• Dr. Plósz János

        belgyógyász, gasztroenterológus Szeretnék kérdezni tőle

        3584

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        belgyógyász, gasztroenterológus

        Bemutatkozás:


        Nevem Dr. Plósz János, 1975. 03. 21-én születtem Sárospatakon.



        Gimnáziumi tanulmányaimat a Sárospataki Református Kollégiumban végeztem.



        1993-ban felvételt nyertem a Debreceni Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi karára. Egyetemi éveim alatt jeles és kitűnő féléveket zártam.



        1999. 09. 22-én általános orvosdoktori diplomát szereztem summa cum laude minősítéssel. Gimnáziumi éveim alatt latin és német nyelvet tanultam, 1999-ben B-típusú angol középfokú nyelvvizsgát tettem.



        Egyetemi tanulmányaim során érdeklődésemet és vonzalmamat elsősorban a belgyógyászat és egyes szakterültei keltették fel, ezért belgyógyász rezidensi állást pályáztam és kaptam meg a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézetben 1999. novemberében.



        2005. májusában belgyógyászatból szakvizsgát tettem, ezt követően gastroenterológiai szakirányra jelentkeztem.



        2005. januárjától kórházunk vezető auditorává neveztek ki, ezt megelőzően belső auditori képzésben vettem részt.



        2007. novemberében gastroenterológiai szakvizsgát tettem.



        Jelenleg immár több mint 5 éve dolgozom a debreceni Kenézy Kórház Gastroenterológiai Laborjában és Osztályán.




        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Plósz János legutóbbi válaszai
        A laborlelet miatt nem kell aggódnia, ez még a gombaellenes kezelés maradványa is lehet. Az ultrahang által leírt kép a máj fokozott zsír-raktározására utal, emiatt rendszeres intenzív testmozgás, a kalória és zsírbevitel csökkentése javasolt, ezzel együtt a panaszok is megszűnhetnek.
        A foveolaris hyperplasia a gyomormirigyek túlnövekedését jelenti, ennek oka a gyulladás, de savcsökkentő terápia következménye is lehet. Ha a minta alapján helicobacter fertőzése nincs, akkor savcsökkentő kezelés, gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések tartása javasolt.
        Az U-vitamin nem szerepel jelenleg szakmai irányelvekben. Diverticulitis megelőzésére a bő folyadék- és rostfogyasztást és a rendszeres intenzív testmozgást ajánlom (panaszmentes időszakban), probiotikumok kúraszerű használatával. A gyógyszerkönyvben két étrendkiegészítőt találtam: Revita-U, Revitacart, egyik sem gyógyszer, nem kötött orvosi rendelvényhez, így ez alapján nem találom valósnak ezt az információt: Magyarországon 50 mg-os adag van forgalomban, és csak vényre adható, orvosi ellenőrzés mellett alkalmazható (bár a neten én is megtaláltam leírva több helyen) .
        A szúró fájdalom lehet urológiai, nőgyógy., de gasztroent. eredetű is. A széklet rendezettsége, a megtartott étvágy és testsúly a gyomor-bél érintettség ellen szól. Gasztroenterológiai szempontból bő folyadékfogyasztást, rendszeres intenzív testmozgást, valamint fokozatosan emelkedő mennyiségű rostbevitelt javasolnék.
        Elméletileg nem alakulhatott ki 3 év alatt olyan eltérés, amit endoscoposan ne lehetne megoldani. A hasi fájdalom sem utal polypra.
        A széklet színének változását a diéta megváltozása okozza, nem kórós jelenség, nincs ok aggodalomra.
        Az epehólyagban lévő polypusok általában ártalmatlanok (mind panaszokozás, mind rosszindulatúvá válás tekintetében). Az elváltozás ultrahangos követése javasolt (évente-félévente). Ha növekedési tendenciát mutat az eltérés, akkor érdemes az epehólyagot eltávolítani (sebészeten).
        A vastagbél-polypok nem okoznak tüneteket, ezzel nem magyarázható a panasz. Viszont az életmód rendezése (gyakori, kis étkezések, bő folyadék- és rostbevitel, rendszeres, intenzív testmozgás) illetve probiotikum pár hetes használata segíthet a javulásban.
        A mondat azt jelenti, hogy nem láttak sem nagyobb nyirokcsomót, sem olyan bélfal-eltérést, ami rosszindulatú folyamatra utalna.
        Mivel 5 éven belül nem volt teljes vastagbél-tükrözéses vizsgálat, így nem zárható ki teljes bizonyossággal a daganatos folyamat. Ha megtöretés-összenövés miatt nem kivitelezhető az endoscopos vizsgálat, a radiológiai un. virtualis colonoscopia segíthet a diagnosztikában. A panaszokat egyébként a megtöretés-összenövés vagy akár diverticulosis magyarázhatja.
        1-2 hetet még nyugodtan adhat a gyógyszernek. Addigi is gyakori, kis étkezések, ágyban fejvég megemelése, szénsavas italok kerülése javasolt.
        Kétségtelen, hogy a szénsavas italok kerülését javasoljuk reflux-betegségben, de véleményem szerint, ha általában sikerül betartani az életmódi javaslatokat( gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések, ágyban fejvég megemelése, étkezés után függőleges testhelyzet megtartása), akkor az alkalomszerű sör kóstolás simán beleférhet.
        A túlzott fizikai megerőltetés nem tesz jót, de a rendszeres, fizikai állapotot javító testmozgásnak véleményem szerint csak jó hatása lehet (akár a provtitis akár az aranyeresség tekintetében).
        Az endoscopos kép illetve leírás nélkül elég nehéz érdemileg nyilatkozni. A vékonybél (terminalis ileum) képe enyhe, nem specifikus gyulladást mutat, de a vakbélből (coecum) vett mintában lévő granuloma (speciális küllemű sejtek alkotta csoportosulás) viszonylag specifikus Crohn-betegségre. Ennek ellenére a klinikai lefolyás illetve utánkövetés tudja majd eldönteni, hogy egy egyszeri antibiotikum okozta vékony- és vastagbélgyulladás vagy induló Crohn-betegség a probléma. A Modulen mellékhatást nem okoz, így a használata tartósan is javasolt. Mindenképp javasolnám probiotikum pár hetes használatát és ha nem alakulnak a panaszok, lokálisan a bélben ható szteroid-származék (budesonid) segíthet.
        A leírás elsősorban cisztának (folyadéktartalmú tömlőnek) felelhet meg, a daganat nem ilyen képet mutat általában.