• Dr. Plósz János

        belgyógyász, gasztroenterológus Szeretnék kérdezni tőle

        3891

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        belgyógyász, gasztroenterológus

        Bemutatkozás:


        Nevem Dr. Plósz János, 1975. 03. 21-én születtem Sárospatakon.



        Gimnáziumi tanulmányaimat a Sárospataki Református Kollégiumban végeztem.



        1993-ban felvételt nyertem a Debreceni Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi karára. Egyetemi éveim alatt jeles és kitűnő féléveket zártam.



        1999. 09. 22-én általános orvosdoktori diplomát szereztem summa cum laude minősítéssel. Gimnáziumi éveim alatt latin és német nyelvet tanultam, 1999-ben B-típusú angol középfokú nyelvvizsgát tettem.



        Egyetemi tanulmányaim során érdeklődésemet és vonzalmamat elsősorban a belgyógyászat és egyes szakterültei keltették fel, ezért belgyógyász rezidensi állást pályáztam és kaptam meg a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézetben 1999. novemberében.



        2005. májusában belgyógyászatból szakvizsgát tettem, ezt követően gastroenterológiai szakirányra jelentkeztem.



        2005. januárjától kórházunk vezető auditorává neveztek ki, ezt megelőzően belső auditori képzésben vettem részt.



        2007. novemberében gastroenterológiai szakvizsgát tettem.



        Jelenleg immár több mint 5 éve dolgozom a debreceni Kenézy Kórház Gastroenterológiai Laborjában és Osztályán.




        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Plósz János legutóbbi válaszai
        A leírás májfibrosis-cirrhosis mellett szól. Mindenképp indokolt hepatológiai szakvizsgálat-gondozás, a fibrosis mértékének és okának megállapítása (elasztrometriás vizsgálat esetleg májbiopszia is).
        Tekintettel arra, hogy az endoscopos lelet rosszindulatú folyamatot kizárt, lehet próbálkozni mind a két terápiás lehetőséggel. Bármelyiket is választja, a gyógyszerek mellett a gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések tartása sokat segíthet a panaszok megelőzésében.
        A panaszt okozhatja gyomor-nyombélhurut, de akár epeuti probléma is. Mindenképp érdemes egy labort (máj- és epeuti értékek, gyulladásos markerek) valamint a hasi ultrahangot elvégeztetni, helicobacter fertőzést vizsgálni.
        Leírása alapján jó eséllyel nem reflux-betegsége van, hanem nyelőcső-motilitászavara, ennek egyik speciális fajtája az un. achalasia, mely a nyelőcső-gyomor záróizom nem megfelelő elernyedésével jár, így a lenyelt étel a nyelőcsőben marad, igen lassan jut a gyomorba, a nyelőcső kitágul, az étel pedig gyakran képes a gartba-szájüregbe is visszajutni. Mindenképp érdemes egy nyeletéses röntgen vizsgálatot kérni.
        Válasz a másik kérdésben.
        A mellék-lép veleszületett variáció, nem igényel semmi teendőt. A CT összegzése alapvetően az, hogy a látott kép nem utal vékonybél Crohn érintettségre. A vékonybél területe kapszulás endoscopos vizsgálattal vagy kettős ballon enteroscopiával vizsgálatható tovább. Előbbi szűkület felmerülése esetén nem jön szóba. A Crohn betegség diagnózisa nem egyszerű, gyakran csak a betegség lefolyása dönti el, hogy az-e vagy sem.
        Nem a rosszindulatú folyamat a legvalószínűbb a panaszok és életkora alapján. A székelési inger és a nyákos széklet miatt azonban mindenképp érdemes legalább egy rectoscopiát (endoscopos végbélvizsgálatot) elvégeztetni, ezzel kiderülhet gyulladás, polip vagy esetleg aranyeresség jelenléte is.
        Akár a fertőzés, akár a gyógyszer okozta gyomorhurut okozhat korai teltségérzést, hányingert, étvágytalanságot, de helicobacter fertőzés is állhat a háttérben. Ez utóbbit lenne érdemes vizsgálni elsőként (kilégzési teszt vagy székletből való kimutatás), ha pozitív , akkor az ennek megfelelő kezelést elkezdni. Egyébként a gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések, a szénsavas italok kerülése, Gaviscon oldat vagy rágótabl. panaszvezérelt használata javasolható.
        A laborleletek nem adnak okot aggodalomra, az eltérések minimálisak és nem tűnnek összefüggőnek a panasszal. Ha tapintható, megnagyobbodott nyirokcsomók észlelhetők, akkor felmerülhet valamilyen fertőző kórkép (akár alsó végtagi hámsérülésből). A megnagyobbodott nyirokcsomókból érdemes lehet mintához jutni (kizárni nyirok- illetzve vérképzőszervi folyamatot). A puffadás, szorulás miatt érdemes sok folyadékot inni, valamint pár hétig probiotikumot használni.
        A probiotikumot tanácsos használni legalább 1 hónapig (érdemes más típusút is kipróbálni), étkezni gyakran, rendszeresen, nyugodtan, egyszerre keveset, valamint fokozatosan emelkedő mennyiségű rostot fogyasztani. A véres széklet és a visszatérő panasz miatt érdemes a colonoscopiát elvégeztetni.
        Mindenképp érdemes székletvizsgálatot kérni ( 3 különböző minta vizsgálata szükséges), ha ez negatív, nincs értelme a parazita-ellenes kezelést elkezdeni. Az aranyér elleni terápia folytatható (Venotec vagy Detralex tabletta, valamelyik aranyérre való kúp (Sperti, Reparon...).
        A krákogás valamint a váladékcsorgás a garatban lehet reflux-betegség szövődménye, ez esetben a pantoprazole dózisának emelésére, esetleg prokinetikum használatára lehet szükség (Itopride, Cerucal). A szegycsont fájdalmát általában a szegycsont-kulcscsont ízület kopása esetleg gyulladása okozhatja. A nyelőcső és a légcső sérülése komoly gyulladásos folyamattal, lázzal, esetleg bőr alatt megjelenő levegőbuborékokkal járhatna.
        Lehet a gyógyszertől a panasz, az elhagyást követően pár nap alatt rendeződnie kell az állapotnak, de okozhatja fertőző gyomor-bélhurut is. Óvatos diéta, a probiotikum folytatása, hasmenés esetén Tasectan kapszula szedése javasolható.
        A 2 éve történt colonoscopia kizárja a rosszindulatú vastagbél-folyamat lehetőségét, a negatív laborok is ezt erősítik meg. A fájdalommentes vérzés és a kitüremedés oka belső aranyeres csomó lehet. Ha ezeket kézzel kell visszahelyezni, az már sebészeti ellátást indikálhat. Az aranyerességre Venotec vagy Detralex tabletta szedését, Posterisan Fortekúp használatát, valamint langyos-kamillás-sós ülőfürdőket javasolnék. A hasi CT leírásában a mindkét oldali lágyéksérv valamint a kissé megnagyobbodott nyirokcsomók kelthetik fel a figyelmet. Előbbiek fájhatnak, illetve kizáródhatnak (ez sürgős sebészeti elltást igényel). A nyirokcsomó-megnagyobbodás szintén lehet gyulladásos folyamat részjelensége. Vizsgálatilag az altatásban végzett gyomor-illetve vastagbél-tükrözés abszolút nem okoz kellemetlenséget, szóval ha szükséges, ez jó megoldás lehet. A vizelési panaszok miatt érdemes azért urológiai vonalon is vizsgálódni.
        A hányás aggasztó tünet, mindenképp érdemes sürgősebben utánajárni az okoknak és első körben gasztoenterológia kivizsgáláson átesni (labor, hasi UH, gyomortükrözés, lisztérzékenység...). Az október igen későinek tűnik.