• A fogmosás alapszabályai

    Szerző:
    WEBBeteg

    A fogmosás fontossága, már gyerekkorban az élet és a mindennapok részévé válik, jó esetben reggel és este mindenki megmossa a fogát.

    A fogak épsége, szépsége természetesen nem csupán a szájhigiéné és a táplálkozás minőségének kérdése, hiszen genetikai adottságaink is befolyásolják, hogy milyen minőségűek és fehérségűek a fogaink. Azzal azonban egyáltalán nincs mindenki tisztában, hogyan kell helyesen fogat mosni.

    Hirdetések

    A szétálló sörtéjű fogkefe többet árt, mint használ

    A fogmosás helyes technikája


    A fogmosás gyakran személyre szabott és ezt is meg kell tanulnunk, akár az autóvezetést, hiszen senki sem születik ezeknek a képességeknek a birtokában.
    Hogyan mossunk fogat?

    A magyarországi egy főre jutó fogkefe-, és fogkrémfogyasztás erősen elmarad az európai átlagtól, ami nemcsak azt tükrözi, hogy sajnáljuk a pénzt a fogainktól, hanem azt is, hogy sok fogápolással kapcsolatos dologgal még mindig nem vagyunk tisztában.

    Az elhasznált, szanaszét álló sörtéjű fogkefe például többet árt, mint használ. A szétálló szálak felsérthetik az ínyt, és formájuk elveszítése miatt egyáltalán nem megfelelően tisztítják a fogakat, illetve a fogak közti réseket. Így hiába mossuk meg a fogainkat naponta többször a jól bevált fogkefénkkel, a fogkő- és lepedékképződés ugyanúgy elindulhat a szájban, mintha köszönő viszonyban sem lennénk fürdőszobánk ezen lakójával.

    Az erős dörzsölés felsértheti az ínyt

     Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt
   • A fogfehérítés - orvosi kezelés és házi praktikák
   • Fogfehérítési módszerek
   • Fogmosás utáni feladat: miért hasznos a fogköztisztítás?  
   • A fogkő és következményei
   • Szőlővel a fogszuvasodás ellen?
   • Esztétikai fogászat: melyik a megfelelő beavatkozás?
   • A fogak erőteljes dörzsölése nem feltétlenül eredményes.

    Az erős sörtéjű fogkefe felsértheti az ínyt, ráadásul hosszú távon koptatja a fogakat védő fogzománcot is. A rossz dörzsölési technika jele, ha a fogkefe sörtéje már néhány hét alatt elkopik vagy szétáll.

    Az esti fogmosást nem szabad kihagyni

    Az esi fogmosás különösen fontos, hiszen éjjel sokkal kevesebb nyál termelődik a szájban, így a lepedék sokkal intenzívebben károsíthatja a fogakat. Az esti fogmosás után sokan elégedetten dőlnek hátra a fotelben, karosszékben annak tudatában, hogy a fogaik patyolattiszták. Ha a fogköztisztítás elmaradt, akkor bizony nem végeztek alapos munkát.

    Fogselyem

    A fogselyem tulajdonképpen egy cérnához hasonlít, a felületét gyakran viasszal vonják be, hogy könnyebben csússzon a szűk résekben. Különböző színben, ízesítéssel és formában kapható, azonban a használatuk ugyanaz: egy kb. 20-30 centiméteres szakaszt tépünk le, ennek egyik végét az egyik, másik végét a másik kezünk középső ujjára tekerjük rá, majd a két kezünk közötti pár centis szakaszt, mindkét kezünk mutató és hüvelykujjával irányítjuk az adott fogközbe.

    Fogtisztító kefe

    Fogtisztító kefe

    Ezek a kefék az üvegmosó kefékhez hasonlóak, csak igen kicsik. A vékony drótszál, melyhez sörték csatlakoznak, olyan kicsi átmérőjűek, hogy a fogközökbe könnyen bevezethetőek. Szükség esetén meg is hajlíthatóak. Az interdentális, vagy másképpen fogköztisztító keféket a tágabb fogközökbe, pótlások mellé, a hídtest alá finoman bevezetjük és egy párszor ki-be mozgatjuk.

    A fogközök területének a tisztítása legalább olyan fontos, mint a fog többi felszínének, ugyanis a fogágybetegségek legnagyobb része innen indul ki és a fogak is nagyon könnyen és sokáig elrejtve szuvasodnak ezeken a területeken.

    Forrás: WEBBeteg összeállítás/Ötvenentúl.hu

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    A szájüregi daganatok korai tünetei

    A szájüregi daganat az egyik leggyakoribb tumoros megbetegedés ma Magyarországon. Ez a tény azért meglepő, mert a betegség korai jelei hamar észrevehetőek, és a korai diagnózist követő, időben elkezdett terápia lényegesen kevesebb szenvedéssel jár és sokkal eredményesebb, mint a későn elkezdett kezelés.

    Mit szabad és mit nem foghúzás után?

    Szeretném tudni, hogy véséssel és varrással együtt járó foghúzást követően mi a teendő? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    A szájszag kialakulásának megelőzése

    A rossz szájhigiénia sokszor kellemetlen lehelettel jár, a szájszag pedig rossz hatással van az önértékelésre és rányomja bélyegét a szociális kapcsolatokra is. A rossz lehelet megszüntetéséhez, illetve kialakulásának elkerüléséhez nem elegendő a rendszeres fogmosás.

    Vigyázzunk fogainkra az ünnepek alatt is!

    Az ünnepek idején többet megengedünk magunknak, mint a hétköznapokon, bejgli, mézeskalács, szaloncukor és hasonló finomságok vesznek körül, és nem fogjuk vissza magunkat. Épp ezért ilyenkor még fontosabb, hogy odafigyeljünk a megfelelő szájhigiéniára.

    Érzékenyek a fogaim - Mit tehetek?

    Ha a fogíny és a fogágy hosszabb időre visszahúzódik, fogínyrecesszióról beszélünk. Ez korlátozza a metsző- és szemfogak normális működését.

    Az afta kiváltó okai

    Az afta fájdalmas, kerek vagy ovális alakú hólyag, vagy a hólyag felszakadása után keletkező fekély a szájüreg nyálkahártyáján. Többnyire ártalmatlan, és szövődmények nélkül gyógyul. De mivel kellemetlen és fájdalmat okoz, nagyon zavaró, főleg, ha időről időre kiújul.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA