Fogtömés - Mi alapján dönt a fogorvosunk?

szerző: Dr. Borsi-Lieber Katalin - WEBBeteg
frissítve: 2022.10.27.

Az egészséges és ép fogak megőrzése részben örökletes adottságokon alapul, azonban a helyes fog- és szájápolás még kedvező genetikai feltételek mellett sem elhanyagolható tényező.

A helyes fog- és szájápolást már az első tejfogak megjelenését követően javasolt elkezdeni, mivel a tejfogak épségének megőrzése éppen olyan fontos, mint a végleges fogazaté. Számtalan esetben még a legkörültekintőbb fogápolás mellett is bekövetkezik a fogak szuvasodása (caries).

Annak érdekében, hogy minimális beavatkozással lehessen helyreállítani a szuvas fogat, félévenként fogorvosi ellenőrzés szükséges.

Mi az a fogtömés és milyen típusai vannak?

A fogászati beavatkozások közül a fogtömés az egyik leggyakoribb beavatkozás. A fogtömések plasztikus állagú anyagok, melyet a fogorvos még formálható állagban a fogon kialakult és előkészített üregbe helyez, megfelelően eligazítja és megkeményíti.

A néhány évvel ezelőtt használt fémszínű amalgámtöméseket mára felváltották az esztétikus pótlások. Az esztétikus pótlás színében, anyagában is nagyon hasonlít a foghoz, szinte észrevétlen marad. 3 típusa: kompozit, kompomer, üvegionomer tömések.

A leggyakrabban használt töméstípus a kompozit tömés, melynek az elkészítése többlépcsős folyamat eredménye, ellenálló tömésfajta, de idővel zsugorodik. A kompomer tömés nedvességre érzékeny, főleg tejfogak tömésére és hosszabb távú ideiglenes tömésekként alkalmazzák. Fluoridleadásra képes, hozzájárulva ezzel a további szuvasodás megelőzéséhez.

Az üvegionomer tömések szintén nem fémtartalmú tömőanyagok, melyek kémiailag kitűnően kötődnek a fog anyagához, azonban a terhelhetőségük kisebb, ezért leginkább tejfogak vagy fognyaki cariesek ellátására alkalmazzák.

Tartósabb fogtömés

Bizonyos idő eltelte után a tömések cseréje válik szükségessé. A harapás, rágás vagy csupán a fogak egymással való érintkezésének következtében a tömés és a fog szövete közötti kapcsolat meggyengül, és a fog esendővé válhat a baktériumokkal szemben.

A tömés tartósabbá tételén dolgozó kutatók rájöttek arra, hogy bizonyos enzimek, az úgynevezett mátrix metalloproteinázok (MMP) felelősek a dentin egyik fő összetevőjének, a kollagének a lebontásáért is.

A kutatók szerint a fogtömés tartósságát az határozza meg, hogy mennyi a jelen lévő kollagén, ezért a kollagént bontó enzim működésének gátlásával a kollagén mennyisége növelhető, ennek köszönhetően erősebb lesz a tömés és a foganyag közötti kapcsolat.

Az MMP enzim kiiktatása klórhexidin nevű anyaggal könnyen és gyorsan kivitelezhető, ami a tömések élettartamának jelentős növekedését eredményezi.

Szintetikus fogzománc, a fájdalommentes fogtömés

Ez az új és fájdalommentes fogászati eljárás a tokiói FAP Fogászati Intézet csapatának köszönhető. A kutatómunkát a fájdalommentesség kidolgozása, illetve az ihlette, hogy sok esetben a fogon lévő sérülések kicsik voltak ahhoz, hogy a tömőanyagot megfelelően el tudják egyengetni. Ezért a tömés behelyezése előtt a sérült rész fúróval történő kitágítása volt szükséges, ami nemcsak a sérült részt, hanem a fog ép részét is érintette.

Az új találmány a természetes fogzománc alkotásában is részt vevő hidroxi-apatit kristályokból felépülő erősen savas, képlékeny anyag, ami kitölti a lyukakat és hozzáragad a fog szövetéhez. Az új anyag leginkább a fogzománcot érintő hiányosságok esetében alkalmazható.

Tovább

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Borsi-Lieber Katalin

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Vérszegénység Vérszegénység

Milyen típusai léteznek? Mi okozhatja ezeket?

Liposzómás C-vitamin Liposzómás C-vitamin

Az őszi-téli hónapok beköszöntével előtérbe kerül az immunerősítés. (x)

Amalgámtömés - Veszélyes? Érdemes kicseréltetni?

Manapság az amalgámtömésekkel kapcsolatban az emberek két táborra oszlanak, vannak akik kifejezetten jónak, beváltnak tartják, míg mások...

A szájüreg pH-ja és a fogszuvasodás

A szuvas fogak nem egyik pillanatról a másikra alakulnak ki. A fogszuvasodás (caries) hosszabb időn keresztül zajló idült folyamat: a szájüregben...

Mit kell tudni a tejfogakról?

Tejfogaknak nevezzük azokat a fogakat, melyek először bukkannak elő a csecsemő szájában. Az első fogak megjelenése általában 6-8 hónapos korban...

Fogszuvasodás - Miért alakul ki? Hogyan előzhető meg?

A teljesen megtisztított fogon már 20 perc múlva megindul a plakk-képződés, amely hamarosan a fogzománcot roncsoló, és hosszabb távon...

Fogas kérdés: hogyan mossuk?

Az ép fogsor magabiztossá tesz, az alapos rágáshoz pedig elengedhetetlen: érdemes rá odafigyelni. Fontos a jó fogkefe, a helyes fogmosási technika és...

Tippek a váratlan fogászati problémákra

Előfordult már sokunkkal: rágógumi vagy karamell evés során kijött a tömés, levált a korona, megégett a nyelvünk vagy egyszerűen csak megfájdult...

Fogszabályozás: nem csak hiúság

Fogazatunk fontos szerepet játszik életünkben. Befolyásolja arcunk harmóniáját, beszédünk és artikulációnk módját, mimikánkat és egyéni...

A baba fogainak gondozása

A babafogak fontosak, mert lehetővé teszik a csecsemő számára a megfelelő étrend fogyasztását, hozzájárulnak az arcformához és megjelenéshez...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.