Hpv szájüregi

Tisztelt Doktor úr/ Doktornő! A szájüregi HPV vírus veszélyesebb, mint a méhnyaki? Az interneten nagyon ijesztő, ahogy írnak a szájüregi Hpv-ről. Ha ennyire gyakori és veszélyes, miért nem szűrik több helyen? Kevés magánorvosi rendelőben láttam csak, ahol van ilyen teszt. Ha esetleg pozitív, kezelhető? És ha már újra negatív, akkor kiújulhat újra magától, akkor is ha nem történik partnerváltás? Kérem nyugtasson meg! Köszönöm szépen!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Sarkadi Adrien válasza HPV témában

Kedves Kérdező, a rosszindulatú elváltozások szempontjából magas rizikójú HPV vírusok a szervezet számos nyálkahártyáján képesek rosszindulatú elváltozást okozni, ahogyan a szemölcsöket okozú típusok és képesek pl a szájüregben szemölcsöt, papillomát okozni, ezek azonban nem gyakori jelenségek. Amennyiben van oka arra gyanakodni, hogy HPV hordozásról van szó, ezt egy egyszerű hámkaparék vizsgálat segítségével igazolni lehet, illetve negatív esetben ez nyugtathatja meg. Tisztelettel: Sarkadi Adrien

Kérdés: 2020. október 30., 13:27; Megválaszolva: 2020. december 13., 19:48
Kérdések és válaszok: Fertőző betegségek
Elég-e a koronavírus elleni...
3 éve hőemelkedés
Sputnyik oltási reakció
Covid oltás
Astra zeneca oltás