• Dr. Plósz János

        belgyógyász, gasztroenterológus Szeretnék kérdezni tőle

        3519

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        belgyógyász, gasztroenterológus

        Bemutatkozás:


        Nevem Dr. Plósz János, 1975. 03. 21-én születtem Sárospatakon.



        Gimnáziumi tanulmányaimat a Sárospataki Református Kollégiumban végeztem.



        1993-ban felvételt nyertem a Debreceni Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi karára. Egyetemi éveim alatt jeles és kitűnő féléveket zártam.



        1999. 09. 22-én általános orvosdoktori diplomát szereztem summa cum laude minősítéssel. Gimnáziumi éveim alatt latin és német nyelvet tanultam, 1999-ben B-típusú angol középfokú nyelvvizsgát tettem.



        Egyetemi tanulmányaim során érdeklődésemet és vonzalmamat elsősorban a belgyógyászat és egyes szakterültei keltették fel, ezért belgyógyász rezidensi állást pályáztam és kaptam meg a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézetben 1999. novemberében.



        2005. májusában belgyógyászatból szakvizsgát tettem, ezt követően gastroenterológiai szakirányra jelentkeztem.



        2005. januárjától kórházunk vezető auditorává neveztek ki, ezt megelőzően belső auditori képzésben vettem részt.



        2007. novemberében gastroenterológiai szakvizsgát tettem.



        Jelenleg immár több mint 5 éve dolgozom a debreceni Kenézy Kórház Gastroenterológiai Laborjában és Osztályán.




        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Plósz János legutóbbi válaszai
        Széklet parazita vizsgálatot érdemes kérni a kétségek kizárására (három, különböző időpontban adott negatív minta biztosan kizárja a fertőzést).
        A laborleletek tényleg nem riasztóak. Érdemes más típusú probiotikumot is megpróbálni pár hétig használni. A gyomorvizsgálat előtt pár órával szerintem kevés vízzel beveheti a Frontin. Addig is egyen gyakran, rendszeresen, egyszerre keveset, lassan, nyugodtan.
        A széklet eltérést valószínűleg az okozza, hogy lassabb lett a bélmotilitás (a széklet elejéből így több víz szívódik vissza, azért lesz "bogyós"). A jelenség nem kóros, érdemes több folyadékot fogyasztani, valamint mozogni rendszeresen, intenzíven. A refluxot (ha fokozott böfögéssel társul), az Ön esetében a jelentősebb mértékű levegőnyelés okozhatja. Érdemes ezt tudatosan kerülni, lassan enni-inni-beszélni, az un. "üres" nyeléseket kerülni.
        A sárga színt a székletben az epe okozza, mely természetesen van jelen a székletben. Az, hogy ilyenkor világosabb, hígabb a széklet, annak a jele, hogy a szorongás miatt felgyorsul a bélmotilitás, kevesebb folyadék szívódik vissza a székletből. A panasz nem utal betegségre.
        Nem javaslom a gyógyszer újraszedését, nagy valószínűséggel ismételten előjönne a mellékhatás. Ha 1 évig javasolták a véralvadásgátló szedését, véleményem szerint a 10 hónap is elég. Ha nem jelenik meg plusz kockázati tényező (tartós immobilitás, sérülés, véralvadást fokozó gyógyszer szedése), akkor nem szükséges most helyette szedni semmit.
        A székletben nyák megjelenése a fokozott nyálkahártya újraképződés jele lehet. Ha egyéb tünet nem társul hozzá (gyakori hasmenés, vérzés, fogyás, láz), akkor nem kell aggódni miatta. Érdemes kúraszerűen probiotikumot használni.
        Emiatt nem kell nyugtalankodnia, a bulimia okozhat gyomor-bélrendszeri szövődményeket, de ezek az erőltetett hányás okozta sérülések, ionzavarok, hiánytünetek lehetnek. A rosszindulatú folyamatok kialakulásának rizikóját a betegség nem befolyásolja.
        A PET CT igen jó vizsgálati módszer és tényleg az egész test áttekintésre kerül, de a kisebb polypok kimutatására, szűrő jellegű vastagbélvizsgálatra nem alkalmas.
        A panaszt az antibiotikum okozta bélflóra-károsodás és következményes irritabilitás okozhatja. Javaslom, használjon más típusú probiotikumot, legalább 3-4 hétig (akár több különbözőt kipróbálva), egyen gyakran, rendszeresen, egyszerre keveset. Gyógyszeresen a Duspatalin tabl. 2x1 dózisban megpróbálható. Ha a a panasz nem javul, széklettenyésztés elvégzése javasolt.
        Nincs gyomorrákja, az a tükrözés során egyértelműen látszott volna, a mintavétel is a helicobacter diagnosztika miatt történt. A helicobacter kiirtása segíthet a gyomorhurut és a panaszok megszüntetésében.
        Panaszai irritabilis bél szindrómának megfelelhetnek. Irritábilis bél szindrómában a bél kóros motilitása, a bélflóra megváltozása illetve a bél beidegzésének kóros volta okozza a panaszokat. Javulás főként az életmódi változtatásoktól várható: gyakori, rendszeres, nyugodt, kis étkezések tartása, pre- és probiotikum legalább 1 hónapos, akár kombinált használata, rendszeres testmozgás, a stresz megfelelő feldolgozása.
        A székletben időnként előforduló nyák nem feltétlenül kóros (ha nem társul hozzá egyéb tünet).A nyák megjelenése a székletben a fokozott bélnyálkahártya újraképződés jele lehet, gyomor-bélhurut után vagy székrekedés esetén.
        Az én véleményem is megegyezik a kollégákéval. Érdemes lenne más probiotikumot is megpróbálni, néhány hétig folyamatosan használni. Ezen kívül megpróbálható pár napig Tasectan, valamint Duspatalin tabletta használata.
        A leírás alapján komplett felmaródások vannak a gyomorban és a nyombél kezdeti szakasza is gyulladt. Ez a kép általában tartósan fennálló, sav okozta nyálkahártya-irritáció jele (nem biztos hogy csak a sav sok, lehet, hogy a gyomornyálkahártya védekezőmechanizmusai károsodtak (stressz, diétahiba, gyógyszerhatás miatt)).
        Igen, használhat nyugodtan gyógyteát. Ezen kívül az életmódi tanácsok (gyakori, kis étkezések, étkezést követően 2 óráig a függőleges testhelyzet megtartása, szénsavas italok kerülése, ágyban fejvég megemelése) segíthetnek.