Az időskor és az emésztőrendszer egészsége

szerző: Füzesi Zsuzsa, fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos megjelent:

Az emésztéssel kapcsolatos problémák bármilyen életkorban jelentkezhetnek, ugyanakkor az idősebb felnőttek közel 40 százalékánál évente előfordul egy vagy több életkorral összefüggő emésztőrendszeri tünet.

Áttekintés azokról a gyakori emésztőrendszert érintő egészségügyi problémákról, amelyek az életkor előrehaladtával jelentkezhetnek.

Székrekedés

Az egyik leggyakoribb dolog, ahogy az emberek a 60-as és 70-es életéveikbe lépnek, az a székelési szokások megváltozása lehet, túlnyomórészt székrekedéssel. A tünetek közé tartoznak a nehézkes és fájdalmas székletürítés, a ritka székletürítés és a kemény, száraz széklet. Számos, az életkorral összefüggő tényező okozhat székrekedést az idősebb felnőtteknél:

  • Változások az emésztőrendszerben: Az emésztőrendszerünk sorozatos izomösszehúzódások segítségével áramoltatja át a táplálékot a szervezetünkön. A kor előrehaladtával ez a folyamat időnként lelassul, és ennek hatására az élelmiszer sokkal lassabban halad keresztül a bélrendszeren. Amikor a folyamatok lelassulnak, több víz szívódik fel az elfogyasztott élelmiszerből, ami székrekedést okozhat.
  • Gyógyszerhasználat: Ahogy öregszünk, egyre több olyan egészségügyi probléma jelentkezik, ami gyógyszeres kezelést igényel. Több gyakran alkalmazott gyógyszer okozhat székrekedést. Ilyenek például a magas vérnyomás kezelésére alkalmazott kalciumcsatorna-blokkolók. Ezek nagyon jó készítmények a vérnyomásra, de gyakran székrekedést okoznak.
  • Mozgásszegény életmód: A kor előrehaladtával gyakori, hogy csökken az emberek fizikai aktivitása, a mozgásszegény életmód pedig szintén előidézhet székrekedést. Ha valakinél például ízületimplantátum beültetésére kerül sor, időbe telik, míg az illető felépül és újra teljesen aktív lesz.
  • Kevés folyadékfogyasztás: A megfelelő hidratálás segít megelőzni a székrekedést bármely életkorban. Ez azonban nagyobb problémát jelenthet azoknak az idősebb felnőtteknek, akik magas vérnyomásra vagy szívelégtelenségre vízhajtókat szednek. Időskorban a szomjúságérzet csökken, ezért is fogyasztanak kevés folyadékot az idős emberek.

Egyesek szándékosan nem isznak túl sok folyadékot, hogy ne kelljen egész nap a mosdóba szaladgálniuk. Ez azonban nagyon rossz ötlet, ugyanis kevesebb folyadékbevitel miatt fennáll a kiszáradás veszélye és húgyúti fertőzések is nagyobb eséllyel alakulhatnak ki! Amennyiben inkontinenciával küzd, forduljon bizalommal orvoshoz, mert a probléma kezelhető!

Ez is érdekelheti Időskori székrekedés - Kiváltó okok és kezelési módszerek

Ezt olvasta már? Mi okozhat székrekedést? A táplálkozástól a bélbetegségekig

Divertikulózis

A 60 éves vagy ennél idősebb emberek közel felénél jelentkezik divertikulózis. Ez az az állapot, amikor a vastagbél falán apró kitüremkedések jelennek meg a bélfal gyenge pontjai mentén. Sokaknak semmilyen tünete nincs, másoknál előfordulhat fokozott gázképződés, puffadás, görcsök és székrekedés. Ahogy öregszünk, egyre inkább esélyes ezeknek a zsákszerű kitüremkedéseknek a kialakulása, a jelenség a vastagbél öregedésének természetes velejárója. Bár többnyire nem jelentenek problémát, és nem igényelnek kezelést, ha ezek a zsákszerű kitüremkedések begyulladnak, azt nevezzük diverticulitis-nek, ami hasi fájdalmat, görcsöket, lázat, hidegrázást, hányingert és hányást okozhat. A diverticulitis-t antibiotikumokkal, fájdalomcsillapítókkal és folyékony étrenddel kezelik.

Ez is érdekelheti A béldivertikulumok

Ez is érdekelheti A divertikulózis és a divertikulitisz

Gyomorfekély

Sok idősebb felnőtt nemszteroid gyulladásgátlókat (NSAID gyógyszereket használ az ízületi gyulladás okozta fájdalom és más típusú krónikus fájdalom kezelésére. Ezen gyógyszerek rendszeres, huzamos használata növeli a fekélyek kialakulásának kockázatát. Tehát amíg az öregedés önmagában nem hajlamosít jobban a gyomorfekély kialakulására, ezen gyógyszerek tartós (!) alkalmazása növeli a kockázatot. A fekélyek az idősebb betegek esetén kevésbé okoznak fájdalmat, mint a fiatalabbaknál, azonban kialakulhat náluk fájdalommentes gyomor-bélrendszeri (gastrointestinális) vérzés. Ha bármilyen gyomorvérzést észlelünk, például vért hányunk, fekete színű székletünk van vagy vért észlelünk a WC-papíron, azonnal jelezzük az orvosunknak.

Ez is érdekelheti Véres széklet - Milyen betegségeket jelezhet?

Ez is érdekelheti A gyomorfekély diagnosztizálása és kezelése

Nyelési rendellenességek

A vastagbélhez hasonlóan a nyelőcső perisztaltikus mozgása is lassulhat a kor előrehaladtával, és ezáltal az élelmiszer lassabban haladhat rajta keresztül, ami problémákat okozhat az étel vagy a folyadék lenyelésében. A demencia, a stroke és az olyan betegségek, mint a Parkinson-kór szintén okozhatnak nyelési nehézségeket.

Ez is érdekelheti Diszfágia (nyelési nehézség) - Veszélyes tünetek és okok

Ez is érdekelheti Demencia és étkezés: megoldások táplálkozási nehézségek esetére

Ez is érdekelheti Nyelészavarok - Veszélyesebb, mint hinnénk

Vastagbélpolipok

50 éves kor után megnő a polipok kialakulásának valószínűsége a vastagbélben. A vastagbélpolipok jóindulatú daganatok, de rosszindulatú elfajulásra hajlamosak lehetnek. Mivel általában semmilyen tünettel nem járnak, kivizsgálás nélkül nem derül rájuk fény, ezért ajánlott minden 50 éven felülinek kolonoszkópiás (vastagbéltükrözés) szűrővizsgálatot végeztetni. Ezen eljárás során a polipok eltávolíthatók még azt megelőzően, hogy rosszindulatú daganattá alakulnának. Azoknál az embereknél, akiknek a családi kórelőzményében előfordult vastagbélrák, vagy egyéb kockázati tényező, már korábban szükség lehet a szűrővizsgálatok elvégzésére.

Ez is érdekelheti Polipok a vastagbélben - Idejében kellene szűrni!

Refluxbetegség

A gastrooesophagealis refluxbetegség a gyomor-bélrendszer felső szakaszán előforduló leggyakoribb betegség az idősebb felnőtteknél, habár minden korosztályban előfordulhat. A reflux akkor jelentkezik, amikor a gyomorsav visszajut a nyelőcsőbe gyomorégést és egyéb tüneteket okozva. A gyomorégés az életkor előrehaladtával gyakoribb, de sokszor olyan tényezők váltják ki, amelyek nem állnak összefüggésben az öregedéssel. A késő éjszakai étkezés és egyes ételek fogyasztása mind-mind fokozhatja a refluxos panaszokat. Bizonyos gyógyszerek (pl. néhány vérnyomáscsökkentő gyógyszer, amit sok idősebb felnőtt szed) szintén okozhatnak gyomorégést. Az elhízás növeli a reflux kockázatát, így, ha a kor előrehaladtával hízni kezdünk, nagyobb az esélye a reflux kialakulásának is.

Ez is érdekelheti Reflux és elhízás

Hogyan őrizhetjük meg emésztőrendszerünk egészségét a kor előrehaladtával?

Mint bármely más egészségügyi probléma esetén, a megelőzés a legjobb kezelés. Az alábbi tanácsok segíthetnek megőrizni emésztőrendszerünk egészségét és az általános jó közérzetünket.

  • Ellenőrizzük gyógyszereinket. Egyeztessünk orvosunkkal, hogy biztosan csak a valóban szükséges gyógyszereket szedjük, orvosi felügyelet nélkül ne szedjen tartósan vény nélkül kapható készítményeket sem. Fájdalomcsillapítókból meg kell találni a legalacsonyabb, már hatásos dózist.
  • Maradjunk aktívak. A hetente 5 alkalommal végzett legalább 30 perces testmozgás segíthet megelőzni az életkorral összefüggő problémákat: segíti az emésztést is és csökkenti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.
  • Együnk több rostot. A magas rosttartalmú élelmiszereknek, köztük a gyümölcsöknek, zöldségeknek, teljes kiőrlésű gabonáknak és a hüvelyeseknek általában magas a tápanyag- és alacsony a zsírtartalma. A magas rosttartalmú élelmiszerek kellő mennyiségű folyadékfogyasztás mellett segíthetnek megakadályozni a székrekedést és enyhíteni a divertikulózis tüneteit.
  • Fogyasszunk sok folyadékot. Igyunk sok folyadékot a nap folyamán. Igyunk elegendő mennyiséget ahhoz, hogy ne legyünk szomjasak. Ha vízhajtót szedünk, beszéljünk az orvosunkkal a kiszáradás megelőzéséről is.
  • Vigyázzunk a súlyunkra. Az egészséges testsúly megőrzése számos, az életkorral összefüggő egészségügyi probléma megelőzésében segíthet. A zsír csökkentése az étrendben, a kisebb adagok fogyasztása és a teljes értékű élelmiszerek választása a feldolgozott élelmiszerekkel szemben mind-mind segítenek abban, hogy könnyebben megtartsuk a súlyunkat.
  • Rendszeresen vegyünk részt szűrővizsgálatokon. Mindenképpen tájékoztassuk az orvosunkat a zavaró tünetekről, és kérdezzük meg a rendszeres szűrővizsgálatokról.

Tovább

WEBBeteg logóWEBBeteg
Forrás: Füzesi Zsuzsa, fordító; Aging and Digestive Health (webmd.com)
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos

Cikkajánló

Pajzsmirigy-alulműködés
Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei.

Gyógyszertárolás
Gyógyszertárolás

Az otthoni gyógyszertárolás szabályai.

WEBBeteg - Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Pászthory Erzsébet, gasztroenterológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Boros Miklós, Dr. Lesznyák Judit
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.