• Dr. Plósz János

        belgyógyász, gasztroenterológus Szeretnék kérdezni tőle

        3847

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        belgyógyász, gasztroenterológus

        Bemutatkozás:


        Nevem Dr. Plósz János, 1975. 03. 21-én születtem Sárospatakon.



        Gimnáziumi tanulmányaimat a Sárospataki Református Kollégiumban végeztem.



        1993-ban felvételt nyertem a Debreceni Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi karára. Egyetemi éveim alatt jeles és kitűnő féléveket zártam.



        1999. 09. 22-én általános orvosdoktori diplomát szereztem summa cum laude minősítéssel. Gimnáziumi éveim alatt latin és német nyelvet tanultam, 1999-ben B-típusú angol középfokú nyelvvizsgát tettem.



        Egyetemi tanulmányaim során érdeklődésemet és vonzalmamat elsősorban a belgyógyászat és egyes szakterültei keltették fel, ezért belgyógyász rezidensi állást pályáztam és kaptam meg a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézetben 1999. novemberében.



        2005. májusában belgyógyászatból szakvizsgát tettem, ezt követően gastroenterológiai szakirányra jelentkeztem.



        2005. januárjától kórházunk vezető auditorává neveztek ki, ezt megelőzően belső auditori képzésben vettem részt.



        2007. novemberében gastroenterológiai szakvizsgát tettem.



        Jelenleg immár több mint 5 éve dolgozom a debreceni Kenézy Kórház Gastroenterológiai Laborjában és Osztályán.




        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Plósz János legutóbbi válaszai
        Nyugodtan próbálja meg, nem várható tőle semmi jelentős mellékhatás.
        Ha étkezés nélkül is kialakul a haspuffadás, akkor az jó eséllyel fokozott levegőnyelés eredménye (egyéb okok esetén azért szükséges a provokáló faktor bevitele). Szóval első körben az javasolnám, hogy próbálja a levegőnyelést kerülni (lassú evés-ivás-beszéd, "üres" nyelések kerülése, orrlégzés helyreállítása. A keményítő-terhelés eredményét az Althausen képlet segítségével lehet értékelni, de ehhez cukorterhelés is szükséges.
        Ha a savas szájíz reflux-betegség következménye, akkor a sav-bázis háztartás nem érintett. Reflux esetén a nyelőcső-gyomor záróizom nem megfelelő működése okozz a a problémát (a fiziológiásan savas gyomortartalom nyelőcsőbe való fokozott visszajutását). Javulás az életmódi változtatásoktól (gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések, ágyban fejvég megemelése, szénsavas italok kerülése), motilitást elősegítő szerek (Itopride, Cerucal) valamint a savcsökkentők használatától várható.
        Ha egyéb enzimeltérés (GOT, GPT, GGT, AP) nem társul a bilirubin-emelkedéshez, akkor ez általában Gilbert-kór jele. Ez egy veleszületett epeelválasztási nehézséggel járó, jóindulatú betegség, kezelést nem igényel, érdemes minden májat termelő faktort (alkohol, gyógyszer, vegyszer, oldószer), valamint a jelentős testi megerőltetést és az éhezést kerülni. A szérum vas érték gyorsan változó paraméter, az aktuálisan zajló vérképzés illetve felszívódás függvényében. Nincs szükség igazán további vizsgálatokra.
        1. az FNH növekedését okozhatja a szteroid terápia, de mivel lokális kezelést terveznek, ennek esélye alacsony 2. a kezelés lokális volt miatt szintén nagyon kis esély van arra, hogy érdemileg megváltoztatná a saját hormontermelést
        Nem szokványos a tünet, lehet, hogy a széklet összetétele illetve a végbélnyálkahártya sérülékenysége okozhatja a panaszt. Megelőzésre a bő folyadék- és rostfogyasztás illetve panaszvezérelten glicerines kúp használata segíthet. Más probiotikumot is érdemes lehet kipróbálni.
        Igen, sajnos az antibiotikum asszociált hasmenés elhúzódó is tud lenni, illetve társulhat hozzá egyéb kórokozó okozta fertőzés is. Tulajdonképpen a nagyon fűszeres-zsíros ételeken kívül bármit ehet, illetve a megfelelő folyadék- és ionpótláspótlás nagyon fontos.
        Jó eséllyel nem daganatos betegség áll a panaszok hátterében, de azért a teljes megbizonyosodásra érdemes lehet egy végbéltükrözést elvégeztetni. Addig is a gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések illetve probiotikum pár hetes használata segíthet a panaszok megszüntetésében. Az enyhén emelkedett CRP enyhe gyulladásra utal, nem aggasztó.
        Igen, rendeződhet az állapot, csak legyen tartós az alkoholmentesség. A Legalon sem igazán szükséges, a lényeg a máj kímélete.
        Jó eséllyel csak egy gyomorhurut vagy reflux-betegség áll a háttérben, de a nyelési fájdalom riasztó tünet, súlyos betegség jele is lehet, így ha a közelmúltban nem volt, akkor mindenképp érdemes egy gyomortükrözést végeztetni. Addig is gyakori, kis étkezések, a szénsavas italok kerülése, ágyban fejvég megemelése valamint bevonószerek (Gaviscon, Venter) használata segíthet.
        Legjobb megoldásként azt tudnám javasolni, hogy tekintettel a kis méretű kőre és az epés panaszokra, egy Ursofalk (jegesmedve epesav) nevű gyógyszerrel érdemes lenne megpróbálni ezt a kis epekövet feloldani, valamint az epés panaszokat is mérsékelni. Ha ez nem sikerül, akkor tényleg a sebészeti megoldás, az epehólyag eltávolítása jön szóba.
        Az emelkedett alkalikus foszfatáz érték lehet az epekövesség következménye, a magasabb koleszterin- és triglicerid-érték épp csak a határérték fölött van, emiatt érdemes elkezdeni rendszeresen, intenzíven mozogni. Az objektív haspuffadásnak két fő oka van. Az egyik a fokozott levegőnyelés (evés, ivás, beszéd közben). Erre gyógyszeres megoldás nincs, a tudatos odafigyelés, a lassú evés, ivás, beszéd, illetve az "üres nyelések" kerülése segít a problémán. A másik esetben a vastagbélbe jutó még emészthető tápanyagot a bélbaktériumok fermentálják, gázképződés mellett. Ez esetben az étkezést követően 1-3 órával jelentkezik a puffadás. Megoldása pre- és probiotikum tartós használata (esetleg bélben ható antibiotikum kúraszerű alkalmazása) lehet, a gyakori, kis étkezések és a rendszeres testmozgás mellett.
        Leírása alapján a stressz illetve lelki okok állnak az inkontinentia hátterében, ezek megoldása nélkül nem gondolom, hogy sikerülne javulást elérni. A Peristeen esetileg jó lehet, de a gázokat véleményem szerint nem engedi át. Olyan gyógyszerről nem tudok, amivel a széklet szagát meg lehetne szűntetni. Probiotikumok képesek a széklet jellegét, konzisztenciáját megváltoztatni, ez talál a szagára is érvényes lehet.
        A panaszt okozhatja gyomor-nyombélhurut, de akár fekély is. Ha a terápia mellett nem szűnik a panasz, érdemes tovább vizsgálódni (endoscopia, Helicobacter fertőzés?).
        Rosszindulatú folyamat kevéssé valószínű (a tünetek típusa és életkora alapján), viszont gyulladásos bélbetegség előfordulhat, ha a panasz vissza-visszatér, érdemes lehet tovább vizsgálódni ilyen irányban (Crohn-betegség?).