Jellegzetes nyári betegségek - Így előzze meg őket

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
frissítve:

Jóllehet, a nyár a kikapcsolódás, a felhőtlen pihenés időszaka, néhány kórkép ebben az időszakban is borússá teheti a vakációt - az egyébként egészséges egyéneknél is. A leggyakoribb, a vakációzók kikapcsolódását megzavaró betegségek a hasmenéses kórképek, valamint az alsó húgyúti fertőzések. Ezek megelőzése kellemetlen napoktól óvja meg a pihenni vágyókat.

Utazók és a hasmenés

Utazások alkalmával gyakori jelenség, hogy a megérkezést követően néhány napon belül hasmenéses panaszok alakulnak ki. Ez különösen egzotikus országokba történő utazás esetén, illetve olyan utak alkalmával fordulhat elő, ahol a higiénés körülmények kívánnivalót hagynak maguk után. Természetesen hasonló panaszok előfordulnak fürdőzés után is, ha a strand vize nem megfelelő minőségű.

A tünetekért számos mikroorganizmus tehető felelőssé. Ilyenek az Escherichia coli, a Salmonella, a Shigella, a Campylobacter baktériumtörzsek, vagy pl. az úgynevezett Norwalk vírus. Hányinger, hányás, görcsös hasi fájdalmak, gyakori híg székletürítés, láz és gyengeség a leggyakoribb, a fertőzés hatására fellépő szimptóma.

A tüneti kezelés – só-, illetve folyadékpótlás, diéta és adszorbensek (vagyis olyan anyagok, amelyek megkötik a tápanyagokat) – mellett általában néhány napon belül megszűnnek a kellemetlenségek, de szerencsésebb, ha a megelőzésre fektetünk nagyobb hangsúlyt. A prevenció jegyében tehát fokozottan figyelni kell a higiéniás alapszabályok betartására. Elsősorban palackozott italok fogyasztása ajánlott, és gondosan mérlegeljük az is, hogy milyen helyen étkezünk. Az sem mellékes, hogy mennyire vagyunk védettek a fent említett kórokozókkal szemben.

Az utóbbi évek kutatásai igazolták, hogy a bélflóra összetétele többek között jelentősen befolyásolja a bélfertőzésekkel szembeni védekezőképességünket. Az úgynevezett probiotikumok - például a Lactobacillus és a Bifidobacterium csoportba tartozó baktériumok - élő mikroorganizmusok. Számos kedvező élettani hatásuk mellett képesek a kórokozó baktériumok szaporodásának és toxikus anyagaik termelésének visszaszorítására, ezáltal fontos szerepük van a gyomor-bél rendszeri fertőzések megelőzésében. Élelmiszerekkel, illetve étrend-kiegészítőkkel történő bevitelük feltétlen javasolt az utazók hasmenéses betegségeinek megelőzésére, kezelésére.

Alsó húgyúti fertőzések

Az alsó húgyúti fertőzések elsősorban a kislányok pihenését zavarhatják meg, ugyanis az anatómiailag rövidebb húgycső miatt a lányok az úgynevezett felszálló fertőzésekre jóval hajlamosabbak, mint a fiúk.

A fertőzések zöméért az Escherichia coli baktérium tehető felelőssé, de a tüneteket egyéb baktériumok és vírusok is kiválthatják. Alhasi fájdalom, gyakori vizelési inger, fájdalmas, csípő vizeletürítés, nyákos, véres vizelet kíséri a megbetegedést. A bőséges folyadékbevitel (gyógyteák), illetve szükség esetén antibiotikumok szedése mellett pár nap alatt jelentősen csökkenek a kellemetlen panaszok.

Az alsó húgyúti fertőzések kivédésére – jó, ha tudjuk – létezik természetes segítség az általános életmódi tanácsokon (mint a bőséges folyadékbevitel, rendszeres vizeletürítés stb.) túl is.

A segítséget a vörös áfonya és amerikai rokona, a tőzegáfonya jelentheti. Klinikai vizsgálatok igazolták, hogy az áfonyában található egy olyan vegyület, mely képes meggátolni az Escherichia coli baktérium megtapadását és szaporodását a húgyúti nyálkahártyán. Mind az alsó húgyúti fertőzések megelőzésében, mind az akut és krónikus fertőzések kezelésében empirikusan igazolódott kedvező hatása.

Az áfonyakoncentrátum fogyasztása mindazoknak ajánlható, akik tudják magukról, hogy hajlamosak alsó húgyúti fertőzésre, illetve akik tartanak a strandolás és uszodák ilyen irányú negatív hatásaitól.

Tovább Tanácsok a nyári fertőzések megelőzéséhez

Svábhegyi Gyermekgyógyintézet Svábhegyi Gyermekgyógyintézet
Cím: 1037, Budapest, Bokor utca 17-21.
Tel: +36 1 44 33 200

Cikkajánló

Szürke hályog
Szürke hályog

A C-vitamin segíthet és árthat is.

Fáradékonyság
Fáradékonyság

Legtöbbször az életmódból fakadó okai vannak.

WEBBeteg összeállítás - Dr. Ujj Zsófia Ágnes és Bak Marianna
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kiss Csilla Márta, gyermekgyógyász, Dr. Árki Ildikó, háziorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.