Eurotransplant: miért volt hasznos a csatlakozás?

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent: 2013.10.05.

Idén elérkeztünk a végleges csatlakozáshoz, eddig ugyanis csak a speciális betegcsoportok kaptak lehetőséget arra, hogy felkerüljenek az Eurotransplant közös várólistájára. A 16 éven aluliak már az előzetes csatlakozás során rajta voltak a listán, így ma már a transzplantációra szoruló gyermekek 3-4 hónapon belül megfelelő szervhez jutnak.

Jelenleg a betegek 20 százaléka kap szervet külföldről, ez az arány a gyerekeknél jóval nagyobb, mintegy ötven százalékos. Dr. Langer Róbertet, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs Klinikájának igazgatóját kérdeztük.

Sikertörténetnek nevezhető a csatlakozás óta eltelt időszak?

20 éve várt vesére

mütét

Van olyan ritka vércsoportú beteg, aki a csatlakozás előtt, az évi 150 donorból soha nem jutott volna lehetőséghez. Aki alkalmas lett volna, annál pozitív lett a keresztpróba. Kiváló példa erre Éva esete. Az 54 éves rokkantnyugdíjas hölgy 20 év dialízis után kapott augusztus végén új vesét külföldről, az Eurotransplant jóvoltából. Állandó várakozás jellemezte a napjait, be volt készítve a ruhája a táskába, várta a riasztást, mikor mehet szervátültetésre. Számára egy hatalmas előnyt jelent a nemzetközi várólista, más esélye nem lett volna. Éva jelenleg otthon, steril körülmények között gyógyul, az utcára maszkban és kesztyűben mehet ki. Hetente jár kontrollra, naponta kell mérnie a folyadékbevitelt és a leadást. Óránként 2-3 decilitert iszik. A műtéti sebek gyógyulásán kívül mást nem érez, nem tapasztalja azt, hogy egy idegen szerv működik a testében.

Így van, azt szoktam mondani, hogy az Eurotransplant egy folyamat, nem egyik pillanatról a másikra történnek a dolgok. Fel kellett készülni a csatlakozásra, meg kellett felelni bizonyos kritériumoknak.

Mi vagyunk a negyedik ország, amely a rendszerváltás óta csatlakozott, az akkori NDK régiója kezdte, majd Szlovénia, Horvátország és hazánk következett. A négy ország közül mi vagyunk a legfelkészültebbek, a legjobb infrastruktúrával rendelkezők. Ilyen szempontból könnyebb volt a csatlakozás az Eurotransplant részéről is, könnyebb volt befogadni minket, mint a három másik országot.

Mit jelent a siker a számok tekintetében?

Három évvel ezelőtt alig 600-an vártak vesére, most pedig több mint 1000-en. Nem úgy működik ez a lista, mint mondjuk a csípőprotézis-műtét esetében, hogy most jelentkezik a beteg és majd 2 év múlva kerül sorra. Amennyiben a várakozó betegnél megfelelő a vércsoport, az immunológiai egyezés, ő következik. Gyakorlatilag mindenki egyenlő eséllyel indul, de van, aki régebb óta várakozik. Ez egy nagy rendszer, amely kipróbált, bevált.

Mennyiben változott a szakma és a laikusok hozzáállása az Eurotransplanthoz, az ebben rejlő lehetőségekhez?

A szakmának egységes álláspontja volt abban, hogy ez a jövő útja. Az elmúlt három évben nagyon sok hír megjelent a transzplantációról, a csatlakozásról, ezek az információk eljutottak a betegekhez, a segíteni akaró családtagokhoz, barátokhoz, illetve a szakmához is. Ez kezd most beérni.

Csak egy példa: ez elmúlt időszakban megháromszorozódott az élődonorok száma. Eddig nem mindenki számára volt evidens, hogy a végső stádiumba érkezett vesebetegen nem csak a művesekezelés segíthet, hanem a transzplantáció, amelynek van élődonoros formája is. Nem csak az a lehetőség áll fenn, hogy egy agyhalottból kiveszik az alkalmas szervet.

Langer RobertA beavatkozást az összes transzplantációs központ elvégzi hazánkban, bővült a kör, egymást erősítik a folyamatok. A szívesek sikerei jó hatással vannak a vese- vagy májbetegekre, és ez igaz fordítva is.

Mennyi idő alatt kapnak új szervet a betegek?

A gyerekek esetében átlagban 3-4 hónap a várakozási idő, a felnőtteknél ez valamivel több, akár 3 év is lehet. Amennyiben nagyobb számban tudunk transzplantálni, ez az idő is le fog csökkeni.

És ezzel együtt megnőtt a lehetőségek tárháza…

A korábbi 150 helyett jelenleg 2500 donorból választhatunk. A statisztikák azt mutatják, hogy mintegy 80 százalékban továbbra is az országon belül történik az átültetés, hazai donor segítségével, a maradék 20 százalék vesz részt a nemzetközi cserében, a gyerekeknél ez az arány magasabb, közel 50 százalékos. Tulajdonképpen ez a 20, illetve 50 százalék profitál az Eurotransplantból.

A rendszer az egyensúly elvén alapul, ha például kapunk Ausztriából egy B vércsoportú májat, akkor a következő ilyen típusú donor megy vissza az osztrákokhoz. A lényeg, hogy ne legyen elveszett szerv.

Mit hoz a jövő?

Szeretnénk kialakítani a kórházi donor koordinációs rendszert, amelyben 45 olyan intézmény lenne, ahol van erre alkalmas szakember. Most 12 ilyen központ van hazánkban.

Az unióban jelenleg az erős középmezőnyben vagyunk, a cél a felső mezőny alja, amely elérhető néhány éven belül.

(WEBBeteg-Tóth András, újságíró)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Magas vérnyomás Magas vérnyomás

Milyen a kockázata, hogy szív- és érrendszeri betegség jelentkezzen?

Mit mutat a szívultrahang? Mit mutat a szívultrahang?

Milyen formái vannak a vizsgálatnak? Milyen esetekben indokolt?

A vese betegségére utaló jelek

A vese betegségei kialakulhatnak önmagukban vagy rendszerbetegség részeként, szövődményeként. Magának a vesének az eltéréseit okozhatják a vesét...

Mit kell tudni a vesetágulatról?

Mit jelent az, hogy vesetágulat? Mi okozhatja? Mik lehetnek a tünetei? Milyen stádiumai vannak a betegségnek? Hogyan diagnosztizálható? Milyen...

A vesezsugorodás okai, tünetei, kezelése és megelőzése

A vesezsugorodás (vesezsugor), amely a vese szöveteit érintő előrehaladó hegesedési folyamat utolsó stádiumában jelentkezik, kezelés hiányában a...

Amikor a vese betegsége okoz magas vérnyomást

Renoparenchymás eredetű magas vérnyomásról akkor beszélünk, amikor az emelkedett vérnyomás hátterében a vese parenchymájának, vagyis a vesét...

A vesegörcs - jellemző panaszok, lehetséges okok

A vesekövesség gyakori probléma: a férfiak 10, a nők 5 százalékát érinti élete során. Leggyakrabban 30 és 60 éves kor között alakul ki, és...

Mitől lehet sötét a vizelet?

Számos oka lehet annak, hogy a vizelet színe megváltozik. Ezek közt vannak teljesen ártalmatlan dolgok, ám a háttérben komoly betegségek is...

A világossejtes veserák tünetei és kezelése

A felnőttkori rosszindulatú daganatok 3 százaléka vesedaganat, előfordulási gyakorisága az elmúlt évtizedekben folyamatosan, évi 2-4 százalékkal...

A cukorbetegség vesekárosító hatása

A cukorbetegség (diabétesz mellitusz) következtében létrejövő, több szervrendszert érintő károsodások éveken, akár évtizedeken keresztül...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.