• Dr. Plósz János

        belgyógyász, gasztroenterológus Szeretnék kérdezni tőle

        3659

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        belgyógyász, gasztroenterológus

        Bemutatkozás:


        Nevem Dr. Plósz János, 1975. 03. 21-én születtem Sárospatakon.



        Gimnáziumi tanulmányaimat a Sárospataki Református Kollégiumban végeztem.



        1993-ban felvételt nyertem a Debreceni Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi karára. Egyetemi éveim alatt jeles és kitűnő féléveket zártam.



        1999. 09. 22-én általános orvosdoktori diplomát szereztem summa cum laude minősítéssel. Gimnáziumi éveim alatt latin és német nyelvet tanultam, 1999-ben B-típusú angol középfokú nyelvvizsgát tettem.



        Egyetemi tanulmányaim során érdeklődésemet és vonzalmamat elsősorban a belgyógyászat és egyes szakterültei keltették fel, ezért belgyógyász rezidensi állást pályáztam és kaptam meg a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézetben 1999. novemberében.



        2005. májusában belgyógyászatból szakvizsgát tettem, ezt követően gastroenterológiai szakirányra jelentkeztem.



        2005. januárjától kórházunk vezető auditorává neveztek ki, ezt megelőzően belső auditori képzésben vettem részt.



        2007. novemberében gastroenterológiai szakvizsgát tettem.



        Jelenleg immár több mint 5 éve dolgozom a debreceni Kenézy Kórház Gastroenterológiai Laborjában és Osztályán.




        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Plósz János legutóbbi válaszai
        Az antibiotikum szedés magyarázhatja a hasi panaszok fokozódását (a párhuzamos probiotikumszedés ellenére). Érdemes lenne azért egy széklettenyésztést és egy labort végeztetni, addig is más típusú probiotikumot megpróbálni (pár hétig), enni gyakran, rendszeresen, egyszerre keveset. Gyógyszeresen a Duspatalin vagy Meteospazmyl tabl. használata megpróbálható. A családi terheltség miatt a későbbiekben érdemes vastagbél-vizsgálatot is kérni, de a jelenlegi tünetek nem utalnak rosszindulatú betegségre.
        A visszatérő hányinger lisztérzékenységben nem lenne jellemző. A Gilbert-kór ugyanakkor esetleg okozhat ilyet (főként akkor, ha épp egyébként is nehezítettebb az epeürülés illetve a máj méregtelenítése). Emiatt érdemes minden, májat megterhelő szer kerülése (gyógyszer, vegyszer, alkohol), gyakori, kis étkezések tartása, az éhezés illetve a túlzott testi megerőltetés kerülése.
        A 2.5 éve zajlott endoscopos vizsgálatok miatt rosszindulatúságnak a vizsgált területen nem szabad előfordulnia. A farpofák irányába kisugárzó fájdalom nem típusos tünet, felmerül esetleg mozgásszervi eredet is. A hasi panaszok tekintetében javulás a gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések tartásától, pre- és probiotikum legalább 1 hónapos, akár kombinált használatól, rendszeres testmozgástól, a stresz megfelelő feldolgozásától várható.
        Valóban egy gyomor-bélhurutja lehetett, mely általában öngyógyuló, de gyomorhurut, bélflóra eltérés, irritabilitás maradhat meg pár hétig. Javaslom, egyen gyakran, egyszerre keveset, lassan, nyugodtan, használjon probiotikumot pár hétig. Ha a panaszok nem javulnak, mindenképp forduljon háziorvosához.
        A kontaminált vékonybél szindróma okozhat ilyen jellegű tüneteket, illetve még a megfelelő terápiát követően is vissza-visszatérhet. Hosszabb (10-14 napos) kombinált antibiotikum kezeléstől, majd az ezt követő probiotikum kúrától várható javulás. E mellett a gyakori, kis étkezések, bő folyadék- és rostfogyasztzás, valamint a rendszeres testmozgás segíthet.
        Panaszát okozhatja gyomorhurut illetve fokozott levegőnyelés is. Érdemes ez utóbbit tudatosan kerülni, lassan enni-inni-beszélni. Gyomorfekély kevésbé valószínű, az általában erős gyomortáji fájdalommal jár. A túlzott fehérjebevitel szintén szerepet játszhat a panaszok megjelenésében, pár hétig, illetve panaszmentesség eléréséig érdemes lehet felfüggeszteni a túlzott fehérje illetve tojásfogyasztást. Savcsökkentő 1-2 hetes használata gyorsíthatja a javulást.
        A cholesterol polipok aggodalomra nem adnak okot, évente való ultrahangos követés javasolt, műtét nem indokolt (csak abban az esetben, ha jelentős méretnövekedés észlelhető) . A cholesterol polypok rosszindulatú elfajulást nem mutatnak. Eltüntetésükre életmód változtatás lehet alkalmas (rendszeres, intenzív testmozgás, diétában kevesebb energia- és zsírbevitel).
        Kedves Heni! A panaszt tényleg okozhatta enyhe gyomor-bélhurut (akár vírusos, akár baktérium okozta), mely öngyógyuló folyamat. Az eddigi terápiás ténykedés nagyon rendben van, javaslom a probiotikum változtatását (érdemes próbálkozni, megkeresni az Önnek legjobban hatót), a Duspatalin további használatát, a diéta fokozatos bővítését (gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések tartását). Üdvözlettel:
        Panaszát okozhatja gyomorhurut akár Helicobacter fertőzés is. Érdemes lehet akár egy H. pylori kilégzési tesztet elvégeztetni. Az alhasi panaszok miatt érdemes probiotikumot használni kúraszerűen.
        Reflux betegség okozhat ilyen panaszokat. Megoldásként a gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések, a szénsavas italok kerülése, ágyban a fejvég megemelése jön szóba valamint étkezés után legalább 1-2 óráig a függőleges testhelyzet megtartása. Gyógyszeresen savcsökkentő szerek pár hetes használata javasolható.
        A laktóz intolerancia esetén a panasz a tejtermék elfogyasztását követően jelentkezik, előtte sosem, így ez nem állhat a panasz mögött. Hasmenést okozhat a meforal, de akár irritabilis bél szindroma is.
        A laktózintolerancia esetén a hasmenés a laktóztartalmú ételek, italok fogyasztását követően jelentkezik, előtte nem, szóval így a reggeli hasmenést ezzel magyarázni nem lehet. A meforal székletlágyító, hasmenést okozó hatású lehet, ezt érdemes lehet lecserélni vagy kihagyni valamint probiotikumot használni pár hétig.
        Ha a panasz a dupla dózisú savcsökkentő terápia mellett sem változott, akkor annak refluxos eredete erősen kétséges, érdemes más okokat is számba venni, kivizsgálni.
        Nem kell nagyon félni, a szövettani lelet alapján a gyulladás miatt vékonybél típusú sejtek jelentek meg a gyomorban, ez a gyulladás megszűntével elmúlik. Addig azért évente- két évente endoscopos kontroll javasolt.
        A reflux-betegség hosszas (évek) fennállás alatt okoz szövődményeket, pár hónap alatt nem várható. Ha tényleg savas reflux áll a panaszok hátterében, dupla dózisú protonpumpa-gátló terápia javasolt, legalább 3 hónapig (ha a pantoprazoltól mellékhatások voltak, akkor más ilyen jellegű szer használata). E mellett megpróbálható prokinetikumok szedése (Cerucal vagy Domperidon) .