfordul. A nyelőcső komolyabb sérülése lázzal, mellkasi fájdalommal, esetleg bőr alatt megjelenő levegővel jelentkezhet. Pár napig érdemes lehet bevonószereket használni (Venter, Gaviscon), de ha nem múlik a panasz vagy erősödik a fájdalom, láz jelentkezik, akkor mindenképp forduljon orvoshoz.
    A panaszok és életkora alapján nem a rosszindulatú folyamat a legvalószínűbb diagnózis, azonban gyulladásos bélbetegség okozhat ilyen tüneteket, mindenképp érdemes széklettenyésztést illetve vastagbélvizsgálatot végeztetni.
    A gyógynövény alapú tabletták okozhatnak gyomorégést, érdemes elhagyni a használatukat, más módot találni a stressz-feldolgozásra (sport, jóga, autogén tréning, relaxatio). A visszatérő panaszok miatt érdemes helicobacter pylori fertőzést vizsgálni, pozitív esetben eradikációt végezni.
    Jól látja a problémát. A vérző aranyeresség kezelésére érösszehúzó szerek alkalmasak (akár mondjuk sós-kamillás ülőfürdő) illetve érfalerősítő szerek (Detralex, Venotec). A fissura kiújulásának megelőzésére illetve gyógyítására izomellazító szerek alkalmasak (persze az érfalakban lévő izomzatot is elernyesztik). Tehát ilyen jellegű szert csak fájdalmas fissura gyógyulása idején érdemes használni (ilyen a Rectogesic kenőcs).
    A laktóz-intolerancia miatt csak a tejcukrot kell kerülni, illetve laktáz enzimet használni (rágótablettában vagy cseppben). A glutén-érzékenység miatt (ha ez coeliákiát jelent) a búza, a rozs és az árpa kerülendő (illetve a nem gluténmentes jejölésű zab is), minden más fogyasztható.
    Tenyésztés, ha fertőzés igazolódik, antibiotikum reziszetncia vizsgálat, ennek megfelelő kezelés segíthet illetve vastagbéltükrözés, hogy milyen jellegű eltérés van jelen. Ha a Crohn aktivitása okozza a panaszokat, a steroid dózis visszaemelése segíthet, valamint a biológiai terápia mérlegelése (ennek előfeltétele, hogy a fertőzés, mint ok,ki legyen zárva).
    A bő folyadék mellett a rostbevitel fokozatos emelése és a testmozgás is szükséges. A guttalax óvatos használatából nem lesz gond, ameddig helyre nem áll a rendes bélmotilitás. Probiotikum pár hetes használata is jót tehet.
    Nem kell aggódnia a 10 hetes szedés miatt, semmi problémát nem okoz. Azonban a kilégzési teszt előtt 2 héttel ki kell hagyni a gyógyszert mert bizonyos mérési eljárásoknál meghamisíthatja az eredményt.
    A hasi panaszok oka lehet irritabilis bél szindróma vagy vékonybél bakteriális kontamináció. Irritábilis bél szindrómában a bél kóros motilitása, a bélflóra megváltozása illetve a bél beidegzésének kóros volta okozza a panaszokat. Javulás főként az életmódi változtatásoktól várható: gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések tartása, pre- és probiotikum legalább 1 hónapos, akár kombinált használata, rendszeres testmozgás, a stresz megfelelő feldolgozása. A megtört epehólyag nem jelent problémát, bármilyen epe- illetve májbetegség esetén a laborban azonnal jelentkeznének az eltérések. A szívdobogás-érzés szinte biztosan a stressz következménye. A hasi fájdalom (testhelyzetre változóan) lehet, hogy a haspuffadás, a belekben lévő fokozott gázmennyiség miatt van, a probiotikum illetve a rendszeres testmozgás segíthet rajta. Ha a panaszok nem szűnnek, érdemes egy H2 kilégzési tesztet végeztetni (laktóz intolerancia illetve vékonybél bakterialis kontamináció irányába).
    Ha a savcsökkentő nem segít a panasz megszüntetésében, tényleg erősen kérdéses, hogy reflux-e az alapvető ok. A másik megfontolandó tény, hogy a savcsökkentők lassítják a gyomor ürülését, így azon betegek esetén, akiknel ez az alapvető probléma, tovább fokozhatják a panaszt. Érdemes lehet megpróbálni a savcsökkentő elhagyását, átmenetileg (1-2 hétig) gyomorürülést serkető szer (Cerucal) használatát, valamint gyakori, rendszeres, nyugodt,kis étkezések tartását.