• A veseátültetés

    Szerző:
    WEBBeteg

    A veseátültetés és a művesekezelés egymás alternatívái ami a beteg életben tartását illeti, ugyanakkor a művesekezelés nem pótolja teljes mértékben a vese élettani funkcióját (renin-angiotensin rendszer, eritropoetin).

    A transzplantáció mellett szól az, hogy sikeres átültetés után az életminőség és a rehabilitáció mértéke összehasonlíthatatlanul jobb, mint a dialízis bármelyik formája esetén, nem említve azt, hogy lényegesen olcsóbb is.

    Szervadományozás alapfogalmak


    Az átültetés latin műszóval transzplantáció. Átültetni szövetet, (bőr, szaruhártya, csont, ideg, ér, vér stb. ) vagy szervet (vese, máj, hasnyálmirigy, szív stb.) illetve szervrészletet (májszegment, hasnyálmirigy, bél) lehet. Az átültetendő szövet vagy szerv származhat abból a szervezetből amelybe átültetik, - pl. saját bőr átültetése - ezt nevezzük autotranszplantációnak.
    Ha azonos fajon belül, - pl. emberből emberbe történik az átültetés - homotranszplantációról beszélünk. Más fajból, - pl. sertésből emberbe ültetve át a szervet - heterotranszplantációt, más néven xenotranszplantációt végzünk.
    Hirdetések

    Mitől függ, hogy megfelelő-e a donor?

    Immunbiológusok meghatározzák a donor vér- és szöveti csoportjait, azaz a humán leukocyta antigéneket (HLA és DR antigéneket). Jelenleg három olyan helyet (lokusz) ismerünk a hatos számú kromoszómán, melyek a szervátültetés szempontjából fontos immunológiai választ irányítják. Ezeket az abc betűivel jelölik: HLA-A, HLA-B, és a HLA-DR. Fogantatásunk során kromoszómakészletünk fele apai, fele anyai, így a három HLA lokuszon 3x2, azaz hat ilyen gén található minden emberben. A HLA lokuszok jellemzője, hogy rendkívül sokszínűek, így 8-36 antigént kódolhatnak.

    A szervadományozás  szabályozása


    Magyarországon a transzplantációs várólistákon több mint kétszer annyian várnak valamilyen szervre, mint ahány átültetés van egy évben. A szervadományozás hazai szabályozásáról bővebben >>

    A teljes immunológiai egyezés lehetősége rendkívül ritka. A szervre várakozó páciensek adatait és immunológiai jellemzőit számítógépes programon tartják nyílván. A donor tipizálás eredményeit e program segítségével vetik össze a várakozók immunológiai paramétereivel. Az összevetés során egy úgynevezett szelekciós lista készül, melyen az első helyen a donorral immunológiailag leginkább egyező recipiens jelölt van. Ezt a szelekciós listát a tipizáló laboratórium elküldi a transzplantációt végző intézeteknek. Csak ezt követően kezdődhet meg a recipiens behívása és kivizsgálása.

    Egyre több az élődonoros transzplantáció

    Az elmúlt három év egyikében sem történt annyi szervátültetés Magyarországon, mint 2010-ben. Ezen belül az élődonoros veseátültetések száma emelkedett különösen dinamikusan. A Semmelweis Egyetemen 2010-ben megduplázódott, tízről húsz százalékra nőtt az élődonoros veseátültetések száma az előző évhez képest, ezzel az egyetem valamivel meg is haladta az európai átlagot, amely tizennyolc százalék.

    Veseátültetést mind a négy magyarországi klinikán (Budapest, Debrecen, Szagad, Pécs) végeznek. A transzplantáció jelenlegi helyzetéről bővebben ide kattintva olvashat.

    (WEBBeteg - Forrás: Magyar Transzplantációs Társaság; Sote.hu)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    A zsákvese kezelése és a megelőzés lehetőségei

    A zsákvese, más néven hydronephrosis a vesemedence és a vesekelyhek kóros tágulatát jelenti, mely a vizelet elfolyásának akadályozottsága következtében alakul ki. A vese üregrendszerében megnövekedett nyomás hosszú távon a veseállomány pusztulásához vezet. A kezelés a vizeletelfolyási akadály megszüntetését célozza, mely műtéttel vagy a húgyúti tükrözés során lehetséges.

    A vesezsugorodás okai, tünetei, kezelése és megelőzése

    A vesezsugorodás (vesezsugor), amely a vese szöveteit érintő előrehaladó hegesedési folyamat utolsó stádiumában jelentkezik, kezelés hiányában a vese működésének megszűnését okozhatja. Végstádiumban urémia, azaz húgyvérűség alakul ki. A vesezsugorodás gyakran hosszú ideig nem kerül felfedezésre.

    Veseátültetés - Négy éve élvonalban a Semmelweis Egyetem

    Az egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikája áll az első helyen a nem élődonoros veseátültetések számát tekintve az Eurotransplant nyolc tagországa között.

    Vesekövesség - Megelőzés és kezelés

    Ha valakinek már volt veseköve, 1-2 éven belül újra jelentkezik, ha az életmódján nem változtat. Ajánlatos a rendszeres, egészséges testmozgás és a stressz kerülése.

    A vesebetegségek megelőzése

    Az életminőséget jelentős mértékben rontó, eleinte észrevétlenül, különösebb tünetek nélkül, csendesen támadó vesebetegség (egyes szakértők szavaival a gyilkos kór) különféle fajtáival szemben lehet védekezni, kialakulásuk kockázatát csökkenteni.

    Vesebetegségek korai felismerése: az orvosi gyógymasszázs szerepe

    Minden megbetegedés előzményekre vezethető vissza, ez így van a vesebetegségeknél is. Hazánkban minden tizedik lakos érintett valamely vesét érintő megbetegedésben. A legtöbb esetben észrevétlen a kórkép, az érintettek 70 százaléka nem tud róla, emiatt el sem jutnak a kellő kivizsgálásokra.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA