• Egyre kevesebb a tbc-s beteg

    Szerző:
    WEBBeteg

    Egyre kevesebb Magyarországon a tbc-s beteg. Évente kétezernél kevesebb ember kapja el a fertőzést. Az országban már csak három megyében és két városban kötelező tüdőszűrésen részt venni, ám ott is csak a 30 év felettieknek.

    A tuberkulózis elleni védőoltást csecsemőként mindenki átélte. Régóta nem is találtak tbc-s gyereket, ám a védettség felnőttkorra megszűnik. A tüdőszűrés már nem kötelező, és nem is ingyenes, hiszen egyre kevesebb a tbc-s.

    A megbetegedéseknek száma csökken. Tavaly kétezer, vagyis húsz százezrelék alá csökkent a száma, ez az európai jó színvonalnak felel meg - mondta az RTL Híradónak Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezetője.

    Hirdetések

    Ahol 100 ezer lakosból több mint 25-en tbc-sek, ott elrendelik a kötelező szűrést. Idén Szabolcsban, Borsodban és Jász-Nagykun-Szolnok megyében, valamint Debrecenben és Budapesten. Ezt évente felülvizsgálják. A betegek felét tüdőszűrésen találják meg. Az egyik fővárosi rendelőben évente nagyjából 40 esetet szűrnek ki.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A múlt héten találtak egy olyan hajléktalan beteget, aki a szállón való elhelyezéséhez kért mellkas röntgenfelvételt, és így derült ki a betegsége, tehát egy rizikócsoporton belül találtak beteget - mondta az RTL Híradónak Major Katalin, a Gyógyír 11 Kht. főorvosa.

    Főként a rossz körülmények között élők kapják el a fertőzést. A fővárosban tavaly 500-an lettek tbc-sek, a felük hajléktalan. A kötelezően behívottak fele nem megy el a vizsgálatra, pedig ezért elvileg 5 és 500 ezer forint közötti bírságot kaphatnának. Ilyet azonban eddig még nem róttak ki senkire.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    9 kérdés, amire minden szülő tudni szeretné a választ

    A gyermeket nevelő szülők számára igen fontos, hogy a gyermekük egészsége érdekében tájékozódjanak a kicsik számára kötelező, valamint ajánlott védőoltásokkal kapcsolatban. Összegyűjtöttük a leggyakoribb és legtöbb aggodalmat okozó kérdéseket a témában. (x)

    Délnyugat-Ázsia: Egészségügyi kockázatok utazáskor

    Különösen azoknak, akik szakmai okból gyakran vagy hosszabb ideig tartózkodnak valamely délkelet-ázsiai országban, illetve azoknak, akik eleve valamilyen egészségügyi problémával küzdenek, tisztában kell lenniük az utazás előtti lehetséges fertőző betegségekkel, illetve ajánlott betartaniuk az utazással kapcsolatos általános és konkrét egészségügyi ajánlásokat.

    Tbc-t mutattak ki egy pécsi egyetemistánál

    Fertőző tüdőtuberkulózist mutattak ki Pécsett egy egyetemi hallgatónál, akit a pozitív vizsgálati eredményt követően azonnal elkülönítettek, és megkezdték gyógyítását.

    Az oltásellenes mozgalom érvei és a valódi válaszok - Tények és tévhitek

    Az oltások az orvostudomány egyik legnagyobb vívmányai, ennek ellenére sokan ellenzik azokat. Felnőttkorban a mi döntésünk, hogy beoltatjuk-e magunkat egy-egy betegség ellen, azonban súlyosabb a felelősségünk, ha a gyermekeink vakcinázásáról döntünk. Olvassa el a gyakori tévhiteket, és szabaduljon meg a kételyektől!

    Ismét kötelező a tüdőszűrés Debrecenben

    Százezer emberre 26 új tbc-s beteg jut Debrecenben, ezért a regionális tisztifőorvos április elsejétől elrendelte a városban a kötelező tűdőszűrő vizsgálatokat. Az ingyenes tüdőszűrésekre a harminc éven felülieket várják. Az első vizsgálatokat április 23-ától végzik.

    Kötelezően kellene kezelni a tbc-seket

    Pénteken adják át az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézetben a Nemzeti Tbc-Referencia Laboratóriumot, amely egyesíti a jelenleg elérhető valamennyi korszerű dianosztikai módszert.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.