• Eurotransplant: miért volt hasznos a csatlakozás?

    Szerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró

    Idén elérkeztünk a végleges csatlakozáshoz, eddig ugyanis csak a speciális betegcsoportok kaptak lehetőséget arra, hogy felkerüljenek az Eurotransplant közös várólistájára. A 16 éven aluliak már az előzetes csatlakozás során rajta voltak a listán, így ma már a transzplantációra szoruló gyermekek 3-4 hónapon belül megfelelő szervhez jutnak.

    Jelenleg a betegek 20 százaléka kap szervet külföldről, ez az arány a gyerekeknél jóval nagyobb, mintegy ötven százalékos. Dr. Langer Róbertet, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs Klinikájának igazgatóját kérdeztük.

    Hirdetés

    Sikertörténetnek nevezhető a csatlakozás óta eltelt időszak?

    20 éve várt vesére

    Van olyan ritka vércsoportú beteg, aki a csatlakozás előtt, az évi 150 donorból soha nem jutott volna lehetőséghez. Aki alkalmas lett volna, annál pozitív lett a keresztpróba. Kiváló példa erre Éva esete. Az 54 éves rokkantnyugdíjas hölgy 20 év dialízis után kapott augusztus végén új vesét külföldről, az Eurotransplant jóvoltából. Állandó várakozás jellemezte a napjait, be volt készítve a ruhája a táskába, várta a riasztást, mikor mehet szervátültetésre. Számára egy hatalmas előnyt jelent a nemzetközi várólista, más esélye nem lett volna. Éva jelenleg otthon, steril körülmények között gyógyul, az utcára maszkban és kesztyűben mehet ki. Hetente jár kontrollra, naponta kell mérnie a folyadékbevitelt és a leadást. Óránként 2-3 decilitert iszik. A műtéti sebek gyógyulásán kívül mást nem érez, nem tapasztalja azt, hogy egy idegen szerv működik a testében.

    Így van, azt szoktam mondani, hogy az Eurotransplant egy folyamat, nem egyik pillanatról a másikra történnek a dolgok. Fel kellett készülni a csatlakozásra, meg kellett felelni bizonyos kritériumoknak.

    Mi vagyunk a negyedik ország, amely a rendszerváltás óta csatlakozott, az akkori NDK régiója kezdte, majd Szlovénia, Horvátország és hazánk következett. A négy ország közül mi vagyunk a legfelkészültebbek, a legjobb infrastruktúrával rendelkezők. Ilyen szempontból könnyebb volt a csatlakozás az Eurotransplant részéről is, könnyebb volt befogadni minket, mint a három másik országot.

    Mit jelent a siker a számok tekintetében?

    Három évvel ezelőtt alig 600-an vártak vesére, most pedig több mint 1000-en. Nem úgy működik ez a lista, mint mondjuk a csípőprotézis-műtét esetében, hogy most jelentkezik a beteg és majd 2 év múlva kerül sorra. Amennyiben a várakozó betegnél megfelelő a vércsoport, az immunológiai egyezés, ő következik. Gyakorlatilag mindenki egyenlő eséllyel indul, de van, aki régebb óta várakozik. Ez egy nagy rendszer, amely kipróbált, bevált.

    Mennyiben változott a szakma és a laikusok hozzáállása az Eurotransplanthoz, az ebben rejlő lehetőségekhez?

    A szakmának egységes álláspontja volt abban, hogy ez a jövő útja. Az elmúlt három évben nagyon sok hír megjelent a transzplantációról, a csatlakozásról, ezek az információk eljutottak a betegekhez, a segíteni akaró családtagokhoz, barátokhoz, illetve a szakmához is. Ez kezd most beérni.

    Csak egy példa: ez elmúlt időszakban megháromszorozódott az élődonorok száma. Eddig nem mindenki számára volt evidens, hogy a végső stádiumba érkezett vesebetegen nem csak a művesekezelés segíthet, hanem a transzplantáció, amelynek van élődonoros formája is. Nem csak az a lehetőség áll fenn, hogy egy agyhalottból kiveszik az alkalmas szervet.

    A beavatkozást az összes transzplantációs központ elvégzi hazánkban, bővült a kör, egymást erősítik a folyamatok. A szívesek sikerei jó hatással vannak a vese- vagy májbetegekre, és ez igaz fordítva is.

    Mennyi idő alatt kapnak új szervet a betegek?

    A gyerekek esetében átlagban 3-4 hónap a várakozási idő, a felnőtteknél ez valamivel több, akár 3 év is lehet. Amennyiben nagyobb számban tudunk transzplantálni, ez az idő is le fog csökkeni.

    És ezzel együtt megnőtt a lehetőségek tárháza…

    A korábbi 150 helyett jelenleg 2500 donorból választhatunk. A statisztikák azt mutatják, hogy mintegy 80 százalékban továbbra is az országon belül történik az átültetés, hazai donor segítségével, a maradék 20 százalék vesz részt a nemzetközi cserében, a gyerekeknél ez az arány magasabb, közel 50 százalékos. Tulajdonképpen ez a 20, illetve 50 százalék profitál az Eurotransplantból.

    A rendszer az egyensúly elvén alapul, ha például kapunk Ausztriából egy B vércsoportú májat, akkor a következő ilyen típusú donor megy vissza az osztrákokhoz. A lényeg, hogy ne legyen elveszett szerv.

    Mit hoz a jövő?

    Szeretnénk kialakítani a kórházi donor koordinációs rendszert, amelyben 45 olyan intézmény lenne, ahol van erre alkalmas szakember. Most 12 ilyen központ van hazánkban.

    Az unióban jelenleg az erős középmezőnyben vagyunk, a cél a felső mezőny alja, amely elérhető néhány éven belül.

    (WEBBeteg-Tóth András, újságíró)

    Módosítva: 2013.10.05 00:07, Megjelenés: 2013.10.05 00:07
   • Cikkajánló

    COVID-19

    COVID-19

    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Egy 42 éves skót pilóta beszámolója, aki 68 napig volt lélegeztetőgépen Saigonban.

    Allergiás?

    Allergiás?

    Szponzorált tartalom

    Védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere, az ectoin. (x)

    A vese betegségére utaló jelek

    A vese betegségei kialakulhatnak önmagukban vagy rendszerbetegség részeként, szövődményeként. Magának a vesének az eltéréseit okozhatják a vesét megelőző szakasz betegségei (prerenális ok), a vese eltérései vagy a vesét követő húgyutak rendellenességei (postrenális ok).

    Mit kell tudni a vesetágulatról?

    Mit jelent az, hogy vesetágulat? Mi okozhatja? Mik lehetnek a tünetei? Milyen stádiumai vannak a betegségnek? Hogyan diagnosztizálható? Milyen szövődmények léphetnek fel? Milyen kezelési lehetőségek vannak? Cikkünkből kiderül.

    A két Rita és veséjük esete

    A szervátültetések száma hazánkban az utóbbi két évtizedben folyamatosan nőtt, bár még mindig körülbelül dupla annyi szervre lenne szükség, mint amennyi adódik. Az összes transzplantálható szerv (szív, máj, vese, hasnyálmirigy és tüdő) átültetésére van itthon is mód.

    Új vese gyerekeknek: rövidebb várólista

    Hat év várakozás helyett már hónapokon belül kapnak új vesét a magyar kisgyermekek a részleges Eurotransplant csatlakozás, vagyis 2012 januárja óta. Dr. Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika osztályvezetője szerint ez elsősorban a 12 év alatti betegek szervhez jutását segítette nagymértékben.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.