A TBC növeli a tüdőrák kockázatát

Medipress
megjelent:

A tuberkulózisban szenvedő betegek esetén, megnő a tüdőrák kialakulásának kockázata – olvasható a Journal of Thoracic Oncology januári számában.

A tajvani Kínai Orvosi Egyetem munkatársai, mintegy egymillió véletlenszerűen kiválasztott, a nemzeti egészségügyi biztosításban résztvevő egyént vizsgáltak. A betegek 20 évnél idősebbek voltak, és egy részüknél 1998 és 2000 között állították fel a TBC diagnózisát, a másik részüknél a kórelőzményben tuberkulózis nem szerepelt.

A daganatos betegeket az elemzésből kizárták, a vizsgálat kezdeti időpontjában daganatos diagnózis nem szerepelt.

Ennek alapján a tuberkulózisos csoportban 4480, a nem tuberkulózisos csoportban 712.392 egyén volt. A 2001 és 2009 közötti időszakra kiterjedő elemzésben, a tuberkulózisos betegeknél 10,9-szeres volt a tüdőrák kialakulásának valószínűsége, összehasonlítva a nem tuberkulózisos csoporttal. A halálozási arány szintén magasabb volt a TBC-sek esetén.

A TBC világszerte igen elterjedt betegség, mely főként a fejletlen területeket sújtja. A tüdőrák szempontjából, eddig kevésbé tanulmányozták – szemben a dohányzással, mely a betegség legfőbb kockázati tényezője.

Dr. Chih-Yi Chen és munkatársai szerint, a tuberkulózis mellett további járulékos kockázattal jár, amennyiben krónikus tüdőbetegség is fennáll – ezesetben 16-szoros kockázattal kell számolni, a betegségmentes egyénekhez viszonyítva.

(Medipress)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Füzesi Zsuzsa, fordító
WEBBeteg összeállítás - Holányi Péter
WEBBeteg összeállítás - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.