• A TBC növeli a tüdőrák kockázatát

    Szerző: Medipress

    A tuberkulózisban szenvedő betegek esetén, megnő a tüdőrák kialakulásának kockázata – olvasható a Journal of Thoracic Oncology januári számában.

    A tajvani Kínai Orvosi Egyetem munkatársai, mintegy egymillió véletlenszerűen kiválasztott, a nemzeti egészségügyi biztosításban résztvevő egyént vizsgáltak. A betegek 20 évnél idősebbek voltak, és egy részüknél 1998 és 2000 között állították fel a TBC diagnózisát, a másik részüknél a kórelőzményben tuberkulózis nem szerepelt.

    Hirdetés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A daganatos betegeket az elemzésből kizárták, a vizsgálat kezdeti időpontjában daganatos diagnózis nem szerepelt.

    Ennek alapján a tuberkulózisos csoportban 4480, a nem tuberkulózisos csoportban 712.392 egyén volt. A 2001 és 2009 közötti időszakra kiterjedő elemzésben, a tuberkulózisos betegeknél 10,9-szeres volt a tüdőrák kialakulásának valószínűsége, összehasonlítva a nem tuberkulózisos csoporttal. A halálozási arány szintén magasabb volt a TBC-sek esetén.

    A TBC világszerte igen elterjedt betegség, mely főként a fejletlen területeket sújtja. A tüdőrák szempontjából, eddig kevésbé tanulmányozták – szemben a dohányzással, mely a betegség legfőbb kockázati tényezője.

    Dr. Chih-Yi Chen és munkatársai szerint, a tuberkulózis mellett további járulékos kockázattal jár, amennyiben krónikus tüdőbetegség is fennáll – ezesetben 16-szoros kockázattal kell számolni, a betegségmentes egyénekhez viszonyítva.

    (Medipress)

    Legutóbb frissült: 2011.01.19 09:07
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Tbc-t mutattak ki egy pécsi egyetemistánál

    Fertőző tüdőtuberkulózist mutattak ki Pécsett egy egyetemi hallgatónál, akit a pozitív vizsgálati eredményt követően azonnal elkülönítettek, és megkezdték gyógyítását.

    Tüdőnk egészsége: a tbc már ritka, de van több olyan betegség, amit komolyan kell venni

    Nem véletlen, hogy az Európai Tüdőgyógyász Társaság 2010-et a tüdő évének nyilvánította, felhívva ezzel is a figyelmet a világszerte több százmillió embert érintő krónikus tüdőbetegségek jelentőségére, és arra, hogy bár a legtöbb tüdőbetegség gyógyítható, a megelőzés a leghatékonyabb módszer ezek kivédésére.

    Mi hajlamosít a tüdőrák kialakulására?

    A tüdőrákos megbetegedés közel 90 százalékáért a dohányzás felelős, ráadásul a tüdőrák kialakulásának a kockázata egyenes arányban áll az elszívott cigaretták számával és a dohányzás időtartamával. Tehát fokozottan hangsúlyozni kell a dohányzásról való leszokás szerepét a tüdőrák kialakulásának a csökkentésében.

    Ritkán, de még fertőz a TBC

    Hazánkban évek óta csökken a tuberkulózisos megbetegedések száma, a Debreceni Egyetem Tüdőgyógyászati Klinikáján is egyre kevesebb TBC-s beteget kezelnek. A rég legyőzöttnek hitt fertőző kór azonban napjainkban is komoly veszélyt jelent.

    Az eddig ismertnél is súlyosabb következményei vannak egy kismama dohányzásának

    A legújabb kutatási eredmények szerint az eddig feltételezettnél is súlyosabb következményei vannak annak, ha egy kismama dohányzik vagy a környezetében cigarettáznak, mivel a magzat génjei úgy módosulnak, hogy annak nyoma az unokákban is felfedezhető - közölte a Magyar Tüdőgyógyász Társaság a rákellenes világnap alkalmából szombaton az MTI-vel.

    Hogyan előzzük meg a tüdőrák kialakulását?

    A tüdőrák - mai ismereteink szerint - leginkább a dohányzás mellőzésével előzhető meg, mivel a tüdődaganatok 90 százaléka erősen dohányzó személyeknél alakul ki.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.