• Dr. Plósz János

        belgyógyász, gasztroenterológus Szeretnék kérdezni tőle

        3744

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        belgyógyász, gasztroenterológus

        Bemutatkozás:


        Nevem Dr. Plósz János, 1975. 03. 21-én születtem Sárospatakon.



        Gimnáziumi tanulmányaimat a Sárospataki Református Kollégiumban végeztem.



        1993-ban felvételt nyertem a Debreceni Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi karára. Egyetemi éveim alatt jeles és kitűnő féléveket zártam.



        1999. 09. 22-én általános orvosdoktori diplomát szereztem summa cum laude minősítéssel. Gimnáziumi éveim alatt latin és német nyelvet tanultam, 1999-ben B-típusú angol középfokú nyelvvizsgát tettem.



        Egyetemi tanulmányaim során érdeklődésemet és vonzalmamat elsősorban a belgyógyászat és egyes szakterültei keltették fel, ezért belgyógyász rezidensi állást pályáztam és kaptam meg a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézetben 1999. novemberében.



        2005. májusában belgyógyászatból szakvizsgát tettem, ezt követően gastroenterológiai szakirányra jelentkeztem.



        2005. januárjától kórházunk vezető auditorává neveztek ki, ezt megelőzően belső auditori képzésben vettem részt.



        2007. novemberében gastroenterológiai szakvizsgát tettem.



        Jelenleg immár több mint 5 éve dolgozom a debreceni Kenézy Kórház Gastroenterológiai Laborjában és Osztályán.




        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Plósz János legutóbbi válaszai
        A sárga színű széklet nem kóros ( a széklet színét az epe és a táplálék adja, az epe pedig, sárga, így ha felgyorsul a vastagbélben a széklet-továbbítás, akkor sárga színt észlelünk). Az étkezést, folyadékfogyasztást követő puffadás, telítettség-érzés fokozott levegőnyelés eredménye lehet. Mindenki nyel bizonyos mennyiségű levegőt, de az arra hajlamosaknál ez felfokozódhat (evés, ivás, beszéd közben). Erre gyógyszeres megoldás nincs, a tudatos odafigyelés, a lassú evés, ivás, beszéd, illetve az "üres nyelések" kerülése segít a problémán. A vastagbélvizsgálat ismétlésének nincs értelme.
        Sem a panasz, sem életkora nem valószínűsíti rosszindulatú folyamat jelenlétét. A panasz okozhatja fokozott gáztermelődés a vastagbélben (és ennek megakadása a máj alatti kanyarulatban), de akár rossz testtartás (előregörnyedés, különösen ülő helyzetben, amikor a vastagbél nyomás alá kerülhet). Javaslom, mozogjon rendszeresen, intenzíven, valamint használjon pár hétig probiotikumot.
        Valóban így van. Az enyhe gyulladás akár az élettani képnek is megfelelhet (a vastagbél falában rengeteg fehérvérsejt van, védekezve a bélbe jutó illetve ott élő baktériumok ellen, a szövettani lelet ezeket látja és írja le enyhe, nem specifikus gyulladásnak). Szóval ennek még elmúlnia sem kell.
        Önnek fructose-malabsorptioja van, nem intoleranciája (ez utóbbi veleszületett, már csecsemőkorban súlyos tünetekkel járó enzimhiány), így a Xylosolv nyugodtan használható. Az E7410-be ez alapján nem sorolható be az állapot, de a K9040 vagy a K9080 véleményem szerint elfogadható.
        A fokozott gáztermelődést a nem optimális bélflóra valamint túl sok, meg nem emésztett táplálék vastagbélbe jutása okozhat. Mindenképp érdemes megpróbálni tartósabban probiotikumot használni (akár több félét is megpróbálni) valamint széklet-emésztettségi vizsgálatot végeztetni (ha nem termelődik elég emésztőenzim, azt pótolni). Ezen kívül a gyakori, rendszeres, kis étkezések és a rendszeres testmozgás segíthet.
        A sok fehérvérsejt valóban gyulladásra utalhat. Érdemes lenne széklettenyésztést végeztetni, ha a panasz nem javul, akár colonoscopiát is. Addig is érdemes más probiotikumot is megpróbálni (Bonolact Regeneral, Bio-Kult), fokozatosan emelni a rostbevitelt és mozogni rendszeresen, intenzíven.
        Mindenképp érdemes lenne egy vastagbél-vizsgálatot elvégeztetni, mert a panasz hátterében állhat krónikus vastagbél-gyulladás, amit így lehet diagnosztizálni. Ezen kívül széklettenyésztés elvégzése is indokolt.
        A Viagra simaizom-ellazító hatású, így a reflux létrejöttét provokálhatja, de a vérzést nem írnám annak a számlájára. Érdemes lenne egy gyomortükrözést elvégeztetni és ha nincs semmi komolyabb, a tabletta továbbra is használható (esetleg panaszvezérelten savcsökkentő is segíthet).
        Falvastagodást gyulladás, polip, de akár rosszindulatú folyamat is okozhat (azonban a legtöbb esetben semmi kórosat nem észlelünk az endoscopia során).
        Irritabilis bél szindróma állhat a panaszok hátterében. Irritábilis bél szindrómában a bél kóros motilitása, a bélflóra megváltozása illetve a bél beidegzésének kóros volta okozza a panaszokat. Javulás főként az életmódi változtatásoktól várható: gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések tartása, pre- és probiotikum legalább 1 hónapos, akár kombinált használata, rendszeres testmozgás, a stresz megfelelő feldolgozása.
        A bélflóra illetve a diéta és az életvitel megváltozása magyarázhatja a panaszokat. Érdemes megpróbálni más probiotikumot is (pár hétig folyamatosan), mozogni rendszeresen, intenzíven (tudom, ez a baba mellett nem egyszerű), folyadékot bőven fogyasztani, valamint a rostbevitelt fokozatosan emelni (ez eleinte fokozhatja a puffadást, de segít a székletrendezésben, valamint a motilitás normalizálásában). Gyógyszeresen átmenetileg a Meteospazmyl vagy Duspatalin tabl. használata segíthet.
        Mivel a 120 perces értékek mutatnak mind a két tesztben emelkedést, ez alapján sem vékonybél-bakteriális kontamináció, sem laktóz intolerancia nem áll fenn.
        A laktóz-teszt csak negatív laktulóz teszt mellett értékelhető. A kérdés az, hogy a 7.-9- fújás milyen időpontot takar, mert ha addigra már a vastagbélbe ért a laktulóz, akkor élettani az érték, nem jelent kórosat.
        A methotrexat azóta már biztos kiürült a szervezetből, nem várható, hogy bármilyen gyógyszerinterakciót okozzon. Ha a panasz oka valóban reflux, akkor az Emozul segíthet a gyógyulásban (tartós szedése esetén sem várható komoly mellékhatás). A Domperidon használatát valóban csak néhány hétig javasoljuk, de reflux esetén ez is segíthet a mielőbbi javulásban. Életmódilag a gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések tartása, ágyban fejvég megemelése, a szénsavas italok kerülése javíthat a helyzeten.
        Pár óra eltérés nyugodtan előfordulhat a laktózfogyasztás és a panaszok megjelenése között. Leírása alapján valóban laktóz-intoleránsnak tűnik. A H2 kilégzési teszt laktózzal valóban lehet álpozitív, ha vékonybél bakterialis kontamináció áll fenn (pozitív lactulose kilégzési teszt), de ha laktulózzal negatív lesz a teszt, egyértelmű, hogy "csak" laktóz intoleranciája van, illetve ha pozitív is lenne a lactulose teszt, az sem jelenti azt, hogy nem lactose-érzékeny (csak azt hogy a H2-kilégzési teszt nem értékelhető). Ha a laktóztartalmú ételek provokálják a panaszt, érdemes ezeket kerülni, vagy lactase-enzimet (rágótabl.) használni fogyasztásukkor.