• A béldivetrikulumok

    Szerző: BOE - Kulcsár Flóra, orvostanhallgató Lektorálta: Dr. Juhász Dávid

    A béldivertikulum a bélfal kiboltosulását jelenti, ami a vastagbélben a legjellemzőbb. Ezek általában úgynevezett szerzett pszeudodivertikulumok, vagyis nem veleszületettek, hanem valamilyen külső vagy belső tényező hatására alakulnak ki az élet folyamán és a bélfal két legbelső rétegét érintik.

    Előfordulása

    A vastagbelek divertikulumai meglehetősen ritkák a harminc évnél fiatalabb korosztályban, azonban a kórkép előfordulása megközelíti az 50 százalékot a nyugati országok hatvan évnél idősebb felnőtt lakosságában.

    Több divertikulum egyidejű megjelenését nevezik divertikulózisnak. A kórkép viszonylag ritkán fordul elő Japánban, illetve a nem iparosodott országokban, ami valószínűleg az étrendi szokások különbségével magyarázható.

    Hirdetés

    A vastagbél-divertikulumok keletkezésének egyik legfontosabb tényezője az emelkedett nyomás a szigmabélben (ami a vastagbél utolsó, végbél előtti szakasza).  A kialakulás folyamatának kedvez a bél körkörös izomrétegének a megszakadása. A bélrendszer ezen szakaszán a hosszanti izomréteg nem folytonos, így ebben az esetben nem tudja megvédeni a bélfalat a kiboltosulástól. A széklet tömegének csökkenésével járó alacsony rosttartalmú diéta eredményeként fokozódik a bélmozgások erőssége és jelentősen megemelkedik a belső nyomás.

    Ez a cikk is érdekelheti Önt! Meckel-diverticulum

    Könnyen rejtve marad

    Anatómiailag a vastagbél-divertikulumok a bélfal kisméretű, zsákszerű, 0,5-1 centiméter átmérőjű kitüremkedései, melyek a vastagbél hosszanti izmai között szabályos elrendeződésben helyezkednek el. Az elváltozások gyakoriak a szigmabélben, azonban súlyos esetekben egyéb vastagbélterületek is érintettek lehetnek. Mivel a divertikulumokat összenyomva a széklet könnyen kiürül belőlük, és a vastagbél külső felszínén zsírréteg veszi őket körül, műtét közben könnyen rejtve maradhatnak.

    A divertikulumok szájadékának elzáródását követően kialakuló gyulladásos reakció a divertikulitisz és a peridivertikulitisz. A gyulladás és az elzáródott divertikulumban megnövekedő nyomás perforációhoz, vagyis a bél kilyukadásához vezethet. Az ismétlődő divertikulitisz – perforációval vagy anélkül szakaszos vastagbélgyulladást, a vastagbél falának és környezetének kötőszövetes megvastagodását vagy szűkület kialakulását eredményezheti. A perforáció vastagbél körüli tályogképződéshez, sipolyok kialakulásához és esetenként hashártyagyulladáshoz vezethet.

    Az esetek többségében a divertikulózis egész életen keresztül tünetmentes marad.

    Olvasson tovább! Gyanús jelek a vastagbél működéséről

    Az érintettek mintegy 20 százalékában alakulnak ki tünetek időszakos görcsrohamok, tartós alhasi diszkomfortérzés, székrekedés vagy hasmenés formájában.

    A követéses vizsgálatok arról tanúskodnak, hogy a divertikulumok kialakulásuk korai stádiumában akár vissza is fejlődhetnek, többnyire azonban az idő előrehaladtával számuk és méretük is megnövekszik.  Továbbra sem tisztázott, hogy a rostokban gazdag táplálkozás lassítja-e a progressziót, vagy védelmet nyújt-e a divertikulitisszel szemben.

    A divertikulitisz többnyire spontán vagy antibiotikus kezelés hatására gyógyul, és viszonylag kevés esetben vagy szükség sebészi beavatkozásra.

    Olvasson tovább! A vastagbél betegségei: gyulladások, jó- és rosszindulatú daganatok

    Budapesti Orvostanhallgatók Egyesülete

     

    Kulcsár Flóra, medikus
    Lektorálta: Dr. Juhász Dávid

    Módosítva: 2019.12.09 18:35, Megjelenés: 2018.11.26 14:43
   • Cikkajánló

    Cukorbetegség

    Cukorbetegség

    Dr. Bene Orsoly

    Milyen hosszú távú következményei lehetnek, ha nem kezelik megfelelően?

    Lézeres szemműtét

    Lézeres szemműtét

    Szponzorált tartalom

    Miért választják egyre többen? Utánajártunk a legfontosabb tudnivalóknak. (x)

    Bélflóra, autizmus és hangulatzavarok - Mi lehet az összefüggés?

    A gyomor-bél traktus a szervezet részeként kapcsolatban van a központi idegrendszerrel, és a bélflóra változásai olyan neurológiai rendellenességekkel is kapcsolatba hozhatók, mint a stressz, autizmus, depresszió, Parkinson-kór vagy Alzheimer-kór.

    Életeket ment a vastag- és végbélszűrés

    November közepén a Kor Kontroll Társaság az Országos Onkológiai Intézettel (OOI) közös nyílt napot tartott, hogy felhívja a figyelmet a vastag- és végbélrák megelőzésének, illetve korai stádiumban történő felismerésének, szűrésének jelentőségére.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.