Cukorbetegség és szájhigiénia

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A cukorbetegség fokozza a fogászati problémák kockázatát, nehezíti a szájban lévő baktériumok elleni küzdelmet. A magas vércukorszint ösztönzi a baktériumok szaporodását, és hozzájárul a fogíny betegségek kialakulásához, melyet leginkább a gyulladt, vérző vagy duzzadt fogíny, és az attól eltávolodó, laza fogak, valamint a krónikus rossz lehelet jellemez.

A jól kontrollált diabétesz segíti a száj egészségének megőrzését. A nem megfelelően kezelt cukorbetegség, vagy magas vércukorszint növeli a szájszárazság, fogíny betegségek, gombás fertőzések, illetve a fogak elvesztésének kockázatát. Mivel a fertőzések további vércukorszint emelkedést okozhatnak, a cukorbetegség kontrollálása még nehezebbé válhat. A száj egészségének megőrzése azonban segíthet a vércukorszint kezelésében.

Rendszeresen járjon fogorvoshoz!

A cukorbetegek hajlamosak az orális fertőzésekre, ezért legalább félévente ajánlott fogászati szűrésen részt venni. Fogorvosát tájékoztassa a diabéteszéről, és arról, milyen gyógyszereket szed. A rendszeres szűrés és a professzionális fogtisztítás segít megőrizni a száj egészségét, emellett a fogorvos megtaníthatja arra, mi a legjobb módja az otthoni fog-és ínyápolásnak.

Előzze meg a plakk-képződést!

Étkezés után lepedék – ételmaradék, nyál és baktérium – rakódik le a fogakon, mely a fogzománcot megtámadó savakat bocsát ki. A kezeletlen lepedék fogkővé alakul, mely a fogíny vonala alá beépülve fogkefével vagy fogselyemmel nehezen távolítható el. Minél tovább marad a fogakon, annál károsabb. A lepedékben található baktériumok gyulladást okoznak és ínybetegséghez vezetnek. A magas vércukorszint gyakran tovább ront mindezen.

A fogselyem helyes használata

A fogselyem helyes használata a szájhigiénia fontos része, mivel ez a kis eszköz kiválóan alkalmas a fogközök tisztítására, emellett eltávolítja a fogíny széléhez tapadt ételmaradékokat és lepedéket is. A fogselyem helyes használata

Naponta kétszer mosson fogat!

A napi kétszeri fogmosás nem csak a rossz lehelet ellen véd, de segít megszabadulni a szájban lévő baktériumoktól, melyek lepedékként orális fertőzéshez vezethetnek. A megfelelő fogmosáshoz tartsa a fogkefét 45 fokos szögben az ínyhez, gyengéd oda-vissza sikáló mozdulatokkal tisztítsa át a fogai felszínét, hátulját és a rágófelületet is. Ne felejtse el a fogíny és a nyelv tisztítását sem!

Naponta használjon fogselymet!

A fogselyem segíti a lepedék eltávolítását azokon a területeken is, ahova a fogkefe nem ér el. Amennyiben nem biztos a fogselyem pontos használatának módjáról, kérjen segítséget fogorvosától. Mint bármi más, a fogselyem használata is könnyebbé válik a rendszeres gyakorlással.

Dohányzás: Súlyos szájüregi problémákat okoz

A dohányzás nem csak a tüdőrákért felel, hanem súlyos szájüregi problémákat is okozhat. Jó hír viszont, hogy attól függetlenül, hogy mennyi ideje fogyaszt valaki különféle dohánytermékeket, ha most leteszi ezeket, azzal nagymértékben csökkentheti a szervezetére veszélyt jelentő folyamatok kialakulásának esélyét. Dohányzás: Súlyos szájüregi problémákat okoz

Vigyázzon a protézisére!

A laza, vagy rosszul karbantartott protézis fogíny irritációt és fertőzéseket okozhat. Fontos, hogy beszéljen fogorvosával bármilyen esetleges változásról a protézis illeszkedésével kapcsolatban. A diabétesz fokozza a gombás fertőzések veszélyét, és a rosszul karbantartott protézis hozzájárul a szájpenész kialakulásához is. Fontos, hogy naponta távolítsa el és tisztítsa meg a protézisét, hogy csökkentse a fertőzések kockázatát.

Szokjon le a dohányzásról!

A dohánytermékek – beleértve a cigarettát, szivart, füstmentes dohányt és pipát – mindenki száját károsítják, ám ha Ön cukorbeteg, és dohányzik, akkor fokozottabb az ínybetegségek kockázata. A dohányzás emellett felgyorsítja a csont-és szövetveszteséget, ami fogvesztést okoz.

4 lépés az egészséges szájért

A száj egészségét biztosító lépések segítenek a diabétesz kezelésében is:

  • Étkezzen egészségesen!
  • Ne dohányozzon!
  • Előírásszerűen szedje a diabétesz gyógyszerét!
  • Rendszeresen járjon fogorvosi szűrővizsgálatra!

Figyelmeztető jelek

A rendszeres fogászati szűrés azért fontos, mert lehet ínybetegsége akkor is, ha nincs fájdalma, vagy nem tapasztalja a betegség tüneteit. Ennek ellenére vizsgálja rendszeresen a fogait és ínyét Ön is, hogy idejében felfedezze a korai figyelmeztető jeleket. A fertőzések gyorsan terjedhetnek, ezért ha bőrpírt, duzzanatot, vérzést, laza fogakat, szájszárazságot, fájdalmat, vagy bármilyen más aggodalomra okot adó orális tünetet tapasztal, forduljon azonnal fogorvoshoz!

(WEBBeteg - CS. K., fordító; forrás: WebMD; lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos)

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.