A vesetranszplantáció és ami mögötte van - Miként jut el a donorszerv a beteghez?

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Milyen feltételei vannak annak, hogy valaki egy másik ember veséjéhez juthat? Miként kerül az adott donorszerv a beteghez? Hogyan, milyen körülmények között utazik a vese? Mi az a veseriadó? Dr. Rokszin Richárd és csapata megadja a választ mindenre.

Egy vesebetegnek átlagosan 3 évet kell várnia a donorszervre hazánkban, Németországban akár 8 év is lehet ez az idő. Folyamatosan bővül a lista, mert kevés nálunk az élődonoros transzplantáció. Az Eurotransplant közreműködésével nem feltétlenül a várakozási idő rövidült le, hanem a lehetőségek tárháza lett szélesebb, ugyanis nyolc országból érkezhetnek donorszervek, ennek köszönhetően megnövekedett a transzplantációk száma.

Az egész folyamat (a donorszerv eltávolításától a beültetéséig) nem tarthat tovább 24 óránál. Van egy korlátozott idő arra vonatkozóan, ameddig beültetésre alkalmasak a szervek, ez a vesénél 16-18 óra, 12 órán belül a legjobb az eredmény. Ezért mielőtt kiveszik a vesét, már tudni kell, melyik betegbe (befogadó, azaz recipiens) kerül be, nem indulhat el a donorműtét, ameddig az adott szerv nincs kiajánlva.

Dr. Rokszin RichárdAmennyiben minden adat megegyezik és a Szegedi Transzplantációs Centrumnak (ahová négy vármegye tartozik) kiajánlják az adott szervet például Belgiumból, akkor ott még nem kezdik el kivenni a vesét, amíg mi Szegeden nem fogadjuk el, nincs kiértesítve a beteg, nincs megszervezve az egész folyamat, amit a protokoll veseriadónak nevez – avat be a részletekbe dr. Rokszin Richárd transzplantációs sebész.

Számos tényező befolyásolja a transzplantációt

A szervfelajánlásoknál döntő szempont a vércsoport-megfelelőség, az életkor és a testméretbeli és testsúlybeli hasonlóság. Nézzük meg részletesebben:

  • A halál oka (ritka a baleset, gyakrabban fordul elő az agyvérzés vagy a magas vérnyomás szövődményei miatt bekövetkezett halál).
  • Rendelkezik-e az elhunyt tiltakozó határozattal (amennyiben az elhunyt életében nem tiltakozott a szervei felhasználása ellen, feltételezhetjük a szervadományozáshoz való hozzájárulását, ez a feltételezett beleegyezés elve).
  • Életkor (a felső korhatár 75 év mindkét oldalon, és általában hasonló életkorú szerv kerül átültetésre, mert a kor előrehaladtával a vese sejtjei pusztulásnak indulnak, ezért egy 70 éves vese nem biztos, hogy megfelelő egy 30 éves fiatalembernek).
  • Testsúly és testmagasság (leegyszerűsítve: nem kerülhet be egy vékonyabb testalkatú elhunyt szerve egy túlsúlyosabb betegbe).
  • Vércsoport-meghatározás: csak egymással kompatibilis vércsoportú lehet a donor és a beteg.
  • Alapbetegségek a páciens részéről, jelenlegi betegségek, vizsgálatok eredményei.
  • Immunológiai típus meghatározása (HLA).

Az idő kulcsfontosságú!

Ez egy team-munka, nélkülözhetetlen minden részt vevő kolléga munkája, az orvosoktól kezdve a rendőrségen, a mentőszolgálatokon át a légitársaságokig, de meg kell említeni a szállítók és különösképpen a koordinációs kollégák áldozatos és fontos munkáját is. Mindenki tisztában van vele, hogy az idő különösen nagy úr.

Az Eurotransplant speciálisan képzett személyzete a nap 24 órájában rendelkezésre áll, figyelik az adatbázist, részt vesznek az egész szervezési folyamatban, különösen nagy feladat hárul a koordinációs munkatársakra a tagországokban működő transzplantációs központokban, Szegeden két ilyen kolléga teszi a dolgát, nem ismerve lehetetlen helyzetet.

Amennyiben Magyarországon belül valósul meg a szerv kivétele, akkor az adott intenzív osztály jelenti az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Irodája zöld számára a potenciális szervdonort: felveszik a szükséges donor- és egyéb adatokat, kiderítik, van-e tiltakozó nyilatkozata a donornak, mert ha rendelkeznek ilyennel, akkor nem vehető ki egyik szerve sem az elhunytnak, közben konzultálnak a transzplantációs sebésszel is.

Amennyiben minden rendben van a donorvese részéről, akkor megtörténik a kiajánlás az Eurotransplant felé, majd egy bonyolult számítógépes program a listából kiválasztja a lehetséges beteget, aki a központi várólistán található, ezzel kapcsolatban is történnek fontos vizsgálatok. Ha Szegeden vagy a hozzá tartozó négy vármegyében (Csongrád-Csanád, Békés, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok) van ilyen lehetséges beteg, akkor az itteni kollégák kapnak értesítést és elindulhat a szervezés folyamata. (Ezenkívül hazánkban 6 másik transzplantációs centrumban is hasonló feladatokat látnak el Budapesten, Pécsett és Debrecenben.) Felkeresik a pácienst, nem ismerve lehetetlen helyzetet: ha nem érik el telefonon, akkor felhívják a családtagot vagy a szomszédot, ha ez sem vezet eredményre, személyesen keresik fel. „Emlékszem, éjszaka hívtuk fel a beteg szomszédját, aki nem volt felkészülve erre a helyzetre és egyszerűen kinyomta a telefont. Személyesen mentünk el a szegedi címre, mint kiderült, a páciens véletlenül lehalkította a telefonját és ezért nem tudtuk elérni” – meséli Illencsik Mária szervdonációs koordinátor.

Volt olyan eset, hogy a fesztivál nagyszínpadáról értesítették a beteget

Igen, volt már olyan is, hogy a VOLT Fesztivál nagyszínpadáról szóltak le, hogy a donorszervre váró beteg azonnal menjen haza, vegye magához a már korábban összekészített dolgait és induljon el a kórházba, mert hamarosan megérkezik az „új veséje”. Voltak feszült, izgalmas és akár váratlan helyzetek is, akár nappal, akár hajnali kettőkor – emlékszik vissza a koordinációs munkatárs.

Az első hazai veseátültetésről

1962-ben történt hazánkban az első élődonoros transzplantáció, éppen Szegeden végezték, a vese 79 napig maradt életben, ami akkor nagyon nagy teljesítménynek számított. A beavatkozást végző dr. Németh András ma igazi TikTok-sztár lenne, ugyanis amatőr felvételt készített a műtétekről, könyvet írt: „79 nap remény” címmel dokumentálta a történteket.

A vese útja...

A felajánlott vesét abban a kórházban veszik ki, ahol az agyhalál bekövetkezett, ha ez Budapesten történt, akkor ott, amennyiben Belgiumban, akkor az ottani orvosi team feladata lesz a műtét. Dr. Rokszin Richárdék az említett négy vármegye valamelyik kórházába mennek el, ha ott ajánlottak fel donorszervet. A legtávolabbi helyszín Jászberény volt, illetve nagyon sokszor Kecskemétre kell utazniuk. Mindig a vese utazik az adott helyszínre, 600 kilométeren belül speciális mentővel, távolabbi helyszínek között pedig repülővel, majd közúton autóval.

Speciális sürgősségi transzplantációs és vérszállító jármű

Közel 100 kolléga áldozatos munkája kell ahhoz, hogy például Belgiumból eljusson az adott donorszerv hozzánk Szegedre – hangsúlyozza a koordinációs munkatárs.

  • Az országos koordinátor leszervezi a repülőjáratot, megnézi, melyik a legközelebbi Belgiumból Budapestre induló polgári repülőjárat.
  • Megszervezi, ki fogja elszállítani a szervet a repülőtérre, miként történik a becsekkolás és az egyéb procedúra.
  • A szerv a pilótafülkében utazik egy speciális hűtőtáskában (a 4 fokon tartott, jéggel teli, hungarocellel bélelt táskában, jól elkülönítve, a vese mellett lép- és vérminta is található, ezek a végleges keresztpróba miatt fontosak).
  • A vese esetében nincs szükség kísérő kollégára a repülőn, azaz magában utazik.
  • Megszervezik az itthoni utat, a vesét egy koordinációs kolléga veszi át, majd a sofőrhöz kerül, ő fogja elszállítani a szegedi klinikára, ahol már felkészülten várja a donorszervet az ottani team, és ha minden rendben van (megfelelőek az előzetes vizsgálatok, sikeres a végleges keresztpróba), indulhat a transzplantációs műtét.
  • Minden egyes lépést szigorúan formanyomtatványon vezetnek, figyelve az időpontokra.

Dr. Rokszin Richárd a műtőbenMint minden műtétnek és szervezési folyamatnak, ennek is lehetnek buktatói. Előfordult, hogy amire ideért az adott szerv, a recipiens alkalmatlanná vált a transzplantációra, ekkor újabb alkalmas beteget keres az Eurotransplant. De ezek ritka esetek. Rendszerint sikeresek a transzplantációk, köszönhetően a gondos előkészítésnek, amely egy nagy team alapos munkája. Én mint transzplantációs sebész tulajdonképpen a műtétre érkezem meg a klinikára, amely lehet, hogy éppen vacsoraidőben vagy egy családi program kellős közepén valósul meg, de tisztában vagyok vele, milyen előkészítő munka zajlott addig, és ezért hálás vagyok minden kollégámnak – hangsúlyozza dr. Rokszin Richárd.

Eurotransplant

Jelenleg nyolc ország (hazánk mellett Ausztria, Belgium, Horvátország, Luxemburg, Németország, Hollandia és Szlovénia) tagja az 1967-ben alakult szervtranszplantációs hálózatnak, amely a tagországok transzplantációs központjait, laboratóriumait és donorkórházait tömörítő szervezet. Németországban működik a legtöbb transzplantációs központ, a legkevesebb Szlovéniában és Luxemburgban. Megközelítőleg 14.000 beteg található a központi várólistán. A cél, hogy minden donorszervhez találjanak megfelelő recipienst, azaz szervre váró beteget. Minden tagországnak, így Magyarországnak is vannak kötelezettségei: ugyanannyi donorszervet kell felajánlania, mint amennyit kap az Eurotransplant segítségével, ezért minden magyar donort jelenteni kell a nemzetközi hálózat felé. Minderről bővebben ide kattintva olvashat

Infó Magyarországi transzplantációs centrumok és elérhetőségeik

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - Tóth András, újságíró
Szakértők: Dr. Rokszin Richárd, transzplantációs sebész és Illencsik Mária, szervdonációs koordinátor
Forrás: Szervdonáció (Országos Vérellátó Szolgálat), Transzplantáció (Egészségvonal (NNK))

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.