• Transzplantáció és várólista

    WEBBeteg - Dr. Barcsai Tímea
    Szerző: WEBBeteg - Dr. Barcsai Tímea

    Az egészségügyi törvény előírásai szerint azt a beteget, akinél szerv- vagy szövetátültetés orvosilag indokolt, és megfelel a külön jogszabályban foglalt feltételeknek, fel kell venni a szerv-, illetve szövettípusonként vezetett országos várólistára.

    Az egészségügyi szolgáltató a transzplantációs egészségügyi ellátásokat kizárólag transzplantációs várólista alapján nyújthatja. A transzplantációs várólistára történő felkerüléssel, az átmeneti alkalmatlansággal és a törléssel kapcsolatos döntést, a transzplantáció típusa szerint illetékes Transzplantációs Bizottság hozza meg a külön jogszabályban meghatározott szakmai szabályok szerint.

    Hirdetés

      Intézményi és országos várólista


    Az egészségügyi intézmények a várólistájukon szereplő sorrend alapján kötelesek végezni a nagyobb, ám sürgős vagy életmentő beavatkozást nem igénylő műtéteket. A betegnek jogában áll másik, rövidebb listával rendelkező kórházat választani, azaz át lehet kerülni más intézmény várólistájára is.
    Az országos várólista független az intézményi listáktól. Ezt a listát elsősorban a transzplantációk, továbbá néhány egyéb nagy költségű, humán és technikai oldalról is nagyobb kapacitási igénylő ellátás esetében alkalmazzák. Azt a beteget tehát, akinél szerv- vagy szövetátültetés indokolt, fel kell venni a szerv-, illetve szövettípusonként vezetett országos várólistára. A transzplantációs listát az Országos Vérellátó Szolgálat Központja kezeli.

    A listára való felkerülés szakmai szempontokhoz kötött, ám a beavatkozás elvégzésének dátuma előre nem prognosztizálható. Ha van alkalmas szerv, az kapja, aki időben korábban került fel a listára és vércsoport azonosság és egy sor további orvosi szempont szerint megfelelő a rendelkezésre álló szerv az alanynak.

    A transzplantációra való alkalmasság kivizsgálását - a beteg megfelelő, a várható adattovábbításra is kiterjedő tájékoztatáson alapuló beleegyezése után - a beteg kezelőorvosa kezdeményezi az illetékes Transzplantációs Bizottságnál. Ez a dátum lesz a listára való felkerülés dátuma, amennyiben a beteg a szakmai előírásoknak megfelelve felkerül a listára.

    A transzplantációra való alkalmasság kivizsgálásának indokoltságáról az illetékes Transzplantációs Bizottság a külön jogszabályban foglalt szakmai szabályok alapján dönt (úgymint egészségi állapot, a műtéttel járó kockázat, gyógyulás, életminőség javulás mértéke, stb.).

    Egyedi azonosító

    A transzplantációra való alkalmasság megállapítása esetén a Transzplantációs Bizottság a beteget transzplantációs várólistára helyezi, és meghatározza az egyedi azonosítóját. Az egyedi azonosítót zárt borítékban, személyesen vagy a kezelőorvos útján kell közölni a beteggel.

    Az egyedi azonosítót az Országos Vérellátó Szolgálat Központja (OVSZK) a központi várólista keretében teszi közzé. Az azonosító alapján követheti a beteg a saját helyét a várólistán. Az illetékes Transzplantációs Bizottság a várólistára történő felvételről, törlésről és minden egyéb döntésről a beteget és kezelőorvosát írásban tájékoztatja.

    Módosítás a listahelyen

      Szervriadó


    Ha transzplantációra alkalmas szerv adódik, az adott szerv transzplantációjához megfelelő beteg kiválasztása, ennek dokumentációja a külön jogszabályban meghatározott szakmai szabályok alapján történik. A dokumentációt a beültetést végző orvos, a beavatkozást követő nyolc napon belül megküldi az illetékes Transzplantációs Bizottságnak.

    A kezelőorvos soron kívül értesíti a Transzplantációs Bizottságot, amennyiben a beteg állapotában olyan, a transzplantációt lényegesen befolyásoló változás következik be, amely legalább 15 napig nem teszi lehetségessé a beavatkozást.

    Az átmeneti alkalmatlanság megállapítása esetén a beteg a várólistán marad, azonban az átmeneti alkalmatlanságot a várólistán jelezni kell. Az átmeneti alkalmatlanság az érintett beteg adott várólistán elfoglalt helyét kedvezőtlenül nem módosíthatja, amennyiben azonban annak szakmai feltételei fennállnak, a transzplantáció más betegnél is elvégezhető.

    A várólistára való felkerülés időpontja szerinti sorrendtől való eltérés szakmai indokoltsága akkor állapítható meg, ha a várólistára felvett valamely beteg esetében sürgős szükség áll fenn, és ellátásának késedelme nagyobb kockázattal jár, mint a sorrend megváltoztatásának következtében hátrébb sorolandó betegeké. A sürgősség megítélésének részletes orvos-szakmai szempontrendszerét a várólista protokoll tartalmazza.

    A beavatkozást végző szakorvos haladéktalanul intézkedik arról, hogy amennyiben a beteg a várólistán nem szerepel, arra - a külön jogszabály szerinti rendelkezések értelemszerű alkalmazásával - szakmai indokoltság esetén felkerüljön. A szakmai indokból történő felkerülés tényét a várólistán jelezni kell.

    Transzplantációs Bizottságok

    A központi várólistát az Országos Vérellátó Szolgálat Központja (OVSZK) működteti azzal, hogy a transzplantációs várólista működtetéséhez az alább meghatározott egészségügyi ellátások szerinti Transzplantációs Bizottságok közreműködését veszi igénybe.

    A Transzplantációs Bizottságokat az alábbi egészségügyi ellátások szerint kell kialakítani:

    • szív transzplantáció: Szív Transzplantációs Bizottság,
    • máj transzplantáció: Máj Transzplantációs Bizottság,
    • tüdő transzplantáció: Tüdő Transzplantációs Bizottság,
    • vese transzplantáció; kombinált vese és hasnyálmirigy transzplantáció: Országos Vese Transzplantációs Bizottság, Regionális Vese Transzplantációs Bizottság, Regionális Vese-hasnyálmirigy Transzplantációs Bizottság,
    • csontvelő transzplantáció: Gyermek Csontvelő Transzplantációs Bizottság; Felnőtt Csontvelő Transzplantációs Bizottság.

    A személyazonosság védelme

    A várólista az adott egészségügyi ellátásra besorolt biztosítottak legfontosabb személyazonosító adatait (családi és utónév, anyja neve, nem, születési év, lakóhely, társadalombiztosítási azonosító jel), az ellátásra való jogosultság sorrendjét, valamint az ellátás várható, illetve - amint ismertté válik - pontosan meghatározott időpontját tartalmazza. A biztosítottak egyéb adatait az egészségügyi dokumentáció tartalmazza.

    A várólista adatai - kizárólag személyazonosításra alkalmatlan módon - az OVSZK honlapján megtekinthetőek, ebben a formájukban nyilvánosak.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A várólista adatait a honlapon - folyamatosan, de legkésőbb a változást követő 3 napon belül - úgy kell közzétenni, hogy abból egyértelműen megállapítható legyen az adott biztosított számára a várólistán elfoglalt helye.

    A Transzplantációs Bizottságok szakterületükön figyelemmel kísérik a szervriadók eredményességét, továbbá elemzik a transzplantációk országos helyzetét. A Transzplantációs Bizottság döntése ellen a beteg, továbbá a kezelőorvos a Monitoring Testülethez fordulhat jogorvoslati kérelemmel.

    (Dr. Barcsai Tímea, jogász)

    Legutóbb frissült: 2008.06.19 09:10
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A szív útja: egy fiatal mentős filmje járja be az internetet!

    Halottat operálunk, hogy életet menthessünk. Ez a meglepő mondat is elhangzik abban a mindenre kiterjedő, látványos és informatív rövidfilmben, amely a transzplantációról szól.

    Sürgősségi szakorvosi beutaló: mikor kérheti a háziorvos?

    Sürgős szakorvosi vizsgálatot akkor lehet kérni, ha valaki már kettő vagy ennél több hete táppénzen van, gyors kivizsgálást igényelnek a komoly panaszai. Hosszú a várakozás bizonyos szakrendelésekre, több hét, sőt, hónapok múlva kaphat csak időpontot a beteg.

    A térdprotézis- és a csípőprotézis-műtétekre kell a legtöbbet várni

    A friss adatok alapján csípőprotézis-műtétre átlagosan 342 napot kell várni, a térdprotézis esetében 406 nap az átlag. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő főigazgatója hangsúlyozta: csökkent a várható és a tényleges várakozási idő is. Jelenleg közel 28 ezer beteg szerepel a listán, akik valamilyen beavatkozást szeretnének.

    Az új adómentes munkáltatói juttatás csökkentheti a hálapénz szerepét

    A Teljesítmény Volumen Korlát bevezetése óta az állami egészségügyi szolgáltatók várólistákat voltak kénytelenek bevezetni. Időközben pl. egy gerinc műtétre 5 évesre nőtt a várakozási idő. Az ok nem abban keresendő, hogy nincsen elegendő kapacitás, amivel az adott beavatkozásokat elvégezzék, hanem az állam csak bizonyos mennyiséget képes finanszírozni.

    2010: Hogyan alakultak a hazai szervátültetések?

    Nőtt az élő és a halott donorok száma tavaly Magyarországon, több transzplantációt tudtak elvégezni, ennek köszönhetően több, várólistán lévő beteg életét sikerült megmenteni - közölte az Országos Vérellátó Szolgálat szervkoordinációs irodájának igazgatója szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

    Hogyan lehet a halálból élet?

    Egyre többet kell beszélni róla, hogy mindenki tudja, mik a jogai, és tisztában legyen vele, mit tehet. A legutóbbi európai álláspont szerint a szervátültetéssel és a szervfelajánlással kapcsolatban jelenleg a legfontosabb az emberek felvilágosítása. Az utóbbi évek felmérései szerint a megkérdezett európaiak fele zárkózna el attól, hogy halála után felhasználják a szerveit.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.