• Dr. Plósz János

        belgyógyász, gasztroenterológus Szeretnék kérdezni tőle

        3813

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        belgyógyász, gasztroenterológus

        Bemutatkozás:


        Nevem Dr. Plósz János, 1975. 03. 21-én születtem Sárospatakon.



        Gimnáziumi tanulmányaimat a Sárospataki Református Kollégiumban végeztem.



        1993-ban felvételt nyertem a Debreceni Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi karára. Egyetemi éveim alatt jeles és kitűnő féléveket zártam.



        1999. 09. 22-én általános orvosdoktori diplomát szereztem summa cum laude minősítéssel. Gimnáziumi éveim alatt latin és német nyelvet tanultam, 1999-ben B-típusú angol középfokú nyelvvizsgát tettem.



        Egyetemi tanulmányaim során érdeklődésemet és vonzalmamat elsősorban a belgyógyászat és egyes szakterültei keltették fel, ezért belgyógyász rezidensi állást pályáztam és kaptam meg a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézetben 1999. novemberében.



        2005. májusában belgyógyászatból szakvizsgát tettem, ezt követően gastroenterológiai szakirányra jelentkeztem.



        2005. januárjától kórházunk vezető auditorává neveztek ki, ezt megelőzően belső auditori képzésben vettem részt.



        2007. novemberében gastroenterológiai szakvizsgát tettem.



        Jelenleg immár több mint 5 éve dolgozom a debreceni Kenézy Kórház Gastroenterológiai Laborjában és Osztályán.




        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Plósz János legutóbbi válaszai
        Kizárni a vastagbélrák lehetőségét csak endoscopos vizsgálat után lehet, de igazán a patológiás kokárda lenne arra utaló jel, a bélfal megvastagodása és a meteorismus gyulladás következménye lehet.
        A gasztroenterológiai eredet kizárására érdemes lehet vastagbéltükrözést, esetleg egy hasi-kismedencei CT-t vagy MR-t végeztetni, mert bár a panaszok nem típusosak gasztroenterológiai okokra, teljes bizonyossággal csak a vizsgálatok negativitása esetén mondhatjuk ki azt, hogy nem gyomor-bélrendszeri a panaszok forrása.
        A kép és a végbélvérzés alapján belső aranyeres csomó alakulhatott ki. Ez a vérzésen és a végbéltáji diszkomfort-érzésen kívül a többi tünetet nem magyarázza. A fogyás és a hiánytünetek inkább felszívódási zavarra, esetleg lisztérzékenységre utalnak, ezirányban lenne érdemes tovább vizsgálódni.
        Diétázni muszáj lesz, de elméletileg nem kell hogy nagyon szigorú legyen a megszorítás. Lehet, hogy a mostani problémát epeuti gyulladás okozta, ez sajnos nagyobb eséllyel fordul elő a műtét után. A panaszok rendeződését követően érdemes majd az étrendet fokozatosan bővíteni.
        Nem kell aggódnia, még a polipok kialakulása is éveket vesz igénybe, pár hónapos negatív vizsgálat után biztos hogy nincs a végbélben rosszindulatú folyamat.
        Szükségesnek nem szükséges, bár férfiak esetében 50 éves kor fölött panasz nélkül is javasolt a vastagbélrák-szűrés. Ha közeli időpontra nem tervezünk vastagbél-tükrözést, akkor érdemes legalább pár hétig probiotikumot használni, gyógyszeresen Dicetel tabletta használata jöhet szóba.
        Igen, ezen vizsgálat alapján annak tűnik. Annak is van jelentősége azonban, hogy a tesztfolyadék elfogyasztását követően jelentkeztek-e a hasi panaszok.
        Gyomorpanasz sugározhat a hátba, lapocka irányába, de akár hasnyálmirigy, akár vastagbél-érintettség is. Ez utóbbi is valószínűsíthető a számos antibiotikus kezelés okozta bélflóra-károsodás okán. A vizsgálatig érdemes probiotikumot használni, enni gyakran, rendszeresen, egyszerre keveset.
        Jó eséllyel belső aranyeres csomók okozzák a tüneteket. Gastroenterológushoz vagy proktológushoz érdemes fordulni a problémával. Addig is érdemes lágyítani a székletet, Dertralex vagy Venotec tablettát valamint vény nélkül kapható aranyeres kúpot használni.
        A láguti és a hasi panasz külön betegségnek tűnik, a léguti rész miatt érdemes lehet fül-orr-gégészt felkeresni. A hasi panasz oka a korábbi változatos antibiotikum kezelés okozta bélflóra károsodás lehet. A sárga színű széklet nem jelent bajt, csak annyit, hogy ilyenkor gyorsan jut át a széklet a vastagbélen, nincs ideje a víznek visszaszívódnia. Érdemes lehet pár napig Tasectan capsulát használni, majd ezt követően legalább 1 hónapig probiotikumot. E mellett a gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések, valamint a diéta fokozatos bővítése javasolt (a gyomorhurut gyomortáji fájdalmat, étvágytalanságot, hányingert okoz és savcsökkentővek kezeljük, de ez a panaszok alapján az Ön esetében nem merül fel).
        A Quamatel és a Conntroloc is elhagyható, ezek savtermelést gátló szerek, az Ön esetében nincs hol hassanak (a savtermelésért felelős rész is eltávolításra került). A Venter megpróbálható valamint a Gaviscon oldat eseti használata is. A panaszt általában az epés béltartalom gyomorcsonkba-nyelőcsőbe való visszaáramlása okozhatja. A gyakori, rendszeres, kis étkezések szintén segíthetnek a panaszon.
        A panaszok megfelelhetnek aranyeres problémának, esetleg a szigmabelet érintő diverticulosisnak, diverticulitisnek (vaktasakok kialakulása a bélben). Ez utóbbi okozhat bal alhasi dyscomfort-érzést, de akár végbélvérzést is. Véleményem szerint a panaszok nem daganatos megbetegedésre utalnak, de ahhoz, hogy ezt objektíven is bizonyíthassuk, érdemes egy teljes vastagbéltükrözést elvégeztetni.
        Igen, érdemes lehet erőseb savcsökkentőt használni (pl. pantoprazolt) akár naponta 2x bevéve. A gyomortükrözés mindenképp indokolt, mert a nyelési nehézség riasztó tünetnek számít.
        Általában aranyeresség okoz friss vért a székelés során, de diverticulosis, polip vagy akár rosszindulatú folyamat is lehet a háttérben, mindenképp érdemes legalább egy végbéltükrözést elvégeztetni.
        Első körben háziorvosához, majd gasztroenterológiai szakrendelésre. A savas panaszok reflux betegségre utalnak, a véres széklet oka aranyeresség, diverticulosis, polyp, de akár rosszindulatú folyíamat is lehet.