Betegségek utazás alatt - Mire figyeljen utazáskor?

Szerző: WEBBeteg összeállítás, Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Sokan választanak távoli országokat úti célként, ilyenkor a többórás utazás kisebb-nagyobb rosszulléteken kívül akár komolyabb problémát is okozhat. Milyen veszélyek fenyegetik utazás alatt? Mire figyeljen? Hogy orvosolja?

A leggyakoribb: az utazási betegség

Az utazási betegség egy olyan tünetcsoportot jelöl, amely az egyensúlyérzékelés zavara miatt alakul ki.

Melyek lehetnek az utazási betegség (kinetózis) tünetei?
 • szédülés,
 • hányinger,
 • hányás,
 • sápadtság.

Mi az oka annak, hogy az utazási betegség egyes embereknél előfordul, míg másoknál nem jelentkezik?

Egyénenként változik, hogy az utazási betegség tünetei milyen erős ingerek hatására jelentkeznek. A betegségre leginkább a 2 és 12 év közötti gyerekek hajlamosak. Fiatal felnőtt kortól az előfordulás gyakorisága csökken, 50 éves kor fölött pedig csak igen ritkán fordul elő az utazási betegség.

A felnőttkorúak közül a nők gyakrabban érintettek, mint a férfiak. A menstruáció napjaiban és terhesség során hamarabb jelentkeznek az utazási betegség tünetei, mint egyébként.

Enyhítse a tüneteket!

Aki hajlamos az utazási betegségre, a legjobb, ha már indulás előtt megteszi a szükséges óvintézkedéseket. Így enyhülhetnek, vagy akár el is tűnhetnek a tünetek.

Figyeljen arra, mit fogyaszt!

 • Utazás előtt válasszon könnyű ételeket!
 • Ne igyon alkoholt!
 • Kerülje a koffeintartalmú italok fogyasztását!

Válasszon megfelelő helyet az utazáshoz!

Buszon, vonaton, villamoson lehetőleg menetiránnyal szemben üljön, a legjobb az ablak melletti ülés. Az autóbuszon, ha teheti, az első sorba foglaljon helyet, míg autóban a sofőr melletti ülésen célszerű utazni. A buszon a középső ülések valamelyike is jó választás lehet, itt a legkevésbé rázós az utazás.

Gyógyszeres segítség

Az utazási hányinger megelőzését szolgáló gyógyszerek normál esetben akkor a leghatékonyabbak, ha indulás előtt 30-60 perccel veszik be azokat. Az egyes gyógyszerek pontos alkalmazása miatt olvassa el a betegtájékoztatót vagy érdeklődjön a gyógyszerésztől!

kép

Jetlag - az időutazók betegsége

Milyen tünetei lehetnek a jetlag betegségnek?
 • az alvás felszínesebb, kevésbé pihentető,
 • az alvási idő nem megfelelő hosszúságú,
 • nagyfokú fáradtság,
 • a gondolkodás beszűkülése,
 • letargia,
 • ingerlékenység,
 • felborulhat a vérnyomáscsökkentő terápia.

Egyre többen engedhetik meg maguknak, hogy távoli tájakra utazzanak. Az utazás eszköze legtöbbször repülőgép, amely rövid idő alatt több időzónán is áthaladhat, aminek eredményeképpen biológiai óránk teljesen felborulhat.

A jetlag vagy más néven időzóna-betegség lényege, hogy az alvási periódusok felborulnak, a nappalok-éjszakák egymást követve ugyan, de hirtelen teljesen más ütemben érkeznek.

Mikor alakulhat ki?

A tapasztalatok szerint a nyugati irányba való utazást a szervezet sokkal jobban tolerálja, és az átállás hamarabb megtörténik, mint ha például Európából Ázsiába utaznánk. Szervezetünk napi ritmusát 5-6 órányi eltérés már komolyan megzavarja.

Hogyan lehet védekezni az időzóna-betegség ellen?

A jetlag tüneteit lehet ugyan csökkenteni (léteznek tablettás készítmények, melyek segíthetnek az átállásban), ám legcélszerűbb, ha tisztában vagyunk létezésével és jelentkezése nem ér minket váratlanul. Érdemes úgy tekinteni a jelenségre, mint az utazással járó szükséges nehézségre, ami három nap alatt többnyire elmúlik - ezért távoli tájakra ennél rövidebb utakat ne szervezzünk, ha tehetjük.

A hosszú utak veszélye: trombózis

Az utazás során, a lábak hajlított helyzete miatt a vénák megtörnek, az akadálymentes vérátáramlás nehezítettsége alakul ki, a mozgás, az izommunka pumpáló hatása elmarad, amely hatások összességében a vér áramlásának lassulását okozzák, és ez trombózis kialakulására hajlamosít.

Milyen tünetei lehetnek?

 • Alsó végtag duzzanat
 • Alsó végtag fájdalmas feszülése

A mélyvénás trombózis következtében tüdőembólia jöhet létre.

Miért alakul ki?

A veszély forrása a mozgásszegénység, az immobilitás és a különböző kényszertartások. Az utazás során általában igen kevés lehetőségünk adódik lábaink kinyújtására, tornáztatására, a lokális véráramlási körülmények kedvezőtlenné válnak. A trombózis kialakulásában szerepet játszik a hosszú utazások alatt jellemző csökkent folyadékfogyasztás is, ami miatt a szervezet többé-kevésbé dehidrált állapotba kerül.

Hogyan előzheti meg a trombózis kialakulását?

 • Több órás utazás esetén óránként álljon fel és sétáljon egy kicsit.
 • Ha lehetősége van rá, tornáztassa lábait az utazás alatt.
 • Figyeljen a megfelelő folyadékbevitelre!
 • Viseljen laza ruházatot!

Olvasson tovább! A hosszú utak veszélyeit érdemes komolyan venni

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg összeállítás
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Utazás tömegközlekedéssel Utazás tömegközlekedéssel

Hogyan maradjon fitt hosszú utazáskor buszon vagy vonaton?

Utazási betegség: Hogyan lehet...

Az utazási betegség egyes embereknél előfordul, másoknál viszont nem jelentkezik. Mi ennek az oka, és hogyan lehet megelőzni a tüneteket?

Ritka, de igen veszélyes lehet a...

Az elmúlt évtizedekben, szórványosan ugyan, de Európában is felbukkant a Chagas-kór nevű betegség kialakulásáért felelős kórokozó, a Trypanosoma...

COVID-térkép európai nyaralást...

A horvát tengerpart és egyes osztrák tartományok is a sárga zónába kerültek az Európai Betegségvédelmi és Járványvédelmi Központ (ECDC) friss...

Hogyan maradjon fitt repülőgépes...

Amennyiben betart néhány alapvető óvintézkedést repülés előtt, alatt és után, sokkal élvezetesebbé teheti az utazást, és elkerülhet számos, a...

Utazási betegség: Mi okozza?

Az utazási betegség vagy kinetózis egy olyan tünetcsoportot jelöl, amely az egyensúly-érzékelés zavarai miatt alakul ki.

Utazás és fogamzásgátlás

Az utazási lehetőségeink kiszélesedésével napjainkban már bárki számára elérhetővé vált a világ szinte bármely pontja. Szervezetünk azonban...

Kell-e védőoltás a nyaraláshoz?

Aki nem csak a poggyászát szeretné biztosíttatni, illetve nem csak baleset esetére szeretné bebiztosítani magát, ha mediterrán, vagy távoli egzotikus...

Utazás, baleset, biztonság

Csonttörés, bokaficam, gyomorrontás, kórházi kezelés, horribilis számla - egyáltalán nem olyan élmények és fogalmak, amelyeket bárki szívesen...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.